Ioana Boca – Zori de Zen

De ce am plecat când n-am mai stat

Am plecat din România la mijlocul lui 2016, încărcați de bagaje și de speranță că facem alegerea corectă pentru noi și mai ales pentru copilul nostru. Acum, la aproape un an de când am făcut pasul acesta major vă spun, cu mâna pe inimă, că nu mi-e dor de nimic. Locuim la Madrid, un oraș cald, civilizat și prietenos, în care oamenii n-au nervii întinși pe arcuri. Nu zic că e perfect. Nu este. Dar este un loc în care se poate trăi decent.

Aici, sistemul de învățământ nu este la cheremul oricărui vremelnic pus șef la Educație, programa nu se schimbă odată cu guvernanții, aici școlile au profesori care nu sunt umiliți și care își tratează elevii cu respect, aici sunt autostrăzi, spitale, sisteme informatice puse la punct și cu ajutorul cărora poți rezolva orice treburi ai în relația cu autoritățile, fără să stai la cozi și să te închini pe la ghișee. Și, poate mai important decât orice altceva, aici sunt spitale în care oamenii tratează oameni, cu respect, cu empatie, cu normalitate în definitiv.

Aici există asigurări de sănătate private. Asta înseamnă că plătești lunar o sumă și beneficiezi de toate serviciile medicale de care ai nevoie pentru tine și familia ta (de toate, da? nu abonamente pentru niscaiva analize și consultații, așa cum se procedează pe la noi… ), în niște spitale care arată ca hotelurile, cu doctori care își fac treaba și cu asistente care nu își cos buzunare suplimentare la halat (evident că și la noi există excepții, nu zic că sunt toți așa, dar excepția de la noi este regula aici). Vă spun despre spitale și despre servicii medicale pentru că noi de asta am avut cel mai mult nevoie, din păcate, de când băiețelul nostru a început grădinița. Și, Dumnezeule! Ce diferență uriașă este între ce e la noi și ce e aici, în privința serviciilor medicale!

Îmi amintesc, cu groază, ce am pățit eu, însărcinată fiind în luna a opta, când am ajuns la urgențe, la Spitalul Universitar. Aveam niște dureri de mijloc îngrozitoare, din cauza cărora nu mai eram în stare nici să merg până la baie fără să urlu. Ei, bună decizie am luat. Am plecat de la Spitalul Universitar fiind alt om. Unul care a jurat că va fugi din țara asta ticăloasă cu prima ocazie.  Am stat cinci ore, în picioare, (nu vă spun cum am reușit …) sprijinind pereții prin fața diverselor uși. Să vă descriu sentimentul de disperare care mă cuprinsese?! Și de durere. Abia mă țineam pe picioare, ajutată de soț iar ei mă trimiteau să merg așa.. cătinel, cătinel… de la unii la alții, de la un cabinet la altul, unde mi se lua, în continuu, tensiunea. Și cam atât. Cu asta m-am ales, la urgențe, la spitalul Universitar. Am înțeles, mai târziu, din discuția cu medicul meu ginecolog – o femeie minunată, printre puținii medicii adevărați de la noi – că am făcut foarte rău că m-am dus la Universitar. „Ăia nu se ating de gravide. Sunt speriați de bombe, zici că sunteți ouă Kinder cu surprize!” asta mi-a zis. Am plecat, așadar, după cinci ore de sprijinit pereții, timp în care am primit un singur diagnostic (a fost și ultimul cabinet căruia i-am sprijinit pereții de pe hol), de la neurologie – „probabil e sciatică, trebuie să stați în pat”. I-am mulțumit doctorului care mi-a spus asta după cinci ore de stat în picioare și am plecat acasă. Să stau în pat.

Inițial, mi se păruse civilizat. Era prima mea „vizită” la spitalul Universitar și m-am bucurat sincer să văd că oamenii fac triaj la intrare. Partea civilizată a început și s-a terminat, însă, tot acolo. Mai departe, am fost trimisă să mă descurc singură, către ginecologie. Eu eram caz cert pentru scaun cu rotile, dar n-am avut parte. În schimb, portarul ne-a cerut șpagă, pe față, ca să-l lase pe soțul meu să bată, împreună cu mine, holurile spitalului și să mă ajute să ajung acolo unde m-au trimis, în condițiile în care eu abia reușeam să merg. Nu zic, erau oameni în situații mai grave decât a mea. Un bătrân întins pe-un pat cu rotile, în stare de semi-conștiență, fusese lăsat/ uitat pe un culoar. Timp de două ore, cât am așteptat eu ca să intru la primul doctor, asistenți, infirmieri, medici care se perindau pe holul ăla nu au făcut altceva decât să împingă patul omului mai încolo, ca să-și facă loc să treacă. Când venea unul și împingea patul la peretele din dreapta, când altul îi făcea vânt către peretele din stânga. La un moment dat, un doctor mai supărat așa, cum îi stă bine unui doctor, l-a împins vânjos până a ajuns patul cu omul în dreptul ușii de la lift. Din lift au ieși niște asistente care au împins iar patul de perete și atunci una dintre ele a urlat blând: „Băăă, cine l-a lăsat pe ăsta aici? Al cui e?!”. Evident, n-a primit niciun răspuns, că doar nu era nimeni prin preajmă, doar pacienți care sprijineau pereții, așa ca mine, văitându-se și gemând, așteptând o minune. Adică să se deschidă ușile cabinetului. Săracul om abandonat în patul de pe culoar avea ochii dați peste cap și gemea și el ușor. Când am plecat eu, târâș-grăpiș, spre următorul cabinet la ușa căruia să mă apuce disperarea, omul ăla încă era împins de colo-colo, de toți pereții.

De ce trebuie să fie totul atât de greu, de umilitor, de complicat? De ce la noi nu se poate altfel? De ce totul trebuie să fie o luptă? M-a apucat așa o silă de țara asta, care nu se mai face bine, de oamenii ăștia (mulți, prea mulți) care au uitat să mai fie oameni! E prea multă mizerie și n-are cine să facă curat.

Așa că, draga mea România, te-am părăsit. Te-am părăsit pentru că nu te pot salva, pentru că te-au căpușat penalii, plagiatorii și nesimțiții și mai ales pentru că n-ai ce oferi copilului meu, pentru că nu te văd revenindu-ți vreodată sau cel puțin nu în timpul care mi-e dat mie și copilului meu pe acest pământ. Te-am părăsit de frică să nu ne ucizi în spitalele tale infecte, în care colcăie bacteriile, șpăgile și șpăgarii, te-am părăsit pentru că nu vreau să bag plicuri în buzunare toată viața, nici la medic, nici la școală, nici nicăieri, doar ca să obțin un tratament normal. Te-am părăsit pentru că vreau să-l învăț altceva pe copilul meu despre viață, pentru că îl educ să fie blând, generos și bun și-mi dau seama că vreau să-l învăț să fie fix invers decât cum ar avea nevoie ca să „se descurce” într-o astfel de țară. Vreau să-l învăț să fie încrezător și optimist, așa că am plecat, de teamă să nu-i strivești visele și să-i smulgi aripile pe care vreau să i le construiesc.

Și te-am mai părăsit pentru ceva, Românie, te-am părăsit pentru că, de la distanță, pot să te iubesc. De la distanță nu ți se mai văd poalele fustei roase de molii și nici basmaua petrecută peste gura fără dinți. Nu ți se văd nici mizeriile de sub preș și nici guzganii rozalii care îți rod coada de la mătură. Nu ți se văd nici șirurile interminabile de mașini, sufocate pe șoselele tale mici și înguste, nu se văd nici șoferii care înjură și te înjură, în timp ce mai îmbătrânesc câțiva ani stând pe la vreun semafor. Nu ți se văd nici cei câțiva kilometri de autostradă construiți în 20 de ani și nici penalii, netoții și netrebnicii care te conduc de atâția zeci de ani. De la distanță, tot ce văd e copilăria mea și oamenii dragi rămași acolo. Și asta pot să iubesc.

Te-am părăsit, Românie, ca să te pot iubi în continuare și-aștept să mi se facă dor de tine. Încă aștept.

264 Comments

 1. Mirela16

  Un articol frumos, scris din suflet. Ai toate aprecierile mele, Ioana, sper sa va fie bine acolo.

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Multumesc frumos, Mirela. Tot binele din lume ti-l doresc, asemenea.

   Reply
   1. Liviu Constantin

    Buna Ioana ma bucur ca ești bine acolo. Bravo, ai luat o decizie foarte buna. Nu mai ai la ce sa te mai întorci . Țara este făcută praf. Niciunde in lumea asta nu cred ca exista asemenea situație ca in Romania. Este o țara parca blestemata. Ma gândesc și eu foarte serios sa plec cu familia, cu părinții cu toții intr-o țara unde sa -i pot bucura cât mai de stat pe pământul asta , pt ca aici îmi duc grija. Salutari.

    Reply
    1. Dana Elena

     Teoretic …toti care simtim la fel ar trebui sa parasim aceasta tara! Practic..doar cei curajosi fac asta!

     Reply
 2. atanasiu cornel

  Nu te cunosc Ioana dar esti un om normal si ai facut bine ca ai EVADAT din SISTEMUL asta MOCIRLIT..INFECT SI NENOROCIT-romanii SUNT DIVIZATI ACUM in ESCROCII FARA SCRUPULE SI FAMILIILE LOR CARE SE BUCURA DE TOT IN TARA si sclavii -oamenii normali-cu bunsimt…etc…..SISTEMUL ESTE CANCERIGEN,,,Tara este cat 4 ELVETII LA UN LOC-este superba si ne-a fost furata….

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Foarte adevarat si foarte frumos ati spus. Tara noastra chiar este minunata si intr-adevar, asta simt si eu, ca parca nu mai e noastra, e a altora care se ocupa cu orice numai cu ce ar trebui – nu.

   Reply
   1. Gelu

    Doamne, ce mult seamana patania batranului uitat pe targa cu ceea ce am patit eu recent, la UPU Cluj. Eu sunt din Suceava dar am ajuns la Cluj unde unul din copii mei se pregatea sa plece in SUA pentru un an, poate doi sau poate pentru multi ani. Dupa ce l-am petrecut la aeroport, m-am intors cu sotia mea la apartamentul fiului ca sa ordonam putin casa. Ghinionul meu a fost sa cad in baie ( am alunecat) si mi-am rasucit spatele in cadere asa de rau ca nu am mai fost in stare sa ma ridic.
    Dupa un timp de asteptare, am hotarat ca trebuie sa chemam ambulanta in speranta ca la UPU voi primi ajutor . Cei de pe ambulanta au fost intradevar foarte atenti, grijulii si dupa administrarea unor calmante m-au ajutat sa ajung la ambulanta si apoi la UPU unde am ajuns pe la ora 20:30. M-au predat la triaj si mi-au urat succes. Eu chiar credeam ca voi fi luat in primire pentru consultatie de specialitate, investigatii s.a. M-au imobilizat pe o targa si m-au plasat langa o usa pe care tot intrau si ieseau cadre medicale.Si apoi au inceput deplasarile de colo colo : m-au introdus intro incapere unde erau alti amarati ai sortii care primeau ingrijiri medicale dar m-au lasat acolo cu promisiunea ca o sa ma vada medicul de garda.Au venit pe rand doi tineri rezidenti care m-au intrebat ce s-a intamplat ; le-am relatat cum am cazut, ce ma doare iar unul dintre ei mi-a zis ca ma trimite la radiologie sa-mi faca radigrafii la coaste( desi nu ma dureau) si la bazin. A mai durat vreo ora pana m-au dus la radiologie apoi m-au adus inapoi in sala unde se facea triajul si iarasi m-au abandonat fara speranta. Pe la ora 2:00 am reusit sa-l abordez pe medicul de garda , i-am spus ca stau de multe ore acolo si vreau si eu sa mi se spuna daca mai stau acolo sau ma trimit acasa. Apoi l-am auzit spunand unei asistente sa-mi faca niste calmante . Asistenta intreaba: Cui, astuia de langa usa? si a venit, mi-a plasat o perfuzie si dusa a fost. Cand s-a terminat serul de perfuzor am strigat-o pe asistenta de la triaj sa vina sa-mi scoata perfuzia la care ea mi-a raspuns asa intro doara, „stati linistit ca se opreste singura”. Dupa un timp, a venit un asistent care era la un birou de informatti si mi-a scos perfuzia spunandu-mi ca pot sa plec acasa ca nu am oase rupte. Am plecat pe ora 3 dimineata cu un taxi pe care, cu multa amabilitate mi l-a chemat un brancardier. Ma intreb acuma, oare sa-l sfatuiesc pe baiatul meu sa ramana definitiv acolo unde a plecat? Dece sa mai vina intro asemenea tara in care toate merg pe dos?

    Reply
   2. Mirela

    Și eu am stat în Madrid 17 ani ,m-am reîntors crezînd că situație este alta in țară, din păcate mentalitatea multora a făcut să se permită acest haos în tot sistemul…mă reîntorc cât de curând dar cu gust amar de această țară unde m-am născut și crescut 19 ani…

    Reply
  2. Anonim

   toata lumea stie sa comenteze…toata lumea stie sa isi dea cu parerea in tara asta. toti sunt bloggeri vlogger artisti, neintelesi. toti vad ciuma si pacura neagra care acopera Romania. toti spun ca ordinarii le-au furat tara? dar cand a fost a lor? cand au facut ceva pentru ea? cand au avut un cuvant de spus? cand s-au mobilizat ultima oara ca sa faca ceva care sa ne indrepte catre schinbare? nu sunt nationalist convins, nici patriot, dar chestia asta pe care o vad la din ce in ce mai multi, frica asta….lasitatea, precum a unui caine care e dincolo de gard si latra la maidenezii de afara (e vice-versa cazul de fata) ma dezgusta. mergeti unde va e bine….dar nu va asteptati la miracole….nu exista 😉

   Reply
   1. Ana

    Exact asa e…. nimeni nu face nimic, toti se plang. Nici macar la vot nu se merge sau la protest pentru a ne sustine cauza…Apropo, spaniolii isi sustin tara, mult mai bine decat o facem noi

    Reply
    1. GEORGE

     Păi nu s-a iesit? Păi nu au fost manifestatii la greu? Păi nu a fost o revolutie unde s-a murit? Etc, Etc? Si? NIMIC!

     Reply
    2. GEORGE

     Cum adica nu ne mai sustinem tara??? Nu de asta ati plecat? Ca nu mai dati sansa tarii acesteia??? Cine sa o mai sustina???

     Reply
   2. Radu

    Cred ca glumiti cu facutul pt tara si cu lasitatea. Nici macar nu va dati seama ca in 89 cineva tocmai asta a facut: s-a sacrificat pt tara … cu viata, si unde am ajuns ? Fix la ce a spus Ioana. Cand in 2016 a venit cineva la guvernare si a avut o viziune de munca, cinste, fara spagi si combinatii, au venit alegerile…si ne-am revenit. Iar primele luni de guvernare au reusit sa scoata oamenii (normali) din casa. Acum, urmam calea Greciei, aia falimentara, nu aia frumoasa si prospera.
    Revenind la ce a scris Ioana, voi nu vedeti ca suntem dominati la propriu de politica, de ce face ala sau celalalt, chestiune care nu este normala, deloc, aia ar trebui sa lucreze pentru popor aproape nestiuti, legile sa ramana in vigoare ani in sir, sistemele schimbate din radacini, ca este fffff usor, va garantez !!!!
    In concluzie, imi pare rau Ioana ca a trebuit sa pleci, sa te dezradacinezi de Romania, dar te felicit pt curaj, sa-ti mearga din plin (ca doar, fie vorba intre noi esti la o ”aruncatura de bat” cu avionul de noi ::)))

    Reply
 3. Dacyan

  Din cate inteleg, Romania este ingrozitoare pentru ca v-ati dus sa nasteti la un spital fara servicii de maternitate. N-am nascut, dar am vazut prin filme ca femeia care sta sa nasca is aranjeaza tot, geanta, masina, sot sa sofeze samd – si probabil isi alege si un spital, de preferinta cu maternitate. Daca atat v-ati priceput sa va pregatiti nasterea, nu sunt singur ca vreau sa va aud sfaturile de viata.

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Dumneavoastra ati citit, cu atentie, textul? Mai aveam o luna pana la nastere, nu m-am dus la spitalul Universitar ca sa nasc, m-am dus din cauza unor dureri de mijloc atroce. Nasterea a avut loc in alta parte, pregatita din vreme.

   Reply
   1. Mircea

    Cred ca si genul asta rastit, il face pe om sa-si doreasca sa iubeasca Romania de la distanta. Nu-l luati in seama. Omul citeste pe diagonala, crede ca intelege si in mandria lui de a fi roman (cum altfel poate fi cu un nume ca al lui scris cu y!) isi declara indiferenta la parerea cuiva pe care probabil il percepe ca nepatriot.
    Ati scris foarte frumos si ati descris foarte exact situatia din tara.
    Sa vi se implineasca toate visele!

    Reply
    1. Ioana (Post author)

     Mulțumesc, Mircea, la fel și ție. 🙂

     Reply
   2. atena

    Buna Ioana! am nevoie de ajutorul tau te rog!

    Reply
  2. George

   Dacyan!
   Tu și încă vreo 5 milioane de TÂMPIȚI ați distrus România. Nu de azi,de ieri ci de vreo 25 de ani.
   Lua-v-ar NAIBA!

   Reply
   1. Cristina

    Ea, sau astia ca tine?

    Reply
    1. Cristina

     George, scuze! Nu am citit comentariul complet…

     Reply
   2. Ionuț

    Lua-v-ar NAYBA… please :))

    Reply
   3. Elena

    Ca bine spui George! Cretini precum Dacyan ne-au distrus tarisoara. Voteaza prost si nu discern adevarul nici daca-l pocneste cineva cu el in moalele capului.

    Reply
   4. Dana

    Subscriu ….
    Mulțumim, Ioana !! Ai pus in cuvinte scrise ceea ce toti cei plecați simțim …

    Reply
  3. Diana

   Dacyan, habar nu ai ce se intampla in spitale si maternitati, iat tonul tau acuzator iti arata din plin caracterul.

   Reply
   1. Florentina Durneanu

    Ba eu crd ca stie foarte bine ce e in spitle…pote chiar lucreaza la Universitar din moment ce il apara cu atta inversunre!

    Reply
  4. Paul

   Daca te-ar fi chemat Dacian si nu Dacyan (cu toate ca sunt convins ca nu acesta este numele tau, cu care porobabil ti-e rusine) as fi luat in seama ce spui. Dar asa imi dau seama ca esti un snob cu pretentii de atotstiutor, care suge un „ciolan” undeva sau crede ca o face.\

   Reply
   1. Elena

    Exact, crede ca o face, crede ca e special si se simte bine in pielea lui. Oameni mici, atat de mici.

    Reply
  5. anika

   Mai oameni buni, voi descrieti o situatie prin care a trecut cineva. Lucrurile insa se pot desfasura si altfel. Am nascut in Romania intr-o maternitate in care nu mi-a lipsit nimic, in care nu a trebuit sa iau bagaj decat cartea de identitate. Evident nu a fost Spitalul Universitar, caci acolo se stie ca dintre toate spitalele din Bucuresti pacientii sunt tratati cel mai prost. V-ati ales un exemplu…ce sa va zic? Daca autoarea era bucuresteanca nu stia? Nu se interesase din timp unde e mai bine si unde nu? N-a intrebat, n-a cerut si ea o parere, o referinta, nimic? Greu imi vine sa cred.
   De asemenea ma frapeaza ca „in Romania e cea mai mare mizerie”etc. Va contrazic. E adevarat sunt multe spitale in tara unde nu ai conditii bune, unde nu te vede cineva pana nu dai spaga. „Mergeti in afara”. Ce frumos! Eu va spun ca in Anglia spre exemplu e mai rau. E adevarat ca in spital ai toata ingrijirea si atentia de care ai nevoie, dar daca ai bafta chioara sa ajungi in spital. Acolo pana ajungi poti sa si mori cu zile si nu va vorbesc din buzunar. Stiu pe cineva care e in sistem. Spunea ca o femeie cu ocluzie intestinala a murit dand telefon la salvare. Se plangea ca nu mai poate de durere si i s-a spus ca nu e urgenta, ca poate vorbi. Nu i-au trimis salvarea la timp si femeia a murit vorbind la telefon cu ei. Evident diagnosticul i l-au pus de-abia la necropsie. Da, oameni buni asta a fost in Anglia…si nu e singurul caz, sunt multe asemenea in fiecare luna, iar tratamentul universal pentru toate bolile e paracetamolul (asta pana ajung in vreo forma nasoala). Asa ca nu mai aruncati cu pietre in Romania ca e cea mai mizerabila, in alte parti vedeti bine, poate fi mai rau. Sa nu creada cei de aici ca pe afara umbla cainii cu covrigi in coada ca nu e chiar asa.

   Reply
   1. Sorin

    Anika, daca nu te superi, traiesti in Anglia ?
    Eu traiesc aici din 2010 si sistemul sanitar de aici este de foarte multe ori mai bun decat cel din Romania. Te rog nu mai dezinforma lumea. Multumesc anticipat.

    Reply
    1. CRISTIAN

     Pot sa confirm si eu cele spuse de d na Anika traiesc in Anglia de 8 ani si efectiv nu am cuvinte de a descrie sistemul sanitar din Anglia , lasand la o parte felul cum esti tratat si curatenia din spitale doar cu atat se pot lauda in rest e jale !!! Paracetamol scrie pe voi indiferent de boala care o ai !!! Si ce e culmea mai traiesc si in Cambridge unde exista unul dintre cele mai mari spitale din UK cu aparatura complexa etc dar ce folos daca doctorii „lipsesc” din acest spital si mai e ceva si anume legislatia e una din piedicile care stau in calea doctorilor de a da un diagnostic pe masura intrucat daca dau gres tu ca pacient poti sa pretinzi pagube de sute de mii de lire ….as putea sa incep sa va povestesc foarte multe lucruri dar efectiv nu am timpul necesar …nu spun ca e mai bine in Romania dar nu mi e rusine nici cu Anglia .

     Reply
   2. Valentin

    Anika nu stiu prin ce ai trecut , eu zic sa lasi Bucurestiul si sa mergi in tara si sa vezi in ce hal sunt lucrurile, Bucurestiul nu reprezinta tara, dupa cum unii vor sa creada . Aici ne-am legat de spitale care in cele mai multe zone sunt jalnice, intr-un oras mai maricel s-a mai facut ceva dar nici acolo mult in multe dintre aceste spitale este la fel si mai rau decat descrie Ioana, statul la usi serviciile care lasa de dorit cerututl de spaga, dar mai rau nu s-a mai investit nimic cad peretii in saloane cade tavanul si tu esti internat bolnav acolo, nu s-a vopsit de 20 de ani sau mai mult . AI fost la baie la un salon sa vezi in ce hal arata, ai vazut cat este de negru si murdar, ai experimentat indiferenta personalului care este responsabil sa faca curatenie si sa dezinfecteze ?
    Lasa clinicile private care sunt puse la punct.
    Spitalele sunt doar una , ai fost la primarie sa iti rezolvi acte ? La cate ghisee te-ai plimbat si cate zile ti-a trebuit sa faci ceva ? Cat a trebuit sa iti iei liber de la lucru sa poti sa iti rezolvi o problema ?
    Exemplele pot sa curga multe in continuare …

    Reply
   3. Catherine Berg

    De ocluzie intestinala nu se moare in timp ce vorbesti la telefon. Daca a star pina nu a mai putut….nu trebuie sa se inferieze sistemul.

    Reply
   4. Elena

    Anika, dar de ce trebuie sa stim chestii, de ce trebuie sa alegem spitale, pe deasupra in capitala? Nu crezi ca ar fi mai ok ca oameni precum Oprescu care a furat sa ajunga rapid in inchisoare si spitalele, toate, sa functioneze normal? Nu crezi ca si ala care nu stie chestii trebuie tratat corespunzator intr-un spital oarecare? Si mediculsa fie platit corect, sa aiba sanse sa se dezvolte profesional, nu sa ajunga un lingau pe langa domn profesor X? Asa sunteti de obisnuiti cu nefirescul incat puneti incontinuu caruta inaintea cailor.

    Reply
   5. Cristina

    Serios? Cand imi e rau, mai intai trebe sa cer referinte la ce spital sa merg??? Tu te auzi cum gandesti? Pai de aia ne merge asa bine, ca oamenii gandesc ca tine!
    Nu a zis nimeni ca in alte tari e lapte si miere, dar sunt convinsa ca e mai bine ca aici. La noi mor copii abia nascuti, adulti cu probleme usoare din cauza bacteriilor din spitale. Si stiu cazuri concrete. Din pacate, stiu ZECI de cazuri care s-au intamplat in mai putin de 2 ani. Tu cate exemple imi poti da din Anglia?
    Plus de asta, nu e vb doar de spitale. Autoarea articolului a mentionat cuvinte gen ‘drumuri’, ‘educatie’ pt copilui ei, civilizatie!. Dar partea asta ai omis-o. Ai auzit si tu de un caz prin Anglia, si gata! In Anglia e mai rau. Nu stiu daca ai observat, dar comparatia se face intre Romania si Spania.
    Ca si concluzie, sunt cazuri ‘stupide’ si in tari civilizate, cand si cand. Dar la noi, cazurile in care mor oameni sunt la regula zilei. Asta legat de spitale. Dar ca om, cu o singura sansa la viata, aleg sa merg acolo unde imi e mai bine zi de zi, daca am posibilitatea.

    Reply
   6. Florentina Durneanu

    Voi astia toti care luati apararea sistemului mafiot, va scrieti numele cu k de la kilogram,sau cu y…asta e cea tipic!

    Reply
   7. zaharie

    total de acord si nu numai in UK si in Canada si in USA …..

    Reply
   8. Adrian

    Fără supărare, dar tu ai înțeles exact textul? Eu am impresia ca nu.

    Reply
  6. Monica

   Si din cauza unora ca tine, Dacyan, a plecat ea de aici – nu, pe tine n-o sa te iubeasca de la distanta, stai linistit… A propos de nascut, crezi ca niste sfaturi de la un medic bun, nu ginecolog, te-ar ajuta?

   Reply
  7. Alex

   cap de tanc, femeia avea o urgenta

   Reply
  8. Daniela

   Dacy draga, esti varza. Nici nu citesti nici nu gandesti…

   Reply
  9. Paul

   Dacyane, daca nu ai capacitatea mentala necesara sa intelegi un text scris de dimensiune relativ mica, nu sunt sigur ca merita sa imi pierd timpul cititndu-ti comentariile.

   Reply
  10. Nicolae

   Atat ai priceput ?? Ai stricat degeaba ochii . Cum adica ” atat v-ati priceput ” ??? Ce trebuia sa faca in plus ca sa nu existe comentarii imbecile ?? Omul cand are o problema ajunge la spital . CE GASESTE AICI ????? Asta e problema !! Sau trebuia sa dea spaga undeva inainte ca sa o astepte cu bratele deschise ?? Asta e solutia care se poarta . Problema e tot ce se intampla in tara asta, inclusiv in spitale . E cumva bine ??

   Reply
  11. Alga

   Iar eu înțeleg ca sunteți un pic pe alta lume. Spitalul Universitar are maternitate. Eu am născut acolo în 2009. Și dacă vi se pare ca sutele de mii de oameni care și povestesc poveștile de groază din spitalele românești sunt nebuni sper sa aveți o experiență personala, pe care sa o treceți cu bine, ca sa puteți medita la ce vi s a întâmplat. Și din toate argumentele ei pentru emigrare l ați ales numai pe ăla cu spitalul? Ce grad aveți?

   Reply
  12. Bianca

   Spitalul Universitar are si maternitate!! Ca fapt divers. Cand am nascut-o pe fiica-mea, maternitatea de la Elias era in renovare si toate nasterile erau redirectionate intr-acolo, la Universitar. Si intr-adevar, am fost plimbata printr-o gramada de cabinete, ca sa constate fiecare ca, desi mi se rupsese apa, voi naste!!! Si eram pregatita cu toate cele necesare, inclusiv dosarul cu toate analizele pe care le-am facut in timpul sarcinii, pe bani, multi bani, desi sunt asigurata…
   Si inca ceva, se poate intampla sa „iti vina” sa nasti mai devreme, fara sa ai la tine bagajelul etc. Ce faci ? Nu mai nasti????
   Cand am nascut baiatul, de aceasta data la Elias, primaria sectorului 1 nu elibera certificatele de nastere decat dupa 1-2 LUNI de la nastere, timp in care copilul NU AVEA CNP, implicit nici drepturi – practic, pentru sistem nici nu exista! Daca aveai nevoie de doctor sau medicamente/vaccinuri pentru el, aveai nu o problema, ci mai multe!
   Asa ca, stimabile, iti recomand sa faci intai cunostina cu realitatile romanesti si dupa aceea sa ai opinii! O zi buna!
   Ioana, te felicit pentru curaj si imi pare rau pentru noi, cei ramasi in tara, ca suntem captivii hotilor, asistatilor sociali (pe banii nostri, desigur- cum altfel ?!?) si a pomanagiilor…

   Reply
  13. Dana

   Municipalul are servicii de maternitate si chiar de nu ar avea e un spital de urgente care trebuie sa trateze urgentele.

   Reply
 4. Maurizio

  Ma bucur pe tine, Ioana, si pt sot si pt copil. Si, in sfarcir, pt Geta care va iubeste ff mult.
  Daca cumva luati decizia de a vizita Roma, ta rog sa ma suni.
  Ciao

  Reply
 5. Gabriel G.

  Foarte adevarat tot, si eu sunt plecat din Romania de 3 ani si tot spitalul Universitar a avut un rol important in luarea acestei decizii. Am stat o saptamana in spitalul ala, saptamana in care trebuia sa stau acasa in medical, si nu s-a uitat nimeni la mine, exact acelasi lucru am patit, am fost plimbat de la un cabinet la altul si fiecare cauta sa scape de mine cat mai repede. De nervi si simtind ca sunt neputincios pe banii mei, pt ca am platit timp de 10 ani la sanatate si prima oara cand ajungeam in spital ei isi bateau joc de mine, a 5-a zi am mers in fata biroului directorului si nu m-am miscat de acolo pana nu mi-a rezolvat cineva problema. In jur de 3 ore am asteptat acolo in timp ce secretara directorului se uita la mine ca la ciuma, pana a venit un doctor care in scarba a venit si m-a luat de acolo. Am plecat de frica sa nu mai patesc niciodata asa ceva, pt ca este umilitor sa fii tratat ca un gunoi, in tara ta, pe banii tai.

  Reply
  1. Cristina

   Sunteti norocos ca ati putut pleca dupa o saptamana din spitalul universitar. Fratele meu n-a mai apucat caci a contactat la ATI bacterii ucigase si a murit de septicemie dupa o luna. Avea 42 de ani! Asa ca da, si noi am luat decizia sa ne crestem copiii in alta parte decat in Romania. Iar eu ma intorsesem dupa un doctorat in Franta sa pot fi „utila” tarii mele, sa fiu o rotita a schimbarii. Ei bine, cred totusi ca nu imi doresc pt copiii mei tot atatea dezamagiri, frustrari si sentimente de disperare si neputinta pe care le-am trait eu in toti acesti ani!

   Reply
 6. Ioana (Post author)

  Este cumplit ce povestești. Îmi pare rău că a trebuit să treci prin așa ceva și înțeleg perfect sentimentul acela de a fi umilit. Sa-ti fie bine acolo unde ești, Gabriel.

  Reply
 7. a

  Am amintiri amestecate despre RO.
  In ianuarie 90 am trait o mare, mare fratie in Bucuresti. Unic.
  In vara lui 93 m-am dus in Ro ptr 3 zile pentru tataie. La Baneasa am fost mirat ca mai sunt oameni ramasi acolo.
  Uneori merg acolo. Niciodata de placere. Niciodata nu stau mai mult decat este necesar.
  In martie copiii nostrii au fost in Bucuresti. Nu vor sa mai mearga acolo. Multa galagie si oameni hoti – asta au vazut direct in dialogul cu un sofer de taxi. Batran, hot, prost. Om de-al locului.
  Sotia mea mai imi spune news din Ro. Tai scurt spunandu-i ca imi pasa la fel de mult ca despre Bulgaria.
  Ro este buna. Pentru referinta in a aprecia momentul curent, „departe de tara” si oamenii sai – carora le-as ura… bafta, da’ nu cred!

  Reply
 8. petre

  cel putin partea de vest a tarii a crescut enorm in ultimii ani din toate punctele de vedere , salarii bunicele ,servicii, lumea civilizata chiar si tiganii au emigrat in masa , timisoara ,clujul sau oradea sunt orase in chiar se poate traii decent ,

  Reply
  1. Cristian

   Sunt de acord cu tine ca nivelul de trai in Vestul țării a crescut in ultimii ani,ca la Oradea,Cluj sau Timișoara este o alta Românie,altfel de oameni…Dar nu putem trai toți in cele 3 orașe…Așa cum ele s-au schimbat in bine,așa ar trebui să se schimbe și Călărași,Slobozia sau alte orașe din țara…Asta pt a nu fi nevoiți să luam drumul străinătății…

   Reply
 9. Paul

  Buna Ioana,

  Am facut aceeasi miscare ca si voi. In Ianuarie 2016 am hotarat sa incerc viata de expat in Germania, in NV Germaniei. Ce-i drept nu am copii astfel ca motivatia a fost mai putin puternica decat a voastra. Nu am ales nici o tara cu oameni calzi, placuti si saritori. Organizarea si seriozitatea lor este la superlativ, dar pt mine nu a fost suficient, „click-ul” nu s-a produs.

  Spitalele si clinicile sunt nemaipomenite, dar pentru mine asta nu a fost un factor decisiv si imi doresc sa nu fie niciodata. M-au „furat” de multe ori, au facut-o oficial.

  Acum, dupa 1 an si 6 luni sunt in Romania. Da, m-am intors in Romania de 3 saptamani. Nu imi pare rau ca am incercat viata de expat in Germania dar nu imi pare rau nici ca m-am intors.

  Va urez multa bafta!

  Cu stima,
  Paul.

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Multumesc pentru ca ai impartasit experienta ta. Sa-ti fie bine, Paul! Indiferent de locul in care ai ales sa traiesti!

   Reply
 10. Geo

  Cred ca, daca orice familie din tara asta ar avea variante de a si incepe o viata noua in alta parte a lumii ar disparea coruptia. Sacalii astia din politica n ar mai avea buget..n ar mai avea ce fura.
  Ar disparea ei si neamurile lor, apoi am putea reseta tot.
  TOT!!

  Reply
  1. Lady Carmen

   Niciodata nu vor disparea.Cand ”cancerul” s-a instalat…. ala duce la pieire.

   Reply
 11. Iulian Gabriel Stancu

  Am plecat de un an de zile de „acasa” si ma tot gandesc pentru ce m-as intoarce……siiii? Nimic… nu am pentru ce , nu vad nici cea mai mica rază de speranță. Păcat de tot ce este frumos, păcat de oamenii buni care-si vor pierde bunătatea, păcat, mare păcat. Acum imi pare rau ca m-am amăgit 15 ani pana sa-mi dau seama ca puteam acesti ani sa-i trăiesc mult mai linistiti,,,, din toate punctele de vedere.Iti doresc multa sanatate ( restul vor veni de la sine). M-ai facut sa vad lucrurile mult mai clare si pentru asta iti multumesc!!!

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Multa sanatate!

   Reply
 12. Gabriela

  Mă bucur pentru tine si familia ta. Anul acesta, deși am 50 de ani, e pentru prima oară când îmi doresc sa plec din tara. Nu-i mai pot suporta pe toți șpăgarii, guzganii rozalii, secretarele de scoala generală ajunse ministru, manageri de reviste de țâțe ajunși miniștri ai culturii, de toți cei care de-abia s-au tarat prin scoala si acum au doctorate și umplu bancile parlamentului sau sunt edilii localităților in care trăim. Am o fata care este studenta la medicina si ceea ce-mi povestește nu mă încânta.Totul este putrezit. Începusem sa întrevăd o speranța anul trecut cu Cioloș, Vlad Voiculescu si alții care nu lucrau pentru ca sa-si asigure viitorul, ci ca sa ne asigure viitorul. Iar ce se întâmpla acum…. simt ca nu mai pot. Iubește-o de la distanță, deci.

  Reply
  1. Elena

   Inteleg perfect. Insa cred ca oamenii cinstiti trebuie sa faca front comun. Poate, nu stiu alta cale.

   Reply
 13. NICOLETA

  Si eu am părăsit România ,acum 10 ani,din aceleaşi motive.Locuiesc impreuna cu sotul meu in Alicante,Spania. Noi folosim sistemul public de sanatate care i-a salvat,la propriu,de 2 ori viata sotului meu (odata un infarct si alta data un accident groaznic de moto). Cand am vazut cum functioneaza (acelasi sistem ca in Romania,doar ca aici functioneaza) am zis ca aici e Raiul.Nu-mi venea sa cred cum ne tratau,tot personalul,si
  nimeni nu cerea „atentii”. Doamne ajuta sa nu avem nevoie de ei (de spitale,zic),da’ stiu ca daca avem,aici suntem tratati ca oameni nu ca niste specii inferioare lor,personalului sanitar (asa cum ma simt eu tratata cand intru intr-un spital,public,in Romania. Doamne ajuta,sanatate la toata lumea.

  Reply
 14. vasi

  Frumos scris,cu sufletul,multa bafta in continuare si mai ales succes la scris .
  Si eu am plecat din tara in 2002 cu acelasi sentiment de neputinta,si pe parcursul anilor am vazut ca situatia in loc sa se amelioreze,s-a deteriorat mai mult si mai mult de-a lungul anilor,iar oamenii de rand o duc din ce in ce mai rau.
  Chiar daca au fost multe lucruri bune care au aparut,diverse infrastructuri e mai mult praf in ochi,comert si iar comert,zone industriale in care muncitorii romani sunt „mulsi” pe „un salariu decent „zic ei,insa noi stim ca salariile sunt sub orice critica.
  Vrem sa fim Europa,in sufletele noastre suntem,insa prea mult ne-a tras si ne trage coruptia in jos.
  Bafta celor ce sunt acolo si celor ce sunt plecati,fiindca lupta continua oriunde ai fi,sistemele sunt diferite iar coruptia castiga teren si in statele dezvoltate din restul Europei,sau mai bine zis datorita fortei si mijloacelor de comunicare intre oameni,ies la iveala lucruri care odinioara erau mai bine ascunse….
  dupa toate acestea,sa nu uitati sa fiti fericiti,sa va iubiti si sa va ingrijiti de sanatate si de familie,sa va bucurati de lucrurile simple si sa zambiti,restul o sa fie doar pulbere si doar viata si continuitatea ei primeaza,mana in mana cu respectul si iubirea

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Multumesc mult pentru incurajari! Foarte frumos ati scris.

   Reply
 15. Victor

  Romania este intr un plin proces de schimbare! Unul greu, de durata, anevoios, dar se schimba. Iar Romania se schimba pentru ca oamenii se schimba. Sunt psihoterapeut si lucrez cu oamenii in structurile lor cele mai profunde. Poalele mancate de molii ale acestei tari nu sunt altceva decat suflete suferinde, chinuite de ani, ale oamenilor acestor meleaguri. Insa si asta se schimba. Se vindeca. Continuu! Evenimentele politice din ultimul an, puterea si exprimarea cu asumare a pozitiei fata de autoritate, investitorii straini ce vin din ce in ce mai multi datorita varfurilor pe care le avem in diverse domenii, sunt doar putine dintre exemplele ca oamenii vor sa schimbe si deja au actionat. Iar asta inseamna enorm. Inseamna ca Romania va avea o imbracaminte noua. Dar, ca orice proces, dureaza! Iar in acest timp unii dintre noi mergem sa apreciem pliurile elegante alte altor tari, altii punem mana sa incepem sa coasem si sa reparam aici, altii, din comoditate, prefera doar sa accepte moliile si repete comportamente vechi. Dar intr un fel sau altul, toti invatam si toti ne schimbam. Prin alegerile noastre, prin asumarile fiecaruia. Nu exista greseli, ci doar invataturi. Iar Romania nu este o gresala, ci un drum spre vindecarea si schimbarea Sufletelor noastre! ??

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Sper, din tot sufletul, să aveți dreptate. Nimic nu mi-aș dori mai mult decât să văd o schimbare în bine, din păcate, nu cred să o apucăm în timpul vieții noastre.

   Reply
   1. Gabriela

    Azi am trecut bacul peste dunare la galati. Eram a treia masina. In 30 de secunde am cumparat bilete. Bacul era plin. Ramasesem ultima masina. Si am gandit, da, va trebui sa luam bacul urmator ca nu mai avem loc. Dar ne-au facut semn. Si am avut loc. Asa ca inainte de a gandi ca nu vei apuca sa vezi schimbarile in timpul vietii voastre, bucura-te ca se intampla si spera ca vei fi surprinsa placut. Va doresc succes si sa va construiti o viata frumoasa acolo unde simtiti ca sunteti acasa.

    Reply
   2. Aliss

    DaCYAN, nu cred ca prea stii despre ce vorbești…încă un dac verde ce se pricepe la toate, mai ales la ce habar nu are …

    Reply
  2. george

   ha, ha, ha. Romania nu se va schimba NICIODATA. Sfatuiesc pe toti care mai au un dram de minte si vor sa traiasca decent sa plece din tara asta in care lichelele, prostii, hotii ajung ministrii si acapareaza tot.Niciodata nu a fost altfel si asa va ramane. Gunoaiele vor iesi intotdeauna la suprafata. Romania este in plin proces de teleormanizare.Are grija Dragnea cu nesimtire si tupeu de ciocoi. Lucreaza cu mult spor la asta. Incet, incet romanii se vor multumi cu oase aruncate in scarba de toti mitocanii ajunsi politicieni ,imbuibati din impozite si taxe platite de fraieri la bugetul de stat. Uitati-va cine conduce cultura, educatia , economia, cine imparte banii din bugetul de stat, etc. Numai si numai prosti , analfabeti, hoti ,mincinosi. Mai bine apreciem pliurile elegnate din alte tari” decat sa traim in ra….. politicienilor de doi bani ai romaniei sustinuti de majoritatea romanilor care traiesc din ajutoare sociale la limita existentei si culmea , se simt bine asa.

   Reply
   1. Doru

    Mi-am propus sa nu intervin in discutie, insa cele scrise de George reflecta exact ceea ce gandesc.Asa ca, George, AI UN MARE BRAVO !!! Ai punctat EXACT problemele din tara.Eu am plecat la 46 de ani si nu m-as mai intoarce NICIODATA ! Am tot 46 de ani ! 🙂

    Reply
 16. Tavi

  Dacă toți cei care ne considerăm civilizați și cu bun simț plecăm din țară, cine mai rămâne să schimbe ceva aici?

  Mi se pare atât de aiurea când văd cu câtă ușurință aruncă unii români cu noroi în România … Nu vă poate și nici n-ar trebui să vă poată obliga cineva să rămâneți în țară, plecați, dar dacă n-aveți nimic bun de zis și nici nu rămâneți să ajutați la îndreptarea ei, măcar n-o vorbiți de rău în lume. Avem deja o imagine foarte proastă, nu este nevoie să ne „ajutați” s-o stricăm și mai tare. Mulțumim!

  Foarte bine că v-ați salvat familia și copilul din infernul ăsta, dar eu aș aprecia dacă ați iubi România de la distanță și doar atât, fără să ne mai spuneți cât de proști, nesimțiți etc suntem. Știm și noi că avem probleme și ne străduim să punem umărul la rezolvarea lor.

  Aveți dreptate, sunt probleme mari și în sistemul de sănătate și în sistemul de învățământ și în alte sisteme, dar care este soluția? Să plecăm toți ca să „putem iubi România de la distanță?” Nu, nu asta este soluția, trebuie să rămânem aici și să facem tot ce ține de noi pentru a îndrepta ce este de îndreptat.

  Reply
  1. dana

   I-am admirat pe oamenii care au iesit in luna februarie in strada, am plans ptr ei. Eu nu cred ca as fi avut puterea pe frigul ala, sunt debil. Dar solutia nu e sa ramanem acolo, cum spui tu, eu cred ca solutia este sa plecam toti sa vedem pe cine mai conduc politicii astia nenorocitii, burtosi si puturosi. Solutia este sa-si reduca salariile si privilegiile pe care le au ca in tarile din nord, Finlanda etc. Spre deosebire de exodul sirienilor pe noi ne vor primi

   Reply
   1. Tavi

    Dana, îți respect părerea, dar eu cred că soluția este aceea de a rămâne și de a-i îndepărta pe burtoșii și puturoșii despre care vorbești.

    Eu am ieși în stradă în iarnă și m-am simțit foarte bine, n-am simțit deloc frigul. Am fost înconjurat numai de oameni faini și civilizați.

    Reply
    1. nicu

     tavi si eu am fost in strada in iarna si tot asta m-a determinat sa plec . tot asa ca multi altii am incercat si am sperat sa reusim .dupa episodul cu iesitul in strada mi-a murit , a murit orice speranta . fiecare om are rabdarea si puterea lui . la cei care au plecat s-au terminat si sperantele si puterile . dupa ce am iesit in strada si am vazut ca nu putem schimba nimic intr-o luna m-am decis sa plec asta in condiitile in care am lasat in tara 2 copii si sotie pe care vreau sa i aduc cat de curand .iti zic asta sa nu crezi ca celor plecati le-a fost sau le este asa de usor …stiu zic si eu ca multi altii: e greu afara e greu dorul de tara.!.. insa pana nu patesti nu intelegi

     Reply
     1. Tavi

      Nicu, imi pare rau ca oameni ca tine si ca altii (cu bun simt) renunta si se hotarasc sa plece.

      Da, nu este deloc usor sa vezi nenorocitii astia care ne conduc, cum ne sfideaza. Nu este placut sa vezi functionarii publici cum te trateaza ca pe un gunoi cand te duci sa le dai bani (sa platesti impozite, taxe etc).

      Nu este usor, dar va intreb pentru a n-a oara, „Solutia este sa plecam cu totii si sa ii lasam sa isi bata joc de tara asta?”

  2. Ștefan

   Tavi, România nu are ”probleme” și ”imagine proastă” din cauza drumurilor, servicii publice, sănătate, educație și a unor guverne de rahat. România are aceiași problemă ca India unde 50% din populație n-au acces la WC, în mod similar și 50% din români se duc în fundul curții să rezolve o urgență. Din această comparație poate înțelegi că LIPSA DE CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚE este factorul care împinge România la vale. Și eu am părăsit țara din 2015, (numai în 2015, din păcate) am încercat pe diverse căi să opresc derapajul, să țin piept avalanșei de prostie, nepăsare, îndobitocire, dar mi-a fost imposibil. Așa că decât să mă las îngropat mai bine am plecat. Eu sunt de părere că o societate nu o poți schimba de sus în jos, gen ”făurirea omului nou și a societății multilateral dezvoltate”. Societatea evoluează de la sine, civilizația crește se dezvoltă sub influența mai multor factori, fiind totodată cumulul culturii și civilizației membrilor societății respective. Peste vreo 30-40 de ani (sîc! Brucan) România va avea poate o pondere de peste 80% din populație civilizată, conștientă de rolul ei de forma o societate, o țară, o națiune.

   Reply
   1. Tavi

    Ștefan, dacă citești atent ceea ce am scris vei vedea că am menționat sistemul de învățământ printre cele cu probleme.

    Văd că spui că ai „încercat pe diverse căi să oprești derapajul …”. Nu te întreb ce ai făcut și care au fost căile prin care ai încercat s-o faci, dar este clar că n-a fost suficient.

    Felicitări că ai plecat din România și-mi pare rău că abia în 2015 ai făcut-o, dar ți se pare că cer prea mult când spun că ar fi frumos ca cei care au plecat să se bucure de viața bună pe care o duc în noua țară și să nu vorbească de rău țara în care s-au născut? Eu atât mi-aș dori, nimic mai mult.

    Nu încerc să conving pe nimeni să se întoarcă sau să nu plece. Plecați, dar nu aruncați cu pietre în țara pe care măcar câțiva dintre strămoșii voștri au iubit-o și poate că au vărsat și sânge pentru ea.

    Reply
  3. Victor

   Dragă Tavi.
   Nimeni nu vrea să arunce cu noroi în România, dar în primul rând suntem datori față de viața noastră și a copiiilor noștri ca să trăim o viață mai bună. Abia apoi suntem datori țării. Eu sunt ”încă” în țară și n-am vrut sau poate n-am avut curajul altora s-o iubesc de la distanță, iar …. de 15 ani am dat totul pentru ea, tot ce mi-a stat în putință … și ce-am primit înapoi? Ce-am reușit să schimb? Nimic. Și nici nu voi putea. Dar, durerea cea mare e că nu știu cât mai voi răbda. Asta e problema mea și, probabil, a multora ca mine.

   Reply
   1. Tavi

    Dragă Victor,

    Așa este, viața copiilor este cea mai importantă, dar tocmai de aia trebuie, noi, cei care suntem aici, să îndreptăm țara asta.

    Fără discuții, singur nu vei reuși să schimbi nimic, dar împreună o putem face. Important este să nu-i lăsăm să ne dezbine, pentru că ei asta își doresc. Vor să alunge toți oamenii competenț din țara asta și să rămână numai cei pe care „burtoșii și puturoșii” de la putere (cum bine le zicea cineva mai sus) îi pot manipula cum vor. Nu trebuie să le permitem să facă asta.

    Reply
  4. Vio

   Romania este o tara iubita de toti cei care emigram.Poate n-ati inteles, dar, oamenii sunt cei care dau o imagine proasta.Cei care nu-si fac treaba pentru care sunt platiti.Cei din sistemul de sanatate, de invatamant, bugetarii…Oriunde mergi te izbesti de figuri incruntate.Tot oamenii sunt cei cate fac o mizerie crunta, pe unde trec.De cate ori ajung in tara ma izbeste mizeria.Ne lipseste educatia, empatia si spiritul civic.Si daca indraznesti sa atragi atentia esti injurat.Si nu in ultimul rand, suntem lasi.Nu stim sa fim uniti.Ne caracterizeaza ,, capul plecat, sabia nu-l taie”.Degeaba am incercat sa lupt in firma unde lucram, cu ilegalitatile la care eram supusi.Pe la colturi toata lumea revoltata.Si cand m-am ridicat sa vorbesc, am ramas singura.Asa ca incercati dvs.Aveti tot dreptul.Eu am incercat si n-am avut cu cine.

   Reply
   1. Tavi

    Vio, majoritatea celor care au plecat spun că ei au încercat să facă ceva, dar nu au reușit. Probabil că n-ați făcut-o cum trebuie sau ați încercat s-o faceți singuri, iar singuri nu veți reuși niciodată.

    Te asigur că mai sunt oameni care s-ar fi alăturat demersurilor tale, dar probabil că n-ai știut cui să te adresezi.

    Mai este ceva, cei din țările civilizate, chiar dacă au și ei problemele lor (corupție există în toate țările într-o anumită măsură) foarte, foarte rar îi vei auzi vorbind despre ele. Ei scot în față părțile bune. Noi, românii, facem exact invers, abia așteptăm să spunem cât de civilizați suntem noi (cei care povestim), dar ce ghinion am avut că ne-am născut în țara asta plină de nesimțiți, lași și incompetenți.

    Reply
    1. Vio

     Nu scot in fata problemele de coruptie?Ba urla stirile cand cineva este banuit de coruptie.Stii care-i diferenta?Ca a doua zi isi dau demisia din functia ocupata.Isi sustin nevinovatia, dar isi dau demisia.Din partid, din parlament sau din orice functie publica.Nu vine nimeni sa le puna palma sau sa le dea imunitate.Asta este diferenta.Recent a fost eliberata din puscarie o cantareata celebra pentru ca nu a platit impozite corect.Asta este diferenta.Nu contraza cine esti.Faci puscarie daca incerci sa eludezi statul, sau sa furi.Stii cat se plateste in Spania Cas? 4.5%.In Romania 5%.Aici nu exista plafon la retete sau analize.Retetele sunt compensate 80, 90%, iar orice analiza este gratuita.Urgenta este gratuita si pt cei ce nu muncesc.De banii opriti din salariu am toate drepturile unui spaniol.Spitalele de stat sunt dotate ultima generatie.Si lingi pe jos de curatenie.In orice institutie a statului mergi esti tratat cu zambete si bunavointa.Exista termen pt orice si n-a existat sa nu-l respecte.Am eu puterea sau tu sa schimbam asta in Romania?Pot eu sau tu, sa-i facem pe astia de la putere sa nu mai fure?Putem sa schimbam 80% din administratie?Eu am stat 40 de ani in Romania.Restul vreau sa mi-i petrec fara sa mai lupt pt orice drept care mi se incalca.In Romania n-am prins nici macar o singura data o reteta compensata in 40 ani.Ghinion, era mijlocul lunii sau sfarsitul lunii.Asa ca le-am cumparat la pret intreg pt ca nu mai era plafon.Cand am fost internata cu fata in spital a trebuit sa cumpar tratamentul si branula, pt ca „n-avem bani”.Pentru ce plateam Cas?Ca sa fure domnu’ director din Constanta.Care e arestat acum.Chiar putem sa le schimbam noi mentalitatea celor care voteaza ca ,, ne-au mai dat 100 de lei la pensie”?Eu nu cred.De asta am plecat.Si n-a fost usor deloc sa iau viata de la capat la 40 de ani, si sa las tot ce-am construit o viata intraga, in urma.Pentru ca mi-am pierdut speranta ca se mai poate schimba ceva.Daca anul trecut mai eram in tara, dupa alegeri as plecat cu siguranta.Daca imi pare rau de ceva, imi pare rau ca n-am plecat mai devreme.

     Reply
     1. Tavi

      Vio, prin tot ce ai spus nu ma contrazici cu nimic.

      Eu in toate postarile pe care le-am scris am spus ca este nevoie de voi, oamenii cinstiti si cu bun simti, ca sa luptam impotriva nesimtitilor si coruptilor care ne conduc.

      Bineinteles ca civilizat este asa cum spui ca se imtampla in tara in care te-ai mutat. Esti acuzat de coruptie, da-ti demisia, rezolva-ti problema si te intorci inapoi in politica.

      Chiar tu spui ca medicul din Constanta este arestat acum, deci, asta inseamna ca se misca ceva, ceva. Nu?

      In fine, am inteles perfect ce spui si ai dreptate, dar revin cu intrebarea mea obsesiva: „Care este solutia, sa plecam din tara toti oamenii cu bun simti?”

  5. Beatrice

   …..si noi am plecat, recent, dupa ani buni de a incerca sa facem ceva, sa fim altfel, sa muncim, sa platim, sa fim cu bun simt…..si….degeaba. Nu am mai gasit repere morale autentice, modele sau o realitate in jurul nostru curata pe care sa o prezintam copilului nostru ca fiind corecta sau in care sa avem incredere ca il vor ajuta sa se formeze ca om. Si am ales sa plecam, obositi, tristi, mahniti ca am dat atatea sanse Romaniei si am fost facuti pe la spate incontinuu. Am fost martorii prea multor nedreptati, marlanii, acte de coruptie, mizerie, am fost umiliti de catre Romania. Eu – ofiter, sotul – medic. Ce am gasit in alta parte? in primul rand bun simt, oameni cu zambetul pe buze in jurul nostru si profesionalism curat. Am regasit acea dimensiune a timpului pe care o pierdusem. Aici nu te haituieste nimeni, exista relaxare si timp pentru familie. Lucrurile sunt simple si stabile. Ce-mi lipseste? Familia ramasa acasa si regretul ca Romania are tot ce-i trebuie, dar refuza sa se trezeasca. Ne-a luat mult sa facem pasul, am tot sperat, am tot crezut. Copilul nostru parca merita mai mult. Inca nu ne e dor, decat de munte, verde si frumos. Dar de romani, nu.
   NU regretam pasul, ci doar faptul ca ne-a luat atat de mult timp sa o facem. Succes celor care au avut curaj. Oricat ti-ai iubi familia, daca te abuzeaza, pleci. Oricat ne-am iubit tara (si inca o facem), …..am plecat.
   …pentru ca Romania nu a facut NIMIC sa pastreze oamenii valorosi, medicii, inginerii, profesionistii, si inca nu face. Pentru ca Romania nu investeste in educatie si NU promoveaza valorile. Pentru ca in Romania e pur si simplu greu. Nu am fugit de greu, dar nici dragoste cu forta nu se poate, nu?
   Era in 2006 cand am hotarat sa raman in tara sa pun umarul la schimbare si sa ajut cu tot ce pot. Cred ca mi-a ajuns….

   Reply
   1. Tavi

    Beatrice, vă doresc, ție și familiei tale, mult succes și o viață așa cum vă doriți în țara pe care ați ales-o.

    Am mai spus-o și repet, nu vreau să conving pe nimeni să se întoarcă în țară și nici să nu plece. Momentan, în România este nevoie de oameni care sunt hotărâți să rămână și să ajute, nu de oameni care sunt rugați sau conviși de alții să rămână sau să se întoarcă. Mi-ar plăcea doar ca cei care pleacă, dacă n-au nimic bun de zis despre România, să nu zică nimic.

    Nu îi judec pe cei care au plecat, este normal ca fiecare să procedeze așa cum consideră că este mai bine pentru el și pentru familia lui.

    Reply
    1. Ioana (Post author)

     Nu sunt de acord cu tine, Tavi. Fiecare are dreptul să vorbească despre ceea ce îl nemulțumeste, la fel ca și tine. „Dacă n-ai nimic bun de zis, atunci taci” – nu este constructiv și nu aduce nimic bun.

     Reply
     1. Tavi

      Ioana, ai tot dreptul să nu fi de acord cu mine, dar s-ar putea să nu fi înțeles exact la ce mă refer (posibil ca eu să nu fi fost destul de clar).

      Susțin libertatea de exprimate cel puțin la fel de mult ca și tine, dar să pleci și să-ți vorbești de rău țara în care te-ai născut și ai crescut mi se pare că este ca și când ți-ai vorbi de rău un membru al familiei în fața unor necunoscuți. Să nu faci treaba asta mi se pare o chestie de bun simț, de bună creștere, nimic mai mult.

      Dacă, comentariile tale ajută cu ceva, vii cu niște soluții, atunci, da, spune ce ai de spus, dar dacă vrei numai să arunci cu noroi, mai bine nu o faci. Îți vezi de viața ta frumoasă și îi lași pe ceilalți să-și vadă de a lor.

      Din experiență, știu că oamenii fericiți nu aruncă vorbe urâte altora, deci cei care o fac, oricât ar vrea să o ascundă, sunt oameni triști.

      Și pe mine mă deranjază multe lucruri în România și-mi spun nemulțumirile, dar o fac în interior, în familia România. Eu sunt aici și continuu să mă lupt așa cum ați făcut-o și voi până când ați decis să renunțați.

      Am 36 de ani și nu am lucrat niciun moment la stat, nu rămân în țară pentru că am vreun interes ascuns sau pentru că n-aș avea încredere că aș putea reuși și într-o altă țară, așa cum ne acuză un domn care a postat aici, pe cei care alegem să nu plecăm. Aleg să rămân pentru că iubesc România și este nevoie de noi aici.

     2. Ioana (Post author)

      Una este să vorbești țara de rău, alta este să vorbești – cu părere de rău – despre realitatea de la noi. Să mai clarificăm un lucru: eu n-am vorbit ”țara” de rău, am vorbit despre cei care o căpușează și o sufocă de atâția zeci de ani. Și, încă o dată, a vorbi despre probleme nu înseamnă a ponegri sau a arunca cu noroi. Nu e nimic imoral în a vorbi despre asta și nu are nicio legătură cu spațiul geografic în care te afli. Articolul meu e unul de opinie, nu trebuie să dea soluții, trebuie doar să prezinte lumea așa cum o văd eu și atât. Ce e de făcut sau dacă o fi vreo soluție, asta rămâne să ne dea de gândit tuturor. Eu n-am văzut niciuna. Poate alții o văd.

     3. Tavi

      Ioana, asa cum ai spus si tu, estei libera sa scrii exact ce vrei, dar inainte sa o faci, gandeste-te daca scriind ceea ce scrii nu mai stirbesti putin din imaginea deja super sifonata pe care o are tara asta pe care „o iubesti de la distanta”.

      Daca o iubesti, dar n-o poti ajuta nu este nicio problema, dar las-o, nu-i scoate in evidenta toate lucurile negative.

      Chiar nu exista nimic bun, in tara asta, despre care sa scrii? Probabil ca exista, dar de ce sa o faci cand poti spune ce este nasol, nu?

     4. Corina

      Ioana …

      Daca mama ta nu ar fi ceea ce iti doresti, daca mereu ti-ar repeta ca nu esti buna de nimic, ca ia uite colega ta de banca ce frumos scrie si canta, etc., ce ai face?

      Da, poate ca este un exemplu stupid, dar in viziunea mea, asta este fiecare tara pentru locuitorii ei: o mama. Mai buna, sau mai putin buna, mai grijulie sau distrugatoare. Dar mama poate fi in orice fel doresti tu, ceea ce devii tu ca om (la modul general), depinde numai de tine si alegerile tale.

  6. Gabriel

   Îmi pare foarte rău Tavi ca nu ai înțeles esența mesajului. Ca sa fiu franc si eu sunt departe de țara de aproape 8 ani dar doar fizic nu si cu sufletul care mi-a rămas îngropat in pământul Țării.
   Nimeni nu denigrează Țara, cu toții ii vrem doar binele si propasirea Ei dar la urma urmei avem cu toții doar o singura viața si ne dorim sa obținem maxim din ea. Destul cu generațiile de sacrificiu- e ceea ce se deduce din mesajul tău! Generația bunicilor mei a fost sacrificata in război, iar generația părinților mei a fost de asemenea sacrificata pentru a construi „omul nou” cu „înaltă conștiința socialista”. Generația noastră a fost prima care nu a acceptat sa mai fie sacrificata ieșind in strada in Decembrie! Iar acum când după 26 de ani de atunci vedem ca Țara este confiscata total de o oligarhie de sorginte răsăriteană nu mai avem alta soluție decât cea a lui Goga: Tu Oltule)…”Si sa-ti aduni apele toate/ Sa ne mutam in alta tara!”
   Nu putem, așa cum de altfel ne-am dori cu toții sa însănătoșim aceasta Țara ascunzandu-ne cu capul in nisip ci doar arătând cinstit care sunt durerile generației noastre! Nimeni nu înjură Țara ci doar spunem cinstit REALITĂȚI Românești!
   O viața buna Romani, oriunde v-ați afla!

   Reply
   1. Tavi

    Gabriel, și mie îmi pare rău dacă am înțeles greșit, dar, oricum, mesajul pe care am vrut să-l transmit eu rămâne valabil.

    Pe de altă parte, Gabriel, mă bucur dacă tu ai întâlnit numai români care „nu denigrează țara”. Din păcate, eu am fost mai puțin norocos și am văzut mulți amici care au plecat din țară și care acum vorbesc despre România ca despre o groapă de gunoi populată numai de inculți, nesimțiți, leneși etc.

    Reply
    1. Catalin

     Tavi, pentru a înțelege reacția celor plecați trebuie să trăiești un timp afară, pe acolo pe unde sunt ei. Numai așa vei ști cum trebuie să fie lucrurile într-o țară normală, vei putea face o comparație corectă și vei ajunge la concluzia că, din păcate, România chiar este foarte departe de normal, din toate punctele de vedere. În România s-au distrus ori se distrug și lucrurile bune pe care le avea iar majoritatea celor rămași acasă sunt indiferenți ori chiar se bucură ca nebunii de la circ. Românii plecați din țară pot face și fac mult mai mult pentru România de acolo de unde sunt. Dacă atunci când spui ”să pună umărul la schimbare” te referi doar la a participa la proteste aici, în țară, o să-ți dau exemplul meu – rezident în Barcelona de peste 10 ani, am participat la toate mitingurile mari din București, adică am venit special pentru a participa (luam avionul, mergeam la miting și mă întorceam cu alt avion…) Dar am participat și la consolidarea imaginii României prin pregătire profesională,seriozitate și comportament desăvârșit, acolo unde m-a dus viața și bineînțeles, am trimis ori am cheltuit personal în România, foarte mulți bani câștigați afară (toți banii – nu am investit nimic acolo și nu mi-am pus niciodată problema rămânerii definitive în altă țară) Din păcate, românii de acasă nu vor să accepte ajutorul nostru, a celor care am învățat printre străini, de multe ori cu mari sacrificii, cum se pot face lucrurile – de fapt chiar suntem îndepărtați brutal din viața publică!

     Reply
     1. Tavi

      Cătălin, sunt de acord cu tot ce ai scris aici, mai puțin cu faptul că pentru a-i înțelege ar trebui să trăiesc și eu un timp afară.

      Dacă te referi la faptul că ar trebui să-i înțeleg că pleacă și aruncă în noi cu noroi (eu asta reproșez, nimic altceva) nici nu vreau să iau în considerare așa ceva. Ține de bună creștere să nu-ți vorbești țara de rău în fața străinilor.

      Nu, când spun „să punem umărul la schimbare” nu mă refer numai la participarea la proteste. Mă refer la a avea un comportament de bun simț în fiecare zi, mă refer la a nu da șpagă, mă refer la a nu accepta șpagă, mă refer la a nu arunca gunoi pe jos, mă refer la multe alte chestii minore care adunate dau diferența dintre România și țara la care toți visăm. Noi, fiecare individ în parte, prin ceea ce facem în fiecare zi (lucruri minore) vom schimba România.

      Din ce am văzut că ai scris, trag concluzia că ești unul dintre românii care fac cinste acestei țări. Prin comportamentul civilizat pe care-l ai în țara de adopție faci bine României. Cei care intră în contact cu oameni ca tine își dau seama că nu este adevărat tot ce au auzit de la alți români care scos în evidență tot ce este mai rău la noi.

    2. Doru

     Draga Tavi,

     Toata lumea ti-a explicat pe aici ca nu vrem sa ne vorbim de rau tara in care ne-am nascut (desi locul unde te-ai nascut nu are nicio relevanta in caz ).Ideea este ca toti cei care am plecat , am facut-o pentru diferite motive care tin strict de ” ponegrirea ” tarii : politic infetc, oameni nesimtiti, sistem de valori rasturnat, servicii execrabile, spaga cronicizata si multe altele.
     Iar daca tara asta minunata ne-a ” obligat ” sa plecam datorita celor de mai sus, cred ca avem tot dreptul sa ne revoltam si sa aratam mizeriile din ea.Nu contribuim la prezentarea denigratoare a tarii noastre, ci insasi tara o face, in fiecare zi !

     Reply
     1. Tavi

      Draga Doru,

      Asa cum voi aveti dreptul sa spuneti ce vreti (eu nu v-am interzis sa spuneti ceva, doar am sugerat ca poate ar fi bine sa n-o faceti), tot asa am si eu dreptul sa-mi spun parerea. Corect?

      Spui ca mi-a explicat toata lumea …. Nu pentru ca sunt greu de cap repet obsesiv anumite chestii, ci pentru ca am vrut sa raspund fiecaruia in parte. Fiind vorba despre acelasi subiect, m-am vazut nevoit sa repet anumite chestii. Mi s-a parut mai ok asa decat sa raspund spunand „Cititi raspunsul pe care i l-am dat lui X sau lui Y”.

      Da, Doru, exista „politic infect, oameni nesimtiti, sistem de valori resturnat, servicii execrabile, spaga cronicizata si multe altele”, dar ganeste-te ca tot in Romania (chiar daca poate tie/voua va vine greu sa credeti), oameni cu bun simti, oameni care nu iau spaga etc. Voi cand vorbiti urat de Romania, in bagati pe toti in aceeasi oala. Ti se pare corect? Ti se pare civilizat?

      Iara o sa spui ca mi-a explicat toata lumea, dar eu te intreb si pe tine: De ce nu iti vezi tu de viata ta si sa ne lasi pe noi sa ne taram in mocirla pe care si tu ai lasat-o in urma? N-ar fi mai corect asa? Tu esti unul dintre „fericitii” (am vazut ca va felicitati toti ca ati plecat) care au scapat de gunoiul asta de tara. De ce nu-ti traiesti viata linistit si in armonie, fara sa arunci cu noroi in curtea vecinului (fosta ta curte, dar pe care ai parasit-o) ?

  7. Camy

   Sunt o romanca plecata de mai bine de 10 ani din Romania.Mi-am crescut fiica intr-o tara la care unii dintre romani viseaza sa ajunga.Acum pot spune cu adevarat ca am experienta . Doar ca noi cei care am plecat am uitat ceva important, chiar foarte important.Muncim aproape zii lumina si ne permitem un concediu de1 luna pe an si descoperim ca timpul trece si nu am realizat mare lucru. Este adevarat ca avem poate bani care sa ne permita un alt standard de trai dar intrebarea este cu ce pret.Unii dintre noi muncind foarte mult ,murim si suntem adusi in 4 scanduri in Romania.Sufletul ne este pustiu si uitam sa mai zambim chiar.Daca vrei sa iti vizitezi mama,sora trebuie sa suni inainte cu 2-3 saptamani inainte sa vezi daca te poti vedea.Si dupa toate cele sa descopar ca fiica mea a luat decizia sa se intoarca definiv in tara.Iubeste Romania din tot sufletul cu toate ca a studiat in strainatate unde sistemul ia oferit totul.
   Cat despre sistemul de sanatate pot spune cu mana pe suflet ca medicii romani sunt unii dintre cei mai buni.Sunt ,,vanati** de toate tarile din lume.Si medicii romani salveaza vieti ,chiar o fac.Aici si nu specific tara trebuie sa astepti si 6 luni sa iti faci o ecografie.Intre timp poti murii linistit.
   Ce am descoperit eu este ca in alte tari ,statele respective investesc in sistemul de sanatate si invatamant.Asta e singura diferenta.
   Copii unora dintre noi vor sa se intoarca sa faca schimbari trebuie doar sa ii incurajam.Si noi cei plecati putem sa vedem ceea ce vor sa faca copii nostri si noi nu am avut curajul.

   Reply
   1. o femeie

    sa nu ajungi, ca mine, pe mana unor specialisti ‘buni’ din romania. Mi-au dat cortizon pt restul vietii, sa iau zi de zi, ( nu e mult, cu asa tratament mor repede) doar pt ca doctorul lua comision de la firma farmaceutica.

    Reply
    1. Tavi

     Stimata doamna,

     Sigur ca este regretabil ceea ce vi s-a intamplat si ca medicul respectiv ar trebui tras la raspundere (ati facut-o, l-ati dat in judecata?), dar credeti ca medici care iau comision de la firme farmaceutice nu exista si in alte tari? Acelasi lucru vi s-ar fi putut intampla si intr-o alta tara, nu exista padure fara uscaturi.

     Reply
   2. Tavi

    Servus, Cami!

    Ma bucur sa aud ca fiica ta a decis sa se intoarca in Romania. Este nevoie de oameni tineri care sa-si doresca sa fie in Romania.

    Eu m-as dori ca toti oamenii care isi doresc sa plece din Romania sa fie ajutati sa o faca si sa ramanem aici numai cei care ne dorim lucrul asta. Cei care sunt aici numai pentru ca nu pot pleca, dar ar face-o in orice moment, nu ne pot ajuta.

    Asa este, trebuie sa investim mult mai mult in educatie, educatia sta la baza oricarui stat civilizat.

    Reply
   3. Mona

    Draga Camy, cred ca stiu in ce tara traiesti, numele ei incepe cu G. si este venerata de majoritatea romanilor. Si eu am trait toate aceste experiente aici, ecografie cu termen peste 6 luni, sau cu trimitere de urgenta la specialist cardio si detinind o fabuloasa asigurare privata am primit programare peste 15 luni samd. Bineinteles solutia a fost zborul in Romania si control intro clinica privata acolo, totul in 24 de ore. Diferenta dintre Romania si vestita tara in care noi traim este ca aici toata mizeria se ascunde sub pres iar in Romania oamenii spun lucrurilor pe nume. Aici ipocrizie, acolo libertate, fie ea macar de exprimare. Eu nu am plecat cu ura din Romania si nu ma rusinez de tara mea. Aici vad la TV si aud la Radio doar mizerii si ironii despre Romania si trebuie sa recunosc ca ma deranjeaza. De cand traiesc in tara aceasta, ea a primit doua premii Nobel, ambele prin romani crescuti si educati in Romania. Asta nu se spune la stiri si nu stie nimeni.
    Ioana, ma bucur mult pentru tine ca esti fericita, iti merge bine si te simti bine in locul in care traiesti. La asta contribuie mult faptul ca ai parintii langa tine si ei stiu deja cum merg lucrurile acolo. Si eu am fost foarte fericita aici in primii ani. Insa cu cat am inteles mai mult limba, cu atat sentimentele mele s-au schimbat. Si eu am fost ziarist, pot spune ca percep ce sta intre randuri cand citesc o stire. Nu ma intelege gresit, sunt incontinuare multumita aici unde traiesc, insa acum stiu cum merg lucrurile si mie usor sa compar. Acolo iti cer spaga, aici te fura oficial, cu factura. Acolo te injura, aici iti fac viata praf zambinduti frumos, tot rahatul e ambalat frumos. Sunt multe lucruri care merg mai bine in Romania decat in Vest. Merg rar in Romania, doar daca exista motive familiare, pentru concedii aleg locuri pe care nu le-am mai vizitat. Insa in Romania se vede progres, aici regres. Sentimentele tale se vor schimba in timp, este posibil ca si fiul tau candva sa aleaga sa se intoarca in Romania, asa cum a facut si la meu si fiica lui Camy, si fiica fratelui meu. Astept cu nerabdare sa citesc articolele tale. Toate cele bune tie, micutului sotului si parintilor tai !

    Reply
    1. Ioana (Post author)

     Bună, Mona,
     Înțeleg exact ce spui și îți mulțumesc pentru că mi-ai scris. Numai bine și toate gândurile bune și de la noi! 🙂

     Reply
    2. Catalin

     Aș vrea să povestesc câte ceva din experiența mea de rezident în Spania, 2000 – 2012.
     Am ajuns acolo împreună cu soția, cu doar 300$ în buzunar, fără să cunoaștem pe nimeni și cu minime cunoștințe ale limbii, Nu ieșisem niciodată din România, habar nu aveam ce ne așteaptă.
     Am lăsat soția cu bagajele pe o bancă în stația centrală din Barcelona și am început să întreb în dreapta și stânga unde ne-am putea caza ieftin, în mod special abordam taximetriști. Era duminică, am cumpărat și câteva ziare și am încercat să sun pe la anunțuri, dar vorbeam cu roboții.
     Într-un final am găsit ceva provizoriu vorbind cu un țigan din Bosnia care ne-a dus într-un apartament împărțit de el cu albanezi; gruzini și români. Ne-au ajutat puțin doi frați români care erau oarecum tot începători acolo.
     Timp de aproape o lună am căutat serviciu, plecam dimineața de acasă, unul pe o parte și celălalt pe alta a străzilor și întrebam pe toată lumea. Oamenii erau atât de amabili încât, atunci când ne explicau cum să ajungem la un posibil angajator și vedeau că nu prea înțelegem, ne luau de mână și ne duceau acolo. A fost greu pentru că nu aveam acte, dar am găsit ceva și am ținut cu dinții de munca aia până am găsit alta mai bună.
     În paralel am mers și la un avocat să demarăm procedurile de obținere a rezidenței. Respectiva doamnă a făcut imposibilul și ne-a ajutat de parcă eram familia ei iar de plătit ne-a cerut exagerat de puțin, cam cât am plătit cazarea o noapte la un hostal – a înțeles că am venit acolo de nevoie și nu avem bani, așa că ne-a luat doar ce a cheltuit ea pe drumurile la diverse autorități.
     Actele ne-au ieșit după un an și jumătate, moment în care ne-am adus și copiii din țară, tot cu vize de turist pentru Germania, cumpărate, așa cum plecasem și noi.
     Tot atunci, la doar un an și jumătate de când am ajuns acolo, am lăsat serviciul și mi-am înființat propria firmă. Am dat un telefon la același cabinet de avocatură care ne-a ajutat cu rezidența și le-am spus că vreau să-mi fac o firmă de construcții, m-au întrebat numele dorit, au verificat, la al 2-lea a fost ok. Mi-au explicat că trebuie să înființez firma împreună cu un spaniol și cum nu aveam atunci astfel de prieteni, s-a oferit aceeași avocată să mă ajute, urmînd ca după un timp să trecem acțiunile ei pe numele soției. Au întocmit statutul, au luat oră la un notar și ne-am întâlnit acolo. Ne-a citit notarul cele 5 foi ale statutului, am semnat eu și avocata și din acel moment am început activitatea. Totul a durat cam 2 ore, nu mi-a mai trebuit nici un fel de autorizație, cerere, altă hârtie aiurea ca la noi. Până acum nu am avut absolut niciun control, de nicun fel.
     Soția mea a lucrat 4,5 ani la un bar-restaurant care funcționa de 35 de ani, iar patronii ne-au spus că nici ei nu au avut în 35 de ani niciun control.
     După doi ani am decis să trec acțiunile avocatei (80%) pe numele soției. Ei au întocmit actele, ne-am întâlnit la notar, am semnat, am plătit acestuia și gata. Am vrut să-i dau câteva mii de euro avocatei pentru ajutor dar m-a refuzat. A zis că ne-a ajutat pentru că suntem oameni serioși și meritam să fim ajutați. Bineînțeles că am ajutat-o și eu cu oferte de muncă pentru alți imigranți pe care-i ajuta așa cum a făcut și cu noi… în rest, am devenit prieteni buni!
     În relațiile cu clienții, atunci când le spuneam că sunt român, majoritatea aveau o tresărire, un fior, dar chiar și așa, îmi acordau o șansă și mă lăsau să execut lucrarea.
     Cei care mă cunoșteau deja, preferau să le lucrez eu chiar dacă eram mai scump decât spaniolii lor, pentru că eram foarte serios. S-a întâmplat ca un client nou, o imobiliară, să-mi dea un apartament pentru renovat – au venit la început să-mi explice ce vor, au venit pe la jumătatea lucrării să vadă stadiul și să-mi mai dea bani și au venit la sfârșit să lichidăm. Au fost extrem de mulțumiți și din acel moment doar mă sunau să trec să iau cheile pentru alt apartament, să stabilesc eu ce trebuie făcut și să le spun prețul. Deci, eu stabilem totul – ei nu mai veneu absolut deloc, nici măcar la sfârșit… doar mă întrebau dacă-l pot pune în vânzare.
     Relația cu unele instituții:
     Primăria.
     Dacă voiam să iau pe cineva în spația (avea nevoie de asta ca să obțină rezidență), mergem cu el la o primărie, oricare (acolo poți rezolva orice problemă la orice primărie din țară), arătam actul meu de identitate, pașaportul respectivului și spuneam că-l iau în spațiu. Nu făceam nicio cerere, nu dedeam nicio explicație, nu eram întrebat ce; de ce, cum, etc. Înregistra datele respectivului în sistem și-i dedea adeverința.
     O adtă am mers la o primărie pentru o listă cu eventualele amenzi de parcare cere n-ar fi ajuns la mine deoarece eu schimbasem domiciliul, dar la mașini nu-l schimbasem. Funcționarul care nu mă cunoștea m-a întrebat de ce nu schimb domiciliul pe actele mașinilor iar eu i-am spus că mă gândesc să plec din Spania și nu mai văd rostul….. S-a uitat omul la mine cu așa o figură de părere de rău (parcă avea lacrimi în ochi) și m-a întrebat: Așa rău ne-am purtat cu dumneavoastră încât vreți să plecați? Asta se întâmpla după izbucnirea crizei, când erau deja voci care spuneau că din cauza noastră nu au ei serviciu.
     Spitalul.
     Fiului meu i-a ieșit ceva pe limbă, am mers la medic, i-au făcut analize, i-au dat un tratament și l-au programat pentru o eventuală operație peste 30 zile. Trebuia să mergem la spital în ziua x, ora 15.
     În ziua x el a plecat dimineață la școală dar după circa o oră am fost sunați de la un spital. Ne spuneau că fiul nostru este la ei dar să stăm liniștiți că nu este nimic grav…. Cu greu am realizat că era vorba de alt spital și de fapt se întâmplase altceva cu copilul. În metrou a stat cu mână lipită de ușă iar când aceasta s-a închis, el având degetele foarte subțiri, i-au intrat între ușă și peretele vagonului. S-a oprit metroul automat și în 3 minute au venit poliția și salvarea. Cu toate că nu era grav, l-au dus la spital, l-au tratat și ne-au sunat să-l luăm acasă. Era aceeași zi în care trebuia să meargă la spital cu limba 
     La ora 15 eram la celălalt spital, i-au făcut un control, au constatat că nu mai avea nimic dar au zis să rămânem peste noapte ca să-i mai facă o serie de analize, să se asigure că-i sănătos. Cameră cu două paturi pentru bolnavi și două fotolii pat pentru însoțitori, cu telefizor, frigider, baie și telefoane cu linie externă la fiecare pat. Mâncare pe o tavă mare, 3 feluri, desert și suc natural, mai ceva ca la restaurant. I-au făcut analizele, dimineață le-a revizuit un medic, a constatat că totul este în regulă și l-au externet. La plecare ne-au dat o factură de 1300€… fiind prima dată în această situație am vrut să o plătesc dar mi-au zis că nu-i nevoie, este doar ca să știu cât costă serviciile prestate și ce se face cu banii din asigurarea mea (asigurare pe care oricum o primisem gratis odată cu rezidența) Despre șpagă – nu pot spune decât că nici cu o floare nu-i poți jignii pe medicii ori asistenții de aici, ei nu înțeleg ce vrei, de ce le dai floarea aia. Nu există șpagă.
     Cardul de sănătate nu sperie pe nimeni (și din ăsta am primit odată cu rezidența). Aici chiar funcționează de modul că atunci când ai un accident, o urgență, un consult ceva, îl introduce într-un cititor portabil pe care-l are orice medic ori polițist, și știe absolut tot, ce boli ai avut ori ai, ce tratamente ai făcut, faci ori sunt interzise organismului tău, ce consultații ai avut ori ai programate, etc. Pe baza acestor date te poate trata adecvat. Nu-i obligatoriu să-l ai la tine, poți arăta permisul, buletinul ori cardul de la bancă și pe baza nr. tău de identificare, același pe toate actele, poate afla din sistem ce ai pe cardul de sănătate.
     Poliția.
     Într-o zi am constatat că mi-a expirat permisul.. Am mers la poliție cu un taxi iar aici am intrat într-un cabinet medical (unul din cele poate 10 cabinete care se află la parterul clădirii în care se află poliția).
     Știam că la noi se face mai întâi o fișă medicală. Am intrat în cabinet, am fost luat în primire de către o tinerică, i-am spus ce problemă am, întrebând de unde să încep – de la ei ori de la poliție. Mi-a zis să iau loc pe un scaun, a luat un aparat foto și mi-a făcut o poză (acolo, pe scaunul din anticameră), m-a luat de mână și m-a dus într-un cabinet la un doctor de ochi, acesta m-a pus să citesc 5 litere și a semnat o fișă și gata, înapoi la fișier (la intrare) ca să plătesc. Acolo, o doamnă m-a întrebat dacă vreau să merg la poliție ori doresc să-mi gestioneze ei totul – am întrebat care-i diferența. Dacă merg eu la poliție, lor le datorez 75€, dacă-mi gestionează ei tot, costă 95€. Le-am dat 95€, a apăsat un buton pe tastatură, s-a întors către un fel de imprimantă și mi-a dat permisul pe loc – la cabinetul medical, nu am văzut și nu m-a văzut poliția. Totul a durat în jur de 10 – 12 minute.
     În rest, poliția nu te oprește în veci decât dacă produci un accident cu victime – dacă nu sunt victime, se supără dacă-i chemi. Amenzile de parcare ori de viteză vin acasă – nu ai cu cine discuta și negocia o șpagă ca la noi… Dacă se face un filtru de băutură ori droguri, cu 2 săptămâni înainte incepe să anunțe zilnic pe toate canalele media zonale, că va avea loc acel filtru. Dacă-ți suspendă permisul pentru ceva grav, te întreabă în ce periadă a anului vrei să intre în vigoare suspendarea astfel încât să nu-ți fie afectat serviciul, ori concediul. Nici nu trebuie să decizi pe loc perioada ci rămâne să le-o transmiți când hotărăști.
     Presa.
     Multă lume nu știe ori nu poate crede că majoritatea lucrurilor rele petrecute în Europa sunt acțiuni ale unor români.
     În Spania, cât am locuit eu acolo, probabil peste 90% din furturi erau comise de către români. În afară de români care furau orice și oricum, mai furau organizat câțiva albano-cosovari și mai furau niște copii de marocani, doar minori – în clipa în care deveneau majori terminau cu prostiile. Probabil un 1% mai erau și alții, chiar și spanioli, francezi ori italieni… În Barcelona erau străini din toate țările pământului, undeva peste 150 nații… negrii ăia din africa care acasă dorm în bordeie de nuiele ori pământ, pe care noi îi credem sălbatici, nu fură și nu cerșesc – de fapt, singurii care cerșesc, dintre toate națiile pământului, sunt românii.
     Să ne întoarcem la presă – între 2000 și 2007, aproape toate știrile despre furturi, spargeri, scandaluri, etc. erau cu români (prezentate ca tare, comise de români). Din momentul în care România a intrat în UE, prezentarea s-a schimbat radical, nu mai spuneau că sunt români, erau cetățeni europeni ori simplu – cetățeni. Noi știam că sunt români din filmările prezentate – (se auzeau cum înjurau și cum vorbeau), dar ei au respectat România – parte a Uniunii Europene și au încercat să nu ne mai prezinte drept ce eram ci ceea ce ar fi trebuit să fim.
     Ar mai fi foarte multe de spus dar și așa am depășit cadrul unui simplu comentariu, esența este că ne-am dori ca și acasă să funcționeze lucrurile în acest fel și pentru asta, pentru a conștientiza lumea, trebuie să arătăm ce fac rău, anormal, păgubos, unii oameni din și în România – asta nu înseamnă că denigrăm România așa cum spun unii pe aici, nu o facem cu rele intenții. Dacă ești plecat din țară înseamnă că ști foarte bine ceva ce mulți români de acasă nu pot înțelege și anume că, dorul de țară te face să te gândești zilnic la România și să o iubești nespus!
     Denigrare ar fi dacă pe acolo pe unde mergem, în Europa ori mai departe, am vorbi de rău despre țara noastră, dar noi, cei serioși, cei interesați de ea, facem contrariul – o facem cunoscută prin profesionalism, comportament adecvat, spectacole, cărți, etc.
     Denigrare mai înseană și să faci numai rele, să furi, să minți, etc. afară ori chiar în țară, așa cu fac foarte mulți români sensibili și/sau inconștienți!
     O zi bună!

     Reply
  8. Anca

   Felicitările mele, Tavi ! Să iubeşti România de la distanță e iubirea virtuală, adică ireală. Ce se numeşte un trai mai bun? O maşină? Un mobil? Un Tv smart ultimă generatie? Bine spui, pleacă unii? F bine, e alegerea fiecăruia, dar este timpul să inceteze cu ponegreala la adresa țării. Implicit suntem şi noi ponegriți, intrăm toți in aceeaşi oală. Dar intreb acum, in ce oală sunt toți cei plecați? Nu intru in amănunte, o fac destui. Dar eu iubesc România, cu bune şi rele. Iubesc aerul curat, pământul incă nealterat, iubesc tinerii care incearcă cu putere să schimbe şi cred in ei, iubesc produsele româneşti şi mâinile țăranilor care incă ne aduc alimente BIO, ceea ce ,,dicolo,, costă de nu işi permit să cumpere. Iubesc românii in costumele populare, sărbătorile , când e coada la graniță să vină ,,cei plecați,, şi care ne ponegresc. IUBESC ROMÂNIA !

   Reply
   1. Tavi

    Multumesc, Anca!

    Felicitari si tie ca ai avut curajul sa spui ca iubesti Romania! Risti sa fii acuzata de „patriotism desantat”.

    Reply
   2. Eleonora

    Ce ne mai place sa rostim lozinci, ca sa ne aratam nationalismul, nu ne intrece nimeni la asta! Ca sa nu mai vorbesc de ochelarii de cal pe care ii avem la ochi, si nu-i dam jos, Doamne fereste!
    Alimente BIO aduse de tarani? Se vede ca nu traiti printre ei, si nu stiti ca produsele vandute de tarani nu mai sunt BIO de mult timp. Eu m-am mutat intr-un sat langa Ploiesti acum 10 ani, unde majoritatea taranilor cultiva legume in solar pentru piata, aceasta fiind activitatea lor principala. Practic din asta traiesc si muncesc foarte mult incepand cu luna februarie pana in decembrie.
    Din pacate, lucrurile au scapat total de sub control, si legumele sunt crescute cu tot felul de chimicale, pentru ca altfel nu se fac si nici nu sunt verificati de nimeni. Normal, nu mai exista ingineri agronomi la tara.
    Cum naiba ar putea sa fie BIO cand seara stropesc cu tot felul de chimicale si dimineata culeg fructele si le trimit in piata? Stiu exact despre ce vorbesc, doar sunt vecinii mei si ii aud seara stropind si dimineata culegand. Propozitia asta va spune ceva? „A, le-am bagat mancare in apa cu care le udam, altfel nu cresc si nu iesim repede cu ele pe piata.”
    Aer curat? Satul in care ne-am mutat este inconjurat de padure (de asta l-am si ales in naivitatea noastra) si ghici?…noaptea nu poti tine geamul deschis, este normal nu?…cu 2 rafinarii mari langa oras care respecta normele de mediu asa cum stie toata lumea, inclusiv cei care ar trebui sa ia masuri. Si cu vecinul colonel in rezerva, pompier (culmea ironiei) care in ficare seara are ceva de ars: iarba proaspat tunsa, bidoane de plastic( ca nu are rost sa faca abonament la predat gunoiul, este mai simplu sa le dea foc, sau sa stranga cativa saci si contra a 5 lei sa le predea din cand in cand la masina care colecteaza gunoiul).
    Costume populare? Cati dintre cei care ridica in slavi costumul popular cumpara o ie facuta manual si nu dau bani pe toate chinezariile? Dar mai ales cati aleg sa se imbrace in costume populare? Eu nu vad prea multi, si cand eu ma imbrac asa la diferite evenimente (la care imi permit desigur) sunt intrebata daca nu cumva ma pregatesc sa le cant ceva (se pare ca seman cu Maria Carneci)
    Pamant nealterat? Ar trebui sa veniti la vecinul meu in curte, care da cu ierbicid de 3 ori in fiecare vara pentru ca este mai greu sa tunzi iarba.
    Felicitari Ioana pentru articol.
    Noi cei care am ales sa locuim in Romania, ar trebuie sa tinem cont de ceea ce spuneti voi cei care ati plecat, poate asa deschidem ochii.

    Reply
  9. Zap

   Tavi , stii care este definitia nebuniei ??? Sa faci acelasi lucru zi de zi , asteptand rezultate diferite … De 28 de ani romanii voteaza psd-ul asteptand sa se indrepte ceva …. ASTA E NEBUNIE CURATA …. Vrei sa-ti irosesti viata asteptand ????? Eu nu !!!!

   Reply
   1. Tavi

    Zap, ai dreptate, ar fi o nebunie sa faci acelasi lucru zi de zi si sa astepti rezultate diferite, dar nu este cazul meu.

    Mai este ceva, eu nu astept nimic, eu fac tot ce tine de mine pentru ca Romania sa fie asa cum imi doresc. Atentie, nu ma refer la chestii majore, ci la lucruri minore, de bun simt, dar lucuri pe care daca toti le-am face totul s-ar schimba radical.

    Eu am 36 de ani, nu am lipsit niciodata de la vot si niciodata nu am votat PSD-ul.

    Problema stii care este, Zap, ca votantii PSD-ului, vor nu vor, ies la vot, iar ceilalti nu merg la vot din diferite motive: li se pare ca votul lor nu este chiar asa de importat, considera ca nu au cu cine vota etc.

    Daca lumea ar iesi la vot in proportie de pentru 65%, PSD-ul n-ar mai avea nicio sansa. Din pacate, insa, nu ne dam seama cat de important este votul nostru si il aruncam la gunoi.

    Reply
  10. Jean C. Bucur

   Tavi, sunt de acord cu tine. Trebuie sa ramana si Unii – care sa lupte pentru mai bine.
   Romania este o tara care a plecat de jos si este greu sa o faci sa se ridice atat de repede la nivelul tarilor evoluate – cele cu care este comparata mereu(si asa si trebuie!).

   Eu am ales sa raman, incerc sa fac lucrurile sa mearga mai bine: ajut cat pot pe cei pe care ii consider buni, incerc sa lupt cu cei „rai”.

   O duc bine fiindca am invatat bine, invat mereu si muncesc cu placere si folos. Asta mi-a permis sa-mi duc viata intr-un spatiu in care traiesc si alti oameni ca mine: buni doctori, buni manageri, buni economisti, buni avocati, buni judecatori, buni sportivi, buni artisti, buni visatori – oameni de calitate, educati. Ne intersectam cu „raul” dar noi il influentam pe el si nu invers.

   Simt ca acest spatiu se extinde. Stiu ca aceasta este Evolutie, chiar daca sunt nemultumit de viteza ei. Dar ma simt bine fiindca fac parte din Ea.

   Bineinteles ca Iubita Tara nu este perfecta. Dar, traind aici si fiind foarte atent, observ ca se lupta sa devina mai buna. Si de-asta o voi iubi mereu.

   Reply
   1. Tavi

    Multumesc, Jean!

    Ma bucur cand mai vad si cate o persoana care isi doreste sa puna umarul la indreptarea Romaniei. Felicitari!

    Reply
 17. Dan Sambra

  Ioana,

  un text excelent scris – in care m-am regasit in intregime.

  Am plecat din aceleasi motive – cu multe decenii in urma – din Constanta. Urmaresc de la distanta ce se intimpla in RO, si Constanta; si ma ingrozesc. Este ceva de neimaginat intr-o lume civilizata. Mafia conduce „pe fata”, fara jena si fara frica.

  In ianuarie ’90 am fost pentru prima si ultima data mindru ca sint roman. Au venit insa minerii lui Iliescu si mafiei comuniste – si mi-a trecut.

  In Ardeal sint alti oameni – de alta calitate. Cluj / Timisoara / Sibiu / Brasov, etc. Au facut progrese impresionante.

  In rest? pacat.

  Si in Vest sint probleme create de clasa politica; in ultimii ani majore – datorita in primul rind „rapefugees”. Inclusiv in Spania; extrem insa in Germania / Franta / Olanda / Suedia / UK, etc.

  Iti doresc tie si familiei mult succes si sanatate. Si sa mai scrii asemenea relatari – sint interesante pentru ce povestesc; si mai ales pentru stil – excelent.

  Numai bine, Dan

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Buna, Dan,

   Îți mulțumesc pentru încurajări! Numai bine și ție!
   Așa este, ai dreptate, nicăieri nu e perfect. Eu nu susțin că aici sau în altă parte umblă câinii cu covrigi în coadă, diferența este însă de civilizație. Îți vezi de treaba ta, trăiești decent, fără încrâncenare, fără umilințe.

   Reply
 18. Marian Teodorescu

  O poveste scrisa pe sufletul meu. Felicitari pentru curajul de a pleca si mai ales felicitari pentru text. Este o simpla si clara radiografie a cea ce se intampla in Romania si a Dacyanilor de care suntem inconjurati. Din pacate pentru unii pe prea tarziu sa mai plece( stiu ca never say never) 🙂 dar deznadezdea pe care o traim noi cei trecuti de 50 de ani o avem bine intiparita in oase. Sa aveti sanatate si numai bucurii. Nu inteleg de ce nu ai curajul sa iti asumi cele cateva randuri pe care le scrii aici si trebuie sa pui alte nume complet neinspirate ? Cat priveste patriotismul, este o mare diferenta intre a fi patriot si a fi idiot , multumesc

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   mulțumesc frumos!

   Reply
 19. Florin

  Un adevar pe care multi il simt si putini il spun. Am plecat si eu cu familia in 2008 din Romania in Barcelona din cauza nepotismului a coruptiei si a spagilor pe care nu vroiam sa le dau.Am stat 4 ani si 2 luni , dupa care am crezut ca s-a schimbat ceva in tara si e timpul sa ne intoarcem si sa punem umarul ( cu experienta acumulata afara ) , la inbunatatirea cel putin a mentalitatii oamenilor. Trebuie sa recunosc ca mici schimbari am intalnit dar mici , mult prea mici. Dupa alti 4 ani si jumatate petrecuti in tara si incercand sa ma integrez, am renuntat sa mai lupt cu ,, morile de vant ” si am revenit in Spania pentru multi ani de acum inainte, cel putin pana la pensie ( am 50 de ani ). Cu durere in suflet dar cu speranta ca ceva se va misca spre bine si in tara mea. Doresc celor plecati ,,afara” ,putere de integrare si linistea de care aveau nevoie iar celor ramasi,, acasa” putere sa depaseasca toate preblemele . Va inbratisez cu drag .

  Reply
 20. Oana

  Sunt plecata de 11 ani. Am o familie dincolo, o casa, un copil. De ceva ani am asa un sentiment pe care nu reusesc sa il numesc. Un sentiment pe care il inteleg de cate ori vin aici. Si acum citind acest articol am reusit in sfarsit sa ii dau nume : „Și te-am mai părăsit pentru ceva, Românie, te-am părăsit pentru că, de la distanță, pot să te iubesc. ” … Cat de frumos ati reusit sa scrieti acest lucru pe care il simteam si nu reuseam sa il numesc ^_^ Va multumesc

  Reply
 21. dana

  Da, e adevarat ce spune, avem de toate, eu traiesc aici, dar avem si bune si rele, oamenii nu sunt asa calzi cum zice ea, sunt f „competitivi”. daca nu ai un loc de munca nu iti permiti nici sa treci pe autostrazile alea frumoase, Chiar acum 2 secunde am avut in comentarii un rifirrafe” dialog no amistoso cu niste spanioli care ne acuza pe straini ca venim aici si nu muncim si doar luam ajutoare.Dar nu spune tipa, ca a parasit Romania ca sa nu mai vada puturosii aia burtosi de politici care pe langa ca au salarii mari mai si fura si nu fac nimic ptr imbunatatirea lucrurilor, sa nu mai vada medicii care nu ridica un deget fara sa ia mita etc. Eu sa fu sincera de asta am plecat, as fi stat acolo sa contribui la cresterea ei, dar mai rapid contribuim cu banii pe care-i trimitem din afara. Si inca o chestie, ea nu poate sa spuna ca o sa-si educe copilul bland in tara asta. Aici e f multa agresivitate ca in orice tara condusa de bani, capitalisti

  Reply
 22. Dan

  Nu stiu cati ani ai stimata doamna, banuiesc ca undeva pana la 30 de ani. De ce ma intereseaza…e foarte simplu. Poate tie iti vine poate usor sa pleci deja intr-un sistem pus la punct dar astept cu interes o recesiune sau un faliment al firmei unde lucrezi si atunci ai sa intelegi mai bine ce inseamna strain. Sau imigrants…Din pacate mai trebuie sa ramana si in tara asta prapadita oameni care sa incerca si sa schimbe un pic in bine aceasta tara. Banuiesc ca aveti parinti in putere si ca nu sunteti singuri mostenitori. Altfel poate ai fi inteles ce inseamna sa lasi in urma o mama sau un tata dependent de insulina sau dializa, incapabil sa se deplaseze sau sa se alimenteze. Dar mde…interesul personal inainte toate…noua sa ne fie bine ca restul ce mai conteaza. Apropos de bine: ce faci daca va fi rau in Spania…pleci in Australia? Apreciez modul tau de a gandi, asta e educatia ce ai primit-o, nu pot sa te condamn dar daca aplicam acest principiu in 1989 aproape toata populatia Romaniei trebuia sa emigreze! Repet, vrei ca Romania sa fie civilizata sa arate cum vrem si nu cum doresc o mana de oameni…dar ce ai facut TU ca sa schimbi ceva? Din fericire mai exista in Romania niste oameni creti tampini lipsiti de iubirea propriului eu care spera ca vor reusi sa schimbe mentalitatea si oamenii nu pt acum, nu pt 10 ani ci pt copiii, nepotii si urmasii urmasilor nostri! Si apropos de durerea de spate…nu cunosti sistemul…atat timp cat ai venit pe propriile picioare la spital se considera ca nu esti urgenta si daca nu esti urgenta esti tratata in acelasi mod ca si nea Vasile ce-l doare un deget de la mana stanga sau tanti Georgeta ce i-a aparut un neg pe nas. Si crede-ma ca acest sistem este importat din vest unde am petrecut destul timp! Mergi la orice spital din Madrid pe propriile picioare si ai sa iei bon de ordine si o sa stai la rand ca orice cetatean spaniol. Voiai prioritate, trebuia sa chemi salvarea si daca nu era o urgenta imediata stateai si tu pe sala ca acel batran de care aminteai. Iti urez bafta in aventura voastra. Apropos de siste,…maica-mea a facut infarct destul de recent…a venit o prima salvare in 10 minute, inca una in 15, a fost luata stabilizata internata operata si in final salvata. 3 medici m-au luat deoparte pe rand si mi-au explicat ce are cum se face si ce sanse are, amabili si preocupati de munca lor. . Din momentul anuntarii salvarii si finalizarea operatie au trecut mai putin de 2 oreAsta fara spaga fara pile fara interventii. Sunt un om obisnuit care inca cred in Romania si in oamenii de aici…cei ce au ramas

  Reply
  1. nicu

   „cu interes o recesiune sau un faliment al firmei unde lucrezi si atunci ai sa intelegi mai bine ce inseamna strain ” si daca da faliment firma unde lucrezi tu in ro ce se intimpla ?!
   ..” ce faci daca va fi rau in Spania…pleci in Australia?” nu pot sa intreb ce faci daca va fi rau in Romania. ce am facut eu el sau ea sa schimbe? fiecare cat a stiut cat a putut si cat a considerat ca merita
   daca cineva descrie cat de rea este viata din ro nu inseamna ca o denigreaza neaparat ci doar arata niste realitati
   mai era cineva care a spus ca nu s-a facut ce trebuia . lucrurile astea sint relative
   si daca ai parintii bolnavi in ro daca ramai in ro si le esti alaturi cu ce ii ajuti daca nu ai bani de medicamente si nici pentru tratamente ?! doar le esti alaturi moral? in cazul asta prefer sa muncesc afara si sa le pot asigura de acolo macar banii de medicamente
   a mai zis cineva ca a muncit afara zi lumina sa reuseasca .cred ca un trai decent il poti avea muncind 8 ore/5zile
   cum sa zic ca e bine in ro ca toate sant roz cand nu este asa.. hai sa spunem lucrurilor pe nume
   ce e bun ce e rau in comparatie cu x y

   Reply
 23. Mika

  Wow! Pansement pentru inima acest text. Am immigrat in Canada imediat dupa terminarea facultatii in Romania. Imi dadusem seama ca nu ma asteapta nimic bun in Romania. Ma uitam la pensionari cum sunt tratati urat peste tot, cum sunt nevoiti sa stea la coada pentru a plati o factura si mi-am dat seama ca asta o sa ma astepte si pe mine la batranete. Apoi ma uitam la vecina de bloc care avea cancer de san dar nu avea bani de medicamente si statea Asa si astepta o minune care nu venea. Si mi-am dat seama ca minuni dastea ma asteapta si pe mine. Am vazut ce inseama coruptia inca din scoala primara cand vedeai parintii cu „cadou” la doamna invatatoarea sau dupa liceu cand colegii care erau in situatii de corigenta si-I treceau profii ca sa nu-I aiba pe constiita ca nu dau bacu din cauza lor intrau, dupa o luna de la bacul luat pe bani, la facultate la locurile fara plata si mie care am invatat imi ramaneau locurile alea pe bani. Si mi-am dat seama ca e doar inceputul coruptiei. Asa ca am plecat. La inceput tot speram ça se va schimba ceva in bine in tara aia, dar acu a murit si speranta. Dupa 5 ani de stat in Canada am vizitat Romania (singura mea visits) ca sa-mi vada parintii baiatul. Nu a fost vacanta a fost film horror. M-am convins iar ca am luat cea mai buna decizie cand am plecat. Anul asta se fac 11 ani de cand am plecat din tara si inca nu mi-e dor de nimic.

  Reply
 24. Mircea

  Daca tot ai plecat, bravo tie, lasa-ne pe noi in amarul nostru. Nu fi ala dintre flamanzi care a gasit mancare si dupa da lectii. Ai atata respect pt noi incat sa nu ne sfidezi.

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   N-am sfidat pe nimeni. Doar am arătat ce e aici și ce lipsește la noi. Ce mi-aș fi dorit să fie și la noi. Chiar nu îți înțeleg atitudinea.

   Reply
  2. Daniel V

   Dle Mircea , dna Boca nu sfideaza pe nimeni , doar impartaseste din experienta proprie si a familiei sale. E util, interesant , la urma urmei e site-ul dansei si scrie ce doreste .
   Faceti acuzatii , pretindeti respect, dar tocmai respectul va lipseste dv. cand scrieti asa ceva .
   Nu e greu sa detectam si o urma de invidie , dar fiecare cu sentimentele lui , sper ca intelegeti corect mesajul .
   Toate cele bune !

   Reply
  3. Costin

   ti-o explic eu, Ioana.

   e exact atitudinea pentru care romania nu va progresa niciodata, aia de autosuficienta si fudulie.

   Reply
 25. Alina

  Ioana, iti inteleg pe deplin sentimentele. Eu am decis să vin in Madrid acum 10 ani, pentru a realiza specializarea medicală și pe urma sa ma întorc în țară și sa împart cunoștințele mele cu românii mei..din pacate, văzând evolutia sistemului , am decis să rămân aici, ținând cont că între timp a apărut și un copil in viata mea. Imi este dor de romania, merg cu cea mai mare placere in vizita, Imi doresc vacanțe de minim 2 luni, dar cred ca viata noastra de zi cu zi va continua in Madrid.

  Reply
 26. danatje

  Am plecat in 2003 pentru ca m-am indragostit de un olandez. As fi preferat sa nu fie olandez, sa nu vina dintr-un neam de oameni pragmatici, economi, calculati/exacti, relativ reci si cu o limba ca o boala de git. Dar asta e. Nu pot sa spun ca m-am adaptat aici, ca m-am pliat pe felul lor de a fi. Olandezii sunt plati emotionali, nu isi doresc niciodata mai mult decit pot avea sau face si de aici o anumita lipsa de viziune sau disponibilitate. Dar sunt oameni pe care te poti baza si in timp, ajungi sa te obisnuiesti cu predictibilitatea sistemului, cu faptul ca totul functioneaza constant, dupa reguli simple, stricte, eficiente. Pe drum soferii sunt politicosi, rabdatori, in institutii esti tratat profesionist, cu respect, ca cetatean ai obligatii, dar si drepturi, oamenii sunt gospodari si mereu mestesugaresc la case, drumuri, gradini, totul e curat. Ma intorc in tara in fiecare an sa-mi vad parintii. In sufletul meu imi doresc sa vin inapoi in Romania, dar dorinta asta devine an de la an tot mai utopica. Parintii mei s-au schimbat. De ani de zile consuma non-stop doar Antena 3 si Romania Tv si ii vad tot mai plini de ura, tot mai agresivi, tot mai inraiti. Cind nu vad talkshouwri si Breaking news, se uita la tenis, pt ca joaca Halep. Nu i-a interesat tenisul pina acum. Iar Halep e „idioata aia, nenorocita”, daca pierde. Asa cum Williams e „maimuta aia care face un copil”… Nu i-am auzit vorbind asa pina acum. Doi medici, umblati prin lume… Exista atit de multa ura, agresivitate, mirlanie, rautate, care se reversa peste tot, in media, in scoli, pe forumuri online, atita mizerie umana ca te intrebi cum poate o tara progresa astfel. Progresul vine in Romania, e drept, dar vine incet, impins cu greu de oamenii care lucreaza sau invata afara, care baga pe git fortat civilizatia, care pretind sa fie tratati la ei in tara asa cum sunt tratati in lume. Progresul vine cu generatiile de „hipsteri” care protesteaza, care pornesc afaceri pe picioarele lor, care gindesc liber. Din pacate aceste forte sunt mici si nesustinute.E greu sa te lupti cu inertia, cu indolenta, mediocritatea, lipsa de valori, morala si caracter. Admiram civilizatia vestica, dar ea s-a obtinut dupa secole de reguli impuse cu biciul. Unui olandez nu i-ar trece prin cap sa fenteze legea, dar asta pt ca undeva in trecut, un stramos a incurcat-o rau de tot cind a incercat si atentionarea asta s-a transmis in ADN. Convinge un roman sa astepte culoarea verde la stop, cind vrea sa traverseze, chiar daca de 10 minute nu se vede nici o masina… Cere-i banii inapoi vinzatorului care ti-a vindut un pateu sleit drept pateu proaspat si cald, in timp ce in spatele tau se face o coada de minim 3 persoane si vezi cum vor evolua lucrurile. Ia atitudine in magazin, pe strada sau troleibuz in timp ce 3 haidamaci te buzunaresc in plina zi si vezi citi dintre oamenii din jur te sustin si ajuta. Reclama o emisiune sau un ziar pt promovarea promiscuitatii, a stirilor false, pt incitare la ura, rasism sau intoleranta de orice fel si vezi cine te baga in seama si ce poti schimba. Romania pare ca se trezeste in preajma catastrofelor de tip Colectiv sau ordonanta 13 si apoi redevine catatonica. Citesc stirile sociale sau politice si rid socata, iar sotul meu ma intreaba cum pot sa rid de asa ceva, pt ca e grav, e de neinteles si de neiertat. Are dreptate, dar cum sa explic absurdul?Stupefactia, da, ca un popor de oameni destepti se complace, devine complice prin neparticipare si blazare, e incapabil sa se organizeze si sa reactioneze, e inert cind trebuie sa-si apere drepturile elementare? Lumea e plina de exemple bune si de know-how, poti doar selecta ceea ce e mai potrivit si aplica la specificul romanesc. Dar se agita cineva sa schimbe ceva? Am sperat ca USR sau Ciolos vor aduce schimbarea. VAX. Asa ca da, poti iubi Romania cu disperare si frustrare de la distanta… Insa e trist. Eu nu-s acasa nicaieri. Mi-e dor de Romania cind sunt aici si cind ma duc in tara, abia astept sa vin acasa…

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Complet de acord cu tine!

   Reply
   1. Aura

    Sunt perfect de acord cu dumneavoastra si va impartasesc sentimentele 100%, Danatje! Mi s-a intamplat sa simt, sa vad si sa aud aceleasi lucruri intorcandu-ma pentru scurt timp in tara. Am citit toate comentariile referitoare la aceasta postare si, desi parerile sunt pro si contra, de altfel cum e si firesc, la cei mai multi se simte bunul simt si strigatul de disperare si neputinta si de dor de bine, de mai bine in tara lor, a noastra! Si eu iubesc Romania de la distanta si de cate ori dau atentie sentimentului acesta lacrimile vin singure, nechemate. Si totusi, acasa nu mai sunt acasa, plecand abia astept sa ma intorc aici, unde viata mea a capatat un alt sens,o alta ordine intr-o lume civilizata.Felicitari, Ioana, pentru frumusetea cu care ai redat un adevar gol golut pe care noi, cei plecati ni l-am dori schimbat cu straie de sarbatoare.Si chiar daca pare ca nu facem nimic pentru a propulsa aceasta schimbare, voi cei care ne criticati ca am parasit corabia, ganditi-va ca promovarea imaginii Romaniei prin profesionistii si geniile plecate va face cinste si voua si va ajuta sa mergeti mai departe!

    Reply
  2. Roberta

   Cat adevar ! E f corect ceea ce ai spus , dar oare cu părinții ati nu ai reusit sa mai comunici , nu ii poti face sa o înteleagă macar sa nu se mai uite la nenorocirile alea de televiziuni ? In ce oras locuiești ? Mult succes !

   Reply
  3. Larisa

   Dintre toate comentariile de mai sus, acesta este in tocmai in asentimentul meu. Si eu sunt plecata de 3 ani cu familia intr-o tara „rece” si pe an ce trece îmi confirm ca am luat decizia corectă. E greu sa speri in reabilitarea sau civilizarea României atâta timp cat majoritatea nu dorește asta si se complace in situația actuala. Si cum majoritatea populației este din mediul rural, nu e de mirare ca nu se mișca nimic. Incultura este un obstacol major in calea civilizației. Ma uit cat de ușor este prostit electoratul in campanii si cum este direct proporțională valoarea clasei politice cu nivelul de cultura al populației. Si aici nu vreau sa jignesc pe nimeni, doar ca rata de analfabetism a atins cote alarmante, la fel ca si cea a alcoolismului. Ma înfioară gândul ca generațiile actuale care au rata de promovabilitate la BAC de sub 50% sunt cei care îmi vor plati mie pensia, daca mai apuc vârsta . Nu ne-a fost ușor când am plecat sa ne desprindem de familie si nici acum nu ne este ușor sa ne detașam de eticheta de imigranți, insa tot acest drum greu nu este la fel de greu ca cel din țară. Sistemul medical de aici nu excelează, dar este curat si civilizat; sistemul de învățământ nici el nu excelează, insa te pregătește sa fii profesionist in domeniul ales. Nu uitați insa un lucru: Europa ne vrea slabi si ignoranți! Ei au nevoie de cunoștințele noastre, de mana de lucru ieftină, de piața noastră de desfacere. Cum o dai, cum o întorci, da cu virgulă. Romania este o tara minunată si cel mai mare păcat este ca nu știm sa „profitam” de ea.

   Reply
 27. Radu

  Daca vorbim strict despre sistemul medical, multe cadre medicale din clinicile din strainatate, cei care sunt foarte atenti si dornici sa ajute, sunt dintre cei care in tara aveau buzunarele largi si atitudine negativa, precum cei din Municipal.
  Problema reala o reprezinta oamenii needucati, fara de cei sapte ani de acasa, culmea e ca multi nesimtiti se transforma in altceva de indata ce trec granita, ceea ce denota un caracter de doi bani.

  Uscaturi exista peste tot in lume, nu doar in Romania, dar vad ca la noi se prezinta doar uscaturile, nu si aspectele pozitive.

  Reply
  1. catalin

   Susțin punctul tău de vedere!

   Reply
  2. Tavi

   De acord, Radu!

   Reply
 28. gigi kent

  vor mai trece multi ani pana Romania va avea sansa ei. trebuie sa moara fizic cei indobitociti in comunism. asta dureaza. am citit comentariile si fiecare suprind, in esenta, lucruri reale. dar punctuale si care NU POT fi extrapolate.
  iata in schimb unele care sunt universal valabile:
  – 🙂 un emigrant va fi intotdeauna un emigrant. emigrantii sunt acceptati in Europa de vest pentru ca celor de acolo le merge MAI BINE decat ei. cand n-o sa le mai mearga emigrantii vor fi primii vinovati. (probabil singura exceptie notabila e SUA, dar nu se stie pentru cata vreme de acum inainte)
  – cu suficienti bani traiesti bine oriunde pe planeta asta. suma difera de la o locatie la alta, evident.
  – daca voi lasati UN SISTEM (educational, in cazul asta) sa va creasca puradeii ati cam pierdut partida – oricare ar fi ala. sistemul niciodata nu se ocupa de individ, sistemul niveleaza.
  – ca traiti in Romania, spania sau oagadugu, faceti-o cu respect pentru locul respectiv, dar fara sa dati dovada de lasitate injurandu-le pe altele. s-a intamplat sa te nasti in Romania, nu ai ales. esti liber sa mergi unde vrei tu, nu locul te defineste pe tine ca om. vorba insa, da.
  – iubirea la distanta nu se cheama iubire, stimati tovarasi si tovarase 🙂

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Cu suficienți bani trăiești într-adevăr bine oriunde, chiar și în România, dar nu despre asta e vorba. E mai degrabă vorba despre un loc civilizat în care să trăiești, în care să nu-ți fie frică să te duci la spital ca nu cumva să ieși mai bolnav decât te-ai dus.. sau să nu mai ieși deloc. Un trai decent înseamnă multe și ține de civilizația țării respective.
   Poate că un emigrant va fi întotdeauna un emigrant, dar pe mine una asta nu mă deranjează. E un lucru asumat. Sunt româncă și nu am venit aici ca să încerc să mă „confund” printre localnici , nici n-aș putea. Și asta e ok cu mine. Nu consider faptul că am plecat o dovadă de lașitate. Nu ne luptăm cu turcii și eu am dezertat. Să stăm să suferim în continuare pentru „binele” țării? Asta nu ajută pe nimeni, nu schimbă cu nimic realitatea de la noi.

   Reply
   1. Ady

    Nomazi … ca si țiganii ( nu ca ar fi ceva rău) dar … …probabil ca si alți foști cetățeni romani peste 5 ani nu o să-i placa in Madrid si va pleca in Zurich ca acolo spitatalele sunt si mai curate si nu-s rasiști cu nomazii din Romania … si tot așa … apropo nimeni nu duce dorul celor plecați …sint slabi din toate punctele de vedere si ” e mai bine pentru ei sa meargă intr-o țara cu lapte si miere decât sa se chinuie intr-o societate ca a noastră ” aici raman cei luptători, sănătoși, puternici si tari psihic … rezistenți la Mizeriile și-n CEEA CE SE ÎNTÂMPLA in Romania … ce ar fi daca AM PLECA TOȚI 🙁 … mult succes celor care pleacă P.S. așteptam cu nerabdare o relatare SINCERA după 10 ani petrecuți doar in Spania

    Reply
    1. Monica

     @Ady, am putea incerca sa plecam toti, macar asa poate ar intelege cei care ne conduc ca se intampla ceva grav…:)

     Reply
   2. gigi kent

    🙂 lasitatea se referea la altceva, nu la faptul ca ai plecat. reciteste, te rog. am spus negru pe alb: ubi patria, ibi bene. cat despre civilizat(ie), asta trebuie definita (notiunea). pentru ca fiecare o vede si traieste altfel. nu e cazul sa despicam acuma.
    articolul este scris mai mult pentru tine, sa te convingi ca ai facut un lucru bun. pentru mine nu are nici o relevanta faptul ca te-ai relocat sau nu. motivele sunt ale tale, proprii si personale, si pentru ele nu trebuie sa dai socoteala nimanui. te incalzeste de ex faptul ca eu stiu o groaza de germani care pleaca in alte tari, pentru ca s-au saturat de a lor? oricat de mirobolant ar fi locul in care esti, mai devreme sau mai tarziu ii vei descoperi SI minusurile. daca sunt sau nu suportabile, asta tine de individ. din punctul meu de vedere, o natie care omoara animale in arena in secolu’ 21 nu e demna de mine. oricat de ‘civilizata’ s-ar da ea pe strada si-n spitale. si tot de la mine citire: daca am ajuns sa-mi aleg locatia in functie de spital, am cam rontait in gol oxigenul planetei.
    fara suparare, e doar o parere.

    Reply
    1. Ioana (Post author)

     Articolul este scris pentru că am simțit că-mi sunt datoare să îl scriu. Dacă am făcut sau nu un lucru bun, asta doar timpul o va spune.
     Da, sunt mulți care pleacă, din multe motive.. și din Germania, Franța, UK.. Uite, aici, de exemplu, sunt mulți englezi care s-au mutat ca să se bucure de multele ore cu soare. Acuma, fiecare pleacă acolo unde consideră că îi va fi mai bine. Nu susțin nicio clipă că aici este totul perfect.

     Hai să nu exagerăm, nu se mută nimeni în funcție de spital, sunt mulți alți factori care contribuie la o astfel de decizie.

     Și nu, nu mă supăr 🙂

     Reply
     1. gigi kent

      stiu 2 (doua) persoane care au plecat pentru altceva decat bani 🙂

    2. Daniel

     Lasa ca nu e raiul pe pamant…am fost de curand in Germania in spital universitar…totul exemplar,dar si aici se face economie deja! Asa ca nu e Spania chiar asa…doar cine nu a fost plecat niciodata,poate crede ca Vestul e Lapte si Miere!:Este doar o opinie

     Reply
 29. Liviu

  Un lucru eu nu înțeleg, cu toate ca ca sunt plecat din țara de 9 ani….De ce romanii își „denigrează” țara, când toți străinii spun un lucru cu ecou : „Niciodată sa nu vorbești de rău țara in care te-ai născut si trăit si țara de sânge” ….. Peste tot e bine si rău, ne tot plângem ca ce a făcut țara pentru noi, dar cine e țara asta, nu cumva noi?!!! Ne-am complăcut la crearea mocirlei si acum strigam de ce stam in mocirla…..Urlam de lipsa de exemple pozitive, dar câți dintre noi a încercat sa fie unul măcar la un nivel minimal si sa vorbească despre…..Va rog sa nu mai denigrați, puteți critica părțile negative, dar cel mai important e sa începem sa construim ceva frumos nu sa fugim…

  Reply
  1. Tavi

   Exact, Liviu!

   Reply
  2. gigi kent

   🙂 vax.
   foarte pe scurt: vezi ungaria, polonia, Serbia, ucraina, apoi cauta Romania pe harta. cu floricele la jandarmi si panselute plantate nu vei rezolva nimic. nici in ‘vest’ nu se rezolva nimic asa. cu vorba buna nici pe maica-ta n-o convingi, d-apoi hoardele de betivi, analfabeti si incapabili dospiti de 50+27 de ani de comunism.
   ‘civilizatii’ din vest au avut nevoie de doua razboaie mondiale ca sa se potoleasca. I-a scos unchiu’ sam din rahat, altfel si azi erau la beregata. cine-I de vina pentru tot ‘raul’ ce li se intampla lor azi? emigrantii 🙂

   Reply
  3. o femeie

   asta nu e vorbit de rau. Asta e realitatea traita de noi. Ce vrei, sa o ascundem sub pres in stil comunist? S-a terminat, e momentul sa reactionam, sa cerem sa fim tratati asa cum ne place sa tratam.

   Reply
  4. Emil

   nu cred ca este corecta formularea ” vorbeste tara de rau” ! „Tara” nu este reprezentata de acei medici sau asistente care-si fac datoria in sila si dispret pentru pacienti ( ca o paranteza, cred ca nici nu sunt platiti com ar fi necesar pentru un trai demn), nici de hotii care sunt peste tot, nici de politicienii ticalosi care ne conduc ( de ce ? cine i-a ales? dece nu s-au dus multi votanti la vot ? ).

   Sunt plecat de peste 20 de ani, vin lunar in Romania si am convingerea ca Ioana are dreptate : a facut bine ca a plecat ! Pentru ea si familia ei, a facut ceea ce trebuia !

   Restul comentatorilor care o „cearta”, ori au o situatie mai buna, ori NU au copii, ori pur si simplu judeca dupa pricipiul : ” daca ii e bine Tarii, va fi bine si pentru lucuitorii ei” ! Poate este si asta un punct de vedere, exemplele istoriei pot confirma sau infirma ! Dar nemtii au o vorba : „Daca Hans o duce bine, atunci si Tara o va duce bine ! ” . Eu cred ca asta e ordinea fireasca !

   Reply
 30. Costin

  Felicitiari! am facut acelasi lucru ca tine la inceputul lui 2017 si pot spune ca a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o.

  Cel mai probabil cei care comenteaza negativ ori sunt cei care beneficiaza din Sistemul romanenesc, combinatii, invarteli, fie cei care sunt atat de incompetenti si lenesi incat sunt constienti ca nu s-ar descurca in afara fie cei carora le e frica sa faca si ei pasul asta insa sunt invidiosi pe cei care au facut-o si de aici provin frustrarile si atacul la persoana.

  Sper ca restul de 1 milion de romani care inca mai traiesc in romania si care nu se regasesc in valorile „romanismului” sa o taie in urmatorii ani si astfel romania sa se scufunde acolo unde ii e locul, in mlastina saraciei si prostiei.

  Da, sunt un demigrant si nu am niciun motiv sa fiu patriot, romania nu mi-a dat niciodata nimic. tot ce am facut am facut prin fortele proprii cu niste parinti care au muncit ca niste vite ca sa mi asigure meditatii. n-am primit asistenta medicala decenta, invatamant, nimic. romania nu mi-a dat nimic, din contra, mi-a luat sansa unui invatament de calitate, competitiv.

  Reply
  1. donnie brasco

   Esti acolo unde esti datorita sistemului pe care il denigrezi. Daca ai fi fost intr-un alt sistem puteai fi mai sus sau mai jos. Ar fi frumos sa arunci o privire si asupra locurilor pozitive. Faptul ca ai puterea sa te exprimi liber reprezinta un mare beneficiu pe care romania ti l-a oferit. Mult succes

   Reply
   1. Costin

    really? si capsunarii care au ajuns in spania si cei din italia tot „datorita” sistemului au ajuns?
    pai si emgrantii din republica democrata congo au ajuns in franta tot datorita sistemului, nu?

    aiurea, n-am ajuns aici datorita romaniei, am ajuns pentru ca m-am zbatut sa fac mai mult decat ofera scoala si tara, pentru ca nu m-am complacut cu un job caldut in care toti asteapta sa vina salariul si cam atat.

    n-o mai dati pe aia cu scoala gratuita caci prefer o scoala buna si platita uneia infecte si gratuite. e ca si cum te-ai duce la spital pentru o zgarietura la glezna, aia iti taie picioarul dar iti spun ca au facut-o preventiv sa nu se cangreneze iar tu spui, ok, a fost gratis, nu am ce sa cer.

    sa fim sobri, in 12 ani de munca am cotizat peste 200.000 de lei in sistemul social iar cand a fost sa trebuiasca sa fac niste antibiotice m-au pus sa cumpar branula, cefort si imunoglobulina.
    am pierdut ani poate stand la coada la ghiseele bugetarilor.

    cea mai mare realizare nu e ca am plecat ci ca nu mai platesc impozite statului roman, nu ma deranjeaza ca ma spoliaza astia aici cu impozite mult mai mari decat in ro, le dau cu placere pentru ca spitalele sunt lux, strazile sunt ca in palma, politia reactioneaaza si daca un pusti cordit sparge o sticla in toiul noptii, pentru ca transportul e mega pus la punct si fac distante de doua ori mai lungi intr-un timp de 2 ori mai scurt decat in ro.

    daca m-as intoarce candva in ro desi sper sa nu, as face in asa fel incat sa nu mai platesc taxe.
    da, bag-o pe aia cu faptul ca romania nu o sa progreseze ca nu platesc eu taxe caci s-a vazut cat a progresat romania cat timp am platit eu taxe.

    Reply
    1. donnie brasco

     Imi pare rau sa spun dar mesajul tau este unul agresiv care exprima frustrari. Este decizia ta si iti doresc sa fii fericit acolo unde iti doresti.
     P.s. camd iti spuneam ca ai ajuns acolo si datorita romaniei, nu m-am referit la distanta ( vezi ex cu congo si capsunari pe care le-ai dat) si ma refeream la valoarea ta ca angajat si ca om. Ai ajuns la aceasta valoare si datorita sistemului. Da, si eu mi-am dorit mai mult si m-am zbatut la fel cum ai facut si tu. Haiideti sa nu privim doar lucrurile negative din romania si sa le scoatem in evidenta dooar pe celle pozitive din tara in care ai fiecare a emigrat. M-a deranjat primul tau comentariu pt ca ii faci lenesi pe cei din tara si beneficiari ai sistemului. Costin, sunt oaameni de maare valoare in romania care au reusit prin forte proprii fara sa fie pilosi sau politicieni.

     Reply
  2. Tavi

   Costin, trage adânc aer în piept și liniștește-te! Te-ai agitat puțin cam tare.

   După felul înveninat în care comunici, cred că tu ești mai frustrat decât mulți dintre cei pe care îi acuzi de diverse chestii fără a-i cunoaște.

   Foarte bine că ai plecat din România (în cazul tău chiar mă bucur). Singura rugăminte a mea și a celor care „au comentat negativ” a fost aceea de a-ți vedea de viața ta bună din străinătate și de a uita de România. Nici n-o lăuda, dar nici n-o mai vorbi de rău. Uit-o!

   Reply
   1. Costin

    cred ca toti cei care au plecat din tara au facut-o cu frustrari si in urma unor experienta de zi cu zi mai putin fericite.

    nu pleci de bine, clar! de altfel am mai avut o sansa se plec imediat dupa facultate dar am refuzat pentru ca la vremea aia, tanar fiind, credeam cu tarie ca romania va face pasi catre a-si respecta oamenii si a le oferi o viata buna.
    m-am implicat in toate activitatile atat cat mi-a permis si serviciul. am facut voluntariat pentru strangerea gunoaielor, am fost observator electorat la 2-3 randuri de alegeri, am indemnat colegii de munca sa mearga la vot, am incercat sa ma avant in discutii mai putin placute cu familia despre politica pentru a-i face sa inteleaga de ce psd e rau.
    am atras atentia celor care aruncau hartii pe strada, ba chiar la un moment dat am coborat din masina sa ridic mucul de tigara aruncat de un taximetrist fara a-i spune ceva, pur si simplu l-am ridicat si l-am pus la mine in scrumiera, am primit la schimb un „ce bah, te crezi destept ? s-o beep pe mata!”. n-am mers niciodata cu „haide shefu'” la politist atunci cand am comis-o in trafic. am facut tot ceea ce am considerat ca e civic si decent ca sa ajut societatea sa se schimbe.
    cei care pleaca sunt acei oameni care au incercat catusi de putin sa faca ceva si care cu toate ca au tot ce le trebuie material, nu reusesc sa se impace cu „romanismul”. chiar daca acel ceva a fost sa lupte impotriva spagii prin a nu o mai da si e normal sa fii frustrat.
    evident ca romania inca mai are oameni valorosi insa grosul a plecat, 80% din colegii de liceu au plecat si cam tot atatia din cei din facultate. la un moment dat, in romania fiind, nu mai aveam cerc de prieteni, vorbeam pe whatsapp cu prietenii plecati.
    cred ca la nivel individual oamenii nu realizeaza cati au plecat din romania, pe langa cei plecati temporar sunt foarte multi care au plecat de tot, care au facut copii in diaspora, si-au luat cetatenia si nu mai au de gand sa se intoarca. romania e al doilea popor din lume dupa siria la procent din populatie care migreaza. eu zic ca de bine nu e.
    gaura asta nu va fi niciodata refacuta indiferent cat de optimisti suntem.

    evident ca daca ai avut o mostenire de familie frumusica, ai 3-4 apartamente pe care le inchiriezi, ai ceva prieteni pe la administratie, pe cineva in politie si vreo 2 cunostinte la spital, romania e un mediu propice unde sa traiesti. insa ceilalti ce fac? cand trebuie sa-ti iei libere 3 zile ca sa scoti un permis de conducere, cand trebuie sa dai spaga ca sa se uite un doctor la tine, cand pe functionarii publici te umilesc pe banii tai.

    evident ca sfatul tau e bun, chiar nu-i inteleg pe cei care plecati fiind permanent, inca o mai tin cu „romanismele”, vai, ce se mai intampla in tara, vai, sa mergem la meciurile nationalei de fotbal. funny, ori ai plecat si incerci sa te „pierzi” printre cetatenii tarii respective, ori daca te roade romanismul, du-te inapoi in tara.

    eu sunt plecat de prea putina vreme ca sa pot sa spun ca am rupt legaturile cu tara insa sunt pe calea cea buna, de cateva luni nu mai citesc presa din romania si sper ca in final sa-mi ramana doar limba romana care sa-mi mai aminteasca de romania.
    cred ca doar asa poti spune ca te-ai integrat in noua tara, altfel daca o tii pe „revelioane romanesti” si hai s-o rupem pe mici si sarmale si sa facem cumparaturile la magazinul romanesc, mai bine te intorci in tara ca s-ar putea sa suferi mai mult in diaspora decat o faceai in ro.

    o sa vorbesc de romania obiectiv, nu vad niciun motiv in afara patriotismului desantat sa nu prezinti romania exact asa cum e ea, empiric, cu experientele vietii de zi cu zi. fara pareri proprii. daca cineva ma va intreba, „si? cum e in romania?” n-o sa ezit sa le spun si ca romania e tara unde romanii traditionali se duc la gratar in padure si in urma lor raman peturi, caserole, hartie si tampoane si ca poti merge in locuri frumoase ca de exemplu in carpati unde gasesti ambalaje de chipsuri bagate in scorburile copacilor sau in delta unde plutesc peturile la mal sau pe litoral unde se vor uita toti sa te spolieze.

    Reply
    1. Tavi

     Costin, din ce ai scris aici trag concluzia ca esti un cetatean civilizat de care Romania ar fi avut nevoie ca sa evolueze, dar …

     1. Am o mica indoiala din moment ce vad cata ura pui in cuvinte cand spui „romania sa se scufunde acolo unde ii e locul, in mlastina saraciei si prostiei.”. Pe bune? De ce atata ura? De ce nu-ti vezi tu de viata ta frumoasa din tara de adoptie si sa ne lasi in pace, fara sa ne doresti tot ce este mai rau?

     2. Spui ca ai plecat, si ai ajuns unde ai ajuns, „pentru ca nu m-am complacut cu un job caldut in care toti asteapta sa vina salariul si cam atat.”. Ai lucrat la stat? Daca ai lucrat la o companie privata si aveai genul de job caldut in care asteptai sa vina salariul, spune-mi si mie, te rog, la ce companie ai lucrat. Eu lucrez in mediul privat de cand am inceput sa muncesc, dar niciunul dintre job-urile pe care le-am avut pana acum nu a fost caldut si in care sa astept numai sa vina salariul. Chiar a trebuit si trebuie sa muncesc pentru acel salariu.

     3. Daca tu nu ai habar ce inseamna patriotismul, de ce nu poti crede ca exista oameni care chiar iubesc tara asta? De ce ai tinut neaparat sa spui „patriotismul desantat”? Este o intrebare la care nu am nevoie de raspuns, pentru ca stiu raspunsul. Din rautate! Si nu, nu am primit nicio mostenire, nu am prieteni la administratie, nu cunosc oameni in politie sau in spitale. Iubesc tara asta asa cum imi iubesc familia, n-o fac pentru ca am vreun interes.

     Acum te-ai transformat tu in soferul de taxi care in momentul in care te-a vazut ca ai ridicat gunoiul de pe jos, te-a injurat de mama. Exact asa esti tu acum, vezi niste oameni care incearca (nu stiu cat vor reusi, dar incearca) sa faca ceva, iar tu te uiti de sus la ei (ce vrei, om plecat in strainatate) si le spui „romania sa se scufunde acolo unde ii e locul, in mlastina saraciei si prostiei.” Este frumos ce faci?

     Bucura-te de viata pe care o ai acolo unde esti si lasa-ne pe noi „patriotii desantati” sa facem ce o sa facem in Romania.

     Reply
     1. Costin

      Tavi, cred ca perceptia fiecaruia depinde foarte mult de „bula” in care traieste.
      Si de perceptia personal, evident.

      Eu unul nu cred ca un om care se implica in viata civica si vrea sa faca mai mult pentru oras si pentru tara mai poate avea o atitudine zen.
      Pentru ca in Romania nu vorbim de un santier in care noi trebuie sa ne apucam sa construim, Romania e un santier napadit de buruieni unde daca incerci sa rupi in prima faza buruienile, localnicii asmut cainii pe tine si te indeparteaza.
      Eu nu pot sa „iubesc” o tara de genul Romaniei si de asta mi se pare illogic sa fii patriot daca te-ai confruntat catusi de putin cu sistemul, cu oamenii si daca ai calatorit in lung si in lat prin tara.
      Probabil ca daca faci drumul munca-casa si inapoi, totul pare ok, cred…desi in bucuresti numai ok nu e nici drumul.

      Altfel, crede-ma ca sunt destule companii private care desi nu cultiva genul asta de atitudine lasa-ma sa te las, romanismul corporatist se aplica din plin gen cum sa mai furam din cascaval sa nu se prinda sefu’, cum s-o lungim pana la infinit si cum sa nu ne pese prea mult de ceea ce facem, banul sa iasa. dar iarasi, probabil depinde si aici de domeniul in care lucrezi, in privat.

      Citind comentariile observ iarasi acele doua Romanii si nu-mi pot explica existenta lor decat prin prezenta bulelor societale.

      Altfel, „sunt proaspat plecat” si de aia inca exprim frustrari mai agresiv si inca nu mi-a trecut dupa 2016 cand 90% dintre colegii de munca nu au mers la vot si nu le-a pasat iar cand am asistat la „numaratoarea voturilor” de la o sectie de votare, a trebuit sa ma lupt cu toti cei din comisie si toti observatorii sa numaram cum trebuie voturile nu in parallel, nu din 2 in 2.
      Aia a fost doar picatura, restul se acumulasera in timp.
      Eu unul nu consider ca Romania m-a ajutat cu ceva, nu ROmania m-a crescut ci parintii cu sudoarea muncii lor, cu doua servicii in parallel, cu meditatii in particular. Daca ma bazam pe scoala 100% ajungeam la dracu’, cand am avut nevoie de asistenta medicala, mi s-a dat m##% asa ca m-am dus la privat, tara o strabati tot in 14 ore Constanta – Timisoara, ce naiba v-a dat tara? daca o luam asa liric cu ni l-a dat pe Eminescu si limba asta frumoasa, lol….altfel, cum spuneam, ca sa intelegeti trebuie sa fiti aici, sa munciti, sa traiti luni, ani si apoi sa comparati si sa concluzionati.

      si da, cred ca Romania se poate trezi dar mai intai trebuie sa arda. nu poti sa trezesti milioanele de corporatisti si sa-i faci sa mearga la vot nu pe partie in ziua alegerilor decat daca isi pierd locurile de munca, nu poti sa-i faci sa se intereseze de politica si sa fie alerti tot timpul decat daca nu mai au bani sa mearga la partie si sa se inghesuie in trafic. de asta cred ca tara trebuie sa se afunde in mizerie, altfel vor mai trece o suta de ani si o vom taragana tot asa.

    2. Doru

     Costin, BRAVO ! Punctul pe I !Exact asta fac unii pe aici : patriotism desantat …Nu vor sa vada realitatea si nu ii intereseaza altceva decat viata pe care o au, fara sa se gandeasca ca ar putea trai altfel !

     Reply
     1. Tavi

      Costi, inteleg perfect ce spui.

      Anul asta si eu am asistat la „numaratoarea voturilor” de la o sectie de votare, din partea USR (nu sunt inscris inpartid, dar sunt simpatizant al acestui partid) si stiu la ce te referi. Si eu am prieteni care au preferat sa nu mearga la vot, iar apoi au iesit in strada pentru a protesta pentru ca guvernul a luat decizii aiurea.

      La fel ca si tine, am participat la mai multe actiuni de voluntariat, am strans gunoaie (de fiecare data cand merg cu prietenii la gratar, pe langa gunoaiele noastre, mai strang 1-2 saci cu gunoaie lasate de altii), am ajutat animale etc. Ce vreau sa spun este ca in Romania, mai sunt oameni civilizati care inca nu si-au pierdut speranta. De ce vreti voi neaparat sa le spuneti ca sunt prosti?

      Va inteleg, ati ajuns la limita rabdarii si ati luat decizia de a parasi tara. Excelent! Foarte bine ati facut! Dar de ce simtiti nevoia sa aruncati cu gunoi in noi?

      Vad ca Doru te felicita pentru ca ai afirmat faptul ca noi, cei care inca mai credem in Romania, suntem niste „patrioti desantati”. Vezi? Ai facut o afirmatie rautacioasa ne bazandu-te pe nimic, iar unii deja aplauda. Asa se intampla si cu Romania, aruncati vorbe urate despre romani, iar cand parintii tai, cei care te-au crescut cu sudoarea muncii dumnealor, se vor intalni cu un cetateam strain care a avut placerea sa afle de la voi ca romanii sunt ultimele gunoaie de pe pamant, vor fi tratati ca atare. Nu este corect, nu?

     2. Costin

      Tavi, nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca ii fac prosti pe cei din tara sau ma rog, pe acea minoritate de oameni din care si eu zic ca provin, acei oameni educati sau pur si simplu onesti care vad altfel lucrurile.
      Insa o tara e definita de majoritatea populatiei, nu? cum se spune de francezi ca-s aroganti sau de italieni ca-s curvari sau de nemti ca-s rigurosi. Evident ca in sanul acestor tari sunt procente bune de oameni care-s altfel.
      Ce? cand se spune ca Romania e o tara de hoti nu se vorbeste la modul general? pentru ca acei oameni cinstiti abia daca se mai vad. Eu de exemplu am vazut cum toti oamenii acestia de calitate au disparut in timp de langa mine si din tara si am ramas intre intelectuali indolenti (gen corporatisti care nu merg la vot pentru ca nu-I intereseaza) si idioti zombificati cu soros, etc. A devenit irespirabil, efectiv simteam cum ma sufoc de ani de buni.
      2016 a fost punct de cotitura, apoi am mai sperat un pic cu protestele din februarie dar cand am vazut ca s-au stins si ca pesedeul merge inainte am zis ca nu se mai poate, in Romania e nevoie de o revolta sustinuta si violenta ca sa indeparteze psd-ul de la guvernare ori cu totii banuim ca asta n-o sa se intample, pana in 2020 psd va fi acaparat tot, dragnea va fi prim ministru de facto si inca 25 de ani de ani de acum incolo romanii vor astepta.
      daca tu poti spera dat fiind contextul inseamna ca ori esti din cale afara de optimist ori de fapt nu esti la current cu politica si geopolitica la nivel European.

    3. Tavi

     Costin, nu stiu de ce nu-ti pot raspunde la ultimul mesaj pe care l-ai scris (nu am optiunea de „Replay”) si de aceea iti scriu aici.

     Imi pare foarte rau ca oamenii civilizati, ca tine (de exemplu), pleaca din tara asta. Inteleg foarte bine de ce o faceti, dar imi pare rau. Este nevoie de voi aici sa le tinem piept celor care vor raul tarii asteia (cu PSD si Dragnea in frunge). Da, stiu, suna pompos, suna a „patriotism desantat”, dar crede-ma ca fix asa simt.

     Lucrez in turism si am (de cele mai multe ori) placerea sa intalnesc tot felul de oameni. Am constatat, cu bucurie, ca sunt multi romani cu bun simt. Am vazut din ce in ce mai multi copii crescuti frumos. Eu cred ca generatia din care fac parte (am 36 de ani) va produce schimbarea in primul rand prin felul in care am observat ca isi educa, copiii.

     Da, sunt o persoana optimista!

     Reply
     1. Corneliu

      Tavi, ești un om minunat. Mi-ar place să te cunosc cândva. Avem nevoie de românii din țară ca tine.

     2. Tavi

      Multumesc frumos, Corneliu!

      Sunt foarte multi romani care gandesc asa ca mine, iar lucrul asta ma bucura si imi da speranta.

      Si mie mi-ar placea sa ne cunoastem, ma bucur sa interactionez (in mod special) cu romanii care iubesc Romania, si, cine stie, poate ca ne vom si cunoaste.

  3. Mihaela

   Am citit o mare parte din comentariile de aici. Cu multe sunt de acord, dar in egala masura pot spune ca vad conceptii gresite. Toti asteapta sa se schimbe ceva in Romania, iar in conceptia multora, schimbarea trebuie sa survina ca un miracol. Foarte cativa oameni recunosc aportul personal ca si element principal in evolutia schimbarii. Oameni buni, Schimbarea vine din noi. Schimba-ti mentalitatea proprie si vei schimba lumea. Invatati si asimilati valorile civice. Si invatati-va si copii aceleasi valori. Apoi promovatile in mediul in care traiti. Nu va lasati influentati si angrenati in indiferenta generala, sau in orice alta situatie defectuoasa pe care o intalniti. Ramaneti credinciosi propriilor convingeri constructive. Schimbarea va veni fara dar si poate, Dar este nevoie de participare activa. Romania nu este „rea”. Nu este nici „buna”. Romania suntem NOI. Indivizii care o populam.
   Mult succes la schimbare!

   Reply
   1. Tavi

    Bine spus, Mihaela!

    Reply
  4. Mika

   Ti-a dat toate motivele ca sa pleci din tara, ca si in cazul meu 🙂

   Reply
   1. Asta e

    Toate sunt bune și frumoase pana când îți dai seama ca tu întotdeauna vei fi o straina in țara care ai petrecut o jumate din viața ta. In cazul meu am venit in Spania din clasa a 5 și a fost totul bine și frumos pana când îmi căutam de munca. Mi-am dat seama ca după nenumărate CV aruncate de aici acolo la firme pe posturi de vânzătoare sau mai de jos (nu va gândiți ca am optat pe un post mai mare fiind studenta la facultate) nimeni nu ma suna nici măcar un telefon pentru un interviu la Primark, Burger King, Macdonald, absolut nimic. Mi-am dat seama după aia ca defapt era pentru ca sunt românca. Și va zic asta pentru ca colega mea de la mine din clasa a dat in aceeași zi cu mine CV pentru angajare in Primark, pe ea a sunat-o Find spaniola și pe mine nu. Și mi sa mai întâmplat de nenumărate ori. In fine.
    Educația in Spania va pot asigura ca stau la fel se prost ca in România. Și școlile la fel. In orașele mari ma gandesc ca e mai bine dar unde am făcut liceu va spun sincer și fără exagerare ca mi-a căzut tavanul aproape in cap. Profesori sunt niște incompetenți la fel ca in Romania. Stau numai pentru salar ăla mic. Aia de la universitate sunt și mai rai pentru ca sunt și mai bine plătiți.
    Cu spitalele in fine, au tecnologie și spitale bune dar dacă numai pentru asta veniți aici nu va gândiți ca au minuni. Pe mama mea au operat-o de urgentă din cauza unui accident de munca și i-au lăsat lipici înăuntru in rană cauzând ca sa nu mai poate sa își îndoie degetul. A fost operata și in Barcelona și nimic. Niște incompetenți c-am toți. Stai aproape 1 săptămâna ca să-ți dea cita la doctor pentru o răceala. Dacă mergi la urgentă pentru o răceala cu febra se uita la tine cu o aroganta și plictiseala întrebându-te de ce nu ai mers la doctorul de familie.
    Și sunt foarte mulți rasiști mai ales cu noul sau partid VOX care sunt in contra inmigrantilor.
    Salariile sunt destul de proaste pentru ca lucrezi ca robotul încontinuu pe banda dacă lucrezi intr-o fabrica unde majoritatea romanilor lucrează.
    Toți când aude ca suntem romani fac o fata de parca ii furam instantaneu sau facem parte dintr-o mafie. Ei cred ca avem sute de benefici și ca statul
    Spaniol ne da mi de euro dar eu n-am avut parte nici măcar de 1€ darămite de o bursa.
    Spanioli după ce ca sunt niște alcholisti crescuți de mici (liceul meu se afla intru parc care se numește parcul betivilor) și niște drogati vai de ei sunt niște invidioși de numai vezi. Dacă văd ca ți-ai luat mașina se întreabă de unde ai atâția bani și ei de ce nu au.
    Viața in Spania nu ii așa de roza cum cred alți și vo zic eu ca am trăit jumate din viața aici. Părinți mei sau închis aici pentru ca romani din Spania sunt oameni foarte rai, fala mare traista goală cam toți se dau mare pe nimicul pe care îl au și ne fac de rusine și mai tare la spanioli ăștia care deja ne cred ca suntem toți niște țigani care fura tot ce vad in cale.
    Probabil ca intru oraș mai mare precum Barcelona și Madrid e diferit da unde am stat eu va zic ca nu mi-a oferit absolut nimic. Din contra ma făcut sa ma simt ca o straina in țara mea propie și sa fiu o straina in țara asta.

    Reply
 31. Maria

  Buna Ioana,

  Imi place articolul tau prin care am si descoperit blogul.Asa ca imi place si blogul.
  Si eu stau in Madrid am venit in 2015 si mi-ar place sa te cunosc.

  Cu mult drag, Maria

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Bună, Maria,
   Mulțumesc tare mult. Cu mare drag, sigur. 🙂

   Reply
 32. donnie brasco

  Buna,

  In primul rand doresc sa va felicit pentru curajul vostru. Din pacate, cam aici se opresc aprecierile pozitive referitoare la articolul tau. Articolul l-am gasit de 3 ori pe facebook, in aceeasi zi de la 3 persoane diferite, ceea ce ma face sa cred ca este un articol sponsorizat/promovat pt a face trafic pe blog cu un articol la moda ce poate naste multe controverse.

  Oamenii se muta, din Iasi in Cluj, din Brasov in Oradea, din Los Angeles in New York, din Bucuresti in Madrid si pe tot cuprinsul Uniunii Europene. Faptul ca v-ati mutat nu reprezinta un eveniment decat pentru voi si pentru cei apropiati voua. Lumea a migrat si va migra in continuare. Unul din scopurile initiale a Uniunii Europene este tocmai ca oamenii sa poata circula si munci liber, acolo unde isi doresc.

  Am observat multe platitudini si clisee in articolul tau. Sunt de acord ca situatia este mai buna in Spania, dar nu sunt de acord cu un articol care scoate in evidenta doar lucrurile pozitive de acolo comparate doar cu cele negative de aici.

  Nu vezi viitorul copilului tau in romania, dar crezi ca in spania va avea mai multe sanse. Cum arata accest viitor ? Pt ca m-ar interesa si pe mine. Te anunt ca rata somajului in spania este de 18% , a doua cea mai mare din UE dupa grecia. Mai grav este ca in randurile tinerilor rata somajului ajunge la 60-70% in andalusia. Ceuta si melilla, asta ref la sansele tinerilor. Acum 2 zile presedintele bancii caja madrid a fost impuscat in fata casei si era acuzat de fapte de coruptie. De fapte de coruptie au fost acuzati inclusiv membri ai fam regale. Iar cei mari fotbalisti care joaca in spania sunt acuzati de evaziune fiscala.

  In romania lucrurile se vor schimba in bine, dar nu va asteptati sa mai fiti in viata atunci. Vor trebui sa treaca generatii

  In concluzie, articolul tau este unul partinitor care doreste promovarea blogului, iar argumentele tale sunt doar frustrari care sa justifice decizia de a pleca pt nereusitele tale. E foarte usor sa dai vina pe sistem.

  Iti doresc mult succes acolo unde locuiesti si unde te va duce viata. Dar mai usor cu criticile asupra romaniei sau romanilor. Lasati deoparte acest nationalism pagubos pt ca nu suntem cu mult diferiti fata de alte natii ale europei. Uscaturi sunt peste tot, iar pentru situatia mai putin buna din tara suntem vinovati cu totii. Eu sunt primul vinovat si caut sa ma schimb in permanenta.

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Dacă ați găsit articolul distribuit de mai multe persoane, pesemne că s-a viralizat. Eu nu am avut niciun aport în asta, în afară de faptul că l-am scris. După cum puteți observa, la mine pe blog nu apare nicio reclamă. Nu este un blog monetizat, deci din punct de vedere financiar mie nu îmi aduce niciun avantaj. Eu scriu aici doar pentru că îmi place să scriu și pentru că simt nevoia să scriu.
   Cât despre platitudini și clișee, atâta am putut, atâta m-am priceput. E dreptul dvs. să vă placă sau nu ce scriu. Dar, vă rog eu – și nu vă supărați pe mine că spun asta, – nu încercați să faceți psihanaliză pe internet și să-mi vorbiți despre frustrările și nereușitele mele, pentru că nu mă cunoașteți. Vă spun eu acum că nu am avut nereușite nici pe plan profesional, nici personal iar ceea ce numiți dumneavoastră „frustrări” eu le numesc niște realități amare care m-au făcut să-mi doresc să plec din țara mea. Și nu-mi spuneți nici „mai ușor cu criticile” – am dreptul, ca și dvs., să vorbesc despre ce consider eu de cuviință, fie că sunt în asentimentul altora sau nu. Mi-am așternut gândurile aici, pe blog. Atâta tot.

   Reply
  2. canadianu'

   „Dar mai usor cu criticile asupra romaniei sau romanilor. Lasati deoparte acest nationalism pagubos” – ha ha ha, un nationalist roman care sfatuieste pe altii sa lase deoparte nationalismul tarii adoptive … the irony …

   Reply
 33. Marius

  Buna Ioana,

  Eu sunt Marius….la fel ca tine am ales si eu in 2006. Am ales sa iubesc Romania de la distanta, de peste ocean din Canada.
  Ei bine, dupa mai bine de 11 ani, nu mi-am schimbat parerea. Da, Romania s-a mai schimbat un pic…pe ici colo dar nu in punctele esentiale.
  Mi-a placut foarte mult articolul tau si am crezut de cuviinta sa iti spun…e frumos…frumos ce ai facut.

  ~ M ~

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Îți mulțumesc frumos, Marius! Numai bine!

   Reply
 34. chivu iulian

  E rau la Spitalul Universitar. Acolo am luat un virus digestiv in urma unei endoscopii care mi-a cauzat multe probleme, a declansat alte boli. Spitalul este plin de rezidenti tineri care fac experimente pe oameni la propriu. Feriti-va de astfel de spitale

  Reply
 35. Marius giurea

  In 2007 am plecat ca asistent medical în Italia. Primii 6 ani au fost buni, deoarece lucram și nu ştiam realitatea, nu ştiam că greu, dar greu mai pui mâna pe un job dacă pe al tău l. ai pierdut. M-am însurat cu o italianca in 2010 și tot atunci mi s. a născut fetiţa Fără munca am stat din 2013 până anul trecut când am prins un contract de 3 luni… azil bătrâni. Fiind separat de nevasta din iunie anul trecut, stateam cu chirie 250€. Când contractul s. a terminat… mi
  am făcut bagajele și m. am intors ȋn ţară…. În Italia e frumos dar nu. prea mai e de trăit…. negrii peste tot, badante de diverse naţii, marocani, peruani, etc…. Oare ce se va intampla cu Italia? Își va reveni, sunt sigur. Acolo e fetiţa mea, are aproape 7 ani… condiţii bune, intr. adevăr, familia unde sta e bună, socrii, la ei mă refer. În rest…. caut job ȋn ţară, aş reveni imediat ȋn Italia, mai aproape de copil dar nu e job, nu e casă. Îți doresc realizări în viaţa şi să nu ajungi la despărţiri ca mine!!! ?

  Reply
 36. Ioana

  Noi, am ajuns la Madrid, cu băiețelul din cauza spitalului clinic de urgenta pentru copii. Simt exact, ca tine.

  Reply
 37. monica

  Dupa cativa ani de Spania veti avea cu totul alta parere.
  Nici aici sistemul de invatamant public si cel sanitar nu sunt de invidiat.
  Exista varianta privata dar nu toti au acces la aceasta.
  Instabilitatea locurilor de munca, lipsa acestora ,sistemul social ar trebui sa va preocupe.
  Amabilitatea spaniolilor e doar aparenta ,diferentele culturale sunt uimitoare ,singuratatea pe care o veti simti la un moment dat si imposibilitatea de a avea relaii bune cu multi romani stabiliti aici sunt alte realitati care nu recomanda Spania ca tara de emigrare .
  O „vizita turistica” mai lunga da dar nu o tara in care sa te poti stabili.
  As vrea sa cunosc oameni care au avut mai mult intelepciune in a alege tara in care sa se stabilesca.
  Va doresc integrare usoara !

  Reply
  1. canadianu'

   Intr-adevar, Spania, Italia, Portugalia etc. in comparatie cu alte tari (gen Canada, Norvegia, Finlanda, Elvetia etc.) sunt cam varza, dar in comparatie cu Romania e departe …

   Reply
 38. Adi

  Buna la toata lumea,
  in primul rand….Iulia e un articol frumos.E trist,dar frumos.Eu am trait in Canada si USA vreo 15 ani si de vreo 5 ani m am intors sa fac facultatea de medicina in Cluj.Ce sa va spun…e o experienta interesanta.E un domeniu fascinant,cu o responsabilitate majora din partea cadrelor medicale(si aici ma refer la toti cei care iau parte la actul medical,inclusiv infirmieri si mai stiu eu cine).
  Merge sistemul medical romanesc in jos? Poate da,poate nu.Depinde cum il privesti.Cred ca prost a fost tot timpul,asa ca nu cred ca merge in jos.Ba,din contra,cred ca o ia in sus…doar ca la modul cel mai lin posibil.Ca..unde i graba!? 🙂 Am avut experiente „medicale” si j Canada.In urgente am ajuns de 3 ori si tot de atatea ori nu m a vazut vreun medic mai repede de 7-8 ore de asteptare.Spitalele sunt nave spatiale,ce sa zic….Grey’s anatomy in persoana,doar ca intri destul de greu in sistem.Odata ce ai intrat,esti salvat 🙂 .Am avut si 2 operatii ortopedice mai serioase,unde ambele s au dovedit extrem de confortabile si o experienta placuta,doar ca intarziata cu vreo 1 an jumate.Atata a durat programarea.Ah…a mai fost o problema dermatologica si am fost trimis prin medicul de familie la dermatolog.Pe ala l am vazut dupa 2 ani.Vorbesc serios,2 ani! Cand m a sunat sa imi zica ca intr-o saptamana am programare si sa confirm prezenta,cred ca am intrebat o de vreo cateva ori daca nu gresisera numarul pt ca eu nu mai aveam nici o problema de derma…o rezolvasem in Ro de multa vreme(privat,desigur).
  Astea sunt experiente de prin „afara”,sa zic asa.In ro..hmm..de cand is la facultate aici,de 5 ani which is…tot dintr-un spital intr altul o tin.Unele spitale sunt primitoare,altele oribile.Am obsv ca depinde mult de managerul unitatii.Daca i se rupe,asta e…toti sufera.Nu am fost niciodata in spital in Bucuresti si sincer,sper sa nici nu am ocazia,dar cu mana pe inima va spun ca fiecare experienta de vizita in acel oras a fost un magnet pt necazuri pt mine.Zici ca e alta natie…mi au furat oglinzile de la masina,odata mi au furat benzina,odata era sa dea peste mine cu masina,taxiurile m au furat intr un hal,de nici nu stiu cum sa explic toata aventura…ma rog,idea e ca va simt sentimentul de „satul” si nu cred ca cineva ar putea sa va blameze pt faptul ca a ti plecat unde credeti ca va e mai bine.E foarte pacat.Toti romanii buni pleaca.Difera doar limita de suportabilitate.Pragul de toleranta e diferit la fiecare din noi.Cred ca pana la urma ma voi intoarce si eu inapoi la cea de a doua „casa”.Pana la urma,familia e cea mai importanta.
  sa aveti de toate,
  🙂

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Mulțumesc! Toate cele bune și ție!

   Reply
 39. Cora

  Cred ca exista mult adevar in articolul tau. Nu l-am citit cu placere. Este greu cand ti se pune oglinda in fata si tu, obosit de munca, epuizat de efort si cu probleme personale, iti vezi toate „ridurile”- a se citi slabiciunile.
  Traiesc in Romania. Consider ca este normal ca fiecare sa traiasca unde vrea, in tara sau in strainatate. Ceea ce ma mira in comentarii este ca multi nu sunt legati de familiile lor. Vin acasa foarte rar. Oare nu le este dor de casa, de parinti, de frati? Apoi, sistemul de invatamant romanesc i-a adus la nivelul profesional la care se afla. Nu sunt legati de colegii de scoala, de profesorii lor. In invatamantul romanesc la catedra erau si sefi de promotie ai Universitatilor, profesori foarte buni, pe cand in alte tari nu se intampla asta.
  Cat despre sistemul de sanatate, cu sume modice, se ajunge la marile somitati ale medicinei. Cu un telefon se poate face o programare, iar o consultatie la un astfel de medic costa cateva sute de lei. O operatie de dificultate medie, in sistem privat, nu costa mai mult de echivalentul in lei a 1000 de euro, fiind efectuata de mari doctori ai tarii. Imi veti spune ca nu toata lumea are bani, ca e o suma mare. Oare? Lumea are bani si in Romania. Mergeti in mall-uri, priviti pe sosele ce masini sunt.
  Chiar si inainte de 1989 pentru o consultatie puteai sa chemi un doctor acasa, contra cost, dar cu sume foarte mici. Cred ca se poate si acum, fara sa te mai chinui ore in sir in spital.
  Consider ca avem multe probleme in tara: lipsa vaccinurilor, lentoare in modificarea programelor scolare, lipsa autostrazilor, faptul ca nu se contruiesc spitale, afacerile cu medicamente, etc.
  A spune despre parintii tai ca au luat-o razna, s-au inrait, nu-i mai recunosti, asta mi se pare o mare problema. Si ajungem la ceea ce ar putea reforma Romania, adica educatia.
  Am scris cam mult, nu-mi propusesem. Toate postarile sunt o joaca. Toti stim cum este Romania, care sunt problemele ei. Unii au ales sa plece, unii sa ramana… Este o chestie de educatie, sentimente si rezistenta. A ne eticheta si condamna unii pe altii este si urat si nepotrivit. Iti trebuie mult curaj si sa pleci si sa ramai. Bravo noua tuturor!
  O tara in care in fiecare familie sunt persoane care incaseaza cate trei pensii si tineri, de la 20 de ani in sus, care primesc ajutoare de la stat, cum sa progreseze? Stiti ca prima grija a elevilor de clasa a XII-a, pana sa termine cu examenul de Bacalaureat, este sa-si faca dosarul pentru somaj? Ce tara da unui tanar, care nu a muncit o zi, bani sa stea, cand se stie ca el va da examen la facultate si isi va petrece vacanta? Intelegeti de ce nu merg treburile? Invatam tinerii sa nu aiba demnitate inca de la inceput si asta va produce efecte in timp.
  Zile de vara placute si mai putin fierbinti tuturor!

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Da, este teribil ce se întâmplă cu tinerii, nu cu toți, dar cu mulți dintre ei. Numai bine, Cora, mulțumesc pentru că mi-ai scris.

   Reply
  2. canadianu'

   „Cat despre sistemul de sanatate, cu sume modice, se ajunge la marile somitati ale medicinei.” – somitati ale medicinei ca Burnei ?

   Reply
  3. canadianu'

   Da da, cu niște sume modice poți să ai acces la somități …
   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1541629229245194&id=100001943950221

   Reply
 40. Dunărea Albastra

  F frumos articolul. Felicitări tuturor celor care s-au salvat și va doresc sa fiți fericiți. Noi rămânem sa stingem lumina, să avem grijă de părinții voștri (atât cât ne pricepem), și să participăm la rugăciunile din bisericile „oribilei” fostei voastre patrii… Trebuie sa recunosc, noi nu ne putem compara cu Spania, Anglia, sau alte țări dezvoltate, în majoritatea lor, foste puteri coloniale. Dar putem spera ca, intr-o zi, ne vom putea crește copiii în țara noastră. Doamne ajută!

  Reply
 41. donnie brasco

  Buna ioana. Am scris un comentariu prin care criticam articolul tau si nu mi-a aparut. Sunt dezamagit. In spania nu se respecta dreptul la opinie ? Sau filtrezi comentariile si le postezi doar pe cele care iti convin. Credeam ca putem construi un dialog. Suprinzator este ca am scris un reply la un alt comentariu si asta a aparut.

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Se mai întâmplă, au fost foarte multe comentarii. Cred că a apărut până la urmă și al tău și cred că ți-am și răspuns. Toate cele bune!

   Reply
 42. Nicolae

  Asteptati ce? Toti cei peste patru milioane de romani plecati.Asteptati ca altcineva sa faca,altcineva sa puna mana sa munceasca,ca noi suntem smecheri si lasi ,asa ca ne ducem la cei care au facut deja .Toti vrem sa se faca lucruri bune si tara sa mearga bine,dar cine sa le faca? Fiecare asteapta sa faca celalalt.Si uite asa 20 de milioane de romani asteapta ca cineva sa faca.Poate extraterestii.Dupa care ne intoarcem toti la lucrul gata ca ne iubim tara,nu?

  Reply
 43. Cristina I.

  Bine ai venit în țara copiilor mei, Ioana!?
  Îți doresc din suflet să te simți „acasa”, și sigur că asta vei simți atâta timp cât lângă tine ai ceea ce iubești mai mult, puiuțul tău si soțul.
  Eu am mai bine de 17 ani de când am venit la Madrid, și după primii 5 ani, știam deja că nu voi mai simți dorința sa revin in țara mea ; pentru ca da, România rămâne întodeauna țara mea, însă casa mea este aici, în țara copiilor mei…
  Eu nu am plecat ca să nu mă mai întorc, credeam ca va fi o „vacanța” de cel mult un an, nu imi doream atunci sa părăsesc România. Însă recunosc cu tristețe și poate chiar cu rușine, că ma bucur că am plecat atât de tinerică.Simt că pare că nu m-am „contaminat” de agitația si stresul in care î-i regăsesc mereu pe cei dragi pe care i-am lăsat acasa…
  Cu siguranță vei avea momente in care o simplă fotografie din Carpații noștri, sau orice imagine, miros, melodie, orice lucru care te va întoarce cu gândul la copilărie sau la anii frumoși petrecuți acasă, îți va strânge inima pentru un moment, iti va provoca o lacrima poate…sau câte alte stări nu poate simți corpul nostru ?…însă vei reveni mereu la gândul si la sentimentul ca de aici poți iubi mai mult România.
  Felicitări pentru cum si ce scrii!!!

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Mulțumesc frumos, Cristina! 🙂 Numai bine!

   Reply
 44. Constantin

  Eu am ramas acasa…am fost plecat si m-am speriat groaznic …nu mai imi vine sa vad din nou Parisul, Straburgul, Nisa , Marsilia…Daca nu esti obisnuit sa fii sclav ( sclavul modern castiga bine, are concedii si merge la munca, se imperecheaza cu cineva la fel ca el, crede ca este cult , nu intra in conflict cu nimeni decat pe internet , dar scurt , ca nu-si pierde timpul cu cei care nu cunosc viata, isi doreste si isi cumpara orice lucru relativ scum IN RATE , nu cunoaste si nu vrea sa auda de notiunea de prieten adevarat- ar implica unele responsabilitati sociale si cu asta nu e de acord fiindca crede ca toti ar trebui sa munceasca, si daca toti ar munci toti ar trai la fel de bine ) , ei bine daca nu suporti sa nu fii OM asa cum e definit el de natura sa ci nu de timpul in care traieste, atunci sigur nu ai avea de ce sa pleci din Romania. Fiica mea s-a nascut la Universitar cu jutorul unor medici de toata cinstea…Iar tara este asa cum suntem si noi acum…poate ne vom linisti si vom redescoperi OMENIA si vom sti ca am reusit asta cand VOI cei care n-ati putut suporta ceea ce faceati , va ve-ti intoarce…Numai ca Romania iubeste cu patos…odata tradata iubirea , ea nu se mai intoarce. Ai ales banii…e decizia ta, dar nu mai spune ca iubesti ci ca ti-e dor de dragoste…Dragoste pe care romanule fugar , n-o s-o mai gasesti nicaieri.

  Reply
  1. o femeie

   Sclav e cel care traieste nefericit in loc trist si nu poate/nu are curaj sa schimbe. Sclav e cel ce nu stie sa rupa lantul. Sclav e cel ce nu si-a asigurat urmatorii ani, ce nu are minim de educatie financiara.

   Reply
 45. Stefan Anbrus

  Buna Ioana și felicitări pentru articolul scris foarte sentimental.
  Din multitudinea de comentarii reiese că articolul a stârnit multe controverse. Problema reieșită din articol nu e neapărat viața grea din România, cât faptul că nu reușim să ne-o facem mai bună, aici în România. Există frustrarea care o simțim când, deși încercăm să ne îmbunătățim condițiile de viață, vedem că orice am face nu se schimbă nimic sau nu schimbăm mare lucru în jurul nostru.
  Câțiva din comentatori au scos în evidență cauza pe care o cred și eu că stă la baza acestei frustrări și anume lipsa de educație (de orice fel: civică, socială, economică, etc.) care ne împiedică să vedem adevăratele cauze ale degradării sociale (corupție, sărăcie, indiferență). Cred că de aici ar trebui să înceapă ridicarea societății, de la educație. De ce nu suntem preocupați de educație? Pentru că oricine ar fi la conducea acestui domeniu, ”Educația”, va încerca să o țină un nivel scăzut. Doar așa poți ține societatea fragmentată și manipulată. De ce orice conducere a unei țări își dorește o societate fragmentată și manipulată? Pentru că astfel conducătorii își pot menține privilegiile.
  Consider că problema e una universală nu doar a României. Corupția există din păcate în orice stat de pe glob și este o problemă legată de sistem nu o problemă legată de o nație sau alta.
  Îmi pare rău că trebuie să spulber speranța ta într-o viață mai bună în altă țară. În orice țară am emigra azi, vom întâlnii corupție la nivelul conducerilor statului sau a instituțiilor publice. Timpul petrecut în Spania încă nu ți-a permis să cunoști destul de bine sistemul dar probabil că în viitor vei observa acest lucru.
  De la sistemul corupt pornește totul: șpaga, incompetența, grosolănia, furtul, lipsa educației, revolte, război.
  Ca să rezolvăm aceste probleme ar trebuie rezolvat sistemul în care trăim, adică sistemul bazat pe monedă (sistemul monetar). Acest sistem există indiferent de modul de organizare al societății: capitalism, comunism, fascism, economie liberă sau de stat.
  N-am găsit rezolvare și n-am văzut soluții până în prezent la această problemă (adică problema corupției) pentru că ea, de regulă, e definită greșit ca fiind o problemă legată de nație, țară, religie, rasă, crez politic sau chiar genetică (adică ne naștem corupți). De aceea noi românii ne culpabilizăm ca fiind doar problema noastră, dar când ieșim în exteriorul țării (când migrăm) constatăm că de aceleași ”boli” sunt contaminate și în alte state, care au avut cu totul altă istorie, alte obiceiuri, alte gene. Corupția a exista și va exista în continuare atâta timp cât trăim în sistemul monetar.
  Sper că n-am fost prea fatalist și există soluții la aceste probleme doar că trebuie să le căutăm iar ele nu sunt în exteriorul nostru. Iți recomand clipul urmator: https://www.youtube.com/watch?v=WiV3-PhsKLY.
  S-auzim numai de bine.

  Reply
 46. Radu

  Felicitari pentru curaj.
  Am facut acelasi lucru in 2015 si vad ce se intimpla ‘afara’.
  Normalitate si modestie. Fara stres si ego-uri inflamate.
  Sintem o natie bolnava, si situatia se adinceste cu timpul .
  Nu cred ca generatia noastra mai prinde vreo schimbare, cit timp mai exista resurse de furat, si pentru majoritatea inca e ‘caldutz’.

  Adaptare usoara!

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Cam așa, Radu. Mulțumesc! Toate cele bune!

   Reply
 47. Marius

  Experientele personale trebuie sa le ascultam, ele nu sunt, insa, neaparat elocvente pentru situatia generala. Spania sta foarte prost la multe capitole, educatia e unul dintre ele, nici la capitolul sanatate nu se poate lauda foarte mult, salarii mici dar costuri mari, mediu neprielnic pentru afaceri, o gramada de legi total aiurea. Si multe altele.

  Reply
 48. Oana

  Lucrurile sunt triste in multe privinte in Romania, dar hai sa nu aruncam cu atata noroi! Daca ai copil abia de gradinita, cum stii cum e sistemul de educatie spaniol? Asta e boala romanului emigrant, cum a ajuns in strainatate, scuipa mana care l-a hranit, educat, etc.
  Un articol lucrat, cu marketing in el… atinge exact problemele care revolta oamenii in Romania, exact ca stirile de la ora 17, 19… foarte melodramatic in goana dupa like-uri si distribuiri!

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Doamna, daca asta credeti dumneavoastra, cine sunt eu sa va contrazic. Din cate vad, stiti multe si despre „boala” romanului emigrant si despre articolele care sigur, sigur sunt „lucrate”. Cat despre ce stiu eu legat de sistemul de educatie spaniol, v-as raspunde dar, sincer, nu cred ca va intereseaza, de fapt, un raspuns. Numai bine!

   Reply
  2. canadianu'

   da da, Ioana e platita de Soros, se vede de la o posta … e plin internetul de tradatori ca ea (si ca mine :))))))))) )

   Reply
 49. Dorin

  Buna Ioana,

  am ales si eu sa plec, de mai multe ori, ultima oara in 2015. Si eu imi doresc alta viata decat am avut eu in Romania, pentru copiii mei.

  Am lucrat in Germania, Italia, Franta, Anglia, Spania si am vazut ca se poate si altfel. Tot cu ocazia asta am aflat si ca doar in Romania nu aveam viitor. Oriunde am lucrat in afara Romaniei, am fost apreciat si rasplatit pe masura efortului pe care l-am depus.

  Nici mie nu mi-e deloc dor de Romania. Mi-am promis ca nu ii voi invata pe copiii mei limba romana si ca ii voi feri cat pot de mult de ceea ce a ramas in urma acolo.

  Nu vreau sa agit spiritele descriind ce am primit eu de la Romania timp de 35 de ani, vreau doar sa iti spun ca te inteleg perfect cand vorbesti cu blandete despre nesimtirea si agresivitatea din mediul de acolo. Am inteles exact la ce te referi cand ai condamnat smecheria.

  Daca ar fi sa incep sa imi amintesc umilintele de acolo, mi-ar trebui zeci de pagini sa le descriu si nu e sanatos pentru mine sau ceilalti sa o fac.

  Dumnezeu sa ii ajute pe cei care au ramas acolo.

  Reply
 50. Pingback: Greață de România

 51. Klauscristian

  Articolul nu face decat sa-mi intareasca parerea despre ce se intampla in Ro.
  Am plecat cu parintii mei in 1981 in Germania.
  In 1989-1994 am fost la facultate in Bucuresti si am trecut prin toate starile de la euforie la dezamagire totala.
  In 1994 m-am intors in Germania, tara in care am crescut familie cu 5 copii.
  In 2004 mi-am dorit sa revin ACASA.
  Am avut foarte multe piedici si necazuri. M-am inbolnavit de leucemie si am renuntat la repatriere cunoscand sistemul de sanatate din Ro.
  Dupa aproape 37 de ani de cand am plecat din Ro
  stiu ca nu ma voi mai intoarce niciodata.
  Nu pentru ca ii iubesc pe nemti si imi pute Ro ci pentru ca a murit orice fel de sentiment de „acasa”.
  Anul asta am fost in primavara si am constatat ca Bucurestiul imi este strain.
  Imi pare rau.

  Reply
 52. Raul

  Si la voi si la noi si la restul, ,, economicul” e temelia. Daca ai, in mare parre totul e rezolvabil. Nu ai pleci.Restul e fals patriotism. Si aici la noi si acolo la voi…

  Reply
 53. Viola

  Romania este sub papucul securitatii comuniste …..trebuie sa crape vreo 5 generatii , sa fie eliminati tiganii , impuscati, trebuie eliminate fizic toate familiile de securisti milionari si miliardari, clasa muncitoare are nevoie de un sut in cur ca sa se trezeasca din aroganta, in fruntea tarii reasezati intelectualii si instaurata competenta …..

  Reply
 54. Breb

  Ioana ! Nu e nicioda prea tirziu ! Ma bucur pentru tine ca ai facut pasul in 2016 !

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Și eu mă bucur 🙂

   Reply
 55. VladTepes

  Cei ce încearcă aici sa acopere evidențele fac parte, probabil, din sistemul decăzut și infect din Romania. Apoi, doamna aceasta a prezentat situația foarte bine de acolo iar când cineva încearcă să dea exemplu de nu știu ce spital unde lucrurile sunt ordine, aia nu e decât o mica excepție pe când în Spania, e general, este exact cum doamna spune: „spitale precum hoteluri de lux”. Eu am fost operat aici și nu am scos nici macar un cent din buzunar, am fost operat foarte bine iar după operație chiar mă sunau de la spital să mă întrebe cum mă simt, daca îmi decurge totul bine. Este o diferența uriașă, că de altfel la toate capitolele. Iar cei ce ne acuză de faptul că am părăsit țara, probabil că dacă ar fi făcut-o și ei, cu siguranță atunci ar fi fost capabili, după aproape 30 de ani, sa nu mai voteze ciuma roșie, partidul îngropării României, PSD. Din păcate, însă, e o utopie și așa va rămâne cum orice deziderat in tara noastra rămâne doar o tinta iluzorie rămânând mereu la stadiul de „straini in tara noastra”.

  Reply
 56. E

  Cam pe la 10 ani mi-am dat seama ca: „eu nu pot trai cu astia”. Sunt plecat definitiv din 1990, ori de cate ori m-am reintors in vizita nu am stiut cum sa plec mai repede… nu tara e de vina ci vasta majoritate a faunei care continua sa fie Prosti/Spalati pe creier, ca rezultat avem PCR vopsit in culorile Perestroicii = PSD. Ceea ce este Tragic este faptul ca nu exista opozitie. Deci din pacate fara Speranta. Spitale, Justitia, Aramata, Invatamantul, Politia, Primariile nu exista. Exista doar cornute umflate in pene in toate institutiile, toti pe „Pile” aproape nimeni prin concurs. Iar la vot nimeni cica nu voteaza cu PSD dar tor ei ies, pentru ca „Poate ne mai dau astia ceva”. Daca vasta majoritate a intelectualilor sunt „varza” va dati seama in ce intuneric se traieste in general? Nici nu se mai vorbeste romaneste corect… Generatia Rusinii!

  Reply
 57. Mihaela G

  Ma alina gandul ca nu sunt singura femeie care dupa o nastere traumatica in Romania, la spital de stat, am decis ca e cazul sa plec departe. Sa uit, sa trec peste si sa imi pot creste copilul frumos si fara frica de a copilari liber si intr-un mod creativ. Mult succes tuturor.

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Da și din păcate, nu cred că suntem singurele. Numai bine, Mihaela!

   Reply
 58. Stefan

  Draga Ioana, dragi prieteni,

  Romania nu este doar Bucurestiul si nici doar spitalele de stat…

  Am locuit/lucrat in Canada mai mult de un an de zile, in Germania peste 6 luni de zile, am vizitat peste 50 de tari ale lumii…

  Mi-am dorit foarte mult sa emigrez in Canada, pentru curatenia de acolo, pentru extraordinarul multiculturalism…

  Din pacate insa, Canada, cu toate ca este o tara superba, are sistemul medical oficial corupt pana „in maduva oaselor” de industria farmaceutica…

  Am revenit insa in tara, pentru ca, da, Romania nu este doar Bucurestiul si nici spitalele de stat…

  Este mult, mult mai mult de atat…

  Sunt medic, practic si predau apiterapia (medicina naturista) si va pot confirma ca in tarile occidentale se moare „cu zile”, datorita medicatiei de sinteza chimica, datorita bacteriilor rezistente la antibiotice (in Irlanda de ex., in anul 2005, au murit peste 6000 de oameni in spitale, datorita ineficientei antibioticelor), datorita alimentatiei de tip MacDonalds, Coca-Cola, et co.

  Hipertehnologizarea nu este o solutie pe termen lung…

  Viata nu inseamna doar beton, sticla, autostrazi, calculatoare,…

  Unul din profesorii mei de yoga, Mario Sorin Vasilescu, ne spunea la unul dintre cursuri, „decat sa urli impotriva intunericului, mai bine aprinde o cat de mica luminita”…

  In Romania exista si se vor inmulti din ce in ce mai mult, clinici particulare, in locuri de vis.
  Exista peisaje si o natura salbatica, pura, cum rar se gaseste in Europa si in multe alte zone „civilizate”…

  Va sfatuiesc pe toti sa iesiti din „paradisul” apartamentelor/caselor din beton si sticla si sa petreceti cat mai mult timp in mijlocul Naturii.

  Romania „salbatica”, pura, chiar daca s-au taiat mii de hectare de padure, este inca de sute de ori mai bogata in „viata” decat de exemplu Spania, Italia sau Grecia…

  Eu m-as bucura sa va intoarceti acasa, dar nu in Bucuresti ori in alt oras, ci intr-un mic sat, la distanta de agitatia citadina, intr-un paradis pe care vi-l puteti construi singuri, pas cu pas, copac cu copac, floare cu floare, asa cum am facut si noi, in cativa ani de zile…

  Chiar si in cel mai mic sat din Romania, va veti putea conecta la Internet, iar atunci cand vi se va face dor de „occident” ajungeti in mai putin de o ora la cel mai apropiat aeroport…

  Reply
  1. Costin

   eu am mari indoieli ca te-ai plimbat prin atatea tari, ca ai stat 1 an in Canada si 6 luni in Germania si dupa toata experienta ta ai concluzionat ca in Romania e viata adevarata, salbatica, de la mama natura.

   sa stii tu asa, ca speranta de viata in tarile occidentale este cativa ani buni peste cea din Romania.
   Mai mult decat atat, speranta de viata sanatoasa e incredibil mai mare decat in Ro unde din cauza mancarii, stresului si a stilului de viata sedentar, diabet la 40 de ani nu e deloc ceva rar.

   Sunt convins ca ai vazut cat sport de masa se face in franta, spania, uk sau Germania, nu? si ai vazut si cata verdeata e, da?
   Spre deosebire de romanii verzi care la fiecare sarbatoare rup ficatul si bila in doua cu porceli, in vest nu exista notiunea de porceala. in vest nu se rup gratarele in doua, nu se fac prajeli si se consuma mult mai multe legume si fructe, nu din alea din turcia cu doze triple de chimicale ci din alea din spatiul UE foarte controlat.
   In vest mcdonalds, kfc si alte fast fooduri sunt preferate de o mica parte din populatie, in general cea mai saraca si mai putin educate insa clasa de mijloc si pana si tinerii se tin f departe de ele.
   in Romania mersul la mec sau kfc e sport national. de craciun dupa ce romanii iau potolul porcesc, seara ies la mcdonalds iar a doua zi dupa craciun „iau cu asalt” supermarketurile de unde „isi refac stocurile” pentru revelion.

   Iar cand ajungi la spital in vest, ei bine…la spital e curatenie incredibila iar detergentii si dezinfectantii sunt pe bune nu apa de ploaie hexipharma.

   eu inteleg ce spui tu ca Romania e mai putin tehnologizata si mai aproape de spiritul rural insa contrar aparentelor, vesnicia nu s-a nascut la tara, din contra, vesnicia s-a nascut prin progresul tehnologic.

   mai dai o tura prin vest, poate ti-a scapat ceva.

   Reply
  2. John Temple

   Nenea, trezirea! România are în prezent doar 15% din pădurile care le avea în 1990. De unde „viață sălbatică”? Eventual din lupta cu tâmpiții din trafic, cu cei din birocrație șamd.
   Într-adevăr, în USA și Canada, industria farmaceutică și cea a asigurărilor fac tratamentul medical aproape imposibil, dar acolo ai și alte opțiuni. În România…mai subțire.

   Reply
 59. Flor

  Si eu urmeaza sa plec din tara. Stiu ca acolo ne asteapta servicii civilizate si o viata mai usoara, dar nu sunt impacata, pentru ca stiu ca prin plecarea noastra nu returnam serviciul pe care societatea de aici ni l-a facut, crescandu-ne si educandu-ne. Stiu ca parintilor nostri nu le platim pensia pentru care au muncit. Nu returnam investitia de incredere pe care oamenii de aici au facut-o in mine si in familia mea…
  Cred ca Romanaia este asa cum este nu doar datorita politicienilor si altor factori abstracti, ci si datorita noua, astora care plecam, egoistii, catre vrem doar o viata mai buna, predicand despre civilizatia din alte tari, dar ignorand faptul ca noi n-am fost in stare sa o construim si aici. Si mai stiu ceva, din respect pentru colegii alaturi de care am lucrat aici, fata de medicul nostru de familie care a ales sa stea aici, desi putea sa plece, fata de parintii mei si ai sotului meu si fata de toti ceilalti anonimi, care inca incearca sa faca ceva aici, nu voi scrie niciodata nimic de genul articolului de mai sus. Pentru ca stiu ca nu asa ii ajut, asa ii frustez. Si Dumnezeu stie, ca frustrarea e ultimul lucru de care au nevoie.

  Reply
  1. Julia

   Flor, din experienta de 12 ani de strainatate iti spun ca vei plati cu varf si indesat societatea romaneasca. Cum? In primul rand in momentul in care ai un serviciu, vei trimite bani alor tai, apoi, vei face tot ce poti sa-ti mentii serviciul, ceea ce inseamna ca e posibil sa excelezi acolo unde vei lucra si vei fi un nume care aduce renume Romaniei, mai poti de asemenea sa te implici in actiuni caritabile indreptate catre romanii cu nevoi (din Romania, sau de afara). Cand vizitezi Romania poti trece pe la prieteni, pe la doctorul de familie si cu siguranta o mica atentie din partea ta, le va umple sufletul.
   Iar sa traiesti in alta tara nu te face mai putin roman, insa te poate face mai om, iti vei gasi in propria persoana tot felul de secrete pe care in Romania nu le puteai gasi din simplul fapt ca era prea comod, asa iti vei invinge unele frici, iti vei explora posibilitatile. Vei invata intr-un an cat nu ai invatat poate in 10. Iar cand te hotarasti te poti reintoarce in tara, ca nu-ti va inchide nimeni usa.
   Curaj, va fi bine!

   Reply
  2. canadianu'

   „Stiu ca parintilor nostri nu le platim pensia pentru care au muncit.” – eu prefer sa le trimit bani alor mei daca nu le ajung decat sa le platesc pensia tuturor smecherilor din Romania
   http://www.cotidianul.ro/pensiile-speciale-o-afacere-de-putere-304789/

   Reply
 60. doar eu

  Din pacate aici se compara mere cu pere. Bucuria si normalitatea de a sta intr-un hotel all inclusive de 5 stele si incovenientele si mizeria unui santier in care se construieste (inca) unul de maxim 3 stele. care este mai mare bucuria? ca ai construit ceva acceptabil sau ca esti primit sa stai in ce au construit altii? De condamnat nu cred ca sunt nici unii nici altii. Daca nu te simti constructor sau solidar cu ei, de ce sa nu evadezi la 5 stele. E un pacat? Ca nepriceperea si nesimtirea unora strica si conditiile acceptabile din cel de 3 stele este foarte adevarat., Dar nici nu cred ca este iubire cind spui: da … te iubesc dar stai cit mai departe de mine. si te imping spre un alt perete al … iuburii nemarginite.

  Reply
 61. Angela

  Poate de asta nu s-au atins de dumneavoastră și v-au purtat 5 ore de la un cabinet la altul:
  http://evz.ro/povestea-incredibila-a-copilului-condamnat-de-medici-sa-manance-toata-viata-printr-un-tub-9651.html

  Reply
 62. dorina

  Mda. Este exact motivul pentru care mi-am indemnat fiica de 19 ani sa plece sa studieze in Olanda, ca poate a ramane pe acolo pe undeva si tranzitia ii va fi mai usoara. Nu ne e usor, fiindca e singurul nostru copil, dar ne-am zis ca poate, cand vom fi mai batrani si batranii nostri nu vor mai fi, vom putea sa alegem o tara normala si sa fim si noi cu ea. E greu sentimentul acesta de neputinta cand stai pe la cozi la doctori, mai ales, cu parintii batrani si bolnavi, si chiar daca mergi la un cabinet privat si platesti, superioritatea si aroganta pe care o afiseaza aproape toti doctorii, gen je m’en fiche, te fac sa iti doresti sa poti sa ii trantesti de toti peretii. Fain articol, mi-a placut, simt exact la fel.

  Reply
 63. Speranta

  Foarte frumos articolul si adevarat din toate punctele de vedere. Am locuit 6 ani in afara tarii, 4 dintre care in Viena. In Romania am fost diagnosticata cu o problema la inima si in spital aici m-am ales 2 saptamani de sedere si o interventie esuata. Sa nu mai vb de banii pe care parintii mei au trebuit sa-i bage in buzunarul medicilor ca sa pot sa primesc ingijirea necesara.

  Am revenit la facultate, cu o asigurare medicala de student care acoperea toate serviciile. Evident ca problema nerezolvata in Romania ma adus inapoi la spital. Nu am stat la coada sa ma interneze, nu am fost trimisa de la un cabinet la altul, am fost internata si in 2 zile ma externau pusa pe picioare.

  Din dragoste si dor de casa am revenit la Romania mea dar cand trebuie sa merg la medic sau boala recidiveaza imi vine sa plec din nou vazand cu ochii. Comparativ cu altii nu o duc rau, imi pot permite tratamentul, dar intervine frustrarea cand trebuie sa apelez doar la sectorul privat, desi platesc la stat pentru asigurare medicala, unde decartez o lopata de bani pentru a putea sa ma insanatosesc.

  Asa ca, stimata doamna, va asigur ca decizia luata a fost cea mai buna si tot mai tare ma trage sa iau si eu acelas drum. Nu de alta dar as vrea sa pot sa le ofer copiilor mei un mediu propice de a creste si unde pot sa beneficieze de o educatie armonioasa si un sistem care le permite o viata decenta.

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Multă sănătate vă doresc și să faceți alegerea cea mai bună pentru dvs. E drept, indiferent dacă alegi să rămâi sau să pleci, există plusuri și minusuri. Depinde acum, de fiecare dintre noi, peste ce putem trece și ce nu.

   Reply
 64. Ioana borca

  Buna! Frumos articol. Mare adevar!
  Sunt plecata de 6 ani din tara. Sunt in franta. Am plecat dupa bac ca sa fac studiile aici. Mi a oferit franta mai mult decat mi a oferit romania in 18 ani. Am facut studii gratis…fara sa platesc nici un ban…si am mai avut si bursa….anyway, am ras putin. Ma numesc Ioana Borca si ma regasesc in povestea ta ?

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   :)))) Ce simpatică ești, Ioana! Mă bucur că mi-ai scris. Mult succes acolo unde ești 🙂

   Reply
 65. Gabriel Deculescu

  Bine grait, adevarat, trist si lugubru in acelasi timp.
  Ar trebui sa plecam toti, sa ramana contingentul de banditi singur.

  Reply
 66. Tudor

  Mă doare să văd/aud/citesc că în anul 2016 aceleași motive care ne-au determinat și pe noi să lăsăm în urmă țărișoara în anul de grație 2001 continuă cu o cerbicie demnă de o cauză mai bună să fie acel șut în fund care are în cele din urmă efectul benefic scontat pentru receptor: pasul înainte eliberator. Că mai lăcrămezi din când în când -tot mai rar ce-i drept, de ce să nu o recunosc- la amintirile copilăriei e doar semn de slăbiciune și zice-se vine cu vârsta. Să trag concluzia că eu întineresc? Îți doresc succes în noul excurs al vieții și să nu privești înapoi nici cu mânie nici cu nostalgie. Doar cu inima împăcată pentru alegerea făcută. Bună, rea e alegerea ta. Nu apleca urechea la critici. Nu sunt decât niște cârcotași sau în cel mai rău caz vulpi care ar vrea să guste din struguri. Din Canada un gând bun!

  Reply
 67. camelia petre

  O decizie inteleapta ati luat..aici in Romania de fapt nimeni nu vrea sa mai faca nimic bun.Este o stare de letargie vizavi cu nesimtirea si nebunia.De asta profita cei mai odiosi conducatori din istoria Romaniei si-i prostesc de cate ori au ocazia.Copilul vostru va cunoaste altceva si va fi mai linistit, mai iubitor de oameni si natura.Voi o sa va vindecati in timp de traumele acumulate de-a lungul anilor de stres acumulati in Romania.Dar ca medic va rog sa nu va uitati parintii si cand puteti sa-i ajutati mai ales ca batranetile sunt grele,bolile nu aleg tara unde traiesti.Aici la noi este un dispret total pentru oamenii varstnici care sunt bolnavi si obositi de grijile purtate pentru copii lor.Am vazut destui tineri plecati care asteapta sa moara parintii ,sa vina in Romania si sa vanda ce-a mai ramas dupa ei.Sa nu-l uitai pe Dumnezeu cel adevarat,nu cel promovat de preotii sarlatani, impostori, ortodocsi si mai ales sa nu urati tara noastra frumoasa batjocorita de cei care conduc.In rest doar succes si mult bine sa gasiti intr-o tara echilibrata si frumoasa.Seamana cu noi poporul spaniol la fire si temperament dar este mult.mult mai educat.Totul se invarte pana la urma in jurul educatiei.

  Reply
 68. Teo

  Subscriu total. Foarte frumos si bine scris, toate felicitarile mele!

  Reply
 69. Snejana

  Bravo pentru acest frumos articol, ne-am regasit in tot ce ati spus.

  Reply
 70. Ionut

  Foarte frumos scris… Ca student va spun ca din 4 ani de studii la Universitatea din Bucuresti, in 80% din timp, in niciuna dintre locatiile universitatii nu am gasit sapun la toaleta. Restul de 20% era fie detergent de rufe, fie sapun lichid diluat cu apa…. Numai acest aspect ma facea sa innebunesc si ma intrebam mereu: ” oare in alte tari este la fel ? „. Restul problemelor si neajunsurilor din Romania sunt prea bine stiute…
  De asemenea, si eu ma gandesc serios la plecare…

  Reply
 71. LAUR

  FRUMOS ȘI ADEVĂRAT ! Probabil trebuie să plecăm toți, să rămână doar șpăgarii, șmecherii sau nesimțiții …
  Să lăsăm țara… pe mâna cui !?!
  Tinerii (români adevărați) trebuie să se mobilizeze mai bine, să formeze un partid pertinent, și să iasă la vot fiecare cu toată familia, așa se rezolvă democratic totul.
  Toți vrem o țară corectă, dar … cedăm !
  PĂCAT !

  Reply
 72. Vlad

  Felicitari pentru decizie …. si pentru curaj; va urmam in curand…

  Reply
 73. Claudia Stefan

  Tatal meu a murit dupa ce si-au batut joc de el 3 luni, in 3 spitale mari din Bucuresti, dintre care unul e Floreasca, spunand ca e senil sau deshidratat deoarece el delira din cauza febrei de 40 de grade datorita unei infectii localizate la inima. Avea endorcardita si niste simple antibiotice I-ari fi salvat viata. Tata a fost perfect sanatos psihic, profesor , jurist si scriitor pana in clipa in care s-a imbolnavit. Dar la 40 de grade cine nu delireaza?Eu I-am dat Augmentin din intuitie, gandind ca orice om normal ca o asemenea temperature pe o durata lunga de timp inseamna infectie. Unde, nu stiam, dar era infectie. I-au interupt antibioticele si dupa un timp i s-a rupt o valva la inima.
  Chiar si intubat, au avut indrazneala sa spuna ca ”ocupa locul unuia mai tanar”, el neffind nici macar batran. Au spus ca nu are rost sa-i dea antibiotice puternice deoarece se obisnuieste corpul cu ele si daca mai are vreodata nevoie, ce o sa faca?? Un om sta sa moara si nu -i dai antibiotice ca se obisnuieste cu ele. Pe urma l-au deconectat de la aparate desi am spus ca fac orice, platesc oricat numai sa-l tina intubat pana cedeaza infectia si vedem mai departe ce facem cu valva. Criminali ticalosi, l-au jignit, l-au chinuit i l-au lasat sa moara, ba chiar l-au omorat intrerupandu-i antibioticele date de mine.
  A fost un om care a ajutat zeci de alti oameni, o minte geniala si un suflet de sfant.
  Urasc Romania si ii urasc pe toti cei care indraznesc sa ia partea unor astfel de criminali. Le doresc sa treaca prin ce am trecut eu si surioara mea.

  Reply
 74. Claudia Stefan

  Endocardita,am scris gresit numele acelei boli cumplite…
  Tare as vrea sa scap si eu din mizeria care exista in Romania.Ma tem sa mai stau aici.

  Reply
 75. canadianu'

  10 ani de Canada am. N-am mai fost in vizita in Romania de 4 ani si nici n-am de gand prea repede sa merg.
  Ioana, vezi-ti de viata ta si nu baga in seama toti distrusii care-ti polueaza pagina pe aici. Mult noroc !

  Reply
 76. Iulian

  Trist, poate adevarat…oricum, adinc…sistemul v-a invins si ati fugit asa cum se facea in perioada comunista! Cine ramine?! Tot mai putinii eroi + aia ce voteaza scursurile ce ne conduc. Concluzia o trageti Dvs.

  Reply
 77. Erol MEMET

  Felicitari pentru articol. Sper sa aveți timpul și răbdare, necesare, pentru a împărtășiți cât mai multe experiențe trăite intr-o altfel de lume decât ceea din care-și închipuie majoritatea celor ramași în țara, ca trăiesc!
  Va doresc sanatate și o viata pe măsura așteptărilor dumneavoastră!

  Reply
 78. Gheorghe

  Plecați! Nu e nicio problema! Nu a fost nici cat ați stat pe aici. Aici, în tara asta mizera cu trântori și penali, cu plagiatori și antenisti. Mereu ne-am priceput mai bine la ceea ce au alții de făcut dar n-am scos o iota despre ceea ce ar trebui sa fac noi. Noi am fost imaculatii, noi dam verdicte și tragem concluzii. Noi mereu știm, alții habar nu au. Avem totdeauna dreptate si suntem cei mai viteji din tribuna. In arena sa intre fraierii. Suntem cei mai morali, avem atitudine, manifestam in numele democratiei cum sade bine unor narcisisti. In spitale, in scoli, in institutiile publice, in… , acolo se afla raul societatii romanesti. Cangrena aiasta cu tot civismul nostru cu greu va fi eliminata. Nemulțumirile abunda și sufoca. Ma duc sa-fie dor de tine tara! Ubi bene, ibi patria? Normal sa-ti fie bine când altii au platit tribut si jertfa? Acasa este cine sa fie carne de tun. Asa a fost dintotdeauna. Dincolo de anumite frustrări trebuie spus și lucrurilor pe nume. Spiritul lui Eldorado n-a dispărut. Motivatia unui trai mai bun este obiectivul principal al bajeniei. Romanii se judeca intre ei si europenii ne spun ca nu trăim mai bine deoarece nu avem productivitate deși la ei acasă ii slugarim cu același randament. Vrem sau nu sa recunoaștem încă mai suferim de malformațiile trecutului socialist. Corabia e părăsită de curajoși și șobolani restul așteapta ajutor divin. Ce sa-i faci?! N-ai ce-i face! Pleac-ai noștri da, or veni ei niscai sirieni, chineji care sa vrea sa devina buni romani! Tara tot aici va rămâne și probabil fiind și frumusica ei se vor pricepe cum sa o iubească mai bine fără fals patriotism. Drum bune ce pleaca, drum bun popor migrator dar tine minte: nicăieri nu-i ca acasă si oricat de rău ar fi romanul nu va rămâne impasibil daca ai necaz. Nu discut de excepții.

  Reply
 79. bro_ionutz

  Felicitari Ioana pentru articol. Am 7 ani jumate de cánd locuiesc in Madrid. In primii 3 ani imi doream sa ma intorc in Románia, dar de cáte ori mergeam in tara vedeam diferenta dintre aceste 2 tari incát am decis sa ramán definitiv in Spania si sa-mi fie dor de putinele persoane dragi mie care mai locuiesc inca, in Románia. Citind articolul tau mi-a adus aminte de toate gándurile mele pe care le aveam cánd inca mai aveam dubii sa ma intorc in tara sau nu. …

  Reply
 80. George Balaur

  A pleca sau a rămâne? E întrebarea pe care și-o pune orice om normal la cap, cinstit, muncitor, care dorește să nu fie umilit în permanență de o birocrație nesimțită și de un sistem totalmente corupt. Eu am obiceiul ca, ori de câte ori vreun funcționar nu-și face treaba așa cum trebuie, să-l atenționez că e plătit din banii mei pentru a avea bun simț, politețe și răbdare. De zâmbet nu-i spun, pentru c-aș fi deja prea pretențios. Dar imensa majoritate nu procedează așa. Se duc cocoșați, umili, cu o ciocolată, cu un buchet de flori, cu …„o atenție”! Ei, tocmai aici e cheia: comportamentul de victimă, de pradă, dezvoltă în celălalt comportamentul de stăpân, de prădător! Dacă suficient de mulți oameni ar avea un comportament demn, în care coloana vertebrală să fie verticală, dacă n-ar mai da aceste „atenții”, de la cea mai mică sumă, ce intră în buzunarul asistentei medicale, până la comisioanele de milioane de euro ce intră în contul din „off-shore fiscal paradise” al unui mare mahăr din politică, evident că situația s-ar schimba spre normalitatea pe care mulți ne-o dorim. Dar pentru că acest lucru nu văd să se întâmple prea curând, nu întrevăd o schimbare în bine a situației actuale. Ai făcut foarte bine că ai plecat, Ioana. Copilul tău merită o viață în normalitate, într-o societate în care coloana vertebrală este dreaptă, nu cocoșată. Nu e adevărată zicala…„capul plecat, sabia nu-l taie”. Aș zice că dimpotrivă, „capul plecat, e mai ușor de tăiat”. Ai scris foarte bine ceea ce ai scris, numeroși oameni se regăsesc în gândurile tale. Cât privește comentariile referitoare la lipsa ta de patriotism, aș spune că dimpotrivă, faptul că scoți în evidență ceea ce este rău în țara ta, nu înseamnă că nu-ți iubești țara, ci că tocmai din iubire pentru ea, că ai dori să fie în rândul lumii, în grupul țărilor civilizate, cu care dorim să ne comparăm. Pentru a-ți alunga ușoara tristețe datorată comentariilor ce te critică, îți recomand puțină destindere, citind link-ul de mai jos. E legat, oarecum, de tema articolului tău. http://georgebalaur.blogspot.ro/2015/09/reforma-radicala-facuta-de-un-magar.html

  Reply
  1. Luminita Zaharia

   Sunt de acord, in mare parte, cu Ioana, cu dvs., d-le George Balaur, cu toti cei care-au postat pan-acum, acreditand vorbele Ioanei. Ai scris foarte frumos Ioana, sensibil, dar si usturator de dur. Toti suntem de acord cu tine – ai descris perfect situatia deplorabila in care se afla Romania. Nu sunt de acord insa sa depunem armele. De ce doar ne plangem sau plecam? Chiar nu putem face nimic?… Sunt de un an in Anglia, dar am ales sa ma intorc in tara. Nu reusesc sa ma adaptez, sa ma simt ca acasa… Vad toate lucrurile bune de aici – un trai mai decent intr-adevar, pentru ca este o tara mai bogata, care ofera solutii chiar si celui neajutorat. Sunt mai organizati, in primul rand, sistemul functioneaza pentru ca fiecare isi face treaba si sunt si destui cei care urmaresc si se asigura ca legile sunt aplicate, ca treaba e facuta cum trebuie… Cred ca asta inseamna grad de civilizatie, de fapt – sa intelegi si sa accepti ca, daca nu te conformezi, nu ai ce cauta in societate, vei fi sanctionat, vei plati, te vei duce unde ti-e locul… Aproape toti isi asuma legile, normele, constrangerile, comportamentul ‘civilizat’, pe care trebuie sa-l ai intr-o societate pentru ca aceasta sa functioneze… De ce nu putem face si noi asta?… Daca legea asa spune, atunci asa sa facem!… Daca legile sunt proaste, atunci sa-i schimbam pe cei care le fac!… De ce renuntam la lupta?… Unii stau in tara, perpetueaza cutumele proaste, dau in continuare spaga la doctor, politist, preot, etc, etc, etc, se plang de asta si doar atat, altii pleaca si se plang de asta de la distanta… Avem posibilitatea sa fim vocali acum, sa ne unim fortele cei care vedem lucrurile bine, pe Internet, pe strada, pe unde-o fi si sa trecem apoi si la fapte!… Acum, mai mult ca niciodata, pentru ca exista retelele astea de socializare, etc, putem sa ne facem auziti, putem sa protestam incontinuu, sa ne deschidem ochii unii-altora, sa cream un spirit civic real si sa sanctionam la tot pasul orice este ilegal si de neconceput intr-o societate civilizata… Sa alertam presa, cand doctorul cutare cere spaga, sa ne invatam unii pe altii sa nu mai dam niciodata spaga, etc, etc, etc… Schimbarile pleaca de la noi!… Toti trebuie sa facem acelasi lucru si atunci obiceiurile proaste se vor stinge treptat-treptat!… In strainatate, oamenii astia (nu toti, au si ei ciurucurile lor), aia de bine, doneaza hainele, obiectele vechi la Organizatiile de Caritate, mai toate menite sa ajute Sanatatea, animalele, etc. Saracii isi cumpara hainele de la SH, de la aceste Organizatii de Caritate, nu li-e rusine s-o faca, au si ei cu ce se imbraca, si banii lor se duc si spre obiectivul tinta, la acea Organizatie care ajuta la cercetarea bolilor gen cancer, etc, si, asa, toata societatea castiga. E un exemplu din multele lucruri pe care ei le fac diferit fata de noi. Oamenii astia cum se pot ajuta unii pe altii? La ei cum se poate si la noi nu?… Poate pentru ca ei nu doar cer, nu doar se plang, nu doar dau vina unii pe altii… Ei, marea majoritate, cred in valorile umane, fara sa fie neaparat foarte credinciosi sau mai stiu eu, ce… Ei chiar cred in gestul dezinteresat, in bine si frumos, in omenie, patriotism, etc… Ei nu doar profeseaza toate astea, ei nu doar mimeaza toate astea, ei chiar au ajuns sa creada in ele si sa se comporte ca atare, in acest spirit civic, plin de omenie, bun-simt, etc, etc… Societatea nostra se va schimba, cand noi toti ne vom schimba!… Cei care aleg sa plece au scuza ca nu mai cred in faptul ca e posibila o schimbare… Sunt la fel de vinovati ca cei care aleg sa stea si care perpetueaza sistemul… Acestia au scuza ca, asa fac toti in jur, nu poti supravietui daca nu-ti cumperi sanatatea de la doctor, nota mai buna de la profesor, locul in fata de la nu stiu cine sau stiu eu ce altceva… Sunt la fel de vinovati ca cei care nu dau spaga, dar doar asteapta de la guvernanti sa indrepte lucrurile si se plang si blameaza si decreteaza ca nu exista iesire, ca suntem un popor prost, hot, las, damnat, etc, etc, etc… Toti gresim, si cei care stam, dar doar stam cu bratele incrucisate, ne plangem si atat, si cei care dezerteaza… Cand o sa incepem sa ne schimbam toti, sa facem lucrurile corect toti, atunci vom mai avea o sansa!… Conducatorii sunt putini, noi suntem multi!… Noi trebuie sa-i schimbam pe ei!… Dar trebuie sa incepem prin a ne schimba pe noi, prin a le da lectii de civism, corectitudine, coloana vertebrala, noi!…

   Reply
 81. Corina

  Sunt de acord cu TAVI, ce sa fac, sunt romanca 100% si asa voi muri, bunicii mei au luptat in linia intai pe front, strabunicii la fel, pentru chinul stramosilor mei merita sa lupt pentru neamul asta, pentru limba si pentru traditii.

  De 20 de ani imi doresc sa plec din Romania, dezamagita de ceea ce se intampla in politica, invatamant, sanatate etc, dar nu am putut sa imi las parintii aici si sa ma duc departe, nu pot sa imi las familia in saracie si bataie de joc si sa fug…DA, le sunt datoare copiilor mei sa le ofer o viata mai buna, dar tot ce pot face momentan este sa le ofer educatia pe care si eu am primit-o de la neamul meu si nu sa ajunga ‘ millenials” ca in SUA, unde adolescente de 16 ani raman insarcinate si se drogheaza, lesbiene pe strada in Olanda…

  Nici un neam si nici o tara nu se compara una cu alta, fiecare are istoria lui, noi pe a noastra, dar daca nici acolo unde suntem nu ne pastram limba vie, nu ne pastram traditiile si obiceiurile atunci este vina noastra de romani ca ne-am distrus neamul singuri.

  DA, Ioana, te inteleg perfect prin ce ai trecut caci tatal meu a murit in UPU pentru ca venit prea tarziu ambulanta de la alt spital caci in UPU nu aveau sectie de cardiologie …a murit poate cu zile…si lista poate continua. Dar nu am plecat, o sa mai lupt cu sistemul si o sa incerc sa fac ceva, o sa iau atittudine si poate reusesc sa indrept lucrurile.

  La ce bun sa stai in Roma cand Roma de azi are rationalizata apa si e inconjurata de seceta? Se duc romancele in Italia sa aiba grija de batranii de acolo cand batranii nostri nu mai gasesc oameni sa ii ingrijeasca, sunt bunicii vostri singuri si neajutorati. Sau de ce as sta in Londra cand este un oras permanent amenintat de teroristi, oras plin de atatia musulmani, de indieni si atatea natii? De ce vine Printul Charles la Viscri? Ce a gasit el in Romania asta bruta? Am mers 60 km de la Londra la Tulley’s Farm si nu am vazut o soparla, nimic in pamantul lor, le place salbaticia si natura de aici.

  Da, e frumos la Madrid, se vede ca au fost imperiu si au cucerit si au furat de la altii, sunt civilizati, nimic de zis, dar care e rata somajului in Madrid versus Bucuresti sau Cluj??? Da, am fost si la New York, frumos dom’le dar cata mizerie era la metrou si cati sobolani aveau, nebuni urlau in metrou si se strigau rasisti, m-am simtit in nesiguranta…vorbesc zilnic engleza, dar abia asteptam sa aud romaneste, nu mai suportam engleza…am fost in Shanghai – oho cata poluare si nesimtire si necivilizatie am vazut…nu-mi mai trebuie Asia, sa fie sanatosi acolo la ei.

  Important este sa gasesti echilibru in VIATA oriunde ai fi, sa te simti acasa acolo unde e acasa pentru tine si sa nu iti uiti limba si obiceiurile, sa le transmiti mai departe copiilor!

  Vor veni niste vremuri cand multi romani vor vrea sa se intoarca acasa in Romania pentru ca va fi singurul pamant sigur de pe lumea asta si nu vor mai putea intra!

  Reply
  1. Cristian Gheorghe Pasarea

   FELICITĂRI!!!
   Un Adevărat Român!!!
   De așa ceva are nevoie România!!!

   Reply
  2. Luminita Zaharia

   Superb spus, Corina!… Punctezi foarte bine atatea realitati!…

   Reply
  3. George Balaur

   Dragă Corina,
   Prințul Charles, și alții ca el, care au venit și au cumpărat proprietăți în România, se simt bine aici pentru că nu sunt nevoiți să se confrunte cu „sistemul”, așa cum s-a confruntat Ioana și așa cum se confruntă orice om normal din țara asta. Lui i se așterne covorul roșu oriunde se duce, metaforic vorbind. Dar dacă-l dezbraci pe prințul Charles de toate titlurile, îl pui în rândul cetățenilor obișnuiți și-l obligi să stea la toate cozile și să suporte toate umilințele pe care le suportă ei, eu cred că-și va pune coada pe spinare și-ar zice: „Sorry, I was wrong when I said that Romania is Heaven on Earth!” Problema cred că este mult mai profundă și cred că ține mai mult de genetică, decât de educație sau autoeducație. Nu vedeți că toată zona asta geografică este măcinată de corupție? Cred că un teritoriu geografic pe care sunt suficiente resurse naturale pentru existență, permite ca pe el să se poată trăi, fără a se face o selecție naturală a genelor prea dură, astfel încât pot trăi pe acel teritoriu mulți indivizi al căror coeficient de inteligență se menține scăzut, tocmai pentru că abundența resurselor nu presupune o luptă crâncenă pentru ele. Ori, unde e multă prostie, e și multă stagnare. Românii au cel mai scăzut IQ din Europa( știu, câștigăm olimpiade, dar ăia sunt vârfurile, nu media); 42 % din români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului; avem cel mai scăzut consum de săpun și de pastă de dinți pe cap de locuitor din Europa…cam toate statisticile ne poziționează în coada clasamentelor. Nu cred că un popor cu gradul ăsta general de inteligență naturală este autoeducabil. Educabil cu forța cea mai dură, da, poate, dar nu AUTOEDUCABIL, subliniez!

   Reply
 82. marian

  Ca să nu mai reformulez totul, redau răspunsul dat unei prietene de pe FB care a distribuit admirativ articolul Ioanei: „Adevărul ăsta, că toți sunt buni de gură, se poate aplica tuturor, nu doar naționaliștilor. Până la urmă,Ioana, care a preferat să părăsească țara, e și ea doar bună de gură! Ne dă în cap cu faptul că noi nu suntem ca și vesticii de avansați în anumite privințe! (Doar în unele, oricum! Că îi batem la multe! ) Și vine și ni-i dă ca exemplu! Fără să contureze cât de puțin cauzele pt care suntem aici cu atât mai puțin vreo cale de îndreptare! Corupția e știută și recunoscută de toți ca o mare plagă, o boală care ne trage în jos. Dar nici un revoltat din asta, despre care tu spui că s-ar presupune că nu doar gura de el, nu vine cu o soluție. Deci rămâne cum am zis eu, că de mulți e doar gura! Și pe mine mă includ aici. Pt că nu facem mai mult decât să constatăm. Și să votăm aiurea, fără atitudine, doar din interese mici și meschine. Am și refuzat votul, din păcate nu au făcut-o toți. Am considerat că așa ar trebui, ca nimeni din cei ce ne-ar conduce să nu aibă mare legitimitate. Pentru că nici ăștia de acum, cum nici anteriorii, nu au făcut nimic pt înlăturarea corupției. Pt că de aici începe totul!
  Plecarea din țară, sigur nu e calea de curățire a României! E doar o rezolvare personală (ca să nu zic egoistă) în care cineva nerbdător, se duce să trăiască mai bine într-un sistem mai funcțional (pt o vreme), lăsând țara cu și mai puține șanse de salvare. Pt că, odată cu plecarea fiecăruia dintre noi care putem face treabă și pe afară, cei care rămân au și mai puține șanse de însănătoșire. Vezi tu, țara e o noțiune abstractă, un fel de abur așa!  Nu poți să acuzi o noțiune abstractă și să spui că o părăsești pt că nu o poți salva, pt că au căpușat-o penalii (Doamne, ce non-sens!) . Păi vina e la penali, nu la țară! Penalii sunt cunoscuți, iar țara suntem noi. Deci toți suntem vinovați! O dată pt că penalii sunt pe la toate partidele, și când se face caz de corupție fiecare crede că partidul susținut de el e curat și hoții sunt doar la ceilalți.Și nu e deloc așa! Apoi pt că nu ar trebui să-i zici unei mame bâtrăne și bolnave că o lași pt că nu mai poate face nimic pt tine, sau că nu mai are dinți cum zice gagica asta crezând că e plastică în exprimare, când de fapt a comis o greșeală majoră dpdv etico-literar-stilistic. Pt că ea nu face vreo parodie ci vorbește serios despre faptul că părăsește țara pt că nu mai are dinți și-și acoperă gingiile cu basmaua! Eu nu m-am entuziasmat așa de tare pt că cineva (mică cacofonie voită  ! ), plecând de lângă altcineva, lovit și căzut pe jos, (țara,aburul, în cazul de față!) mai are și tupeul să arate cu degetul și să facă morală și apologie zicând: eu sunt puternic și te părăsec pt că tu ești slab și nu te poți ține după mine. Nu am nimic cu cei care pleacă fiecare e liber să aleagă, dar fraților, când plecați, închideți ușa repede după voi dacă tot nu vă puteți opri din boscorodit pentru o vină pe care o aveți exact în aceeași măsură cu cei rămași! Asta i-aș spune Ioanei!”

  Reply
  1. Luminita Zaharia

   Perfect adevarat!… Dar, hai, in sfarsit, sa facem ceva!… Haideti sa lansam un alt soi de propaganda pe Internet: Romani! Nu mai dati spaga la doctori! Ce-or sa faca?… Or sa ne lase pe toti sa murim?… Haideti sa nu mai votam! Sa infiintam ‘partidul’ celor care refuza sa voteze!… Cati vor adera oare la el?… Eu cred ca multi!… Haideti sa infiintam Militia Populara, cum fac in SUA – se ofera, voluntar, sa pazeasca cu randul cartierul lor!… Haideti sa facem voluntariat, cateva ore dintr-o zi pe saptamana doar si sa mergem sa ajutam la curatenia orasului nostru, sau sa ingrijim batranii in aziluri, bolnavii in spitale, copiii care nu se descurca la invatatura… Haideti sa invatam sa ne reciclam macar gunoiul!!…
   HAIDETI SA FACEM CEVA!…

   Reply
 83. Alex

  Multumesc pentru articol, Ioana
  Citirea a fost emotionanta
  M-a adus cu gandul la acum peste doua decenii in urma, cand si eu satul, scarbit si obosit, am ales sa plec si sa nu ma mai intorc niciodata (merg in Romania o data pe an cateva zile, sa-mi vad parintii, cateva rude si prieteni apropiati ; sotia (frantuzoaica) merge ceva mai des si sta mai mult, pentru ea e „exotic”.

  Ioana (si altii) : daca doresti cu adevarat, daca esti deschis si tolerant, curios si binevoitor, harnic si cu un bagaj profesional bun, consider ca poti sa te adaptezi, acomodezi, in orice tara in care coruptia se mentine in limite decente, ceea ce nu e deloc cazul Romaniei, care din pacate e la concurenta nu cu statele UE, ci cu cele africane, coruptia coboara la cel mai scazut nivel al existentei, nu e cantonata la nivel de mari intreprinderi ca in occident (intreprinderi care si ele, risca amenzi consistente, sau chiar inchisoare pentru cadrele de conducere, daca sunt dovedite).

  Intr-adevar si din statele occidentale pleaca oameni sa se instaleze in alte tari, dar nu e acelasi plecat ca cel din Romania, oamenii nu pleaca cu ura in suflet. Pleaca caci un alt loc din lume le corespunde mai bine (asa cum fiul meu se va instala in Noua Zeelanda, caci acolo i-a placut).

  Am citit cu interes si postarile lui Costin si Tavi, amandoua m-au atins la suflet, v-am inteles pe fiecare, amandoi aveti dreptate, fiecare in felul lui (cred ca ati chiar putea fi prieteni daca v-ati intalni … odata ce lui Costin ii va mai trece naduful).

  Multa vreme am crezut ca de vina e exclusiv comunismul in care s-a balacarit Romania timp de 43 de ani. Pana cand am realizat ca problema e mult mai adanca, ca radacina raului e un soi de mizerie morala, de „jmenfoutisme” generalizat, de decurcareala, care combinate cu saracia si parvenitismul iscat de comunism nu se pot „intoarce” intr-un fagas bun mai repede de cateva decenii bune (poate chiar 3-4-5 generatii ?).

  Nu am ponegrit niciodata Romania (cu toate ca si in cazul meu, consider ca mi-a luat mai mult decat mi-a dat, si chiar ca nu exagerez – fiind in strada in seara de 21 decembrie, sub gloante, consider ca mi-am platit chiar vreo ipotetica datorie ), dar asta nu ma impiedica sa am o viziune critica : nu toti romanii sunt hoti, dar exista multa hotie, multa smecherie, multa escrocherie. Romanii sunt inventivi, creativi, dar in loc sa se disciplineze, se descurca, lasand sistemul sa se auto-corupa. Sunt nonsalanti, nu voteaza, dar se plang ca ce au votat altii. ETC.

  Nu voi ponegri niciodata Franta, tara care m-a adoptat, dandu-mi gratuit si cu iubire (da, cu iubire) tot ceea ce Romania mi-a refuzat, tara in care ma simt mai acasa decat m-am simtit vreodata in tara unde m-am nascut. Dar de asemenea, pot fi critic relativ la defectele (patente) ale francezilor, la lipsurile sistemului, etc. …

  Deci inca o data Ioana, iti doresc sa va mearga cat mai bine si copilul sa va creasca intr-un mediu sanatos, din toate punctele de vedere.

  Iar cei care inca se mai bat sa scoata lucrurile la liman, nu pot decat sa va tin pumnii si sa contribui cu banii trimisi familiei. Familie care voteaza (cu cap) si nu se uita la diverse Antene …

  Reply
 84. Maria C

  Sunt femeie singura cu doi copii. Gemeni. Mici, un an si-un strop. Tocmai am cumparat biletele de avion. Doar dus. Deci va cam dati seama cat de tare s-a umplut paharul de-mi asum asemenea decizii. Si nu, nu de foame plec, financiar si dpdv al muncii sunt un om implinit. Ci pentru ca intre binele copiilor mei si patriotism, ghiciti ce primeaza. Pentru ca normalitatea in care vreau sa-mi cresc copiii nu mai coincide cu ce se intampla zilnic aici, in locul simbolic denumit „acasa”. O sa-mi fie dor? In mod sigur. Scuzati pragmatismul, insa prefer sa-mi fie dor decat sa-mi fie jale. Saptamana linistita sa aveti!

  Reply
 85. Anca

  Mulțumesc, Ioana, că ai reușit să transpui în cuvinte ceea ce încerc să îmi spun, sau mai degrabă să îmi explic mie însămi încă din 2014 când am ales să plec din România, motivul pentru care am făcut-o.
  Deși nu am copiii încă, înțeleg perfect ceea ce simți, pentru că în momentul în care am făcut această alegere am luat în considerare mai mult viitorul, decât prezentul. Viitorul nostru și al copiilor noștri (viitori, în cazul meu).
  Îți sunt recunoscătoare pentru cât de bine ai reușit să exprimi ceea ce cred că simțim cu toții, cei care am făcut aceeași alegere, în special pentru că multă vreme m-am simțit vinovată. Am crezut că plecând am ales varianta mai ușoară, că am „dezertat”. De-abia ieșită de pe băncile facultății, am plecat la câteva luni, nu după a avea două joburi, mizerabile, ce-i drept, în orașul natal.
  Nu am luat calea Bucureștiului, nu am luptat, ci am plecat, pur și simplu, fără regret.
  Acum, după 3 ani și jumătate și 3 concedii petrecute în țară, pot să spun cu mâna pe inimă că iubesc România din tot sufletul, așa cum am făcut-o dintotdeauna, dar că nu mă mai pot imagina locuind-o, nu acum, nu într-un viitor nici mai apropiat, nici mai îndepărtat.
  Îmi este dor de plaiurile pe care am copilărit, de oamenii pe care i-am lăsat în urmă, și de fiecare dată când trebuie să plec, plec cu lacrimi în ochi și în suflet pentru ce am putea fi și nu vrem să fim.
  Mă voi opri aici, subiectul este inepuizabil…
  Încă o dată, mulțumesc, și felicitări!
  Succes ție și familiei tale.

  Reply
 86. martzian

  Spania, Italia, America, etc. au trecut prin perioade asemanatoare cu cea prin care trecem noi. Nu au fost mereu asa. Schimbarea nu s-a produs prin cei care au plecat, ci prin cei care au ramas! Fara ei, nu aveati unde va refugia astazi. Daca nu ati putut duce mai mult, este bine ca sunteti acolo. Este alegerea dvs si consider ca nu are nimeni dreptul sa va critice pentru ea.

  Dar… da-ne, Doamne, mai multi oameni caTavi in tara asta!

  Reply
 87. viorel

  toti ati pecat pentru bani .. sa va fie de bine … iubiti, probabil, atat de mult banul incat nu veti regreta niciodata … sunt sigur ca daca ati fost aici medici, functionari, profesori sau zugravi v’ati comportat exact ca aia de’i huliti acum … nu sunti cu nimic mai breji decat cei care au ramas

  Reply
 88. Damian Miscov

  Stimata d-na Ioana, felicitari pt. gandurile dvs. (chiar daca triste) despre o tara care a fost odata si nu stim daca va mai fi inca…..Cei din Diaspora si nu doar noi, cunoastem aceste crunte adevaruri despre noi, despre societatea mizera si imorala prezenta in Romania de astazi. Politizarea excesiva a taiat visurile unei generatii si trimite la ghilotina si urmatoarea, pe copii nostri. Este greu printre straini, dar vreau sa cred ca veti avea o viata mai buna, material si spiritual. In rest, prea multi romani raman la stadiul de nevertebrate, aruncand cu laturi (dintr-o parte si alta) peste o granita ideologica, intelectuala si fizica. Inca odata, felicitari pt. mesajul de suflet …care ne doare pe multi.
  Va doresc mult succes, sanatate si fericire.

  Reply
 89. Silvia Dumitrache

  Ceea ce se intampla continua dezastrul social si ingroapa Romania de 27 de ani incoace. Am plecat in graba si de nevoie din tara ca sa imi salvez copilul, nu ma pot intoarce nici dupa 14 ani, raul intrece orice imaginatie! Si asta pentru ca nu se pleaca de la cauze, ci se intretin, ca sa aiba sistemul unde sa-si plaseze votantii si intretinutii social. Iar diaspora sa trimita bani, cel mai mare investitor al Romaniei si cel mai batjocorit, romani abandonati si folositi de propriul stat. Dar si pentru ca parlamentari, politicieni, decidenti nu sunt in situatia noastra sau a amaratilor de romani din tara. Traiesc in Romania lor pe care o apara de propriul popor. Iar daca au o problema la „genunche” dau o fuga in Turcia ca e dupa tufa, #daea! ?

  Reply
 90. canadianu'

  ROMANIA esti urita, rea si indiferenta la ce ai ajuns….. Da, Romania azi la 28 de ani de la Marea Pacaleala asa arata, ca un imens lagar de concentrare cu un popor supus genocidului ce mimeaza libertatea, democratia, sanatatea, invatamintul, justitia si egalitatea de sanse….. La o tara de mimi si traiul pe masura……nimeni din cei ramasi acasa, loviti subit de „orbul gainilor” nu vrea sa recunoasca starea oribila a acestei tari Romania, ba mai mult, daca faci afirmatii ce oglindesc firmituri din realitatea prezentului esti calomiat si tratat cu dispretul oferit tradatorilor….. ROMANIA nu este frumoasa, ROMANIA nu are drumuri, apa curenta si se caca inca in fundul curtii. ROMANIA este bolnava, infractoare, tot mai inculta, lasa si complice cu hotii si haimanalele ce o conduc. ROMANIA este tara in care hotilor dovediti mai este putin si statul in puscarie le este socotit ca vechime in munca iar dupa, fractia de ocna executata li se cere scuze pentru deranj, sunt eliberati si ca bonus tot ce au furat si au dobindit de pe urma jafului le este permis sa fie pastrat.Din fericire in ROMANIA, cind si cind, mai apar exceptii….se poate sa le intilnesti in medicina, invatamint, justitie, aministratie, scoli si chiar anonimi pe strada, insa ele, exceptiile, sunt rare si nu confirma regula….. ROMANIA azi este o tara urita cu oameni ce mustesc de rautate, indiferenta, lasitate, gata sa te scuipe si sa te blesteme daca nu te incolonezi la acelasi rind cu ei.

  Citeste mai mult: adev.ro/otuctf

  Reply
 91. Valdemort

  Ma sperie ca un articol de cateva randuri genereaza o multitudine de comentarii – efectiv te plictisesti pina ajungi la final. Ma sperie din principiu faptul ca romanul are curaj in fata calculatorului, acasa. Judeca corect si bine insa nu se schimba nimic. Ma sperie caci citind comentariile vad atata grozavii si atatea marturii despre Romania care te fac sa te gandesti la emigrare. Si atunci ma intreb – oare nu este un plan mizerabil pus la punct sa scoata romanii din Romania? Pare instrumentat de undeva. Prea se leaga lucrurile. Este un test enduranta – hai sa vedem pana unde ii putem duce. Le luam invatamantul – ca trebuie sa fie ignoranti si usor de manipulat, le luam sanatatea ca sa ii ajutam sa treaca in ceata cealalta, le luam omenia si civilizatia invrajbindui si in final vor pleca singuri. Ma intreb daca nu cumva o Romanie golita de romani nu este mai valoroasa in ochii Lor. Oricum cu resursele au reusit deja, nu mai sunt ale noastre, dar resursa agrara – pamantul – a mai ramas. Pe asta daca nu il poti lua – atunci trebuie sa ii convingi pe Romani sa plece si sa il lase. Insa perdem din vedere ca pamantul nu este orice pamant – este huma inaintasilor nostrii. Datorita lor suntem aici! Cei ce pleaca din tara poarta cu ei un blestem – acela de nu fi ingropati in tina stramasilor lor! Eu fac apel la cei plecati sa se intoarca… Cand un roman pleaca – tara slabeste – o celula este „transplantata” in trupul altei tari. Tara aceasta moare incet si sigur daca nu va intoarceti! Daca nu va intoarceti inapoi la TIMP, nu veti mai avea la ce sa va mai intoarceti sau nu veti mai fi lasati. Imi pare rau pentru frati si surori, nepoti si nepoate, din Spania si nu numai… Locul vostru este aici – in acest pamant! Il veti simti in timpurile ce urmeaza… Dumnezeu sa va ocroteasca!

  Reply
  1. canadianu'

   Inca o dovada ca pastilele e scumpe in Romania … 🙂

   „Si atunci ma intreb – oare nu este un plan mizerabil pus la punct sa scoata romanii din Romania?” – ai ghicit, Soros e de vina. Cum Soros e de vina si ca in 2015 au emigrat in Canada 50846 filipinezi, 39530 indieni, 19532 chinezi, 11669 iranieni, 11329 pakistanezi, 9853 sirieni, 7522 americani, 5807 francezi, 5451 britanici, 4133 nigerieni, si, cu voia dumneavoastra, 1183 de romani (locul 42 in topul tarilor care trimit emigranti in Canada, pentru cine e curios).

   Reply
 92. Catalin

  Aș vrea să povestesc câte ceva din experiența mea de rezident în Spania, 2000 – 2012.
  Am ajuns acolo împreună cu soția, cu doar 300$ în buzunar, fără să cunoaștem pe nimeni și cu minime cunoștințe ale limbii, Nu ieșisem niciodată din România, habar nu aveam ce ne așteaptă.
  Am lăsat soția cu bagajele pe o bancă în stația centrală din Barcelona și am început să întreb în dreapta și stânga unde ne-am putea caza ieftin, în mod special abordam taximetriști. Era duminică, am cumpărat și câteva ziare și am încercat să sun pe la anunțuri, dar vorbeam cu roboții.
  Într-un final am găsit ceva provizoriu vorbind cu un țigan din Bosnia care ne-a dus într-un apartament împărțit de el cu albanezi; gruzini și români. Ne-au ajutat puțin doi frați români care erau oarecum tot începători acolo.
  Timp de aproape o lună am căutat serviciu, plecam dimineața de acasă, unul pe o parte și celălalt pe alta a străzilor și întrebam pe toată lumea. Oamenii erau atât de amabili încât, atunci când ne explicau cum să ajungem la un posibil angajator și vedeau că nu prea înțelegem, ne luau de mână și ne duceau acolo. A fost greu pentru că nu aveam acte, dar am găsit ceva și am ținut cu dinții de munca aia până am găsit alta mai bună.
  În paralel am mers și la un avocat să demarăm procedurile de obținere a rezidenței. Respectiva doamnă a făcut imposibilul și ne-a ajutat de parcă eram familia ei iar de plătit ne-a cerut exagerat de puțin, cam cât am plătit cazarea o noapte la un hostal – a înțeles că am venit acolo de nevoie și nu avem bani, așa că ne-a luat doar ce a cheltuit ea pe drumurile la diverse autorități.
  Actele ne-au ieșit după un an și jumătate, moment în care ne-am adus și copiii din țară, tot cu vize de turist pentru Germania, cumpărate, așa cum plecasem și noi.
  Tot atunci, la doar un an și jumătate de când am ajuns acolo, am lăsat serviciul și mi-am înființat propria firmă. Am dat un telefon la același cabinet de avocatură care ne-a ajutat cu rezidența și le-am spus că vreau să-mi fac o firmă de construcții, m-au întrebat numele dorit, au verificat, la al 2-lea a fost ok. Mi-au explicat că trebuie să înființez firma împreună cu un spaniol și cum nu aveam atunci astfel de prieteni, s-a oferit aceeași avocată să mă ajute, urmînd ca după un timp să trecem acțiunile ei pe numele soției. Au întocmit statutul, au luat oră la un notar și ne-am întâlnit acolo. Ne-a citit notarul cele 5 foi ale statutului, am semnat eu și avocata și din acel moment am început activitatea. Totul a durat cam 2 ore, nu mi-a mai trebuit nici un fel de autorizație, cerere, altă hârtie aiurea ca la noi. Până acum nu am avut absolut niciun control, de nicun fel.
  Soția mea a lucrat 4,5 ani la un bar-restaurant care funcționa de 35 de ani, iar patronii ne-au spus că nici ei nu au avut în 35 de ani niciun control.
  După doi ani am decis să trec acțiunile avocatei (80%) pe numele soției. Ei au întocmit actele, ne-am întâlnit la notar, am semnat, am plătit acestuia și gata. Am vrut să-i dau câteva mii de euro avocatei pentru ajutor dar m-a refuzat. A zis că ne-a ajutat pentru că suntem oameni serioși și meritam să fim ajutați. Bineînțeles că am ajutat-o și eu cu oferte de muncă pentru alți imigranți pe care-i ajuta așa cum a făcut și cu noi… în rest, am devenit prieteni buni!
  În relațiile cu clienții, atunci când le spuneam că sunt român, majoritatea aveau o tresărire, un fior, dar chiar și așa, îmi acordau o șansă și mă lăsau să execut lucrarea.
  Cei care mă cunoșteau deja, preferau să le lucrez eu chiar dacă eram mai scump decât spaniolii lor, pentru că eram foarte serios. S-a întâmplat ca un client nou, o imobiliară, să-mi dea un apartament pentru renovat – au venit la început să-mi explice ce vor, au venit pe la jumătatea lucrării să vadă stadiul și să-mi mai dea bani și au venit la sfârșit să lichidăm. Au fost extrem de mulțumiți și din acel moment doar mă sunau să trec să iau cheile pentru alt apartament, să stabilesc eu ce trebuie făcut și să le spun prețul. Deci, eu stabilem totul – ei nu mai veneu absolut deloc, nici măcar la sfârșit… doar mă întrebau dacă-l pot pune în vânzare.
  Relația cu unele instituții:
  Primăria.
  Dacă voiam să iau pe cineva în spația (avea nevoie de asta ca să obțină rezidență), mergem cu el la o primărie, oricare (acolo poți rezolva orice problemă la orice primărie din țară), arătam actul meu de identitate, pașaportul respectivului și spuneam că-l iau în spațiu. Nu făceam nicio cerere, nu dedeam nicio explicație, nu eram întrebat ce; de ce, cum, etc. Înregistra datele respectivului în sistem și-i dedea adeverința.
  O adtă am mers la o primărie pentru o listă cu eventualele amenzi de parcare cere n-ar fi ajuns la mine deoarece eu schimbasem domiciliul, dar la mașini nu-l schimbasem. Funcționarul care nu mă cunoștea m-a întrebat de ce nu schimb domiciliul pe actele mașinilor iar eu i-am spus că mă gândesc să plec din Spania și nu mai văd rostul….. S-a uitat omul la mine cu așa o figură de părere de rău (parcă avea lacrimi în ochi) și m-a întrebat: Așa rău ne-am purtat cu dumneavoastră încât vreți să plecați? Asta se întâmpla după izbucnirea crizei, când erau deja voci care spuneau că din cauza noastră nu au ei serviciu.
  Spitalul.
  Fiului meu i-a ieșit ceva pe limbă, am mers la medic, i-au făcut analize, i-au dat un tratament și l-au programat pentru o eventuală operație peste 30 zile. Trebuia să mergem la spital în ziua x, ora 15.
  În ziua x el a plecat dimineață la școală dar după circa o oră am fost sunați de la un spital. Ne spuneau că fiul nostru este la ei dar să stăm liniștiți că nu este nimic grav…. Cu greu am realizat că era vorba de alt spital și de fapt se întâmplase altceva cu copilul. În metrou a stat cu mână lipită de ușă iar când aceasta s-a închis, el având degetele foarte subțiri, i-au intrat între ușă și peretele vagonului. S-a oprit metroul automat și în 3 minute au venit poliția și salvarea. Cu toate că nu era grav, l-au dus la spital, l-au tratat și ne-au sunat să-l luăm acasă. Era aceeași zi în care trebuia să meargă la spital cu limba 
  La ora 15 eram la celălalt spital, i-au făcut un control, au constatat că nu mai avea nimic dar au zis să rămânem peste noapte ca să-i mai facă o serie de analize, să se asigure că-i sănătos. Cameră cu două paturi pentru bolnavi și două fotolii pat pentru însoțitori, cu telefizor, frigider, baie și telefoane cu linie externă la fiecare pat. Mâncare pe o tavă mare, 3 feluri, desert și suc natural, mai ceva ca la restaurant. I-au făcut analizele, dimineață le-a revizuit un medic, a constatat că totul este în regulă și l-au externet. La plecare ne-au dat o factură de 1300€… fiind prima dată în această situație am vrut să o plătesc dar mi-au zis că nu-i nevoie, este doar ca să știu cât costă serviciile prestate și ce se face cu banii din asigurarea mea (asigurare pe care oricum o primisem gratis odată cu rezidența) Despre șpagă – nu pot spune decât că nici cu o floare nu-i poți jignii pe medicii ori asistenții de aici, ei nu înțeleg ce vrei, de ce le dai floarea aia. Nu există șpagă.
  Cardul de sănătate nu sperie pe nimeni (și din ăsta am primit odată cu rezidența). Aici chiar funcționează de modul că atunci când ai un accident, o urgență, un consult ceva, îl introduce într-un cititor portabil pe care-l are orice medic ori polițist, și știe absolut tot, ce boli ai avut ori ai, ce tratamente ai făcut, faci ori sunt interzise organismului tău, ce consultații ai avut ori ai programate, etc. Pe baza acestor date te poate trata adecvat. Nu-i obligatoriu să-l ai la tine, poți arăta permisul, buletinul ori cardul de la bancă și pe baza nr. tău de identificare, același pe toate actele, poate afla din sistem ce ai pe cardul de sănătate.
  Poliția.
  Într-o zi am constatat că mi-a expirat permisul.. Am mers la poliție cu un taxi iar aici am intrat într-un cabinet medical (unul din cele poate 10 cabinete care se află la parterul clădirii în care se află poliția).
  Știam că la noi se face mai întâi o fișă medicală. Am intrat în cabinet, am fost luat în primire de către o tinerică, i-am spus ce problemă am, întrebând de unde să încep – de la ei ori de la poliție. Mi-a zis să iau loc pe un scaun, a luat un aparat foto și mi-a făcut o poză (acolo, pe scaunul din anticameră), m-a luat de mână și m-a dus într-un cabinet la un doctor de ochi, acesta m-a pus să citesc 5 litere și a semnat o fișă și gata, înapoi la fișier (la intrare) ca să plătesc. Acolo, o doamnă m-a întrebat dacă vreau să merg la poliție ori doresc să-mi gestioneze ei totul – am întrebat care-i diferența. Dacă merg eu la poliție, lor le datorez 75€, dacă-mi gestionează ei tot, costă 95€. Le-am dat 95€, a apăsat un buton pe tastatură, s-a întors către un fel de imprimantă și mi-a dat permisul pe loc – la cabinetul medical, nu am văzut și nu m-a văzut poliția. Totul a durat în jur de 10 – 12 minute.
  În rest, poliția nu te oprește în veci decât dacă produci un accident cu victime – dacă nu sunt victime, se supără dacă-i chemi. Amenzile de parcare ori de viteză vin acasă – nu ai cu cine discuta și negocia o șpagă ca la noi… Dacă se face un filtru de băutură ori droguri, cu 2 săptămâni înainte incepe să anunțe zilnic pe toate canalele media zonale, că va avea loc acel filtru. Dacă-ți suspendă permisul pentru ceva grav, te întreabă în ce periadă a anului vrei să intre în vigoare suspendarea astfel încât să nu-ți fie afectat serviciul, ori concediul. Nici nu trebuie să decizi pe loc perioada ci rămâne să le-o transmiți când hotărăști.
  Presa.
  Multă lume nu știe ori nu poate crede că majoritatea lucrurilor rele petrecute în Europa sunt acțiuni ale unor români.
  În Spania, cât am locuit eu acolo, probabil peste 90% din furturi erau comise de către români. În afară de români care furau orice și oricum, mai furau organizat câțiva albano-cosovari și mai furau niște copii de marocani, doar minori – în clipa în care deveneau majori terminau cu prostiile. Probabil un 1% mai erau și alții, chiar și spanioli, francezi ori italieni… În Barcelona erau străini din toate țările pământului, undeva peste 150 nații… negrii ăia din africa care acasă dorm în bordeie de nuiele ori pământ, pe care noi îi credem sălbatici, nu fură și nu cerșesc – de fapt, singurii care cerșesc, dintre toate națiile pământului, sunt românii.
  Să ne întoarcem la presă – între 2000 și 2007, aproape toate știrile despre furturi, spargeri, scandaluri, etc. erau cu români (prezentate ca tare, comise de români). Din momentul în care România a intrat în UE, prezentarea s-a schimbat radical, nu mai spuneau că sunt români, erau cetățeni europeni ori simplu – cetățeni. Noi știam că sunt români din filmările prezentate – (se auzeau cum înjurau și cum vorbeau), dar ei au respectat România – parte a Uniunii Europene și au încercat să nu ne mai prezinte drept ce eram ci ceea ce ar fi trebuit să fim.
  Ar mai fi foarte multe de spus dar și așa am depășit cadrul unui simplu comentariu, esența este că ne-am dori ca și acasă să funcționeze lucrurile în acest fel și pentru asta, pentru a conștientiza lumea, trebuie să arătăm ce fac rău, anormal, păgubos, unii oameni din și în România – asta nu înseamnă că denigrăm România așa cum spun unii pe aici, nu o facem cu rele intenții. Dacă ești plecat din țară înseamnă că ști foarte bine ceva ce mulți români de acasă nu pot înțelege și anume că, dorul de țară te face să te gândești zilnic la România și să o iubești nespus!
  Denigrare ar fi dacă pe acolo pe unde mergem, în Europa ori mai departe, am vorbi de rău despre țara noastră, dar noi, cei serioși, cei interesați de ea, facem contrariul – o facem cunoscută prin profesionalism, comportament adecvat, spectacole, cărți, etc.
  Denigrare mai înseană și să faci numai rele, să furi, să minți, etc. afară ori chiar în țară, așa cu fac foarte mulți români sensibili și/sau inconștienți!
  O zi bună!

  Reply
  1. Marina

   Interenate relatari, era mai ineresant daca finalizati prin a argumenta si de ce nu mai locuiti in Spania. Felicitari si succese!

   Reply
 93. Liliana

  Buna, Ioana! Am gasit articolul tau intr-o mentiune pe republica.ro si am fost foarte interesata sa citesc parerile celor care au plecat. Ma bucur ca ti-ai gasit linistea intr-un loc frumos pentru tine si familia ta. 🙂

  Imi voi permite sa iti scriu cateva pareri si cu experienta tarilor pe care le-am vizitat, chiar daca nu vor fi asentimentul multora de aici.

  Cred ca principalul motiv pentru care in Germania, Spania, Elvetia, you name it, lucrurile merg bine e ca nativii acestor tari au o atitudine diferita fata de dezvoltarea lor. Sunt constienti ca o tara functioneaza prin unitate si printr-o mentalitate care se dezvolta si se adopta in timp.

  Romanii au tendinta de a fi fatalisti, daca un lucru nu se schimba din prima abandoneaza, daca un lucru nu se intampla asa cum si-ar dori, abandoneaza. Intotdeauna m-am lovit de criticile multora care spun ca in Romania e multa coruptie, mizerie etc. Dar daca nu am mai da spagi de fiecare data? Dar daca am incerca sa le raspundem giolbanilor cu vorba buna? Inteleg ca e mult de munca, dar cine a zis ca viata e usoara? Mai ales viata intr-o tara care isi putea reveni incet incet dupa Revolutie daca cetatenii ei se mobilizau.

  De ce imi permit sa spun toate astea? Am 23 de ani. Prietenii mei…cam tot pe acolo. Noi nu am trait comunismul si nici primii ani de dupa revolutie. Chiar vrem sa schimbam lucruri, alaturi de multi altii. Si da, sunt momente in care imi blamez parintii, in care ii judec pe cei care ar fi putut schimba ceva dupa revolutie si totusi s-au multumit doar sa fie nemultumiti sau sa nu ia nicio atitudine. Dar macar am invatat cum sa nu fiu si cum sa ii inspir pe altii sa fie (sper eu).

  Stiu ca tendinta este sa evidentiezi raul care ti se intampla, dar pierdem multe alte lucruri prin asta.

  Am avut experiente urate si placute in sistemul medical. Am fost dezamagita si multumita de sistemul educational. Am intalnit oameni ingrozitori si oameni minunat. Mi s-a cerut spaga, am refuzat vehement sa o dau si tot am avut parte de ingrijire. Iar toate astea au fost momente in care mi-am dat seama cate lucruri s-ar schimba daca cei care spun acum ca nu mai exista nicio sansa si-ar reveni si s-ar mobiliza.

  Sper ca cei care aleg sa ramana in Romania (printre care ma numar si eu) vor putea demonstra ca nu e dracul atat de negru si ca exista motive sa te intorci aici, sau macar sa o privesti cu un strop de mandrie.

  Mult succes in continuare! 🙂

  Reply
 94. Ioana (Post author)

  Bună, Liliana, îți mulțumesc pentru că mi-ai scris. Mă bucur să văd că ești o fire atât de optimistă, chiar mă bucur. Eu mi-am pierdut optimismul în legătură cu România și unde va ajunge ea. Mi l-am pierdut tocat și măcinat câte puțin, câte puțin… zi de zi, an de an. Aș vrea să cred că va fi bine. Din păcate, nu pot. Nu mi-e nici rușine că sunt româncă, dar nici nu sunt mândră. E țara în care m-am născut, e țara pentru care am ieșit în stradă, e țara unde am votat în speranța că se va schimba ceva, e țara în care am crezut… până când n-am mai crezut. Și am decis că, pentru viitorul copilului meu, nu mai pot lăsa anii să treacă. Ai dreptate, ne lipsește unitatea. Nici măcar la vot n-am reușit să ieșim. Am lăsat câteva procente să decidă soarta majorității. Avem exact ceea ce ne-am oferit, prin indiferență, prin lipsă de reacție.
  Oameni minunați și oameni îngrozitori sunt peste tot. Și aici sunt. Diferența o face majoritatea.
  Și aici se întâmplă lucruri rele, nicăieri nu e perfect. Ce e aici excepție însă, la noi – de multe ori – e la ordinea zilei. Nu vreau să-ți pierzi optimismul. Poate generația ta va fi altfel… Cine poate ști. 🙂 S-auzim de bine, draga mea!

  Reply
 95. Ioan

  În van aștepți „să-ți vină” iubirea de țară. Nu-ți va veni ce nu ai avut, ce nu ai.

  Nu ți se va face dor de țară dacă nu-l ai deja.

  Reply
 96. Bezni

  Migratia e normala, individul e programat sa optimizeze, sa caute varianta mai buna pentru el si familia lui. Sunt curios acum cum vezi plecarea-revenirea.

  Reply
 97. Ortansa

  Felicitari pentru ca ati plecat, sper ca fiica mea sa reuseasca acelasi lucru.Pentru mine este cam tarziu.

  Reply
 98. Iulia

  Foarte imprtanr: acum, după ce ai văzut ce înseamnă o pandemie în alte tari, mai crezi ca ai făcut bine ca ai plecat?

  Reply
  1. Ioana (Post author)

   Da, chiar cred asta, nu vad ce legatura are pandemia cu decizia de a trai in alta tara. Din cate stiu, Romania nu a fost ocolita de pandemie. A fost rau peste tot.

   Reply

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *