Ioana Boca – Zori de Zen

Cu bebe în mare sau la piscină?

Suntem în plin sezon estival și sigur aveți planificată măcar o vacanță cu bebe la mare, așa că m-am gândit să scriu despre dilema asta referitoare la mare vs. piscină. Unde mergem cu bebe, ce alegem între cele două? Vă spun sincer că există avantaje și dezavantaje și în cazul piscinei, și în cazul băii în mare. Totuși, cum trebuie să alegem o variantă, că doar n-o să-l lăsăm pe bebe să stea numai sub umbrela de pe plajă, între piscină și mare, noi vom alege întotdeauna marea.

Apa din piscină nu e deloc bună pentru un bebeluș, din cauza cantității enorme de clor și alte substanțe turnate acolo cu nemiluita, ca să dezinfecteze. Clorul, substanța folosită cel mai adesea la dezinfectarea apei din piscinele publice, poate provoca reacții alergice și este cancerigen (a fost dovedită științific legătura dintre utilizarea acestei substanțe și apariția cancerului). Clorul este absorbit în piele și poate provoca îmbătrânirea ei prematură, poate duce la apariția calviției și poate cauza tot felul de alte afecțiuni ale organismului, pe care nu le mai enumăr aici fiindcă nu vreau să vă deprim de tot (vă puteți documenta și singuri dacă vreți să aflați mai multe referitoare la efectele clorului asupra organismului).

De aceea este foarte important să faceți duș imediat ce ați ieșit din piscină. Vă dați seama că, în aceste condiții, pentru un bebe, piscina nu prea e indicată. Da, e adevărat că ai scăpat de bacterii, pentru că le omoară clorul – dar nu scapi de clor. Să-i faci baie în clor nu sună prea bine, așa-i?

În mod clar, nu trebuie să ducem lucrurile la extrem. Acum, dacă vrei să intri cu bebe în piscină, intri cu bebe în piscină. Până la urmă, nu e om pe lumea asta care să nu fi intrat în piscină măcar o dată. Ce vreau să spun eu însă, este că, pe cât posibil, e bine să evitați piscina, măcar în cazul bebelușilor de sub un an. Clorul ăla nu face bine absolut deloc nici nouă, nici bebelușilor, chiar dacă omoară bacteriile din apă.

În schimb, dacă optezi pentru o baie în mare, o să scapi de clor, dar n-o să scapi de bacterii. Așa că, dacă credeai că apa de mare e 100% sigură, ei bine, nu e. Chiar și așa însă, în mod clar, pentru mine, apa mării este și va rămâne cea mai bună alegere. Trebuie însă să fim atenți la temperatura apei mării. Dacă avem „norocul” să fim la mare atunci când apa are 26… 28 de grade, gândiți-vă de două ori înainte de a vă bucura că e caldă apa. Odată cu temperatura ridicată a apei mării, apar și bacteriile. Nu că apar… colcăie! Noi am prins o perioadă când apa mării avea 28, 29 de grade Celsius. Era, practic, fiartă! Ieșeai din apă, la soare, ca să te răcorești.

Așadar, subliniez: apa de mare foarte caldă nu e altceva decât un mediu nemaipomenit de bun pentru dezvoltarea bacteriilor. Noi am pățit-o, iar de atunci preferăm să intrăm în mare cu bebe numai dacă aceasta are temperatura de 23… 24 de grade maxim. Cred că suntem printre puținii care se bucură când apa mării nu se încălzește excesiv. Și asta pentru că deși e mai rece, este mai sigură pentru sănătate. În plus, bebe poate fi protejat îmbrăcându-l cu un costum de înot izoterm, dacă vi se pare că i-ar putea fi frig. Ca să trag o concluzie: piscină – ocazional spre deloc,  mare – întotdeauna da, cu excepția zilelor când apa este fiartă.

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *