Ioana Boca – Zori de Zen

Spune-mi NU, copile, de câte ori vrei tu

Spune-mi NU, copile, de câte ori vrei tu. Nu-ți fie frică să spui NU. Nici mie, nici altcuiva. Niciodată.

E dreptul tău să spui „Nu”, să nu fi de acord, să nu faci ce nu vrei, chiar și să nu vrei să asculți. Nici măcar de mine. Nu întotdeauna. N-o să mă supăr niciodată pe „Nu”-urile tale. Mă bucur când îmi spui DA, copilul meu, dar mă bucur și când îmi spui NU. Asta înseamnă că ai nevoie de mai multe explicații, înseamnă că ai nevoie de mai multe argumente, e nevoie să discutăm mai mult. Și asta nu poate decât să mă bucure.

Nu trebuie să fim întotdeauna de acord. Și nici eu nu trebuie să am întotdeauna dreptate. Poate tu vezi lucrurile diferit. Poate le vei face mai bine, altfel.

Și chiar dacă nu voi fi de acord cu tine mereu, tot o să-ți ascult toate „Nu”-urile, de fiecare dată. Asta înseamnă că ești un omuleț puternic, că ai suficientă încredere în tine, încât să vrei să faci lucrurile diferit. Iar eu vreau să-ți ascult fiecare argument pentru fiecare „Nu” al tău. Și-ți cer să mi le ceri și mie, de fiecare dată când voi spune „Nu”.

Sunt mândră de tine, copile, atunci când îmi explici Nu-urile tale.

Vreau să-mi povestești de ce „Nu”, de ce crezi tu că e bine să faci altfel. Așa că, mica mea iubire mare, spune-mi și NU, atunci când asta simți. Spune-mi-l și mie și oricui altcuiva. Nu accepta situațiile așa cum sunt, cere explicații. Vreau să te văd dând argumente pentru tot ce decizi și vreau să ceri același lucru și de la ceilalți.

Fii propria ta persoană. Și, când vei crește mare, vreau să-ți păstrezi aceeași putere de a spune NU lucrurilor în care nu crezi, vreau să te revolți în fața nedreptăților, vreau să nu accepți ce nu ți se potrivește, vreau să fii suficient de puternic încât să continui să spui NU, de fiecare dată când simți asta.  Nu accepta situațiile care nu te mulțumesc. Pune lucrurile sub semnul întrebării. Gândește pentru tine, decide pentru tine, fără frică. Nu spune „da”, doar de dragul de a fi ca alții, nu spune „da”, nimănui, dacă asta te face nefericit.

Nu fi ca mine. Nu-ți fie frică să nu faci notă discordantă cu cei din jurul tău. Nu te ascunde după „da-uri”, dacă ele te fac să rupi din tine, dacă-ți fură strălucirea și încrederea în tine. Nu spune „da”, ca mine, doar ca să nu faci valuri, să te ascunzi în mulțime. Fii puternic. Fii curajos. Spune NU de fiecare dată când simți că ai nevoie să spui asta.

Și, da, știu, voi avea mult de furcă cu tine, un copilaș cu personalitate puternică, nu e o treabă tocmai ușoară pentru părinți. Dar nu vreau să-mi fie mie ușor, vreau să-ți fie ție bine. Și-ți promit că n-o să-ți strivesc niciodată puterea asta, oricât de greu mi-ar fi mie acum.

Nu vreau, iubitul meu, să mă asculți orbește, nu vreau să-ți fie frică să mă înfrunți. Nici pe mine, nici pe altcineva. Nu-ți voi cere niciodată să-mi spui numai DA. Vreau să-mi spui NU oricând simți asta. Câtă vreme ai argumente cu care să-ți susții părerile… spune-mi și NU.

Copilul meu puternic și bun, DA tuturor NU-urilor tale.

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *