Ioana Boca – Zori de Zen

9 activități de făcut în casă, cu copiii, în zilele cu vreme urâtă… sau oricând

Lume, lume, soro, lume… atâta am stat în casă, iarna aceasta, că, zău, mi se părea că nu mai văd luminița de la capătul tunelului. Bine, n-am văzut-o și pentru că se întuneca de la 4 după-amiaza…  Cert este că am avut mult timp de ocupat, așa că am pus, cap la cap, activitățile cu care s-a îndeletnicit al nostru junior. Ce să-i faci, câteodată chiar nu se poate să stai afară mai mult de o oră.. de restul timpului, trebuie să găsim soluții.

Așadar, iată lista noastră cu 9 activități de făcut în casă, cu copiii, în zilele cu vreme urâtă.. sau oricând! 🙂

1) Kit-ul pentru pictat jucării

O activitate numai bună pentru micii noștri artiști. Vă dați seama… să-și picteze, ei singuri, jucăriile! E super-distractiv! Și creativ! Ok e și cu un pic cu balamuc și cu mâini pictate… 🙂 dar asta nu-i deloc rău.

Dacă vă surâde ideea, am găsit niște seturi similare celui pe care l-am folosit noi, aici, aici și aici.

,

2) Jocul Jenga

Dacă nu aveți jocul acesta încă, luați-l! Este, de fapt, un joc pentru adulți sau mă rog, copii de toate vârstele, mai degrabă. Se construiește un turn din aceste piese și apoi fiecare jucător trebuie să scoată, pe rând, câte una, având grijă să nu se dărâme turnul. Noi l-am luat după ce l-am văzut la niște prieteni, l-am luat pentru noi, să fiu sinceră… dar surpriză! Alex nu se mai dezlipește de el. 🙂

Cauză-efect… asta exersăm. Atenție, gândire logică. E minunat pentru copii.

Când nu construim turnul, Alex folosește piesele ca să „deseneze” cu ele dinozauri sau face piste pentru mașinuțe. Funcționează ca un fel de lego, de fapt. Imaginația este limita.

3)Teatru de păpuși

Cum decurge la noi ? Mă așez după canapea și uite-așa încep poveștile. Alex e încântat să intervină și să decidă ce urmează să se întâmple cu personajele noastre, dintre care unul trebuie neapărat să fie dinozaur sau dragon. Important e să fie cu hohote de râs. Și este. 😀

4)Tenis sau volei cu baloane

 

Un simplu balon aduce atât de multă distracție! Noi avem un joc în care mânuim niște farfurii din carton, din acelea de unică folosință, pe post de palete și jucăm un fel de tenis. Niște Halepi suntem toți! 🙂  Răsună casa de chiuieli și încântare. În mod clar, viața e pustiu, când ești consemnat la domiciliu, fără un balon, două… acolo…

Și, dacă tot vorbirăm de baloane… mai avem o activitate care revine sistematic. Facem…

5) …Animăluțe din baloane

Aici, domnul tata lui Alex a fost maestrul de ceremonii, după ce s-a uitat la un tutorial pe youtube, de făcut animăluțe din baloane. I-au ieșit niște cățeluși destul de reușiți, zicem noi. 😀 Gogoașă a fost mega încântat.

6) Căsuța din perne si pături

Acesta este jocul copilăriei pentru mulți dintre noi, cred, așa că, în caz că ați uitat, vi-l reamintesc eu. 🙂 La noi, masa e când masă, când căsuță ascunzătoare, plus că se mai mănâncă și sub masă, nu numai pe masă, în funcție de situație. 🙂 Câteodată, un picnic într-un fort/căsuță/castel e o experiență taaree interesantă! 😀

7) Piscina pentru jucării

Când nu mai știți ce să faceți, nici voi, nici piticii.. piscina pentru jucării e cea mai simplă soluție. Fie îi lăsați un pic de apă în chiuvetă pentru joacă, fie folosim un castron. Cel puțin o oră, știu sigur că va fi foarte ocupat. Neapărat, un prosop sub piscină și gata… am rezolvat.

8) Cărțile 3 D

Am fost foarte fericită să le redescopăr. Și eu am avut câteva astfel de cărți, copil fiind, încă mi le mai amintesc, aveam o fermă cu multe animale construite din carton și o căsuță de păpuși, plus 2 fetițe, personajele, cărora le puteam schimba ținutele agățându-le tot felul de rochițe, tot din carton. Îmi amintesc că încercam să le creez și eu ținute noi, desenându-le și apoi decupându-le.

Când am găsit cartea aceasta, de la Usborne, pe numele ei Press-out Paper Village, o găsiți pe amazon.es aici sau pe emag.ro aici,  i-am cumpărat-o imediat lui Alex. Este excelentă pentru jocurile de rol și ne dă ocazia să construim împreună acest mic sătuc, ceea ce e minunat. Și nici nu ocupă mult loc, într-o casă deja saturată de jucării. Știți cum e, sunt sigură. 🙂

9) Faceți nimic

Da, chiar așa, faceți nimic. Absolut nimic. Și da, am trecut-o pe lista de „activități”. Câteodată, este bine să lăsăm copiii să se mai și plictisească. Le dăm, astfel, ocazia să vină cu propriile idei despre cum să-și petreacă timpul. Plictiseala le dezvoltă imaginația și asta n-o spun eu, o spun psihologii. Exact atunci când nu știu ce să mai facă, mintea lor începe să creeze, să imagineze jocuri. Să le dăm ocazia să fie creativi, să-și folosească imaginația. Plictiseala este folositoare. Are și ea rostul ei.

Da, este important ca noi, părinții, să-i încurajăm să facă diverse activități și să ne implicăm în joaca lor, dar totuși, este la fel de important să nu uităm că nu este responsabilitatea noastră să „distrăm” copilul, 24 de ore din 24. E ok dacă îl lăsăm să se mai și plictisească. Își va găsi singur ceva de făcut și asta nu poate fi decât benefic pentru el.

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *