Ioana Boca – Zori de Zen

New York Cheesecake: bun, bun, bun!

Vine un moment în viață, când e musai să împart cu voi, aici, rețeta celui mai bun cheesecake din lume! Dar ce spun eu?! Din univers! E cel mai bun cheesecake pe care l-am mâncat noi vreodată și, culmea, e făcut de noi! Și când spun – noi – de fapt zic… al meu soț. Aceasta este rețeta lui. El e maestrul cheesecake-urilor la noi în casă și are el o rețetă-minune de New York cheesecake autentic, despre care, vă garantez, că nu are cum să nu vă iasă și n-are cum să nu vă placă!

E o rețetă pe care prietenii noștri ne-o cer de mulți ani și noi tot… o să și o să… și o să.. și nimic. :) Scuze, dragilor, vă știți care sunteți, iată că ne-am luat inima-n dinți și las aici, o dată pentru totdeauna, secretul nostru cel mai bine păstrat până acum: rețeta de cheesecake. :)))

Ce vă trebuie ca să iasă super-bun:

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Apoi, o cremă de brânză de calitate, o tavă rotundă de 23 de cm și să fiți siguri că temperatura cuptorului este cea corectă. Cel mai bine ar fi să aveți un termometru de cuptor, noi îl folosim pe acesta.

Mare atenție la cât de mult mixăm compoziția. Una dintre cele mai ușoare capcane în care putem cădea este să amestecăm compoziția până când îi iese sufletul. Dacă facem așa, textura cheese cake-ului se va schimba, o să se crape, o să facă bule de aer, o să țipe la noi și-o să se ciufulească. Pe scurt: nu-i de bine.

Și încă ceva important: poa’ să plouă, poa’ să ningă, poa’ să vină uraganul Katrina: NU deschideți cuptorul în timpul celor 60 de minute de coacere. Legați-vă de mâini, încuiați bucătăria, ieșiți afară la plimbare, părăsiți orașul, județul, țara – în cele 60 de minute necesare coacerii. Orice, numai nu deschideți cuptorul. Acestea fiind zise, iată ce ne trebuie și cum procedăm:

Ingrediente:

1 pachet de biscuiți integrali (fărâmițați)

30 g de unt (topit)

4 cutii de cremă de brânză ( aprox. 230 g fiecare)

300 g zahăr ( dar puteți pune și mai puțin.. eu cam 200 și ceva pun)

180 ml lapte

4 ouă

240 ml smântână

15 ml extract de vanilie

30 g făină normală

1 borcan de dulceață de fructe de pădure, afine sau căpșune –  pentru stratul de final.

Ce și cum:

Preîncălzim cuptorul la 175 grade Celsius.

Folosim o tavă rotundă de 23 de cm, pe care o ungem cu unt sau cu puțin ulei.

1)Blatul: Amestecăm biscuiții fărâmițați cu untul topit și punem compoziția în tavă pentru a forma blatul.

 

2)Compoziția: Amestecăm crema de brânză cu zahărul, folosind mixerul, până când compoziția devine omogenă. Atenție mare! Dacă exagerăm cu mixerul, compoziția nu va mai fi la fel iar cheese cake-ul se va crăpa la cuptor, așadar mare grijă să nu mixați prea mult. Amestecăm până când brânza devine pufoasă și apoi STOP.

 

Pentru restul ingredientelor folosim lingura de lemn, NU mixerul.

Adăugăm, așadar, laptele și amestecăm iar apoi – ouăle, pe rând, unul câte unul și amestecăm numai cât să fie încorporate în restul compoziției. Punem apoi smântâna, extractul de vanilie și făina și amestecăm iar până când se încorporează. Turnăm compoziția în tavă, peste blatul de biscuiți și dăm la cuptorul preîncâlzit, timp de o oră.

(Atenție –  dacă nu aveți termometru de cuptor și vedeți că cheesecake-ul crește prea mult, prea repede.. dați la 160 de grade Celsius. Și -încă o dată – nu deschideți ușa cuptorului.)

După ce s-a copt, deschidem cuptorul și desprindem cheesecake-ul de marginea tăvii, trecând cu un cuțit fie uns cu ulei sau unt, fie încălzit – pe marginile cheesecake-ului. Ca să nu se crape, ar trebui să lăsăm cheesecake-ul în cuptor, să se răcească încet, timp de 5-6 ore, după ce timpul de coacere s-a încheiat. Recunosc, însă, că noi nu am făcut așa niciodată, fiindcă nu am avut răbdare, mai mult de două ore n-am putut aștepta. Și tot a fost cel mai bun cheesecake din univers.

După răcirea completă adăugăm pe deasupra dulceața, într-un strat subțire și punem apoi cheesecake-ul la frigider.

Bon apetit! Și neapărat să ne spuneți cum v-a ieșit, când încercați minunata rețetă. Al meu soț așteaptă cu nerăbdare să afle cum a fost. :)

 

4 Comments

 1. Selavardeanu Alina-Monica

  Super, ultra, mega bun! Multumesc pentru o reteta cu adevarat minunata! Si mai de apreciat este ca ati dezvaluit si secretele prepararii fara de care cu siguranta nu ar fi iesit asa. Multumesc inca odata!😘😘😘

  Reply
  1. Doris

   Smantana e lichida, adica de gatit sau smantana normala?

   Reply
  2. Ioana (Post author)

   Este smântână obișnuită, adică nu cea lichidă.

   Reply
  3. Ioana (Post author)

   Cu mare drag, Alina. Mă bucur mult că ți-a plăcut! :)

   Reply

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *