Ioana Boca – Zori de Zen

Diversificarea: ce ne trebuie și cum ne organizăm

Se dă un bebe nou-nouț, cu care trebuie să începem diversificarea. Cum procedăm? Trecerea de la lapte la mâncare nu se întâmplă dintr-o dată, așa că atunci când urmează să începi diversificarea, pregătește-te, în primul rând, pe tine și ajustează-ți așteptările, pe de o parte. Pe de altă parte, odată cu startul acestei noi etape, fii gata să adaugi o altă grijă la cele un milion deja existente. Se numește „ Bun venit în lumea lui – Azi ce-i dau de mâncare?!”, la care se adaugă și stresul în plus cu pregătitul mâncării, pregătit pe care va trebui să îl înghesui în programul tău, lângă orele de nesomn și toate celelalte lucruri pe care trebuie să le faci cu și pentru bebe. Să ne organizăm, zic, înainte, ca să ne fie mai ușor. Vorba aceea, o mamă relaxată înseamnă, în primul rând, un bebe fericit!

Așadar și prin urmare, puiul tău intră într-o nouă etapă, e un pas uriaș pentru el, dar și pentru familia voastră. Va învăța să pape și altceva în afară de lapte. Asta presupune că trebuie să învețe să înghită mâncare, dar și așa.. mega pasată cum va fi la început, tot va avea o consistență diferită de cea a laptelui iar tu vei sta cu frica-n sân, să nu cumva să se înece. Doamne, ce pas a fost acesta pentru noi. Când am îndreptat pentru prima dată lingurița spre gura micuțului meu, mai că mă bufnea plânsul de frică, de emoție, dar și de exaltare. Erau sentimente foarte amestecate.

Eram și bucuroasă, dar și extrem de speriată și nu știam cum aș putea să-l ajut să învețe să înghită mâncarea. Eram disperată, mă simțeam neputincioasă. Cum poți învăța pe cineva atât de mic, ceva atât de banal și totuși atât de complicat?! Dacă încă n-ai trecut prin experiența asta, ce-ți spun din capul locului este să te înarmezi cu multă, multă răbdare și să ai încredere în puiul tău, pentru că instinctul îl va ajuta să învețe singur ce are de făcut. Puțin câte puțin.

Pregătește-te, în primul rând, pe tine

Când urmează să începi diversificarea, pregătește-te, în primul rând, pe tine și ajustează-ți așteptările. N-o să se întâmple peste noapte. Așteaptă-te ca, o dată, bebe să vrea să mănânce și de alte 3 dăți să nici nu vrea să guste. Nu te descuraja, e normal, toate trecem prin asta.

Nu e panică, man!

Trecerea de la lapte la mâncare este un proces lent și uneori anevoios, nu se întâmplă dintr-o dată. În primele zile, consideră o victorie dacă va accepta lingurița o dată sau de două ori și nu te descuraja dacă în a treia zi nu mai vrea deloc să încerce. E normal iar tu nu faci nimic greșit, așa că nu dispera. Va trebui însă să perseverezi și să-i oferi mereu la masă și mâncare cu lingurița, în fiecare zi încercând să-i dai cu una în plus față de ziua precedentă. Așadar, relaxează-te și nu intra în panică dacă, la început, bebe nu vrea să colaboreze și refuză lingurița sau se strâmbă. E și mâine o zi. Important este să nu renunți, dar nici să nu-l forțezi să mănânce dacă vezi că se opune. Răbdarea este cuvântul cheie, așa că relaxează-te. Diversificarea poate fi o perioadă tare frumoasă pentru amândoi, dacă tu nu te stresezi peste măsură.

Oferă-i de mai multe ori alimentul care pare să nu-i placă, înainte de a decreta că, pur și simplu, nu-i place

Nu te speria dacă refuză un anumit aliment, durează până când bebelușul se va obișnui cu un anumit gust, așa că dacă, la început, nu vrea să mănânce ceva anume, nu intra în panică. Până la urmă, nu uita că bebe experimentează pentru prima oară diferite gusturi și texturi ale mâncării. Oferă-i-l de mai multe ori, s-ar putea să ai surpriza ca a patra oară să-l mănânce fără probleme. Eu am observat că, de cele mai multe ori, nu gustul era cel care nu îi plăcea, ci mai degrabă nu îi plăcea textura, consistența unui anumit aliment iar la asta putem lucra, fără probleme. E posibil ca piureul să ne fi ieșit prea dens pentru gustul lui, așa că îl putem subția, data viitoare. Dacă însă vezi că nu și nu, ia o pauză. Așteaptă câteva săptămâni până vei încerca din nou.

Gustă mâncarea pe care i-o prepari

Pare o regulă de bun simț, nu-i așa? Trebuie să guști din mâncarea pe care i-o oferi, în primul rând ca să te asiguri că nu e nimic în neregulă cu ea. Dacă ție îți place, șanse mari sunt să îi placă și lui.

Separă alimentele

După ce treceți de prima etapă, cea a piureurilor, iar tu te-ai obișnuit să-i oferi lui bebe un singur bol cu mâncare, în care ai amestecat tot ce e bun pentru el și unde puteai strecura și alimente după care nu se dădea în vânt, împreună cu altele care îmbunătățeau gustul (de exemplu îi puneai și brocoli în piureul de cartof dulce, în condițiile în care brocoli simplu n-ar fi mâncat în veci) va trebui să renunți la acest obicei, chiar dacă metoda asta începuse să-ți ofere un anumit confort în privința varietății meniului lui. Trebuie să începi să-i oferi alimentele separate, pentru ca bebe să învețe ce gust are fiecare, ce textură și culoare. Acum va începe să-și formeze propriile preferințe și să aleagă anumite alimente în detrimentul altora. Până la urmă, e normal, nu? Și noi avem preferințe, mâncăruri care ne plac mai mult decât altele.

Cumpără o farfurie pentru bebeluși care să fie compartimentată, în 2 sau în 3 părți, pentru a-i putea oferi separat diverse alimente, fără ca acestea să se amestece între ele. De asemenea, folosește o linguriță care să fie moale și flexibilă, nu începe diversificarea cu lingurițele din plastic dur, pentru că îi pot răni gingiile.

N-o să scriu despre cum și cu ce să începi diversificarea, cel mai bine este să abordezi acest subiect cu pediatrul, atunci când va veni momentul, ce vreau să-ți mai spun este că dacă până acum intrasei într-o rutină în privința hranei micuțului și nu aveai griji, odată cu începerea diversificării, confortul pe care îl aveai înainte, acela că pentru masa lui bebe nu trebuie decât să-l pui la sân sau să îi pregătești biberonul, dispare în neant. În schimb, apare întrebarea aceea veșnică, știi, întrebarea aceea de care nu vom mai scăpa toată viața: „Azi ce-i dau să mănânce?”

Îmi vine să râd acum, când mă gândesc la bunica mea, care la un moment dat al zilei, începea să-și sune prietenele și inevitabil se auzea, fie dintr-o parte, fie din cealaltă a firului, aceeași întrebare: „Și? Ce-ai mai făcut de mâncare?” Mi se păreau caraghioase atunci, prin ochii mei de copil, conversațiile astea dintre adulți, care întotdeauna ajungeau la subiectul mâncare. Ce plictisitor!

Ei, abia când am devenit mamă mi-am dat seama că treaba asta cu mâncarea are să mă urmărească toată viața. Vorba aia, dacă până acum puteam trăi liniștită și dacă n-aș fi intrat cu lunile în bucătărie și aș fi comandat pizza toată viața, de dimineața, la prânz și seara, acum că a mai apărut un membru în familia noastră, unul mic, drăguț, rozaliu și gânguritor.. doar nu era să încep să-i comand și lui pizza sau să-i iau o shaorma la pachet, dacă nu știam ce să mai gătesc. Oricum, spre deosebire de bunicii și părinții noștri, suntem niște norocoși pentru că avem avantajul de a trăi în era tehnologiei iar asta ne ușurează viața incredibil de mult.

Bun, deci odată cu începerea diversificării apare stresul cu „azi ce-i dau de mâncare”, dar și un stres în plus cu pregătitul mâncării, pregătit pe care va trebui să îl înghesui în programul tău, lângă orele de nesomn și toate celelalte lucruri pe care trebuie să le faci cu și pentru bebe.

Ce ne trebuie

Noroc, însă, că trăim în era tehnologiei, cum am spus, așa că te sfătuiesc cu căldură să investești într-un aparat care prepară la aburi și pasează mâncarea lui bebe. Pe mine, asta efectiv m-a salvat. Nu mai vorbesc de beneficiile de a găti la aburi versus fiertul în apă, fiindcă le știe toată lumea. Tăiam legumele bucățele, dădeam drumul aparatului și îmi vedeam de celelalte treburi, fără să stau cu grijă că dă în clocot, fără să mă întreb dacă a fiert sau nu, fără să-mi pierd timpul pe care oricum nu-l aveam, stând lângă aragaz. Pasam apoi mâncarea și masa era gata. Noi am cumpărat un aparat de la Philips Avent.

În mod cert, mai sunt și altele, cel puțin la fel de bune, dar pentru noi acesta a fost aparatul-minune, cu care i-am făcut piureurile micuțului nostru și pe care chiar și acum, când el are aproape 2 ani jumate, încă îl mai folosim pentru a găti la aburi. E un aparat extrem de simplu. Eu am fugit mereu de cele cu un milion de butoane și de funcții, pentru că nu am vrut să-mi prind urechile în ele. Aparatul ăsta are un singur buton și nu trebuie să faci mare lucru: pui ingredientele, pui apă, îi dai drumul și asta e tot iar apoi când e gata mâncarea, întorci cana invers și devine blender, pasezi și ai încheiat. Deci, mai simplu de atât e doar… shaorma la pachet 🙂

Ideea este că, indiferent pentru ce aparat optezi și ce marcă, îți spun cu siguranță că ai nevoie de el și că e o investiție care chiar merită, de aceea dacă te pregătești de etapa diversificare, pune-l pe lista de cumpărături. Eu am scris despre cel de la Avent pentru că asta am cumpărat noi și, din experiența noastră, s-a dovedit a fi o alegere foarte bună, așa că de aceea pot să îl recomand.

Cum ne organizăm

E important să salvezi timp, timp pe care, de fapt, nici nu-l ai, fiindcă bebe îți cere aproape nonstop întreaga ta atenție, așa că apelăm la metoda congelării. Facem piureurile în avans și le stocăm, frumos, în congelator. Pentru asta, eu una fie îmi dedicam câteva ore, într-o zi (cu sprijinul celor de lângă mine, pe care îi rugam să stea cu bebe), pentru pregătitul piureurilor lui bebe, multe și diverse, cât să îmi ajungă măcar o săptămână – două, fie de fiecare dată când făceam mâncare pentru el, făceam mai multe porții. Toate porțiile de mâncare făcute în avans le puneam în congelator, astfel încât să am în fiecare zi masa lui bebe asigurată, fără să fie nevoie să gătesc zilnic.

Oricum, la începutul diversificării, porțiile lui bebe sunt așa de micuțe, încât e imposibil să gătești exact cât mănâncă. Totdeauna va rămâne mai mult. Dacă se uita cineva la mine în congelator când am început diversificarea, cred că își făcea cruce. Era plin de pungulițe și punguțe, etanșate și etichetate. Zici că era laborator de cercetare, nu congelatorul unui banal frigider, aflat într-o casă de om.

Cum congelăm mâncarea: cea mai simplă metodă este să folosești o tăviță precum cele pentru cuburile de gheață. Punem piureul cu lingurița în fiecare cubuleț din acela și punem tăvița în congelator. Cele mai bune tăvițe pentru congelarea mâncării lui bebe sunt cele din silicon, pentru că poți extrage piureurile din ele fără efort.

Există însă tăvițele de congelat care sunt concepute special pentru stocarea piureurilor lui bebe, pentru că sunt făcute din materiale speciale, care să nu prezinte niciun risc de toxicitate pentru bebeluși. Bine, nu cred că s-a întâmplat nimănui ceva rău de la folosirea unei tăvi pentru cuburi de gheață obișnuite, dar eu sunt un pic speriată de bombe, așa că am preferat să cumpăr aceste tăvițe speciale pentru piureurile băiețelului meu.

Le-am folosit pe cele de la Kiddo Feedo, le găsiți aici.

 

După ce se congelează, scoatem tăvița și luăm cubulețele de piure înghețate, le punem într-o pungă de congelat cu închidere etanș și neapărat, scriem pe ele ce fel de piure conține și data la care l-am congelat, pentru că și piureurile acestea congelate au un termen de valabilitate, nu pot fi păstrate veșnic în congelator.

Piureurile de fructe și legume pot fi consumate într-o perioadă de 6-8 luni de la data congelării, carnea – în 4- 6 luni iar peștele – maxim 4 luni.

Decongelarea mâncării lui bebe nu se face niciodată prin lăsarea ei la temperatura camerei. Scoatem cubulețele de care avem nevoie de cu seara și le lăsăm în frigider (timpul de decongelare poate varia între 8 și 12 ore). După decongelare, mâncarea trebuie consumată în maxim 24 de ore în cazul în care conține carne sau pește și 48 de ore pentru legume. Și, atenție, niciodată nu se recongelează mâncarea, odată ce a fost decongelată. Ce rămâne trebuie să ia cu multă bucurie drumul coșului de gunoi, pentru că riscăm să-l îmbolnăvim pe bebe.

E important să te organizezi cât mai bine posibil, pentru că timp prea mult n-ai, mai ales dacă nu ai pe cineva care să te ajute constant cu bebe sau cu treburile casei. La mine n-a fost tocmai ușor, așa că sper să vă fie de folos toate aceste informații și să vă acomodați rapid la schimbările care vin odată cu diversificarea. Succes, mămici și poftă de mâncare pentru pici!

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *