Ioana Boca – Zori de Zen

Degețele de mămăligă de scăldat în sos de roșii cu ardei

Dacă v-ați săturat să-i dați lui bebe clasica mămăliguță cu brânză și iaurt, ce-ar fi să încercați o nouă combinație, pe care cel mic o poate mânca singurel, cu mânuța. E delicioasă iar sosul de roșii este o minunăție.

Le-am spus degețele de mămăligă pentru că, pur și simplu, nu știu cum să traduc „polenta fries”, că nu-s nici cartofi ca să-i spun cartofi prăjiți și nu-s nici prăjiți, sunt la cuptor. Degețelele de mămăligă pot fi date ca gustare sau chiar la cină. Cel mic va fi încântat să înmoaie, el singurel, în sos, degețelele de mămăligă.(Poate chiar prea încântat! Al meu a fost așa de mulțumit, că nu-l mai puteam opri! Treaba asta e o distracție în sine, pare-se, așa că aviz amatorilor: dacă începe să se joace în sos, mai bine îi puneți un pic de sos în farfurie și adăugați treptat, pe măsură ce îl papă.)

Rețeta aceasta, pe cât e de simplă și de rapidă, pe atât e de gustoasă. Sosul de roșii se regăsește într-o super carte de bucate pentru copii – Bebe Gourmet, scrisă de Jenny Carenco iar „degețelele de mămăligă” sunt făcute urmând o rețetă vegană, care mie mi-a plăcut foarte mult, doar că în loc de margarină, eu am folosit unt.

Ingrediente:

2 căței de usturoi (tocați mărunt)

1 lingură de unt

1/2 linguriță de paprika dulce

1/2 linguriță de oregano (uscat)

ulei de măsline

Sosul de roșii

5 roșii (sau puteți folosi 20 de roșii cherry, care sunt mult mai dulci decât suratele lor mai mari)

2 ardei grași roșii

ulei de măsline

opțional: un praf de sare și unul de piper

Ce și cum:

Sosul de roșii și ardei. Tăiem ardeii grași în feliuțe subțiri și scoatem semințele. Roșiile le tăiem în patru. Le punem pe toate pe o tavă în care am pus hârtie de copt, stropim cu puțin ulei de măsline, (un praf de piper și un praf de sare – opțional) și punem tava la cuptorul preîncălzit la 150 grade Celsius, acoperind legumele cu folie de aluminiu. Lăsăm la cuptor timp de 30 de minute apoi scoatem legumele și le dăm prin blender pentru a obține sosul.

(Tip: Sosul de roșii îl putem congela, ca să-l avem gata pregătit pentru data viitoare când vrem să facem degețelele de mămăligă)

Degețelele de mămăligă. Punem mălaiul la fiert în apa clocotită cu puțină sare, împreună cu toate ingredientele: cei doi căței de usturoi tocați mărunt, untul, paprika dulce și oregano. Lăsăm să fiarbă la foc mediu cam 20 de minute sau până s-a fiert mălaiul. Turnăm mămăliga într-un recipient (cel mai bine ar fi să fie pătrat sau dreptunghiular, pentru a tăia mai ușor mămăliga în formă de cartofi pai), lăsăm să se răcească un pic și o punem la frigider timp de 30 de minute, ca să se întărească bine.

Preîncălzim cuptorul la 230 grade Celsius și tăiem mămăliga în formă de cartofi pai. Punem bucățile într-o tavă, pe hârtie de copt și stropim cu puțin ulei de măsline. Lăsăm la cuptor timp de 7-8 minute, apoi scoatem tava, întoarcem degețelele de mămăligă și stropim, din nou, cu puțin ulei de măsline. Eu folosesc o sticluță din aceea care pulverizează uleiul de măsline. Lăsăm din nou la cuptor timp de 7-8 minute. Degețelele de mămăligă vor prinde o crustă aurie iar în interior vor fi moi. Se servesc împreună cu sosul călduț de roșii și ardei. Bon apetit celui mic!

 

 

ShareShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *