De ce am plecat când n-am mai stat

Am plecat din România la mijlocul lui 2016, încărcați de bagaje și de speranță că facem alegerea corectă pentru noi și mai ales pentru copilul nostru. Acum, la aproape un an de când am făcut pasul acesta major vă spun, cu mâna pe inimă, că nu mi-e dor de nimic. Locuim la Madrid, un oraș cald, civilizat și prietenos, în care oamenii n-au nervii întinși pe arcuri. Nu zic că e perfect. Nu este. Dar este un loc în care se poate trăi decent.

Aici, sistemul de învățământ nu este la cheremul oricărui vremelnic pus șef la Educație, programa nu se schimbă odată cu guvernanții, aici școlile au profesori care nu sunt umiliți și care își tratează elevii cu respect, aici sunt autostrăzi, spitale, sisteme informatice puse la punct și cu ajutorul cărora poți rezolva orice treburi ai în relația cu autoritățile, fără să stai la cozi și să te închini pe la ghișee. Și, poate mai important decât orice altceva, aici sunt spitale în care oamenii tratează oameni, cu respect, cu empatie, cu normalitate în definitiv.

Aici există asigurări de sănătate private. Asta înseamnă că plătești lunar o sumă și beneficiezi de toate serviciile medicale de care ai nevoie pentru tine și familia ta (de toate, da? nu abonamente pentru niscaiva analize și consultații, așa cum se procedează pe la noi… ), în niște spitale care arată ca hotelurile, cu doctori care își fac treaba și cu asistente care nu își cos buzunare suplimentare la halat (evident că și la noi există excepții, nu zic că sunt toți așa, dar excepția de la noi este regula aici). Vă spun despre spitale și despre servicii medicale pentru că noi de asta am avut cel mai mult nevoie, din păcate, de când băiețelul nostru a început grădinița. Și, Dumnezeule! Ce diferență uriașă este între ce e la noi și ce e aici, în privința serviciilor medicale!

Îmi amintesc, cu groază, ce am pățit eu, însărcinată fiind în luna a opta, când am ajuns la urgențe, la Spitalul Universitar. Aveam niște dureri de mijloc îngrozitoare, din cauza cărora nu mai eram în stare nici să merg până la baie fără să urlu. Ei, bună decizie am luat. Am plecat de la Spitalul Universitar fiind alt om. Unul care a jurat că va fugi din țara asta ticăloasă cu prima ocazie.  Am stat cinci ore, în picioare, (nu vă spun cum am reușit …) sprijinind pereții prin fața diverselor uși. Să vă descriu sentimentul de disperare care mă cuprinsese?! Și de durere. Abia mă țineam pe picioare, ajutată de soț iar ei mă trimiteau să merg așa.. cătinel, cătinel… de la unii la alții, de la un cabinet la altul, unde mi se lua, în continuu, tensiunea. Și cam atât. Cu asta m-am ales, la urgențe, la spitalul Universitar. Am înțeles, mai târziu, din discuția cu medicul meu ginecolog – o femeie minunată, printre puținii medicii adevărați de la noi – că am făcut foarte rău că m-am dus la Universitar. „Ăia nu se ating de gravide. Sunt speriați de bombe, zici că sunteți ouă Kinder cu surprize!” asta mi-a zis. Am plecat, așadar, după cinci ore de sprijinit pereții, timp în care am primit un singur diagnostic (a fost și ultimul cabinet căruia i-am sprijinit pereții de pe hol), de la neurologie – „probabil e sciatică, trebuie să stați în pat”. I-am mulțumit doctorului care mi-a spus asta după cinci ore de stat în picioare și am plecat acasă. Să stau în pat.

Inițial, mi se păruse civilizat. Era prima mea „vizită” la spitalul Universitar și m-am bucurat sincer să văd că oamenii fac triaj la intrare. Partea civilizată a început și s-a terminat, însă, tot acolo. Mai departe, am fost trimisă să mă descurc singură, către ginecologie. Eu eram caz cert pentru scaun cu rotile, dar n-am avut parte. În schimb, portarul ne-a cerut șpagă, pe față, ca să-l lase pe soțul meu să bată, împreună cu mine, holurile spitalului și să mă ajute să ajung acolo unde m-au trimis, în condițiile în care eu abia reușeam să merg. Nu zic, erau oameni în situații mai grave decât a mea. Un bătrân întins pe-un pat cu rotile, în stare de semi-conștiență, fusese lăsat/ uitat pe un culoar. Timp de două ore, cât am așteptat eu ca să intru la primul doctor, asistenți, infirmieri, medici care se perindau pe holul ăla nu au făcut altceva decât să împingă patul omului mai încolo, ca să-și facă loc să treacă. Când venea unul și împingea patul la peretele din dreapta, când altul îi făcea vânt către peretele din stânga. La un moment dat, un doctor mai supărat așa, cum îi stă bine unui doctor, l-a împins vânjos până a ajuns patul cu omul în dreptul ușii de la lift. Din lift au ieși niște asistente care au împins iar patul de perete și atunci una dintre ele a urlat blând: „Băăă, cine l-a lăsat pe ăsta aici? Al cui e?!”. Evident, n-a primit niciun răspuns, că doar nu era nimeni prin preajmă, doar pacienți care sprijineau pereții, așa ca mine, văitându-se și gemând, așteptând o minune. Adică să se deschidă ușile cabinetului. Săracul om abandonat în patul de pe culoar avea ochii dați peste cap și gemea și el ușor. Când am plecat eu, târâș-grăpiș, spre următorul cabinet la ușa căruia să mă apuce disperarea, omul ăla încă era împins de colo-colo, de toți pereții.

De ce trebuie să fie totul atât de greu, de umilitor, de complicat? De ce la noi nu se poate altfel? De ce totul trebuie să fie o luptă? M-a apucat așa o silă de țara asta, care nu se mai face bine, de oamenii ăștia (mulți, prea mulți) care au uitat să mai fie oameni! E prea multă mizerie și n-are cine să facă curat.

Așa că, draga mea România, te-am părăsit. Te-am părăsit pentru că nu te pot salva, pentru că te-au căpușat penalii, plagiatorii și nesimțiții și mai ales pentru că n-ai ce oferi copilului meu, pentru că nu te văd revenindu-ți vreodată sau cel puțin nu în timpul care mi-e dat mie și copilului meu pe acest pământ. Te-am părăsit de frică să nu ne ucizi în spitalele tale infecte, în care colcăie bacteriile, șpăgile și șpăgarii, te-am părăsit pentru că nu vreau să bag plicuri în buzunare toată viața, nici la medic, nici la școală, nici nicăieri, doar ca să obțin un tratament normal. Te-am părăsit pentru că vreau să-l învăț altceva pe copilul meu despre viață, pentru că îl educ să fie blând, generos și bun și-mi dau seama că vreau să-l învăț să fie fix invers decât cum ar avea nevoie ca să „se descurce” într-o astfel de țară. Vreau să-l învăț să fie încrezător și optimist, așa că am plecat, de teamă să nu-i strivești visele și să-i smulgi aripile pe care vreau să i le construiesc.

Și te-am mai părăsit pentru ceva, Românie, te-am părăsit pentru că, de la distanță, pot să te iubesc. De la distanță nu ți se mai văd poalele fustei roase de molii și nici basmaua petrecută peste gura fără dinți. Nu ți se văd nici mizeriile de sub preș și nici guzganii rozalii care îți rod coada de la mătură. Nu ți se văd nici șirurile interminabile de mașini, sufocate pe șoselele tale mici și înguste, nu se văd nici șoferii care înjură și te înjură, în timp ce mai îmbătrânesc câțiva ani stând pe la vreun semafor. Nu ți se văd nici cei câțiva kilometri de autostradă construiți în 20 de ani și nici penalii, netoții și netrebnicii care te conduc de atâția zeci de ani. De la distanță, tot ce văd e copilăria mea și oamenii dragi rămași acolo. Și asta pot să iubesc.

Te-am părăsit, Românie, ca să te pot iubi în continuare și-aștept să mi se facă dor de tine. Încă aștept.

Comments

264 de răspunsuri la „De ce am plecat când n-am mai stat”

  1. Avatar Mirela16

    Un articol frumos, scris din suflet. Ai toate aprecierile mele, Ioana, sper sa va fie bine acolo.

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Multumesc frumos, Mirela. Tot binele din lume ti-l doresc, asemenea.

      1. Avatar Liviu Constantin
        Liviu Constantin

        Buna Ioana ma bucur ca ești bine acolo. Bravo, ai luat o decizie foarte buna. Nu mai ai la ce sa te mai întorci . Țara este făcută praf. Niciunde in lumea asta nu cred ca exista asemenea situație ca in Romania. Este o țara parca blestemata. Ma gândesc și eu foarte serios sa plec cu familia, cu părinții cu toții intr-o țara unde sa -i pot bucura cât mai de stat pe pământul asta , pt ca aici îmi duc grija. Salutari.

        1. Avatar Dana Elena
          Dana Elena

          Teoretic …toti care simtim la fel ar trebui sa parasim aceasta tara! Practic..doar cei curajosi fac asta!

  2. Avatar atanasiu cornel
    atanasiu cornel

    Nu te cunosc Ioana dar esti un om normal si ai facut bine ca ai EVADAT din SISTEMUL asta MOCIRLIT..INFECT SI NENOROCIT-romanii SUNT DIVIZATI ACUM in ESCROCII FARA SCRUPULE SI FAMILIILE LOR CARE SE BUCURA DE TOT IN TARA si sclavii -oamenii normali-cu bunsimt…etc…..SISTEMUL ESTE CANCERIGEN,,,Tara este cat 4 ELVETII LA UN LOC-este superba si ne-a fost furata….

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Foarte adevarat si foarte frumos ati spus. Tara noastra chiar este minunata si intr-adevar, asta simt si eu, ca parca nu mai e noastra, e a altora care se ocupa cu orice numai cu ce ar trebui – nu.

      1. Avatar Gelu
        Gelu

        Doamne, ce mult seamana patania batranului uitat pe targa cu ceea ce am patit eu recent, la UPU Cluj. Eu sunt din Suceava dar am ajuns la Cluj unde unul din copii mei se pregatea sa plece in SUA pentru un an, poate doi sau poate pentru multi ani. Dupa ce l-am petrecut la aeroport, m-am intors cu sotia mea la apartamentul fiului ca sa ordonam putin casa. Ghinionul meu a fost sa cad in baie ( am alunecat) si mi-am rasucit spatele in cadere asa de rau ca nu am mai fost in stare sa ma ridic.
        Dupa un timp de asteptare, am hotarat ca trebuie sa chemam ambulanta in speranta ca la UPU voi primi ajutor . Cei de pe ambulanta au fost intradevar foarte atenti, grijulii si dupa administrarea unor calmante m-au ajutat sa ajung la ambulanta si apoi la UPU unde am ajuns pe la ora 20:30. M-au predat la triaj si mi-au urat succes. Eu chiar credeam ca voi fi luat in primire pentru consultatie de specialitate, investigatii s.a. M-au imobilizat pe o targa si m-au plasat langa o usa pe care tot intrau si ieseau cadre medicale.Si apoi au inceput deplasarile de colo colo : m-au introdus intro incapere unde erau alti amarati ai sortii care primeau ingrijiri medicale dar m-au lasat acolo cu promisiunea ca o sa ma vada medicul de garda.Au venit pe rand doi tineri rezidenti care m-au intrebat ce s-a intamplat ; le-am relatat cum am cazut, ce ma doare iar unul dintre ei mi-a zis ca ma trimite la radiologie sa-mi faca radigrafii la coaste( desi nu ma dureau) si la bazin. A mai durat vreo ora pana m-au dus la radiologie apoi m-au adus inapoi in sala unde se facea triajul si iarasi m-au abandonat fara speranta. Pe la ora 2:00 am reusit sa-l abordez pe medicul de garda , i-am spus ca stau de multe ore acolo si vreau si eu sa mi se spuna daca mai stau acolo sau ma trimit acasa. Apoi l-am auzit spunand unei asistente sa-mi faca niste calmante . Asistenta intreaba: Cui, astuia de langa usa? si a venit, mi-a plasat o perfuzie si dusa a fost. Cand s-a terminat serul de perfuzor am strigat-o pe asistenta de la triaj sa vina sa-mi scoata perfuzia la care ea mi-a raspuns asa intro doara, „stati linistit ca se opreste singura”. Dupa un timp, a venit un asistent care era la un birou de informatti si mi-a scos perfuzia spunandu-mi ca pot sa plec acasa ca nu am oase rupte. Am plecat pe ora 3 dimineata cu un taxi pe care, cu multa amabilitate mi l-a chemat un brancardier. Ma intreb acuma, oare sa-l sfatuiesc pe baiatul meu sa ramana definitiv acolo unde a plecat? Dece sa mai vina intro asemenea tara in care toate merg pe dos?

      2. Avatar Mirela
        Mirela

        Și eu am stat în Madrid 17 ani ,m-am reîntors crezînd că situație este alta in țară, din păcate mentalitatea multora a făcut să se permită acest haos în tot sistemul…mă reîntorc cât de curând dar cu gust amar de această țară unde m-am născut și crescut 19 ani…

    2. Avatar Anonim
      Anonim

      toata lumea stie sa comenteze…toata lumea stie sa isi dea cu parerea in tara asta. toti sunt bloggeri vlogger artisti, neintelesi. toti vad ciuma si pacura neagra care acopera Romania. toti spun ca ordinarii le-au furat tara? dar cand a fost a lor? cand au facut ceva pentru ea? cand au avut un cuvant de spus? cand s-au mobilizat ultima oara ca sa faca ceva care sa ne indrepte catre schinbare? nu sunt nationalist convins, nici patriot, dar chestia asta pe care o vad la din ce in ce mai multi, frica asta….lasitatea, precum a unui caine care e dincolo de gard si latra la maidenezii de afara (e vice-versa cazul de fata) ma dezgusta. mergeti unde va e bine….dar nu va asteptati la miracole….nu exista 😉

      1. Avatar Ana
        Ana

        Exact asa e…. nimeni nu face nimic, toti se plang. Nici macar la vot nu se merge sau la protest pentru a ne sustine cauza…Apropo, spaniolii isi sustin tara, mult mai bine decat o facem noi

        1. Avatar GEORGE
          GEORGE

          Păi nu s-a iesit? Păi nu au fost manifestatii la greu? Păi nu a fost o revolutie unde s-a murit? Etc, Etc? Si? NIMIC!

        2. Avatar GEORGE
          GEORGE

          Cum adica nu ne mai sustinem tara??? Nu de asta ati plecat? Ca nu mai dati sansa tarii acesteia??? Cine sa o mai sustina???

      2. Avatar Radu
        Radu

        Cred ca glumiti cu facutul pt tara si cu lasitatea. Nici macar nu va dati seama ca in 89 cineva tocmai asta a facut: s-a sacrificat pt tara … cu viata, si unde am ajuns ? Fix la ce a spus Ioana. Cand in 2016 a venit cineva la guvernare si a avut o viziune de munca, cinste, fara spagi si combinatii, au venit alegerile…si ne-am revenit. Iar primele luni de guvernare au reusit sa scoata oamenii (normali) din casa. Acum, urmam calea Greciei, aia falimentara, nu aia frumoasa si prospera.
        Revenind la ce a scris Ioana, voi nu vedeti ca suntem dominati la propriu de politica, de ce face ala sau celalalt, chestiune care nu este normala, deloc, aia ar trebui sa lucreze pentru popor aproape nestiuti, legile sa ramana in vigoare ani in sir, sistemele schimbate din radacini, ca este fffff usor, va garantez !!!!
        In concluzie, imi pare rau Ioana ca a trebuit sa pleci, sa te dezradacinezi de Romania, dar te felicit pt curaj, sa-ti mearga din plin (ca doar, fie vorba intre noi esti la o ”aruncatura de bat” cu avionul de noi ::)))

  3. Avatar Dacyan
    Dacyan

    Din cate inteleg, Romania este ingrozitoare pentru ca v-ati dus sa nasteti la un spital fara servicii de maternitate. N-am nascut, dar am vazut prin filme ca femeia care sta sa nasca is aranjeaza tot, geanta, masina, sot sa sofeze samd – si probabil isi alege si un spital, de preferinta cu maternitate. Daca atat v-ati priceput sa va pregatiti nasterea, nu sunt singur ca vreau sa va aud sfaturile de viata.

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Dumneavoastra ati citit, cu atentie, textul? Mai aveam o luna pana la nastere, nu m-am dus la spitalul Universitar ca sa nasc, m-am dus din cauza unor dureri de mijloc atroce. Nasterea a avut loc in alta parte, pregatita din vreme.

      1. Avatar Mircea
        Mircea

        Cred ca si genul asta rastit, il face pe om sa-si doreasca sa iubeasca Romania de la distanta. Nu-l luati in seama. Omul citeste pe diagonala, crede ca intelege si in mandria lui de a fi roman (cum altfel poate fi cu un nume ca al lui scris cu y!) isi declara indiferenta la parerea cuiva pe care probabil il percepe ca nepatriot.
        Ati scris foarte frumos si ati descris foarte exact situatia din tara.
        Sa vi se implineasca toate visele!

        1. Avatar Ioana
          Ioana

          Mulțumesc, Mircea, la fel și ție. 🙂

      2. Avatar atena
        atena

        Buna Ioana! am nevoie de ajutorul tau te rog!

    2. Avatar George
      George

      Dacyan!
      Tu și încă vreo 5 milioane de TÂMPIȚI ați distrus România. Nu de azi,de ieri ci de vreo 25 de ani.
      Lua-v-ar NAIBA!

      1. Avatar Cristina
        Cristina

        Ea, sau astia ca tine?

        1. Avatar Cristina
          Cristina

          George, scuze! Nu am citit comentariul complet…

      2. Avatar Ionuț
        Ionuț

        Lua-v-ar NAYBA… please :))

      3. Avatar Elena
        Elena

        Ca bine spui George! Cretini precum Dacyan ne-au distrus tarisoara. Voteaza prost si nu discern adevarul nici daca-l pocneste cineva cu el in moalele capului.

      4. Avatar Dana
        Dana

        Subscriu ….
        Mulțumim, Ioana !! Ai pus in cuvinte scrise ceea ce toti cei plecați simțim …

    3. Avatar Diana
      Diana

      Dacyan, habar nu ai ce se intampla in spitale si maternitati, iat tonul tau acuzator iti arata din plin caracterul.

      1. Avatar Florentina Durneanu
        Florentina Durneanu

        Ba eu crd ca stie foarte bine ce e in spitle…pote chiar lucreaza la Universitar din moment ce il apara cu atta inversunre!

    4. Avatar Paul
      Paul

      Daca te-ar fi chemat Dacian si nu Dacyan (cu toate ca sunt convins ca nu acesta este numele tau, cu care porobabil ti-e rusine) as fi luat in seama ce spui. Dar asa imi dau seama ca esti un snob cu pretentii de atotstiutor, care suge un „ciolan” undeva sau crede ca o face.\

      1. Avatar Elena
        Elena

        Exact, crede ca o face, crede ca e special si se simte bine in pielea lui. Oameni mici, atat de mici.

    5. Avatar anika
      anika

      Mai oameni buni, voi descrieti o situatie prin care a trecut cineva. Lucrurile insa se pot desfasura si altfel. Am nascut in Romania intr-o maternitate in care nu mi-a lipsit nimic, in care nu a trebuit sa iau bagaj decat cartea de identitate. Evident nu a fost Spitalul Universitar, caci acolo se stie ca dintre toate spitalele din Bucuresti pacientii sunt tratati cel mai prost. V-ati ales un exemplu…ce sa va zic? Daca autoarea era bucuresteanca nu stia? Nu se interesase din timp unde e mai bine si unde nu? N-a intrebat, n-a cerut si ea o parere, o referinta, nimic? Greu imi vine sa cred.
      De asemenea ma frapeaza ca „in Romania e cea mai mare mizerie”etc. Va contrazic. E adevarat sunt multe spitale in tara unde nu ai conditii bune, unde nu te vede cineva pana nu dai spaga. „Mergeti in afara”. Ce frumos! Eu va spun ca in Anglia spre exemplu e mai rau. E adevarat ca in spital ai toata ingrijirea si atentia de care ai nevoie, dar daca ai bafta chioara sa ajungi in spital. Acolo pana ajungi poti sa si mori cu zile si nu va vorbesc din buzunar. Stiu pe cineva care e in sistem. Spunea ca o femeie cu ocluzie intestinala a murit dand telefon la salvare. Se plangea ca nu mai poate de durere si i s-a spus ca nu e urgenta, ca poate vorbi. Nu i-au trimis salvarea la timp si femeia a murit vorbind la telefon cu ei. Evident diagnosticul i l-au pus de-abia la necropsie. Da, oameni buni asta a fost in Anglia…si nu e singurul caz, sunt multe asemenea in fiecare luna, iar tratamentul universal pentru toate bolile e paracetamolul (asta pana ajung in vreo forma nasoala). Asa ca nu mai aruncati cu pietre in Romania ca e cea mai mizerabila, in alte parti vedeti bine, poate fi mai rau. Sa nu creada cei de aici ca pe afara umbla cainii cu covrigi in coada ca nu e chiar asa.

      1. Avatar Sorin
        Sorin

        Anika, daca nu te superi, traiesti in Anglia ?
        Eu traiesc aici din 2010 si sistemul sanitar de aici este de foarte multe ori mai bun decat cel din Romania. Te rog nu mai dezinforma lumea. Multumesc anticipat.

        1. Avatar CRISTIAN
          CRISTIAN

          Pot sa confirm si eu cele spuse de d na Anika traiesc in Anglia de 8 ani si efectiv nu am cuvinte de a descrie sistemul sanitar din Anglia , lasand la o parte felul cum esti tratat si curatenia din spitale doar cu atat se pot lauda in rest e jale !!! Paracetamol scrie pe voi indiferent de boala care o ai !!! Si ce e culmea mai traiesc si in Cambridge unde exista unul dintre cele mai mari spitale din UK cu aparatura complexa etc dar ce folos daca doctorii „lipsesc” din acest spital si mai e ceva si anume legislatia e una din piedicile care stau in calea doctorilor de a da un diagnostic pe masura intrucat daca dau gres tu ca pacient poti sa pretinzi pagube de sute de mii de lire ….as putea sa incep sa va povestesc foarte multe lucruri dar efectiv nu am timpul necesar …nu spun ca e mai bine in Romania dar nu mi e rusine nici cu Anglia .

      2. Avatar Valentin
        Valentin

        Anika nu stiu prin ce ai trecut , eu zic sa lasi Bucurestiul si sa mergi in tara si sa vezi in ce hal sunt lucrurile, Bucurestiul nu reprezinta tara, dupa cum unii vor sa creada . Aici ne-am legat de spitale care in cele mai multe zone sunt jalnice, intr-un oras mai maricel s-a mai facut ceva dar nici acolo mult in multe dintre aceste spitale este la fel si mai rau decat descrie Ioana, statul la usi serviciile care lasa de dorit cerututl de spaga, dar mai rau nu s-a mai investit nimic cad peretii in saloane cade tavanul si tu esti internat bolnav acolo, nu s-a vopsit de 20 de ani sau mai mult . AI fost la baie la un salon sa vezi in ce hal arata, ai vazut cat este de negru si murdar, ai experimentat indiferenta personalului care este responsabil sa faca curatenie si sa dezinfecteze ?
        Lasa clinicile private care sunt puse la punct.
        Spitalele sunt doar una , ai fost la primarie sa iti rezolvi acte ? La cate ghisee te-ai plimbat si cate zile ti-a trebuit sa faci ceva ? Cat a trebuit sa iti iei liber de la lucru sa poti sa iti rezolvi o problema ?
        Exemplele pot sa curga multe in continuare …

      3. Avatar Catherine Berg

        De ocluzie intestinala nu se moare in timp ce vorbesti la telefon. Daca a star pina nu a mai putut….nu trebuie sa se inferieze sistemul.

      4. Avatar Elena
        Elena

        Anika, dar de ce trebuie sa stim chestii, de ce trebuie sa alegem spitale, pe deasupra in capitala? Nu crezi ca ar fi mai ok ca oameni precum Oprescu care a furat sa ajunga rapid in inchisoare si spitalele, toate, sa functioneze normal? Nu crezi ca si ala care nu stie chestii trebuie tratat corespunzator intr-un spital oarecare? Si mediculsa fie platit corect, sa aiba sanse sa se dezvolte profesional, nu sa ajunga un lingau pe langa domn profesor X? Asa sunteti de obisnuiti cu nefirescul incat puneti incontinuu caruta inaintea cailor.

      5. Avatar Cristina
        Cristina

        Serios? Cand imi e rau, mai intai trebe sa cer referinte la ce spital sa merg??? Tu te auzi cum gandesti? Pai de aia ne merge asa bine, ca oamenii gandesc ca tine!
        Nu a zis nimeni ca in alte tari e lapte si miere, dar sunt convinsa ca e mai bine ca aici. La noi mor copii abia nascuti, adulti cu probleme usoare din cauza bacteriilor din spitale. Si stiu cazuri concrete. Din pacate, stiu ZECI de cazuri care s-au intamplat in mai putin de 2 ani. Tu cate exemple imi poti da din Anglia?
        Plus de asta, nu e vb doar de spitale. Autoarea articolului a mentionat cuvinte gen ‘drumuri’, ‘educatie’ pt copilui ei, civilizatie!. Dar partea asta ai omis-o. Ai auzit si tu de un caz prin Anglia, si gata! In Anglia e mai rau. Nu stiu daca ai observat, dar comparatia se face intre Romania si Spania.
        Ca si concluzie, sunt cazuri ‘stupide’ si in tari civilizate, cand si cand. Dar la noi, cazurile in care mor oameni sunt la regula zilei. Asta legat de spitale. Dar ca om, cu o singura sansa la viata, aleg sa merg acolo unde imi e mai bine zi de zi, daca am posibilitatea.

      6. Avatar Florentina Durneanu
        Florentina Durneanu

        Voi astia toti care luati apararea sistemului mafiot, va scrieti numele cu k de la kilogram,sau cu y…asta e cea tipic!

      7. Avatar zaharie
        zaharie

        total de acord si nu numai in UK si in Canada si in USA …..

      8. Avatar Adrian
        Adrian

        Fără supărare, dar tu ai înțeles exact textul? Eu am impresia ca nu.

    6. Avatar Monica
      Monica

      Si din cauza unora ca tine, Dacyan, a plecat ea de aici – nu, pe tine n-o sa te iubeasca de la distanta, stai linistit… A propos de nascut, crezi ca niste sfaturi de la un medic bun, nu ginecolog, te-ar ajuta?

    7. Avatar Alex
      Alex

      cap de tanc, femeia avea o urgenta

    8. Avatar Daniela
      Daniela

      Dacy draga, esti varza. Nici nu citesti nici nu gandesti…

    9. Avatar Paul
      Paul

      Dacyane, daca nu ai capacitatea mentala necesara sa intelegi un text scris de dimensiune relativ mica, nu sunt sigur ca merita sa imi pierd timpul cititndu-ti comentariile.

    10. Avatar Nicolae
      Nicolae

      Atat ai priceput ?? Ai stricat degeaba ochii . Cum adica ” atat v-ati priceput ” ??? Ce trebuia sa faca in plus ca sa nu existe comentarii imbecile ?? Omul cand are o problema ajunge la spital . CE GASESTE AICI ????? Asta e problema !! Sau trebuia sa dea spaga undeva inainte ca sa o astepte cu bratele deschise ?? Asta e solutia care se poarta . Problema e tot ce se intampla in tara asta, inclusiv in spitale . E cumva bine ??

    11. Avatar Alga
      Alga

      Iar eu înțeleg ca sunteți un pic pe alta lume. Spitalul Universitar are maternitate. Eu am născut acolo în 2009. Și dacă vi se pare ca sutele de mii de oameni care și povestesc poveștile de groază din spitalele românești sunt nebuni sper sa aveți o experiență personala, pe care sa o treceți cu bine, ca sa puteți medita la ce vi s a întâmplat. Și din toate argumentele ei pentru emigrare l ați ales numai pe ăla cu spitalul? Ce grad aveți?

    12. Avatar Bianca
      Bianca

      Spitalul Universitar are si maternitate!! Ca fapt divers. Cand am nascut-o pe fiica-mea, maternitatea de la Elias era in renovare si toate nasterile erau redirectionate intr-acolo, la Universitar. Si intr-adevar, am fost plimbata printr-o gramada de cabinete, ca sa constate fiecare ca, desi mi se rupsese apa, voi naste!!! Si eram pregatita cu toate cele necesare, inclusiv dosarul cu toate analizele pe care le-am facut in timpul sarcinii, pe bani, multi bani, desi sunt asigurata…
      Si inca ceva, se poate intampla sa „iti vina” sa nasti mai devreme, fara sa ai la tine bagajelul etc. Ce faci ? Nu mai nasti????
      Cand am nascut baiatul, de aceasta data la Elias, primaria sectorului 1 nu elibera certificatele de nastere decat dupa 1-2 LUNI de la nastere, timp in care copilul NU AVEA CNP, implicit nici drepturi – practic, pentru sistem nici nu exista! Daca aveai nevoie de doctor sau medicamente/vaccinuri pentru el, aveai nu o problema, ci mai multe!
      Asa ca, stimabile, iti recomand sa faci intai cunostina cu realitatile romanesti si dupa aceea sa ai opinii! O zi buna!
      Ioana, te felicit pentru curaj si imi pare rau pentru noi, cei ramasi in tara, ca suntem captivii hotilor, asistatilor sociali (pe banii nostri, desigur- cum altfel ?!?) si a pomanagiilor…

    13. Avatar Dana
      Dana

      Municipalul are servicii de maternitate si chiar de nu ar avea e un spital de urgente care trebuie sa trateze urgentele.

  4. Avatar Maurizio
    Maurizio

    Ma bucur pe tine, Ioana, si pt sot si pt copil. Si, in sfarcir, pt Geta care va iubeste ff mult.
    Daca cumva luati decizia de a vizita Roma, ta rog sa ma suni.
    Ciao

  5. Avatar Gabriel G.
    Gabriel G.

    Foarte adevarat tot, si eu sunt plecat din Romania de 3 ani si tot spitalul Universitar a avut un rol important in luarea acestei decizii. Am stat o saptamana in spitalul ala, saptamana in care trebuia sa stau acasa in medical, si nu s-a uitat nimeni la mine, exact acelasi lucru am patit, am fost plimbat de la un cabinet la altul si fiecare cauta sa scape de mine cat mai repede. De nervi si simtind ca sunt neputincios pe banii mei, pt ca am platit timp de 10 ani la sanatate si prima oara cand ajungeam in spital ei isi bateau joc de mine, a 5-a zi am mers in fata biroului directorului si nu m-am miscat de acolo pana nu mi-a rezolvat cineva problema. In jur de 3 ore am asteptat acolo in timp ce secretara directorului se uita la mine ca la ciuma, pana a venit un doctor care in scarba a venit si m-a luat de acolo. Am plecat de frica sa nu mai patesc niciodata asa ceva, pt ca este umilitor sa fii tratat ca un gunoi, in tara ta, pe banii tai.

    1. Avatar Cristina
      Cristina

      Sunteti norocos ca ati putut pleca dupa o saptamana din spitalul universitar. Fratele meu n-a mai apucat caci a contactat la ATI bacterii ucigase si a murit de septicemie dupa o luna. Avea 42 de ani! Asa ca da, si noi am luat decizia sa ne crestem copiii in alta parte decat in Romania. Iar eu ma intorsesem dupa un doctorat in Franta sa pot fi „utila” tarii mele, sa fiu o rotita a schimbarii. Ei bine, cred totusi ca nu imi doresc pt copiii mei tot atatea dezamagiri, frustrari si sentimente de disperare si neputinta pe care le-am trait eu in toti acesti ani!

  6. Avatar Ioana
    Ioana

    Este cumplit ce povestești. Îmi pare rău că a trebuit să treci prin așa ceva și înțeleg perfect sentimentul acela de a fi umilit. Sa-ti fie bine acolo unde ești, Gabriel.

  7. Avatar a
    a

    Am amintiri amestecate despre RO.
    In ianuarie 90 am trait o mare, mare fratie in Bucuresti. Unic.
    In vara lui 93 m-am dus in Ro ptr 3 zile pentru tataie. La Baneasa am fost mirat ca mai sunt oameni ramasi acolo.
    Uneori merg acolo. Niciodata de placere. Niciodata nu stau mai mult decat este necesar.
    In martie copiii nostrii au fost in Bucuresti. Nu vor sa mai mearga acolo. Multa galagie si oameni hoti – asta au vazut direct in dialogul cu un sofer de taxi. Batran, hot, prost. Om de-al locului.
    Sotia mea mai imi spune news din Ro. Tai scurt spunandu-i ca imi pasa la fel de mult ca despre Bulgaria.
    Ro este buna. Pentru referinta in a aprecia momentul curent, „departe de tara” si oamenii sai – carora le-as ura… bafta, da’ nu cred!

  8. Avatar petre
    petre

    cel putin partea de vest a tarii a crescut enorm in ultimii ani din toate punctele de vedere , salarii bunicele ,servicii, lumea civilizata chiar si tiganii au emigrat in masa , timisoara ,clujul sau oradea sunt orase in chiar se poate traii decent ,

    1. Avatar Cristian
      Cristian

      Sunt de acord cu tine ca nivelul de trai in Vestul țării a crescut in ultimii ani,ca la Oradea,Cluj sau Timișoara este o alta Românie,altfel de oameni…Dar nu putem trai toți in cele 3 orașe…Așa cum ele s-au schimbat in bine,așa ar trebui să se schimbe și Călărași,Slobozia sau alte orașe din țara…Asta pt a nu fi nevoiți să luam drumul străinătății…

  9. Avatar Paul
    Paul

    Buna Ioana,

    Am facut aceeasi miscare ca si voi. In Ianuarie 2016 am hotarat sa incerc viata de expat in Germania, in NV Germaniei. Ce-i drept nu am copii astfel ca motivatia a fost mai putin puternica decat a voastra. Nu am ales nici o tara cu oameni calzi, placuti si saritori. Organizarea si seriozitatea lor este la superlativ, dar pt mine nu a fost suficient, „click-ul” nu s-a produs.

    Spitalele si clinicile sunt nemaipomenite, dar pentru mine asta nu a fost un factor decisiv si imi doresc sa nu fie niciodata. M-au „furat” de multe ori, au facut-o oficial.

    Acum, dupa 1 an si 6 luni sunt in Romania. Da, m-am intors in Romania de 3 saptamani. Nu imi pare rau ca am incercat viata de expat in Germania dar nu imi pare rau nici ca m-am intors.

    Va urez multa bafta!

    Cu stima,
    Paul.

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Multumesc pentru ca ai impartasit experienta ta. Sa-ti fie bine, Paul! Indiferent de locul in care ai ales sa traiesti!

  10. Avatar Geo
    Geo

    Cred ca, daca orice familie din tara asta ar avea variante de a si incepe o viata noua in alta parte a lumii ar disparea coruptia. Sacalii astia din politica n ar mai avea buget..n ar mai avea ce fura.
    Ar disparea ei si neamurile lor, apoi am putea reseta tot.
    TOT!!

    1. Avatar Lady Carmen
      Lady Carmen

      Niciodata nu vor disparea.Cand ”cancerul” s-a instalat…. ala duce la pieire.

  11. Avatar Iulian Gabriel Stancu
    Iulian Gabriel Stancu

    Am plecat de un an de zile de „acasa” si ma tot gandesc pentru ce m-as intoarce……siiii? Nimic… nu am pentru ce , nu vad nici cea mai mica rază de speranță. Păcat de tot ce este frumos, păcat de oamenii buni care-si vor pierde bunătatea, păcat, mare păcat. Acum imi pare rau ca m-am amăgit 15 ani pana sa-mi dau seama ca puteam acesti ani sa-i trăiesc mult mai linistiti,,,, din toate punctele de vedere.Iti doresc multa sanatate ( restul vor veni de la sine). M-ai facut sa vad lucrurile mult mai clare si pentru asta iti multumesc!!!

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Multa sanatate!

  12. Avatar Gabriela
    Gabriela

    Mă bucur pentru tine si familia ta. Anul acesta, deși am 50 de ani, e pentru prima oară când îmi doresc sa plec din tara. Nu-i mai pot suporta pe toți șpăgarii, guzganii rozalii, secretarele de scoala generală ajunse ministru, manageri de reviste de țâțe ajunși miniștri ai culturii, de toți cei care de-abia s-au tarat prin scoala si acum au doctorate și umplu bancile parlamentului sau sunt edilii localităților in care trăim. Am o fata care este studenta la medicina si ceea ce-mi povestește nu mă încânta.Totul este putrezit. Începusem sa întrevăd o speranța anul trecut cu Cioloș, Vlad Voiculescu si alții care nu lucrau pentru ca sa-si asigure viitorul, ci ca sa ne asigure viitorul. Iar ce se întâmpla acum…. simt ca nu mai pot. Iubește-o de la distanță, deci.

    1. Avatar Elena
      Elena

      Inteleg perfect. Insa cred ca oamenii cinstiti trebuie sa faca front comun. Poate, nu stiu alta cale.

  13. Avatar NICOLETA
    NICOLETA

    Si eu am părăsit România ,acum 10 ani,din aceleaşi motive.Locuiesc impreuna cu sotul meu in Alicante,Spania. Noi folosim sistemul public de sanatate care i-a salvat,la propriu,de 2 ori viata sotului meu (odata un infarct si alta data un accident groaznic de moto). Cand am vazut cum functioneaza (acelasi sistem ca in Romania,doar ca aici functioneaza) am zis ca aici e Raiul.Nu-mi venea sa cred cum ne tratau,tot personalul,si
    nimeni nu cerea „atentii”. Doamne ajuta sa nu avem nevoie de ei (de spitale,zic),da’ stiu ca daca avem,aici suntem tratati ca oameni nu ca niste specii inferioare lor,personalului sanitar (asa cum ma simt eu tratata cand intru intr-un spital,public,in Romania. Doamne ajuta,sanatate la toata lumea.

  14. Avatar vasi
    vasi

    Frumos scris,cu sufletul,multa bafta in continuare si mai ales succes la scris .
    Si eu am plecat din tara in 2002 cu acelasi sentiment de neputinta,si pe parcursul anilor am vazut ca situatia in loc sa se amelioreze,s-a deteriorat mai mult si mai mult de-a lungul anilor,iar oamenii de rand o duc din ce in ce mai rau.
    Chiar daca au fost multe lucruri bune care au aparut,diverse infrastructuri e mai mult praf in ochi,comert si iar comert,zone industriale in care muncitorii romani sunt „mulsi” pe „un salariu decent „zic ei,insa noi stim ca salariile sunt sub orice critica.
    Vrem sa fim Europa,in sufletele noastre suntem,insa prea mult ne-a tras si ne trage coruptia in jos.
    Bafta celor ce sunt acolo si celor ce sunt plecati,fiindca lupta continua oriunde ai fi,sistemele sunt diferite iar coruptia castiga teren si in statele dezvoltate din restul Europei,sau mai bine zis datorita fortei si mijloacelor de comunicare intre oameni,ies la iveala lucruri care odinioara erau mai bine ascunse….
    dupa toate acestea,sa nu uitati sa fiti fericiti,sa va iubiti si sa va ingrijiti de sanatate si de familie,sa va bucurati de lucrurile simple si sa zambiti,restul o sa fie doar pulbere si doar viata si continuitatea ei primeaza,mana in mana cu respectul si iubirea

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Multumesc mult pentru incurajari! Foarte frumos ati scris.

  15. Avatar Victor
    Victor

    Romania este intr un plin proces de schimbare! Unul greu, de durata, anevoios, dar se schimba. Iar Romania se schimba pentru ca oamenii se schimba. Sunt psihoterapeut si lucrez cu oamenii in structurile lor cele mai profunde. Poalele mancate de molii ale acestei tari nu sunt altceva decat suflete suferinde, chinuite de ani, ale oamenilor acestor meleaguri. Insa si asta se schimba. Se vindeca. Continuu! Evenimentele politice din ultimul an, puterea si exprimarea cu asumare a pozitiei fata de autoritate, investitorii straini ce vin din ce in ce mai multi datorita varfurilor pe care le avem in diverse domenii, sunt doar putine dintre exemplele ca oamenii vor sa schimbe si deja au actionat. Iar asta inseamna enorm. Inseamna ca Romania va avea o imbracaminte noua. Dar, ca orice proces, dureaza! Iar in acest timp unii dintre noi mergem sa apreciem pliurile elegante alte altor tari, altii punem mana sa incepem sa coasem si sa reparam aici, altii, din comoditate, prefera doar sa accepte moliile si repete comportamente vechi. Dar intr un fel sau altul, toti invatam si toti ne schimbam. Prin alegerile noastre, prin asumarile fiecaruia. Nu exista greseli, ci doar invataturi. Iar Romania nu este o gresala, ci un drum spre vindecarea si schimbarea Sufletelor noastre! ??

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Sper, din tot sufletul, să aveți dreptate. Nimic nu mi-aș dori mai mult decât să văd o schimbare în bine, din păcate, nu cred să o apucăm în timpul vieții noastre.

      1. Avatar Gabriela
        Gabriela

        Azi am trecut bacul peste dunare la galati. Eram a treia masina. In 30 de secunde am cumparat bilete. Bacul era plin. Ramasesem ultima masina. Si am gandit, da, va trebui sa luam bacul urmator ca nu mai avem loc. Dar ne-au facut semn. Si am avut loc. Asa ca inainte de a gandi ca nu vei apuca sa vezi schimbarile in timpul vietii voastre, bucura-te ca se intampla si spera ca vei fi surprinsa placut. Va doresc succes si sa va construiti o viata frumoasa acolo unde simtiti ca sunteti acasa.

      2. Avatar Aliss
        Aliss

        DaCYAN, nu cred ca prea stii despre ce vorbești…încă un dac verde ce se pricepe la toate, mai ales la ce habar nu are …

    2. Avatar george
      george

      ha, ha, ha. Romania nu se va schimba NICIODATA. Sfatuiesc pe toti care mai au un dram de minte si vor sa traiasca decent sa plece din tara asta in care lichelele, prostii, hotii ajung ministrii si acapareaza tot.Niciodata nu a fost altfel si asa va ramane. Gunoaiele vor iesi intotdeauna la suprafata. Romania este in plin proces de teleormanizare.Are grija Dragnea cu nesimtire si tupeu de ciocoi. Lucreaza cu mult spor la asta. Incet, incet romanii se vor multumi cu oase aruncate in scarba de toti mitocanii ajunsi politicieni ,imbuibati din impozite si taxe platite de fraieri la bugetul de stat. Uitati-va cine conduce cultura, educatia , economia, cine imparte banii din bugetul de stat, etc. Numai si numai prosti , analfabeti, hoti ,mincinosi. Mai bine apreciem pliurile elegnate din alte tari” decat sa traim in ra….. politicienilor de doi bani ai romaniei sustinuti de majoritatea romanilor care traiesc din ajutoare sociale la limita existentei si culmea , se simt bine asa.

      1. Avatar Doru
        Doru

        Mi-am propus sa nu intervin in discutie, insa cele scrise de George reflecta exact ceea ce gandesc.Asa ca, George, AI UN MARE BRAVO !!! Ai punctat EXACT problemele din tara.Eu am plecat la 46 de ani si nu m-as mai intoarce NICIODATA ! Am tot 46 de ani ! 🙂

  16. Avatar Tavi
    Tavi

    Dacă toți cei care ne considerăm civilizați și cu bun simț plecăm din țară, cine mai rămâne să schimbe ceva aici?

    Mi se pare atât de aiurea când văd cu câtă ușurință aruncă unii români cu noroi în România … Nu vă poate și nici n-ar trebui să vă poată obliga cineva să rămâneți în țară, plecați, dar dacă n-aveți nimic bun de zis și nici nu rămâneți să ajutați la îndreptarea ei, măcar n-o vorbiți de rău în lume. Avem deja o imagine foarte proastă, nu este nevoie să ne „ajutați” s-o stricăm și mai tare. Mulțumim!

    Foarte bine că v-ați salvat familia și copilul din infernul ăsta, dar eu aș aprecia dacă ați iubi România de la distanță și doar atât, fără să ne mai spuneți cât de proști, nesimțiți etc suntem. Știm și noi că avem probleme și ne străduim să punem umărul la rezolvarea lor.

    Aveți dreptate, sunt probleme mari și în sistemul de sănătate și în sistemul de învățământ și în alte sisteme, dar care este soluția? Să plecăm toți ca să „putem iubi România de la distanță?” Nu, nu asta este soluția, trebuie să rămânem aici și să facem tot ce ține de noi pentru a îndrepta ce este de îndreptat.

    1. Avatar dana
      dana

      I-am admirat pe oamenii care au iesit in luna februarie in strada, am plans ptr ei. Eu nu cred ca as fi avut puterea pe frigul ala, sunt debil. Dar solutia nu e sa ramanem acolo, cum spui tu, eu cred ca solutia este sa plecam toti sa vedem pe cine mai conduc politicii astia nenorocitii, burtosi si puturosi. Solutia este sa-si reduca salariile si privilegiile pe care le au ca in tarile din nord, Finlanda etc. Spre deosebire de exodul sirienilor pe noi ne vor primi

      1. Avatar Tavi
        Tavi

        Dana, îți respect părerea, dar eu cred că soluția este aceea de a rămâne și de a-i îndepărta pe burtoșii și puturoșii despre care vorbești.

        Eu am ieși în stradă în iarnă și m-am simțit foarte bine, n-am simțit deloc frigul. Am fost înconjurat numai de oameni faini și civilizați.

        1. Avatar nicu
          nicu

          tavi si eu am fost in strada in iarna si tot asta m-a determinat sa plec . tot asa ca multi altii am incercat si am sperat sa reusim .dupa episodul cu iesitul in strada mi-a murit , a murit orice speranta . fiecare om are rabdarea si puterea lui . la cei care au plecat s-au terminat si sperantele si puterile . dupa ce am iesit in strada si am vazut ca nu putem schimba nimic intr-o luna m-am decis sa plec asta in condiitile in care am lasat in tara 2 copii si sotie pe care vreau sa i aduc cat de curand .iti zic asta sa nu crezi ca celor plecati le-a fost sau le este asa de usor …stiu zic si eu ca multi altii: e greu afara e greu dorul de tara.!.. insa pana nu patesti nu intelegi

          1. Avatar Tavi
            Tavi

            Nicu, imi pare rau ca oameni ca tine si ca altii (cu bun simt) renunta si se hotarasc sa plece.

            Da, nu este deloc usor sa vezi nenorocitii astia care ne conduc, cum ne sfideaza. Nu este placut sa vezi functionarii publici cum te trateaza ca pe un gunoi cand te duci sa le dai bani (sa platesti impozite, taxe etc).

            Nu este usor, dar va intreb pentru a n-a oara, „Solutia este sa plecam cu totii si sa ii lasam sa isi bata joc de tara asta?”

    2. Avatar Ștefan
      Ștefan

      Tavi, România nu are ”probleme” și ”imagine proastă” din cauza drumurilor, servicii publice, sănătate, educație și a unor guverne de rahat. România are aceiași problemă ca India unde 50% din populație n-au acces la WC, în mod similar și 50% din români se duc în fundul curții să rezolve o urgență. Din această comparație poate înțelegi că LIPSA DE CULTURĂ ȘI CIVILIZAȚE este factorul care împinge România la vale. Și eu am părăsit țara din 2015, (numai în 2015, din păcate) am încercat pe diverse căi să opresc derapajul, să țin piept avalanșei de prostie, nepăsare, îndobitocire, dar mi-a fost imposibil. Așa că decât să mă las îngropat mai bine am plecat. Eu sunt de părere că o societate nu o poți schimba de sus în jos, gen ”făurirea omului nou și a societății multilateral dezvoltate”. Societatea evoluează de la sine, civilizația crește se dezvoltă sub influența mai multor factori, fiind totodată cumulul culturii și civilizației membrilor societății respective. Peste vreo 30-40 de ani (sîc! Brucan) România va avea poate o pondere de peste 80% din populație civilizată, conștientă de rolul ei de forma o societate, o țară, o națiune.

      1. Avatar Tavi
        Tavi

        Ștefan, dacă citești atent ceea ce am scris vei vedea că am menționat sistemul de învățământ printre cele cu probleme.

        Văd că spui că ai „încercat pe diverse căi să oprești derapajul …”. Nu te întreb ce ai făcut și care au fost căile prin care ai încercat s-o faci, dar este clar că n-a fost suficient.

        Felicitări că ai plecat din România și-mi pare rău că abia în 2015 ai făcut-o, dar ți se pare că cer prea mult când spun că ar fi frumos ca cei care au plecat să se bucure de viața bună pe care o duc în noua țară și să nu vorbească de rău țara în care s-au născut? Eu atât mi-aș dori, nimic mai mult.

        Nu încerc să conving pe nimeni să se întoarcă sau să nu plece. Plecați, dar nu aruncați cu pietre în țara pe care măcar câțiva dintre strămoșii voștri au iubit-o și poate că au vărsat și sânge pentru ea.

    3. Avatar Victor
      Victor

      Dragă Tavi.
      Nimeni nu vrea să arunce cu noroi în România, dar în primul rând suntem datori față de viața noastră și a copiiilor noștri ca să trăim o viață mai bună. Abia apoi suntem datori țării. Eu sunt ”încă” în țară și n-am vrut sau poate n-am avut curajul altora s-o iubesc de la distanță, iar …. de 15 ani am dat totul pentru ea, tot ce mi-a stat în putință … și ce-am primit înapoi? Ce-am reușit să schimb? Nimic. Și nici nu voi putea. Dar, durerea cea mare e că nu știu cât mai voi răbda. Asta e problema mea și, probabil, a multora ca mine.

      1. Avatar Tavi
        Tavi

        Dragă Victor,

        Așa este, viața copiilor este cea mai importantă, dar tocmai de aia trebuie, noi, cei care suntem aici, să îndreptăm țara asta.

        Fără discuții, singur nu vei reuși să schimbi nimic, dar împreună o putem face. Important este să nu-i lăsăm să ne dezbine, pentru că ei asta își doresc. Vor să alunge toți oamenii competenț din țara asta și să rămână numai cei pe care „burtoșii și puturoșii” de la putere (cum bine le zicea cineva mai sus) îi pot manipula cum vor. Nu trebuie să le permitem să facă asta.

    4. Avatar Vio

      Romania este o tara iubita de toti cei care emigram.Poate n-ati inteles, dar, oamenii sunt cei care dau o imagine proasta.Cei care nu-si fac treaba pentru care sunt platiti.Cei din sistemul de sanatate, de invatamant, bugetarii…Oriunde mergi te izbesti de figuri incruntate.Tot oamenii sunt cei cate fac o mizerie crunta, pe unde trec.De cate ori ajung in tara ma izbeste mizeria.Ne lipseste educatia, empatia si spiritul civic.Si daca indraznesti sa atragi atentia esti injurat.Si nu in ultimul rand, suntem lasi.Nu stim sa fim uniti.Ne caracterizeaza ,, capul plecat, sabia nu-l taie”.Degeaba am incercat sa lupt in firma unde lucram, cu ilegalitatile la care eram supusi.Pe la colturi toata lumea revoltata.Si cand m-am ridicat sa vorbesc, am ramas singura.Asa ca incercati dvs.Aveti tot dreptul.Eu am incercat si n-am avut cu cine.

      1. Avatar Tavi
        Tavi

        Vio, majoritatea celor care au plecat spun că ei au încercat să facă ceva, dar nu au reușit. Probabil că n-ați făcut-o cum trebuie sau ați încercat s-o faceți singuri, iar singuri nu veți reuși niciodată.

        Te asigur că mai sunt oameni care s-ar fi alăturat demersurilor tale, dar probabil că n-ai știut cui să te adresezi.

        Mai este ceva, cei din țările civilizate, chiar dacă au și ei problemele lor (corupție există în toate țările într-o anumită măsură) foarte, foarte rar îi vei auzi vorbind despre ele. Ei scot în față părțile bune. Noi, românii, facem exact invers, abia așteptăm să spunem cât de civilizați suntem noi (cei care povestim), dar ce ghinion am avut că ne-am născut în țara asta plină de nesimțiți, lași și incompetenți.

        1. Avatar Vio

          Nu scot in fata problemele de coruptie?Ba urla stirile cand cineva este banuit de coruptie.Stii care-i diferenta?Ca a doua zi isi dau demisia din functia ocupata.Isi sustin nevinovatia, dar isi dau demisia.Din partid, din parlament sau din orice functie publica.Nu vine nimeni sa le puna palma sau sa le dea imunitate.Asta este diferenta.Recent a fost eliberata din puscarie o cantareata celebra pentru ca nu a platit impozite corect.Asta este diferenta.Nu contraza cine esti.Faci puscarie daca incerci sa eludezi statul, sau sa furi.Stii cat se plateste in Spania Cas? 4.5%.In Romania 5%.Aici nu exista plafon la retete sau analize.Retetele sunt compensate 80, 90%, iar orice analiza este gratuita.Urgenta este gratuita si pt cei ce nu muncesc.De banii opriti din salariu am toate drepturile unui spaniol.Spitalele de stat sunt dotate ultima generatie.Si lingi pe jos de curatenie.In orice institutie a statului mergi esti tratat cu zambete si bunavointa.Exista termen pt orice si n-a existat sa nu-l respecte.Am eu puterea sau tu sa schimbam asta in Romania?Pot eu sau tu, sa-i facem pe astia de la putere sa nu mai fure?Putem sa schimbam 80% din administratie?Eu am stat 40 de ani in Romania.Restul vreau sa mi-i petrec fara sa mai lupt pt orice drept care mi se incalca.In Romania n-am prins nici macar o singura data o reteta compensata in 40 ani.Ghinion, era mijlocul lunii sau sfarsitul lunii.Asa ca le-am cumparat la pret intreg pt ca nu mai era plafon.Cand am fost internata cu fata in spital a trebuit sa cumpar tratamentul si branula, pt ca „n-avem bani”.Pentru ce plateam Cas?Ca sa fure domnu’ director din Constanta.Care e arestat acum.Chiar putem sa le schimbam noi mentalitatea celor care voteaza ca ,, ne-au mai dat 100 de lei la pensie”?Eu nu cred.De asta am plecat.Si n-a fost usor deloc sa iau viata de la capat la 40 de ani, si sa las tot ce-am construit o viata intraga, in urma.Pentru ca mi-am pierdut speranta ca se mai poate schimba ceva.Daca anul trecut mai eram in tara, dupa alegeri as plecat cu siguranta.Daca imi pare rau de ceva, imi pare rau ca n-am plecat mai devreme.

          1. Avatar Tavi
            Tavi

            Vio, prin tot ce ai spus nu ma contrazici cu nimic.

            Eu in toate postarile pe care le-am scris am spus ca este nevoie de voi, oamenii cinstiti si cu bun simti, ca sa luptam impotriva nesimtitilor si coruptilor care ne conduc.

            Bineinteles ca civilizat este asa cum spui ca se imtampla in tara in care te-ai mutat. Esti acuzat de coruptie, da-ti demisia, rezolva-ti problema si te intorci inapoi in politica.

            Chiar tu spui ca medicul din Constanta este arestat acum, deci, asta inseamna ca se misca ceva, ceva. Nu?

            In fine, am inteles perfect ce spui si ai dreptate, dar revin cu intrebarea mea obsesiva: „Care este solutia, sa plecam din tara toti oamenii cu bun simti?”

    5. Avatar Beatrice
      Beatrice

      …..si noi am plecat, recent, dupa ani buni de a incerca sa facem ceva, sa fim altfel, sa muncim, sa platim, sa fim cu bun simt…..si….degeaba. Nu am mai gasit repere morale autentice, modele sau o realitate in jurul nostru curata pe care sa o prezintam copilului nostru ca fiind corecta sau in care sa avem incredere ca il vor ajuta sa se formeze ca om. Si am ales sa plecam, obositi, tristi, mahniti ca am dat atatea sanse Romaniei si am fost facuti pe la spate incontinuu. Am fost martorii prea multor nedreptati, marlanii, acte de coruptie, mizerie, am fost umiliti de catre Romania. Eu – ofiter, sotul – medic. Ce am gasit in alta parte? in primul rand bun simt, oameni cu zambetul pe buze in jurul nostru si profesionalism curat. Am regasit acea dimensiune a timpului pe care o pierdusem. Aici nu te haituieste nimeni, exista relaxare si timp pentru familie. Lucrurile sunt simple si stabile. Ce-mi lipseste? Familia ramasa acasa si regretul ca Romania are tot ce-i trebuie, dar refuza sa se trezeasca. Ne-a luat mult sa facem pasul, am tot sperat, am tot crezut. Copilul nostru parca merita mai mult. Inca nu ne e dor, decat de munte, verde si frumos. Dar de romani, nu.
      NU regretam pasul, ci doar faptul ca ne-a luat atat de mult timp sa o facem. Succes celor care au avut curaj. Oricat ti-ai iubi familia, daca te abuzeaza, pleci. Oricat ne-am iubit tara (si inca o facem), …..am plecat.
      …pentru ca Romania nu a facut NIMIC sa pastreze oamenii valorosi, medicii, inginerii, profesionistii, si inca nu face. Pentru ca Romania nu investeste in educatie si NU promoveaza valorile. Pentru ca in Romania e pur si simplu greu. Nu am fugit de greu, dar nici dragoste cu forta nu se poate, nu?
      Era in 2006 cand am hotarat sa raman in tara sa pun umarul la schimbare si sa ajut cu tot ce pot. Cred ca mi-a ajuns….

      1. Avatar Tavi
        Tavi

        Beatrice, vă doresc, ție și familiei tale, mult succes și o viață așa cum vă doriți în țara pe care ați ales-o.

        Am mai spus-o și repet, nu vreau să conving pe nimeni să se întoarcă în țară și nici să nu plece. Momentan, în România este nevoie de oameni care sunt hotărâți să rămână și să ajute, nu de oameni care sunt rugați sau conviși de alții să rămână sau să se întoarcă. Mi-ar plăcea doar ca cei care pleacă, dacă n-au nimic bun de zis despre România, să nu zică nimic.

        Nu îi judec pe cei care au plecat, este normal ca fiecare să procedeze așa cum consideră că este mai bine pentru el și pentru familia lui.

        1. Avatar Ioana
          Ioana

          Nu sunt de acord cu tine, Tavi. Fiecare are dreptul să vorbească despre ceea ce îl nemulțumeste, la fel ca și tine. „Dacă n-ai nimic bun de zis, atunci taci” – nu este constructiv și nu aduce nimic bun.

          1. Avatar Tavi
            Tavi

            Ioana, ai tot dreptul să nu fi de acord cu mine, dar s-ar putea să nu fi înțeles exact la ce mă refer (posibil ca eu să nu fi fost destul de clar).

            Susțin libertatea de exprimate cel puțin la fel de mult ca și tine, dar să pleci și să-ți vorbești de rău țara în care te-ai născut și ai crescut mi se pare că este ca și când ți-ai vorbi de rău un membru al familiei în fața unor necunoscuți. Să nu faci treaba asta mi se pare o chestie de bun simț, de bună creștere, nimic mai mult.

            Dacă, comentariile tale ajută cu ceva, vii cu niște soluții, atunci, da, spune ce ai de spus, dar dacă vrei numai să arunci cu noroi, mai bine nu o faci. Îți vezi de viața ta frumoasă și îi lași pe ceilalți să-și vadă de a lor.

            Din experiență, știu că oamenii fericiți nu aruncă vorbe urâte altora, deci cei care o fac, oricât ar vrea să o ascundă, sunt oameni triști.

            Și pe mine mă deranjază multe lucruri în România și-mi spun nemulțumirile, dar o fac în interior, în familia România. Eu sunt aici și continuu să mă lupt așa cum ați făcut-o și voi până când ați decis să renunțați.

            Am 36 de ani și nu am lucrat niciun moment la stat, nu rămân în țară pentru că am vreun interes ascuns sau pentru că n-aș avea încredere că aș putea reuși și într-o altă țară, așa cum ne acuză un domn care a postat aici, pe cei care alegem să nu plecăm. Aleg să rămân pentru că iubesc România și este nevoie de noi aici.

          2. Avatar Ioana
            Ioana

            Una este să vorbești țara de rău, alta este să vorbești – cu părere de rău – despre realitatea de la noi. Să mai clarificăm un lucru: eu n-am vorbit ”țara” de rău, am vorbit despre cei care o căpușează și o sufocă de atâția zeci de ani. Și, încă o dată, a vorbi despre probleme nu înseamnă a ponegri sau a arunca cu noroi. Nu e nimic imoral în a vorbi despre asta și nu are nicio legătură cu spațiul geografic în care te afli. Articolul meu e unul de opinie, nu trebuie să dea soluții, trebuie doar să prezinte lumea așa cum o văd eu și atât. Ce e de făcut sau dacă o fi vreo soluție, asta rămâne să ne dea de gândit tuturor. Eu n-am văzut niciuna. Poate alții o văd.

          3. Avatar Tavi
            Tavi

            Ioana, asa cum ai spus si tu, estei libera sa scrii exact ce vrei, dar inainte sa o faci, gandeste-te daca scriind ceea ce scrii nu mai stirbesti putin din imaginea deja super sifonata pe care o are tara asta pe care „o iubesti de la distanta”.

            Daca o iubesti, dar n-o poti ajuta nu este nicio problema, dar las-o, nu-i scoate in evidenta toate lucurile negative.

            Chiar nu exista nimic bun, in tara asta, despre care sa scrii? Probabil ca exista, dar de ce sa o faci cand poti spune ce este nasol, nu?

          4. Avatar Corina
            Corina

            Ioana …

            Daca mama ta nu ar fi ceea ce iti doresti, daca mereu ti-ar repeta ca nu esti buna de nimic, ca ia uite colega ta de banca ce frumos scrie si canta, etc., ce ai face?

            Da, poate ca este un exemplu stupid, dar in viziunea mea, asta este fiecare tara pentru locuitorii ei: o mama. Mai buna, sau mai putin buna, mai grijulie sau distrugatoare. Dar mama poate fi in orice fel doresti tu, ceea ce devii tu ca om (la modul general), depinde numai de tine si alegerile tale.

    6. Avatar Gabriel
      Gabriel

      Îmi pare foarte rău Tavi ca nu ai înțeles esența mesajului. Ca sa fiu franc si eu sunt departe de țara de aproape 8 ani dar doar fizic nu si cu sufletul care mi-a rămas îngropat in pământul Țării.
      Nimeni nu denigrează Țara, cu toții ii vrem doar binele si propasirea Ei dar la urma urmei avem cu toții doar o singura viața si ne dorim sa obținem maxim din ea. Destul cu generațiile de sacrificiu- e ceea ce se deduce din mesajul tău! Generația bunicilor mei a fost sacrificata in război, iar generația părinților mei a fost de asemenea sacrificata pentru a construi „omul nou” cu „înaltă conștiința socialista”. Generația noastră a fost prima care nu a acceptat sa mai fie sacrificata ieșind in strada in Decembrie! Iar acum când după 26 de ani de atunci vedem ca Țara este confiscata total de o oligarhie de sorginte răsăriteană nu mai avem alta soluție decât cea a lui Goga: Tu Oltule)…”Si sa-ti aduni apele toate/ Sa ne mutam in alta tara!”
      Nu putem, așa cum de altfel ne-am dori cu toții sa însănătoșim aceasta Țara ascunzandu-ne cu capul in nisip ci doar arătând cinstit care sunt durerile generației noastre! Nimeni nu înjură Țara ci doar spunem cinstit REALITĂȚI Românești!
      O viața buna Romani, oriunde v-ați afla!

      1. Avatar Tavi
        Tavi

        Gabriel, și mie îmi pare rău dacă am înțeles greșit, dar, oricum, mesajul pe care am vrut să-l transmit eu rămâne valabil.

        Pe de altă parte, Gabriel, mă bucur dacă tu ai întâlnit numai români care „nu denigrează țara”. Din păcate, eu am fost mai puțin norocos și am văzut mulți amici care au plecat din țară și care acum vorbesc despre România ca despre o groapă de gunoi populată numai de inculți, nesimțiți, leneși etc.

        1. Avatar Catalin
          Catalin

          Tavi, pentru a înțelege reacția celor plecați trebuie să trăiești un timp afară, pe acolo pe unde sunt ei. Numai așa vei ști cum trebuie să fie lucrurile într-o țară normală, vei putea face o comparație corectă și vei ajunge la concluzia că, din păcate, România chiar este foarte departe de normal, din toate punctele de vedere. În România s-au distrus ori se distrug și lucrurile bune pe care le avea iar majoritatea celor rămași acasă sunt indiferenți ori chiar se bucură ca nebunii de la circ. Românii plecați din țară pot face și fac mult mai mult pentru România de acolo de unde sunt. Dacă atunci când spui ”să pună umărul la schimbare” te referi doar la a participa la proteste aici, în țară, o să-ți dau exemplul meu – rezident în Barcelona de peste 10 ani, am participat la toate mitingurile mari din București, adică am venit special pentru a participa (luam avionul, mergeam la miting și mă întorceam cu alt avion…) Dar am participat și la consolidarea imaginii României prin pregătire profesională,seriozitate și comportament desăvârșit, acolo unde m-a dus viața și bineînțeles, am trimis ori am cheltuit personal în România, foarte mulți bani câștigați afară (toți banii – nu am investit nimic acolo și nu mi-am pus niciodată problema rămânerii definitive în altă țară) Din păcate, românii de acasă nu vor să accepte ajutorul nostru, a celor care am învățat printre străini, de multe ori cu mari sacrificii, cum se pot face lucrurile – de fapt chiar suntem îndepărtați brutal din viața publică!

          1. Avatar Tavi
            Tavi

            Cătălin, sunt de acord cu tot ce ai scris aici, mai puțin cu faptul că pentru a-i înțelege ar trebui să trăiesc și eu un timp afară.

            Dacă te referi la faptul că ar trebui să-i înțeleg că pleacă și aruncă în noi cu noroi (eu asta reproșez, nimic altceva) nici nu vreau să iau în considerare așa ceva. Ține de bună creștere să nu-ți vorbești țara de rău în fața străinilor.

            Nu, când spun „să punem umărul la schimbare” nu mă refer numai la participarea la proteste. Mă refer la a avea un comportament de bun simț în fiecare zi, mă refer la a nu da șpagă, mă refer la a nu accepta șpagă, mă refer la a nu arunca gunoi pe jos, mă refer la multe alte chestii minore care adunate dau diferența dintre România și țara la care toți visăm. Noi, fiecare individ în parte, prin ceea ce facem în fiecare zi (lucruri minore) vom schimba România.

            Din ce am văzut că ai scris, trag concluzia că ești unul dintre românii care fac cinste acestei țări. Prin comportamentul civilizat pe care-l ai în țara de adopție faci bine României. Cei care intră în contact cu oameni ca tine își dau seama că nu este adevărat tot ce au auzit de la alți români care scos în evidență tot ce este mai rău la noi.

        2. Avatar Doru
          Doru

          Draga Tavi,

          Toata lumea ti-a explicat pe aici ca nu vrem sa ne vorbim de rau tara in care ne-am nascut (desi locul unde te-ai nascut nu are nicio relevanta in caz ).Ideea este ca toti cei care am plecat , am facut-o pentru diferite motive care tin strict de ” ponegrirea ” tarii : politic infetc, oameni nesimtiti, sistem de valori rasturnat, servicii execrabile, spaga cronicizata si multe altele.
          Iar daca tara asta minunata ne-a ” obligat ” sa plecam datorita celor de mai sus, cred ca avem tot dreptul sa ne revoltam si sa aratam mizeriile din ea.Nu contribuim la prezentarea denigratoare a tarii noastre, ci insasi tara o face, in fiecare zi !

          1. Avatar Tavi
            Tavi

            Draga Doru,

            Asa cum voi aveti dreptul sa spuneti ce vreti (eu nu v-am interzis sa spuneti ceva, doar am sugerat ca poate ar fi bine sa n-o faceti), tot asa am si eu dreptul sa-mi spun parerea. Corect?

            Spui ca mi-a explicat toata lumea …. Nu pentru ca sunt greu de cap repet obsesiv anumite chestii, ci pentru ca am vrut sa raspund fiecaruia in parte. Fiind vorba despre acelasi subiect, m-am vazut nevoit sa repet anumite chestii. Mi s-a parut mai ok asa decat sa raspund spunand „Cititi raspunsul pe care i l-am dat lui X sau lui Y”.

            Da, Doru, exista „politic infect, oameni nesimtiti, sistem de valori resturnat, servicii execrabile, spaga cronicizata si multe altele”, dar ganeste-te ca tot in Romania (chiar daca poate tie/voua va vine greu sa credeti), oameni cu bun simti, oameni care nu iau spaga etc. Voi cand vorbiti urat de Romania, in bagati pe toti in aceeasi oala. Ti se pare corect? Ti se pare civilizat?

            Iara o sa spui ca mi-a explicat toata lumea, dar eu te intreb si pe tine: De ce nu iti vezi tu de viata ta si sa ne lasi pe noi sa ne taram in mocirla pe care si tu ai lasat-o in urma? N-ar fi mai corect asa? Tu esti unul dintre „fericitii” (am vazut ca va felicitati toti ca ati plecat) care au scapat de gunoiul asta de tara. De ce nu-ti traiesti viata linistit si in armonie, fara sa arunci cu noroi in curtea vecinului (fosta ta curte, dar pe care ai parasit-o) ?

    7. Avatar Camy
      Camy

      Sunt o romanca plecata de mai bine de 10 ani din Romania.Mi-am crescut fiica intr-o tara la care unii dintre romani viseaza sa ajunga.Acum pot spune cu adevarat ca am experienta . Doar ca noi cei care am plecat am uitat ceva important, chiar foarte important.Muncim aproape zii lumina si ne permitem un concediu de1 luna pe an si descoperim ca timpul trece si nu am realizat mare lucru. Este adevarat ca avem poate bani care sa ne permita un alt standard de trai dar intrebarea este cu ce pret.Unii dintre noi muncind foarte mult ,murim si suntem adusi in 4 scanduri in Romania.Sufletul ne este pustiu si uitam sa mai zambim chiar.Daca vrei sa iti vizitezi mama,sora trebuie sa suni inainte cu 2-3 saptamani inainte sa vezi daca te poti vedea.Si dupa toate cele sa descopar ca fiica mea a luat decizia sa se intoarca definiv in tara.Iubeste Romania din tot sufletul cu toate ca a studiat in strainatate unde sistemul ia oferit totul.
      Cat despre sistemul de sanatate pot spune cu mana pe suflet ca medicii romani sunt unii dintre cei mai buni.Sunt ,,vanati** de toate tarile din lume.Si medicii romani salveaza vieti ,chiar o fac.Aici si nu specific tara trebuie sa astepti si 6 luni sa iti faci o ecografie.Intre timp poti murii linistit.
      Ce am descoperit eu este ca in alte tari ,statele respective investesc in sistemul de sanatate si invatamant.Asta e singura diferenta.
      Copii unora dintre noi vor sa se intoarca sa faca schimbari trebuie doar sa ii incurajam.Si noi cei plecati putem sa vedem ceea ce vor sa faca copii nostri si noi nu am avut curajul.

      1. Avatar o femeie

        sa nu ajungi, ca mine, pe mana unor specialisti ‘buni’ din romania. Mi-au dat cortizon pt restul vietii, sa iau zi de zi, ( nu e mult, cu asa tratament mor repede) doar pt ca doctorul lua comision de la firma farmaceutica.

        1. Avatar Tavi
          Tavi

          Stimata doamna,

          Sigur ca este regretabil ceea ce vi s-a intamplat si ca medicul respectiv ar trebui tras la raspundere (ati facut-o, l-ati dat in judecata?), dar credeti ca medici care iau comision de la firme farmaceutice nu exista si in alte tari? Acelasi lucru vi s-ar fi putut intampla si intr-o alta tara, nu exista padure fara uscaturi.

      2. Avatar Tavi
        Tavi

        Servus, Cami!

        Ma bucur sa aud ca fiica ta a decis sa se intoarca in Romania. Este nevoie de oameni tineri care sa-si doresca sa fie in Romania.

        Eu m-as dori ca toti oamenii care isi doresc sa plece din Romania sa fie ajutati sa o faca si sa ramanem aici numai cei care ne dorim lucrul asta. Cei care sunt aici numai pentru ca nu pot pleca, dar ar face-o in orice moment, nu ne pot ajuta.

        Asa este, trebuie sa investim mult mai mult in educatie, educatia sta la baza oricarui stat civilizat.

      3. Avatar Mona
        Mona

        Draga Camy, cred ca stiu in ce tara traiesti, numele ei incepe cu G. si este venerata de majoritatea romanilor. Si eu am trait toate aceste experiente aici, ecografie cu termen peste 6 luni, sau cu trimitere de urgenta la specialist cardio si detinind o fabuloasa asigurare privata am primit programare peste 15 luni samd. Bineinteles solutia a fost zborul in Romania si control intro clinica privata acolo, totul in 24 de ore. Diferenta dintre Romania si vestita tara in care noi traim este ca aici toata mizeria se ascunde sub pres iar in Romania oamenii spun lucrurilor pe nume. Aici ipocrizie, acolo libertate, fie ea macar de exprimare. Eu nu am plecat cu ura din Romania si nu ma rusinez de tara mea. Aici vad la TV si aud la Radio doar mizerii si ironii despre Romania si trebuie sa recunosc ca ma deranjeaza. De cand traiesc in tara aceasta, ea a primit doua premii Nobel, ambele prin romani crescuti si educati in Romania. Asta nu se spune la stiri si nu stie nimeni.
        Ioana, ma bucur mult pentru tine ca esti fericita, iti merge bine si te simti bine in locul in care traiesti. La asta contribuie mult faptul ca ai parintii langa tine si ei stiu deja cum merg lucrurile acolo. Si eu am fost foarte fericita aici in primii ani. Insa cu cat am inteles mai mult limba, cu atat sentimentele mele s-au schimbat. Si eu am fost ziarist, pot spune ca percep ce sta intre randuri cand citesc o stire. Nu ma intelege gresit, sunt incontinuare multumita aici unde traiesc, insa acum stiu cum merg lucrurile si mie usor sa compar. Acolo iti cer spaga, aici te fura oficial, cu factura. Acolo te injura, aici iti fac viata praf zambinduti frumos, tot rahatul e ambalat frumos. Sunt multe lucruri care merg mai bine in Romania decat in Vest. Merg rar in Romania, doar daca exista motive familiare, pentru concedii aleg locuri pe care nu le-am mai vizitat. Insa in Romania se vede progres, aici regres. Sentimentele tale se vor schimba in timp, este posibil ca si fiul tau candva sa aleaga sa se intoarca in Romania, asa cum a facut si la meu si fiica lui Camy, si fiica fratelui meu. Astept cu nerabdare sa citesc articolele tale. Toate cele bune tie, micutului sotului si parintilor tai !

        1. Avatar Ioana
          Ioana

          Bună, Mona,
          Înțeleg exact ce spui și îți mulțumesc pentru că mi-ai scris. Numai bine și toate gândurile bune și de la noi! 🙂

        2. Avatar Catalin
          Catalin

          Aș vrea să povestesc câte ceva din experiența mea de rezident în Spania, 2000 – 2012.
          Am ajuns acolo împreună cu soția, cu doar 300$ în buzunar, fără să cunoaștem pe nimeni și cu minime cunoștințe ale limbii, Nu ieșisem niciodată din România, habar nu aveam ce ne așteaptă.
          Am lăsat soția cu bagajele pe o bancă în stația centrală din Barcelona și am început să întreb în dreapta și stânga unde ne-am putea caza ieftin, în mod special abordam taximetriști. Era duminică, am cumpărat și câteva ziare și am încercat să sun pe la anunțuri, dar vorbeam cu roboții.
          Într-un final am găsit ceva provizoriu vorbind cu un țigan din Bosnia care ne-a dus într-un apartament împărțit de el cu albanezi; gruzini și români. Ne-au ajutat puțin doi frați români care erau oarecum tot începători acolo.
          Timp de aproape o lună am căutat serviciu, plecam dimineața de acasă, unul pe o parte și celălalt pe alta a străzilor și întrebam pe toată lumea. Oamenii erau atât de amabili încât, atunci când ne explicau cum să ajungem la un posibil angajator și vedeau că nu prea înțelegem, ne luau de mână și ne duceau acolo. A fost greu pentru că nu aveam acte, dar am găsit ceva și am ținut cu dinții de munca aia până am găsit alta mai bună.
          În paralel am mers și la un avocat să demarăm procedurile de obținere a rezidenței. Respectiva doamnă a făcut imposibilul și ne-a ajutat de parcă eram familia ei iar de plătit ne-a cerut exagerat de puțin, cam cât am plătit cazarea o noapte la un hostal – a înțeles că am venit acolo de nevoie și nu avem bani, așa că ne-a luat doar ce a cheltuit ea pe drumurile la diverse autorități.
          Actele ne-au ieșit după un an și jumătate, moment în care ne-am adus și copiii din țară, tot cu vize de turist pentru Germania, cumpărate, așa cum plecasem și noi.
          Tot atunci, la doar un an și jumătate de când am ajuns acolo, am lăsat serviciul și mi-am înființat propria firmă. Am dat un telefon la același cabinet de avocatură care ne-a ajutat cu rezidența și le-am spus că vreau să-mi fac o firmă de construcții, m-au întrebat numele dorit, au verificat, la al 2-lea a fost ok. Mi-au explicat că trebuie să înființez firma împreună cu un spaniol și cum nu aveam atunci astfel de prieteni, s-a oferit aceeași avocată să mă ajute, urmînd ca după un timp să trecem acțiunile ei pe numele soției. Au întocmit statutul, au luat oră la un notar și ne-am întâlnit acolo. Ne-a citit notarul cele 5 foi ale statutului, am semnat eu și avocata și din acel moment am început activitatea. Totul a durat cam 2 ore, nu mi-a mai trebuit nici un fel de autorizație, cerere, altă hârtie aiurea ca la noi. Până acum nu am avut absolut niciun control, de nicun fel.
          Soția mea a lucrat 4,5 ani la un bar-restaurant care funcționa de 35 de ani, iar patronii ne-au spus că nici ei nu au avut în 35 de ani niciun control.
          După doi ani am decis să trec acțiunile avocatei (80%) pe numele soției. Ei au întocmit actele, ne-am întâlnit la notar, am semnat, am plătit acestuia și gata. Am vrut să-i dau câteva mii de euro avocatei pentru ajutor dar m-a refuzat. A zis că ne-a ajutat pentru că suntem oameni serioși și meritam să fim ajutați. Bineînțeles că am ajutat-o și eu cu oferte de muncă pentru alți imigranți pe care-i ajuta așa cum a făcut și cu noi… în rest, am devenit prieteni buni!
          În relațiile cu clienții, atunci când le spuneam că sunt român, majoritatea aveau o tresărire, un fior, dar chiar și așa, îmi acordau o șansă și mă lăsau să execut lucrarea.
          Cei care mă cunoșteau deja, preferau să le lucrez eu chiar dacă eram mai scump decât spaniolii lor, pentru că eram foarte serios. S-a întâmplat ca un client nou, o imobiliară, să-mi dea un apartament pentru renovat – au venit la început să-mi explice ce vor, au venit pe la jumătatea lucrării să vadă stadiul și să-mi mai dea bani și au venit la sfârșit să lichidăm. Au fost extrem de mulțumiți și din acel moment doar mă sunau să trec să iau cheile pentru alt apartament, să stabilesc eu ce trebuie făcut și să le spun prețul. Deci, eu stabilem totul – ei nu mai veneu absolut deloc, nici măcar la sfârșit… doar mă întrebau dacă-l pot pune în vânzare.
          Relația cu unele instituții:
          Primăria.
          Dacă voiam să iau pe cineva în spația (avea nevoie de asta ca să obțină rezidență), mergem cu el la o primărie, oricare (acolo poți rezolva orice problemă la orice primărie din țară), arătam actul meu de identitate, pașaportul respectivului și spuneam că-l iau în spațiu. Nu făceam nicio cerere, nu dedeam nicio explicație, nu eram întrebat ce; de ce, cum, etc. Înregistra datele respectivului în sistem și-i dedea adeverința.
          O adtă am mers la o primărie pentru o listă cu eventualele amenzi de parcare cere n-ar fi ajuns la mine deoarece eu schimbasem domiciliul, dar la mașini nu-l schimbasem. Funcționarul care nu mă cunoștea m-a întrebat de ce nu schimb domiciliul pe actele mașinilor iar eu i-am spus că mă gândesc să plec din Spania și nu mai văd rostul….. S-a uitat omul la mine cu așa o figură de părere de rău (parcă avea lacrimi în ochi) și m-a întrebat: Așa rău ne-am purtat cu dumneavoastră încât vreți să plecați? Asta se întâmpla după izbucnirea crizei, când erau deja voci care spuneau că din cauza noastră nu au ei serviciu.
          Spitalul.
          Fiului meu i-a ieșit ceva pe limbă, am mers la medic, i-au făcut analize, i-au dat un tratament și l-au programat pentru o eventuală operație peste 30 zile. Trebuia să mergem la spital în ziua x, ora 15.
          În ziua x el a plecat dimineață la școală dar după circa o oră am fost sunați de la un spital. Ne spuneau că fiul nostru este la ei dar să stăm liniștiți că nu este nimic grav…. Cu greu am realizat că era vorba de alt spital și de fapt se întâmplase altceva cu copilul. În metrou a stat cu mână lipită de ușă iar când aceasta s-a închis, el având degetele foarte subțiri, i-au intrat între ușă și peretele vagonului. S-a oprit metroul automat și în 3 minute au venit poliția și salvarea. Cu toate că nu era grav, l-au dus la spital, l-au tratat și ne-au sunat să-l luăm acasă. Era aceeași zi în care trebuia să meargă la spital cu limba 
          La ora 15 eram la celălalt spital, i-au făcut un control, au constatat că nu mai avea nimic dar au zis să rămânem peste noapte ca să-i mai facă o serie de analize, să se asigure că-i sănătos. Cameră cu două paturi pentru bolnavi și două fotolii pat pentru însoțitori, cu telefizor, frigider, baie și telefoane cu linie externă la fiecare pat. Mâncare pe o tavă mare, 3 feluri, desert și suc natural, mai ceva ca la restaurant. I-au făcut analizele, dimineață le-a revizuit un medic, a constatat că totul este în regulă și l-au externet. La plecare ne-au dat o factură de 1300€… fiind prima dată în această situație am vrut să o plătesc dar mi-au zis că nu-i nevoie, este doar ca să știu cât costă serviciile prestate și ce se face cu banii din asigurarea mea (asigurare pe care oricum o primisem gratis odată cu rezidența) Despre șpagă – nu pot spune decât că nici cu o floare nu-i poți jignii pe medicii ori asistenții de aici, ei nu înțeleg ce vrei, de ce le dai floarea aia. Nu există șpagă.
          Cardul de sănătate nu sperie pe nimeni (și din ăsta am primit odată cu rezidența). Aici chiar funcționează de modul că atunci când ai un accident, o urgență, un consult ceva, îl introduce într-un cititor portabil pe care-l are orice medic ori polițist, și știe absolut tot, ce boli ai avut ori ai, ce tratamente ai făcut, faci ori sunt interzise organismului tău, ce consultații ai avut ori ai programate, etc. Pe baza acestor date te poate trata adecvat. Nu-i obligatoriu să-l ai la tine, poți arăta permisul, buletinul ori cardul de la bancă și pe baza nr. tău de identificare, același pe toate actele, poate afla din sistem ce ai pe cardul de sănătate.
          Poliția.
          Într-o zi am constatat că mi-a expirat permisul.. Am mers la poliție cu un taxi iar aici am intrat într-un cabinet medical (unul din cele poate 10 cabinete care se află la parterul clădirii în care se află poliția).
          Știam că la noi se face mai întâi o fișă medicală. Am intrat în cabinet, am fost luat în primire de către o tinerică, i-am spus ce problemă am, întrebând de unde să încep – de la ei ori de la poliție. Mi-a zis să iau loc pe un scaun, a luat un aparat foto și mi-a făcut o poză (acolo, pe scaunul din anticameră), m-a luat de mână și m-a dus într-un cabinet la un doctor de ochi, acesta m-a pus să citesc 5 litere și a semnat o fișă și gata, înapoi la fișier (la intrare) ca să plătesc. Acolo, o doamnă m-a întrebat dacă vreau să merg la poliție ori doresc să-mi gestioneze ei totul – am întrebat care-i diferența. Dacă merg eu la poliție, lor le datorez 75€, dacă-mi gestionează ei tot, costă 95€. Le-am dat 95€, a apăsat un buton pe tastatură, s-a întors către un fel de imprimantă și mi-a dat permisul pe loc – la cabinetul medical, nu am văzut și nu m-a văzut poliția. Totul a durat în jur de 10 – 12 minute.
          În rest, poliția nu te oprește în veci decât dacă produci un accident cu victime – dacă nu sunt victime, se supără dacă-i chemi. Amenzile de parcare ori de viteză vin acasă – nu ai cu cine discuta și negocia o șpagă ca la noi… Dacă se face un filtru de băutură ori droguri, cu 2 săptămâni înainte incepe să anunțe zilnic pe toate canalele media zonale, că va avea loc acel filtru. Dacă-ți suspendă permisul pentru ceva grav, te întreabă în ce periadă a anului vrei să intre în vigoare suspendarea astfel încât să nu-ți fie afectat serviciul, ori concediul. Nici nu trebuie să decizi pe loc perioada ci rămâne să le-o transmiți când hotărăști.
          Presa.
          Multă lume nu știe ori nu poate crede că majoritatea lucrurilor rele petrecute în Europa sunt acțiuni ale unor români.
          În Spania, cât am locuit eu acolo, probabil peste 90% din furturi erau comise de către români. În afară de români care furau orice și oricum, mai furau organizat câțiva albano-cosovari și mai furau niște copii de marocani, doar minori – în clipa în care deveneau majori terminau cu prostiile. Probabil un 1% mai erau și alții, chiar și spanioli, francezi ori italieni… În Barcelona erau străini din toate țările pământului, undeva peste 150 nații… negrii ăia din africa care acasă dorm în bordeie de nuiele ori pământ, pe care noi îi credem sălbatici, nu fură și nu cerșesc – de fapt, singurii care cerșesc, dintre toate națiile pământului, sunt românii.
          Să ne întoarcem la presă – între 2000 și 2007, aproape toate știrile despre furturi, spargeri, scandaluri, etc. erau cu români (prezentate ca tare, comise de români). Din momentul în care România a intrat în UE, prezentarea s-a schimbat radical, nu mai spuneau că sunt români, erau cetățeni europeni ori simplu – cetățeni. Noi știam că sunt români din filmările prezentate – (se auzeau cum înjurau și cum vorbeau), dar ei au respectat România – parte a Uniunii Europene și au încercat să nu ne mai prezinte drept ce eram ci ceea ce ar fi trebuit să fim.
          Ar mai fi foarte multe de spus dar și așa am depășit cadrul unui simplu comentariu, esența este că ne-am dori ca și acasă să funcționeze lucrurile în acest fel și pentru asta, pentru a conștientiza lumea, trebuie să arătăm ce fac rău, anormal, păgubos, unii oameni din și în România – asta nu înseamnă că denigrăm România așa cum spun unii pe aici, nu o facem cu rele intenții. Dacă ești plecat din țară înseamnă că ști foarte bine ceva ce mulți români de acasă nu pot înțelege și anume că, dorul de țară te face să te gândești zilnic la România și să o iubești nespus!
          Denigrare ar fi dacă pe acolo pe unde mergem, în Europa ori mai departe, am vorbi de rău despre țara noastră, dar noi, cei serioși, cei interesați de ea, facem contrariul – o facem cunoscută prin profesionalism, comportament adecvat, spectacole, cărți, etc.
          Denigrare mai înseană și să faci numai rele, să furi, să minți, etc. afară ori chiar în țară, așa cu fac foarte mulți români sensibili și/sau inconștienți!
          O zi bună!

    8. Avatar Anca
      Anca

      Felicitările mele, Tavi ! Să iubeşti România de la distanță e iubirea virtuală, adică ireală. Ce se numeşte un trai mai bun? O maşină? Un mobil? Un Tv smart ultimă generatie? Bine spui, pleacă unii? F bine, e alegerea fiecăruia, dar este timpul să inceteze cu ponegreala la adresa țării. Implicit suntem şi noi ponegriți, intrăm toți in aceeaşi oală. Dar intreb acum, in ce oală sunt toți cei plecați? Nu intru in amănunte, o fac destui. Dar eu iubesc România, cu bune şi rele. Iubesc aerul curat, pământul incă nealterat, iubesc tinerii care incearcă cu putere să schimbe şi cred in ei, iubesc produsele româneşti şi mâinile țăranilor care incă ne aduc alimente BIO, ceea ce ,,dicolo,, costă de nu işi permit să cumpere. Iubesc românii in costumele populare, sărbătorile , când e coada la graniță să vină ,,cei plecați,, şi care ne ponegresc. IUBESC ROMÂNIA !

      1. Avatar Tavi
        Tavi

        Multumesc, Anca!

        Felicitari si tie ca ai avut curajul sa spui ca iubesti Romania! Risti sa fii acuzata de „patriotism desantat”.

      2. Avatar Eleonora
        Eleonora

        Ce ne mai place sa rostim lozinci, ca sa ne aratam nationalismul, nu ne intrece nimeni la asta! Ca sa nu mai vorbesc de ochelarii de cal pe care ii avem la ochi, si nu-i dam jos, Doamne fereste!
        Alimente BIO aduse de tarani? Se vede ca nu traiti printre ei, si nu stiti ca produsele vandute de tarani nu mai sunt BIO de mult timp. Eu m-am mutat intr-un sat langa Ploiesti acum 10 ani, unde majoritatea taranilor cultiva legume in solar pentru piata, aceasta fiind activitatea lor principala. Practic din asta traiesc si muncesc foarte mult incepand cu luna februarie pana in decembrie.
        Din pacate, lucrurile au scapat total de sub control, si legumele sunt crescute cu tot felul de chimicale, pentru ca altfel nu se fac si nici nu sunt verificati de nimeni. Normal, nu mai exista ingineri agronomi la tara.
        Cum naiba ar putea sa fie BIO cand seara stropesc cu tot felul de chimicale si dimineata culeg fructele si le trimit in piata? Stiu exact despre ce vorbesc, doar sunt vecinii mei si ii aud seara stropind si dimineata culegand. Propozitia asta va spune ceva? „A, le-am bagat mancare in apa cu care le udam, altfel nu cresc si nu iesim repede cu ele pe piata.”
        Aer curat? Satul in care ne-am mutat este inconjurat de padure (de asta l-am si ales in naivitatea noastra) si ghici?…noaptea nu poti tine geamul deschis, este normal nu?…cu 2 rafinarii mari langa oras care respecta normele de mediu asa cum stie toata lumea, inclusiv cei care ar trebui sa ia masuri. Si cu vecinul colonel in rezerva, pompier (culmea ironiei) care in ficare seara are ceva de ars: iarba proaspat tunsa, bidoane de plastic( ca nu are rost sa faca abonament la predat gunoiul, este mai simplu sa le dea foc, sau sa stranga cativa saci si contra a 5 lei sa le predea din cand in cand la masina care colecteaza gunoiul).
        Costume populare? Cati dintre cei care ridica in slavi costumul popular cumpara o ie facuta manual si nu dau bani pe toate chinezariile? Dar mai ales cati aleg sa se imbrace in costume populare? Eu nu vad prea multi, si cand eu ma imbrac asa la diferite evenimente (la care imi permit desigur) sunt intrebata daca nu cumva ma pregatesc sa le cant ceva (se pare ca seman cu Maria Carneci)
        Pamant nealterat? Ar trebui sa veniti la vecinul meu in curte, care da cu ierbicid de 3 ori in fiecare vara pentru ca este mai greu sa tunzi iarba.
        Felicitari Ioana pentru articol.
        Noi cei care am ales sa locuim in Romania, ar trebuie sa tinem cont de ceea ce spuneti voi cei care ati plecat, poate asa deschidem ochii.

    9. Avatar Zap
      Zap

      Tavi , stii care este definitia nebuniei ??? Sa faci acelasi lucru zi de zi , asteptand rezultate diferite … De 28 de ani romanii voteaza psd-ul asteptand sa se indrepte ceva …. ASTA E NEBUNIE CURATA …. Vrei sa-ti irosesti viata asteptand ????? Eu nu !!!!

      1. Avatar Tavi
        Tavi

        Zap, ai dreptate, ar fi o nebunie sa faci acelasi lucru zi de zi si sa astepti rezultate diferite, dar nu este cazul meu.

        Mai este ceva, eu nu astept nimic, eu fac tot ce tine de mine pentru ca Romania sa fie asa cum imi doresc. Atentie, nu ma refer la chestii majore, ci la lucruri minore, de bun simt, dar lucuri pe care daca toti le-am face totul s-ar schimba radical.

        Eu am 36 de ani, nu am lipsit niciodata de la vot si niciodata nu am votat PSD-ul.

        Problema stii care este, Zap, ca votantii PSD-ului, vor nu vor, ies la vot, iar ceilalti nu merg la vot din diferite motive: li se pare ca votul lor nu este chiar asa de importat, considera ca nu au cu cine vota etc.

        Daca lumea ar iesi la vot in proportie de pentru 65%, PSD-ul n-ar mai avea nicio sansa. Din pacate, insa, nu ne dam seama cat de important este votul nostru si il aruncam la gunoi.

    10. Avatar Jean C. Bucur
      Jean C. Bucur

      Tavi, sunt de acord cu tine. Trebuie sa ramana si Unii – care sa lupte pentru mai bine.
      Romania este o tara care a plecat de jos si este greu sa o faci sa se ridice atat de repede la nivelul tarilor evoluate – cele cu care este comparata mereu(si asa si trebuie!).

      Eu am ales sa raman, incerc sa fac lucrurile sa mearga mai bine: ajut cat pot pe cei pe care ii consider buni, incerc sa lupt cu cei „rai”.

      O duc bine fiindca am invatat bine, invat mereu si muncesc cu placere si folos. Asta mi-a permis sa-mi duc viata intr-un spatiu in care traiesc si alti oameni ca mine: buni doctori, buni manageri, buni economisti, buni avocati, buni judecatori, buni sportivi, buni artisti, buni visatori – oameni de calitate, educati. Ne intersectam cu „raul” dar noi il influentam pe el si nu invers.

      Simt ca acest spatiu se extinde. Stiu ca aceasta este Evolutie, chiar daca sunt nemultumit de viteza ei. Dar ma simt bine fiindca fac parte din Ea.

      Bineinteles ca Iubita Tara nu este perfecta. Dar, traind aici si fiind foarte atent, observ ca se lupta sa devina mai buna. Si de-asta o voi iubi mereu.

      1. Avatar Tavi
        Tavi

        Multumesc, Jean!

        Ma bucur cand mai vad si cate o persoana care isi doreste sa puna umarul la indreptarea Romaniei. Felicitari!

  17. Avatar Dan Sambra
    Dan Sambra

    Ioana,

    un text excelent scris – in care m-am regasit in intregime.

    Am plecat din aceleasi motive – cu multe decenii in urma – din Constanta. Urmaresc de la distanta ce se intimpla in RO, si Constanta; si ma ingrozesc. Este ceva de neimaginat intr-o lume civilizata. Mafia conduce „pe fata”, fara jena si fara frica.

    In ianuarie ’90 am fost pentru prima si ultima data mindru ca sint roman. Au venit insa minerii lui Iliescu si mafiei comuniste – si mi-a trecut.

    In Ardeal sint alti oameni – de alta calitate. Cluj / Timisoara / Sibiu / Brasov, etc. Au facut progrese impresionante.

    In rest? pacat.

    Si in Vest sint probleme create de clasa politica; in ultimii ani majore – datorita in primul rind „rapefugees”. Inclusiv in Spania; extrem insa in Germania / Franta / Olanda / Suedia / UK, etc.

    Iti doresc tie si familiei mult succes si sanatate. Si sa mai scrii asemenea relatari – sint interesante pentru ce povestesc; si mai ales pentru stil – excelent.

    Numai bine, Dan

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Buna, Dan,

      Îți mulțumesc pentru încurajări! Numai bine și ție!
      Așa este, ai dreptate, nicăieri nu e perfect. Eu nu susțin că aici sau în altă parte umblă câinii cu covrigi în coadă, diferența este însă de civilizație. Îți vezi de treaba ta, trăiești decent, fără încrâncenare, fără umilințe.

  18. Avatar Marian Teodorescu
    Marian Teodorescu

    O poveste scrisa pe sufletul meu. Felicitari pentru curajul de a pleca si mai ales felicitari pentru text. Este o simpla si clara radiografie a cea ce se intampla in Romania si a Dacyanilor de care suntem inconjurati. Din pacate pentru unii pe prea tarziu sa mai plece( stiu ca never say never) 🙂 dar deznadezdea pe care o traim noi cei trecuti de 50 de ani o avem bine intiparita in oase. Sa aveti sanatate si numai bucurii. Nu inteleg de ce nu ai curajul sa iti asumi cele cateva randuri pe care le scrii aici si trebuie sa pui alte nume complet neinspirate ? Cat priveste patriotismul, este o mare diferenta intre a fi patriot si a fi idiot , multumesc

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      mulțumesc frumos!

  19. Avatar Florin

    Un adevar pe care multi il simt si putini il spun. Am plecat si eu cu familia in 2008 din Romania in Barcelona din cauza nepotismului a coruptiei si a spagilor pe care nu vroiam sa le dau.Am stat 4 ani si 2 luni , dupa care am crezut ca s-a schimbat ceva in tara si e timpul sa ne intoarcem si sa punem umarul ( cu experienta acumulata afara ) , la inbunatatirea cel putin a mentalitatii oamenilor. Trebuie sa recunosc ca mici schimbari am intalnit dar mici , mult prea mici. Dupa alti 4 ani si jumatate petrecuti in tara si incercand sa ma integrez, am renuntat sa mai lupt cu ,, morile de vant ” si am revenit in Spania pentru multi ani de acum inainte, cel putin pana la pensie ( am 50 de ani ). Cu durere in suflet dar cu speranta ca ceva se va misca spre bine si in tara mea. Doresc celor plecati ,,afara” ,putere de integrare si linistea de care aveau nevoie iar celor ramasi,, acasa” putere sa depaseasca toate preblemele . Va inbratisez cu drag .

  20. Avatar Oana

    Sunt plecata de 11 ani. Am o familie dincolo, o casa, un copil. De ceva ani am asa un sentiment pe care nu reusesc sa il numesc. Un sentiment pe care il inteleg de cate ori vin aici. Si acum citind acest articol am reusit in sfarsit sa ii dau nume : „Și te-am mai părăsit pentru ceva, Românie, te-am părăsit pentru că, de la distanță, pot să te iubesc. ” … Cat de frumos ati reusit sa scrieti acest lucru pe care il simteam si nu reuseam sa il numesc ^_^ Va multumesc

  21. Avatar dana
    dana

    Da, e adevarat ce spune, avem de toate, eu traiesc aici, dar avem si bune si rele, oamenii nu sunt asa calzi cum zice ea, sunt f „competitivi”. daca nu ai un loc de munca nu iti permiti nici sa treci pe autostrazile alea frumoase, Chiar acum 2 secunde am avut in comentarii un rifirrafe” dialog no amistoso cu niste spanioli care ne acuza pe straini ca venim aici si nu muncim si doar luam ajutoare.Dar nu spune tipa, ca a parasit Romania ca sa nu mai vada puturosii aia burtosi de politici care pe langa ca au salarii mari mai si fura si nu fac nimic ptr imbunatatirea lucrurilor, sa nu mai vada medicii care nu ridica un deget fara sa ia mita etc. Eu sa fu sincera de asta am plecat, as fi stat acolo sa contribui la cresterea ei, dar mai rapid contribuim cu banii pe care-i trimitem din afara. Si inca o chestie, ea nu poate sa spuna ca o sa-si educe copilul bland in tara asta. Aici e f multa agresivitate ca in orice tara condusa de bani, capitalisti

  22. Avatar Dan
    Dan

    Nu stiu cati ani ai stimata doamna, banuiesc ca undeva pana la 30 de ani. De ce ma intereseaza…e foarte simplu. Poate tie iti vine poate usor sa pleci deja intr-un sistem pus la punct dar astept cu interes o recesiune sau un faliment al firmei unde lucrezi si atunci ai sa intelegi mai bine ce inseamna strain. Sau imigrants…Din pacate mai trebuie sa ramana si in tara asta prapadita oameni care sa incerca si sa schimbe un pic in bine aceasta tara. Banuiesc ca aveti parinti in putere si ca nu sunteti singuri mostenitori. Altfel poate ai fi inteles ce inseamna sa lasi in urma o mama sau un tata dependent de insulina sau dializa, incapabil sa se deplaseze sau sa se alimenteze. Dar mde…interesul personal inainte toate…noua sa ne fie bine ca restul ce mai conteaza. Apropos de bine: ce faci daca va fi rau in Spania…pleci in Australia? Apreciez modul tau de a gandi, asta e educatia ce ai primit-o, nu pot sa te condamn dar daca aplicam acest principiu in 1989 aproape toata populatia Romaniei trebuia sa emigreze! Repet, vrei ca Romania sa fie civilizata sa arate cum vrem si nu cum doresc o mana de oameni…dar ce ai facut TU ca sa schimbi ceva? Din fericire mai exista in Romania niste oameni creti tampini lipsiti de iubirea propriului eu care spera ca vor reusi sa schimbe mentalitatea si oamenii nu pt acum, nu pt 10 ani ci pt copiii, nepotii si urmasii urmasilor nostri! Si apropos de durerea de spate…nu cunosti sistemul…atat timp cat ai venit pe propriile picioare la spital se considera ca nu esti urgenta si daca nu esti urgenta esti tratata in acelasi mod ca si nea Vasile ce-l doare un deget de la mana stanga sau tanti Georgeta ce i-a aparut un neg pe nas. Si crede-ma ca acest sistem este importat din vest unde am petrecut destul timp! Mergi la orice spital din Madrid pe propriile picioare si ai sa iei bon de ordine si o sa stai la rand ca orice cetatean spaniol. Voiai prioritate, trebuia sa chemi salvarea si daca nu era o urgenta imediata stateai si tu pe sala ca acel batran de care aminteai. Iti urez bafta in aventura voastra. Apropos de siste,…maica-mea a facut infarct destul de recent…a venit o prima salvare in 10 minute, inca una in 15, a fost luata stabilizata internata operata si in final salvata. 3 medici m-au luat deoparte pe rand si mi-au explicat ce are cum se face si ce sanse are, amabili si preocupati de munca lor. . Din momentul anuntarii salvarii si finalizarea operatie au trecut mai putin de 2 oreAsta fara spaga fara pile fara interventii. Sunt un om obisnuit care inca cred in Romania si in oamenii de aici…cei ce au ramas

    1. Avatar nicu
      nicu

      „cu interes o recesiune sau un faliment al firmei unde lucrezi si atunci ai sa intelegi mai bine ce inseamna strain ” si daca da faliment firma unde lucrezi tu in ro ce se intimpla ?!
      ..” ce faci daca va fi rau in Spania…pleci in Australia?” nu pot sa intreb ce faci daca va fi rau in Romania. ce am facut eu el sau ea sa schimbe? fiecare cat a stiut cat a putut si cat a considerat ca merita
      daca cineva descrie cat de rea este viata din ro nu inseamna ca o denigreaza neaparat ci doar arata niste realitati
      mai era cineva care a spus ca nu s-a facut ce trebuia . lucrurile astea sint relative
      si daca ai parintii bolnavi in ro daca ramai in ro si le esti alaturi cu ce ii ajuti daca nu ai bani de medicamente si nici pentru tratamente ?! doar le esti alaturi moral? in cazul asta prefer sa muncesc afara si sa le pot asigura de acolo macar banii de medicamente
      a mai zis cineva ca a muncit afara zi lumina sa reuseasca .cred ca un trai decent il poti avea muncind 8 ore/5zile
      cum sa zic ca e bine in ro ca toate sant roz cand nu este asa.. hai sa spunem lucrurilor pe nume
      ce e bun ce e rau in comparatie cu x y

  23. Avatar Mika
    Mika

    Wow! Pansement pentru inima acest text. Am immigrat in Canada imediat dupa terminarea facultatii in Romania. Imi dadusem seama ca nu ma asteapta nimic bun in Romania. Ma uitam la pensionari cum sunt tratati urat peste tot, cum sunt nevoiti sa stea la coada pentru a plati o factura si mi-am dat seama ca asta o sa ma astepte si pe mine la batranete. Apoi ma uitam la vecina de bloc care avea cancer de san dar nu avea bani de medicamente si statea Asa si astepta o minune care nu venea. Si mi-am dat seama ca minuni dastea ma asteapta si pe mine. Am vazut ce inseama coruptia inca din scoala primara cand vedeai parintii cu „cadou” la doamna invatatoarea sau dupa liceu cand colegii care erau in situatii de corigenta si-I treceau profii ca sa nu-I aiba pe constiita ca nu dau bacu din cauza lor intrau, dupa o luna de la bacul luat pe bani, la facultate la locurile fara plata si mie care am invatat imi ramaneau locurile alea pe bani. Si mi-am dat seama ca e doar inceputul coruptiei. Asa ca am plecat. La inceput tot speram ça se va schimba ceva in bine in tara aia, dar acu a murit si speranta. Dupa 5 ani de stat in Canada am vizitat Romania (singura mea visits) ca sa-mi vada parintii baiatul. Nu a fost vacanta a fost film horror. M-am convins iar ca am luat cea mai buna decizie cand am plecat. Anul asta se fac 11 ani de cand am plecat din tara si inca nu mi-e dor de nimic.

  24. Avatar Mircea
    Mircea

    Daca tot ai plecat, bravo tie, lasa-ne pe noi in amarul nostru. Nu fi ala dintre flamanzi care a gasit mancare si dupa da lectii. Ai atata respect pt noi incat sa nu ne sfidezi.

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      N-am sfidat pe nimeni. Doar am arătat ce e aici și ce lipsește la noi. Ce mi-aș fi dorit să fie și la noi. Chiar nu îți înțeleg atitudinea.

    2. Avatar Daniel V
      Daniel V

      Dle Mircea , dna Boca nu sfideaza pe nimeni , doar impartaseste din experienta proprie si a familiei sale. E util, interesant , la urma urmei e site-ul dansei si scrie ce doreste .
      Faceti acuzatii , pretindeti respect, dar tocmai respectul va lipseste dv. cand scrieti asa ceva .
      Nu e greu sa detectam si o urma de invidie , dar fiecare cu sentimentele lui , sper ca intelegeti corect mesajul .
      Toate cele bune !

    3. Avatar Costin
      Costin

      ti-o explic eu, Ioana.

      e exact atitudinea pentru care romania nu va progresa niciodata, aia de autosuficienta si fudulie.

  25. Avatar Alina
    Alina

    Ioana, iti inteleg pe deplin sentimentele. Eu am decis să vin in Madrid acum 10 ani, pentru a realiza specializarea medicală și pe urma sa ma întorc în țară și sa împart cunoștințele mele cu românii mei..din pacate, văzând evolutia sistemului , am decis să rămân aici, ținând cont că între timp a apărut și un copil in viata mea. Imi este dor de romania, merg cu cea mai mare placere in vizita, Imi doresc vacanțe de minim 2 luni, dar cred ca viata noastra de zi cu zi va continua in Madrid.

  26. Avatar danatje
    danatje

    Am plecat in 2003 pentru ca m-am indragostit de un olandez. As fi preferat sa nu fie olandez, sa nu vina dintr-un neam de oameni pragmatici, economi, calculati/exacti, relativ reci si cu o limba ca o boala de git. Dar asta e. Nu pot sa spun ca m-am adaptat aici, ca m-am pliat pe felul lor de a fi. Olandezii sunt plati emotionali, nu isi doresc niciodata mai mult decit pot avea sau face si de aici o anumita lipsa de viziune sau disponibilitate. Dar sunt oameni pe care te poti baza si in timp, ajungi sa te obisnuiesti cu predictibilitatea sistemului, cu faptul ca totul functioneaza constant, dupa reguli simple, stricte, eficiente. Pe drum soferii sunt politicosi, rabdatori, in institutii esti tratat profesionist, cu respect, ca cetatean ai obligatii, dar si drepturi, oamenii sunt gospodari si mereu mestesugaresc la case, drumuri, gradini, totul e curat. Ma intorc in tara in fiecare an sa-mi vad parintii. In sufletul meu imi doresc sa vin inapoi in Romania, dar dorinta asta devine an de la an tot mai utopica. Parintii mei s-au schimbat. De ani de zile consuma non-stop doar Antena 3 si Romania Tv si ii vad tot mai plini de ura, tot mai agresivi, tot mai inraiti. Cind nu vad talkshouwri si Breaking news, se uita la tenis, pt ca joaca Halep. Nu i-a interesat tenisul pina acum. Iar Halep e „idioata aia, nenorocita”, daca pierde. Asa cum Williams e „maimuta aia care face un copil”… Nu i-am auzit vorbind asa pina acum. Doi medici, umblati prin lume… Exista atit de multa ura, agresivitate, mirlanie, rautate, care se reversa peste tot, in media, in scoli, pe forumuri online, atita mizerie umana ca te intrebi cum poate o tara progresa astfel. Progresul vine in Romania, e drept, dar vine incet, impins cu greu de oamenii care lucreaza sau invata afara, care baga pe git fortat civilizatia, care pretind sa fie tratati la ei in tara asa cum sunt tratati in lume. Progresul vine cu generatiile de „hipsteri” care protesteaza, care pornesc afaceri pe picioarele lor, care gindesc liber. Din pacate aceste forte sunt mici si nesustinute.E greu sa te lupti cu inertia, cu indolenta, mediocritatea, lipsa de valori, morala si caracter. Admiram civilizatia vestica, dar ea s-a obtinut dupa secole de reguli impuse cu biciul. Unui olandez nu i-ar trece prin cap sa fenteze legea, dar asta pt ca undeva in trecut, un stramos a incurcat-o rau de tot cind a incercat si atentionarea asta s-a transmis in ADN. Convinge un roman sa astepte culoarea verde la stop, cind vrea sa traverseze, chiar daca de 10 minute nu se vede nici o masina… Cere-i banii inapoi vinzatorului care ti-a vindut un pateu sleit drept pateu proaspat si cald, in timp ce in spatele tau se face o coada de minim 3 persoane si vezi cum vor evolua lucrurile. Ia atitudine in magazin, pe strada sau troleibuz in timp ce 3 haidamaci te buzunaresc in plina zi si vezi citi dintre oamenii din jur te sustin si ajuta. Reclama o emisiune sau un ziar pt promovarea promiscuitatii, a stirilor false, pt incitare la ura, rasism sau intoleranta de orice fel si vezi cine te baga in seama si ce poti schimba. Romania pare ca se trezeste in preajma catastrofelor de tip Colectiv sau ordonanta 13 si apoi redevine catatonica. Citesc stirile sociale sau politice si rid socata, iar sotul meu ma intreaba cum pot sa rid de asa ceva, pt ca e grav, e de neinteles si de neiertat. Are dreptate, dar cum sa explic absurdul?Stupefactia, da, ca un popor de oameni destepti se complace, devine complice prin neparticipare si blazare, e incapabil sa se organizeze si sa reactioneze, e inert cind trebuie sa-si apere drepturile elementare? Lumea e plina de exemple bune si de know-how, poti doar selecta ceea ce e mai potrivit si aplica la specificul romanesc. Dar se agita cineva sa schimbe ceva? Am sperat ca USR sau Ciolos vor aduce schimbarea. VAX. Asa ca da, poti iubi Romania cu disperare si frustrare de la distanta… Insa e trist. Eu nu-s acasa nicaieri. Mi-e dor de Romania cind sunt aici si cind ma duc in tara, abia astept sa vin acasa…

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Complet de acord cu tine!

      1. Avatar Aura
        Aura

        Sunt perfect de acord cu dumneavoastra si va impartasesc sentimentele 100%, Danatje! Mi s-a intamplat sa simt, sa vad si sa aud aceleasi lucruri intorcandu-ma pentru scurt timp in tara. Am citit toate comentariile referitoare la aceasta postare si, desi parerile sunt pro si contra, de altfel cum e si firesc, la cei mai multi se simte bunul simt si strigatul de disperare si neputinta si de dor de bine, de mai bine in tara lor, a noastra! Si eu iubesc Romania de la distanta si de cate ori dau atentie sentimentului acesta lacrimile vin singure, nechemate. Si totusi, acasa nu mai sunt acasa, plecand abia astept sa ma intorc aici, unde viata mea a capatat un alt sens,o alta ordine intr-o lume civilizata.Felicitari, Ioana, pentru frumusetea cu care ai redat un adevar gol golut pe care noi, cei plecati ni l-am dori schimbat cu straie de sarbatoare.Si chiar daca pare ca nu facem nimic pentru a propulsa aceasta schimbare, voi cei care ne criticati ca am parasit corabia, ganditi-va ca promovarea imaginii Romaniei prin profesionistii si geniile plecate va face cinste si voua si va ajuta sa mergeti mai departe!

    2. Avatar Roberta
      Roberta

      Cat adevar ! E f corect ceea ce ai spus , dar oare cu părinții ati nu ai reusit sa mai comunici , nu ii poti face sa o înteleagă macar sa nu se mai uite la nenorocirile alea de televiziuni ? In ce oras locuiești ? Mult succes !

    3. Avatar Larisa
      Larisa

      Dintre toate comentariile de mai sus, acesta este in tocmai in asentimentul meu. Si eu sunt plecata de 3 ani cu familia intr-o tara „rece” si pe an ce trece îmi confirm ca am luat decizia corectă. E greu sa speri in reabilitarea sau civilizarea României atâta timp cat majoritatea nu dorește asta si se complace in situația actuala. Si cum majoritatea populației este din mediul rural, nu e de mirare ca nu se mișca nimic. Incultura este un obstacol major in calea civilizației. Ma uit cat de ușor este prostit electoratul in campanii si cum este direct proporțională valoarea clasei politice cu nivelul de cultura al populației. Si aici nu vreau sa jignesc pe nimeni, doar ca rata de analfabetism a atins cote alarmante, la fel ca si cea a alcoolismului. Ma înfioară gândul ca generațiile actuale care au rata de promovabilitate la BAC de sub 50% sunt cei care îmi vor plati mie pensia, daca mai apuc vârsta . Nu ne-a fost ușor când am plecat sa ne desprindem de familie si nici acum nu ne este ușor sa ne detașam de eticheta de imigranți, insa tot acest drum greu nu este la fel de greu ca cel din țară. Sistemul medical de aici nu excelează, dar este curat si civilizat; sistemul de învățământ nici el nu excelează, insa te pregătește sa fii profesionist in domeniul ales. Nu uitați insa un lucru: Europa ne vrea slabi si ignoranți! Ei au nevoie de cunoștințele noastre, de mana de lucru ieftină, de piața noastră de desfacere. Cum o dai, cum o întorci, da cu virgulă. Romania este o tara minunată si cel mai mare păcat este ca nu știm sa „profitam” de ea.

  27. Avatar Radu
    Radu

    Daca vorbim strict despre sistemul medical, multe cadre medicale din clinicile din strainatate, cei care sunt foarte atenti si dornici sa ajute, sunt dintre cei care in tara aveau buzunarele largi si atitudine negativa, precum cei din Municipal.
    Problema reala o reprezinta oamenii needucati, fara de cei sapte ani de acasa, culmea e ca multi nesimtiti se transforma in altceva de indata ce trec granita, ceea ce denota un caracter de doi bani.

    Uscaturi exista peste tot in lume, nu doar in Romania, dar vad ca la noi se prezinta doar uscaturile, nu si aspectele pozitive.

    1. Avatar catalin

      Susțin punctul tău de vedere!

    2. Avatar Tavi
      Tavi

      De acord, Radu!

  28. Avatar gigi kent
    gigi kent

    vor mai trece multi ani pana Romania va avea sansa ei. trebuie sa moara fizic cei indobitociti in comunism. asta dureaza. am citit comentariile si fiecare suprind, in esenta, lucruri reale. dar punctuale si care NU POT fi extrapolate.
    iata in schimb unele care sunt universal valabile:
    – 🙂 un emigrant va fi intotdeauna un emigrant. emigrantii sunt acceptati in Europa de vest pentru ca celor de acolo le merge MAI BINE decat ei. cand n-o sa le mai mearga emigrantii vor fi primii vinovati. (probabil singura exceptie notabila e SUA, dar nu se stie pentru cata vreme de acum inainte)
    – cu suficienti bani traiesti bine oriunde pe planeta asta. suma difera de la o locatie la alta, evident.
    – daca voi lasati UN SISTEM (educational, in cazul asta) sa va creasca puradeii ati cam pierdut partida – oricare ar fi ala. sistemul niciodata nu se ocupa de individ, sistemul niveleaza.
    – ca traiti in Romania, spania sau oagadugu, faceti-o cu respect pentru locul respectiv, dar fara sa dati dovada de lasitate injurandu-le pe altele. s-a intamplat sa te nasti in Romania, nu ai ales. esti liber sa mergi unde vrei tu, nu locul te defineste pe tine ca om. vorba insa, da.
    – iubirea la distanta nu se cheama iubire, stimati tovarasi si tovarase 🙂

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Cu suficienți bani trăiești într-adevăr bine oriunde, chiar și în România, dar nu despre asta e vorba. E mai degrabă vorba despre un loc civilizat în care să trăiești, în care să nu-ți fie frică să te duci la spital ca nu cumva să ieși mai bolnav decât te-ai dus.. sau să nu mai ieși deloc. Un trai decent înseamnă multe și ține de civilizația țării respective.
      Poate că un emigrant va fi întotdeauna un emigrant, dar pe mine una asta nu mă deranjează. E un lucru asumat. Sunt româncă și nu am venit aici ca să încerc să mă „confund” printre localnici , nici n-aș putea. Și asta e ok cu mine. Nu consider faptul că am plecat o dovadă de lașitate. Nu ne luptăm cu turcii și eu am dezertat. Să stăm să suferim în continuare pentru „binele” țării? Asta nu ajută pe nimeni, nu schimbă cu nimic realitatea de la noi.

      1. Avatar Ady
        Ady

        Nomazi … ca si țiganii ( nu ca ar fi ceva rău) dar … …probabil ca si alți foști cetățeni romani peste 5 ani nu o să-i placa in Madrid si va pleca in Zurich ca acolo spitatalele sunt si mai curate si nu-s rasiști cu nomazii din Romania … si tot așa … apropo nimeni nu duce dorul celor plecați …sint slabi din toate punctele de vedere si ” e mai bine pentru ei sa meargă intr-o țara cu lapte si miere decât sa se chinuie intr-o societate ca a noastră ” aici raman cei luptători, sănătoși, puternici si tari psihic … rezistenți la Mizeriile și-n CEEA CE SE ÎNTÂMPLA in Romania … ce ar fi daca AM PLECA TOȚI 🙁 … mult succes celor care pleacă P.S. așteptam cu nerabdare o relatare SINCERA după 10 ani petrecuți doar in Spania

        1. Avatar Monica
          Monica

          @Ady, am putea incerca sa plecam toti, macar asa poate ar intelege cei care ne conduc ca se intampla ceva grav…:)

      2. Avatar gigi kent
        gigi kent

        🙂 lasitatea se referea la altceva, nu la faptul ca ai plecat. reciteste, te rog. am spus negru pe alb: ubi patria, ibi bene. cat despre civilizat(ie), asta trebuie definita (notiunea). pentru ca fiecare o vede si traieste altfel. nu e cazul sa despicam acuma.
        articolul este scris mai mult pentru tine, sa te convingi ca ai facut un lucru bun. pentru mine nu are nici o relevanta faptul ca te-ai relocat sau nu. motivele sunt ale tale, proprii si personale, si pentru ele nu trebuie sa dai socoteala nimanui. te incalzeste de ex faptul ca eu stiu o groaza de germani care pleaca in alte tari, pentru ca s-au saturat de a lor? oricat de mirobolant ar fi locul in care esti, mai devreme sau mai tarziu ii vei descoperi SI minusurile. daca sunt sau nu suportabile, asta tine de individ. din punctul meu de vedere, o natie care omoara animale in arena in secolu’ 21 nu e demna de mine. oricat de ‘civilizata’ s-ar da ea pe strada si-n spitale. si tot de la mine citire: daca am ajuns sa-mi aleg locatia in functie de spital, am cam rontait in gol oxigenul planetei.
        fara suparare, e doar o parere.

        1. Avatar Ioana
          Ioana

          Articolul este scris pentru că am simțit că-mi sunt datoare să îl scriu. Dacă am făcut sau nu un lucru bun, asta doar timpul o va spune.
          Da, sunt mulți care pleacă, din multe motive.. și din Germania, Franța, UK.. Uite, aici, de exemplu, sunt mulți englezi care s-au mutat ca să se bucure de multele ore cu soare. Acuma, fiecare pleacă acolo unde consideră că îi va fi mai bine. Nu susțin nicio clipă că aici este totul perfect.

          Hai să nu exagerăm, nu se mută nimeni în funcție de spital, sunt mulți alți factori care contribuie la o astfel de decizie.

          Și nu, nu mă supăr 🙂

          1. Avatar gigi kent
            gigi kent

            stiu 2 (doua) persoane care au plecat pentru altceva decat bani 🙂

        2. Avatar Daniel
          Daniel

          Lasa ca nu e raiul pe pamant…am fost de curand in Germania in spital universitar…totul exemplar,dar si aici se face economie deja! Asa ca nu e Spania chiar asa…doar cine nu a fost plecat niciodata,poate crede ca Vestul e Lapte si Miere!:Este doar o opinie

  29. Avatar Liviu
    Liviu

    Un lucru eu nu înțeleg, cu toate ca ca sunt plecat din țara de 9 ani….De ce romanii își „denigrează” țara, când toți străinii spun un lucru cu ecou : „Niciodată sa nu vorbești de rău țara in care te-ai născut si trăit si țara de sânge” ….. Peste tot e bine si rău, ne tot plângem ca ce a făcut țara pentru noi, dar cine e țara asta, nu cumva noi?!!! Ne-am complăcut la crearea mocirlei si acum strigam de ce stam in mocirla…..Urlam de lipsa de exemple pozitive, dar câți dintre noi a încercat sa fie unul măcar la un nivel minimal si sa vorbească despre…..Va rog sa nu mai denigrați, puteți critica părțile negative, dar cel mai important e sa începem sa construim ceva frumos nu sa fugim…

    1. Avatar Tavi
      Tavi

      Exact, Liviu!

    2. Avatar gigi kent
      gigi kent

      🙂 vax.
      foarte pe scurt: vezi ungaria, polonia, Serbia, ucraina, apoi cauta Romania pe harta. cu floricele la jandarmi si panselute plantate nu vei rezolva nimic. nici in ‘vest’ nu se rezolva nimic asa. cu vorba buna nici pe maica-ta n-o convingi, d-apoi hoardele de betivi, analfabeti si incapabili dospiti de 50+27 de ani de comunism.
      ‘civilizatii’ din vest au avut nevoie de doua razboaie mondiale ca sa se potoleasca. I-a scos unchiu’ sam din rahat, altfel si azi erau la beregata. cine-I de vina pentru tot ‘raul’ ce li se intampla lor azi? emigrantii 🙂

    3. Avatar o femeie

      asta nu e vorbit de rau. Asta e realitatea traita de noi. Ce vrei, sa o ascundem sub pres in stil comunist? S-a terminat, e momentul sa reactionam, sa cerem sa fim tratati asa cum ne place sa tratam.

    4. Avatar Emil
      Emil

      nu cred ca este corecta formularea ” vorbeste tara de rau” ! „Tara” nu este reprezentata de acei medici sau asistente care-si fac datoria in sila si dispret pentru pacienti ( ca o paranteza, cred ca nici nu sunt platiti com ar fi necesar pentru un trai demn), nici de hotii care sunt peste tot, nici de politicienii ticalosi care ne conduc ( de ce ? cine i-a ales? dece nu s-au dus multi votanti la vot ? ).

      Sunt plecat de peste 20 de ani, vin lunar in Romania si am convingerea ca Ioana are dreptate : a facut bine ca a plecat ! Pentru ea si familia ei, a facut ceea ce trebuia !

      Restul comentatorilor care o „cearta”, ori au o situatie mai buna, ori NU au copii, ori pur si simplu judeca dupa pricipiul : ” daca ii e bine Tarii, va fi bine si pentru lucuitorii ei” ! Poate este si asta un punct de vedere, exemplele istoriei pot confirma sau infirma ! Dar nemtii au o vorba : „Daca Hans o duce bine, atunci si Tara o va duce bine ! ” . Eu cred ca asta e ordinea fireasca !

  30. Avatar Costin
    Costin

    Felicitiari! am facut acelasi lucru ca tine la inceputul lui 2017 si pot spune ca a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o.

    Cel mai probabil cei care comenteaza negativ ori sunt cei care beneficiaza din Sistemul romanenesc, combinatii, invarteli, fie cei care sunt atat de incompetenti si lenesi incat sunt constienti ca nu s-ar descurca in afara fie cei carora le e frica sa faca si ei pasul asta insa sunt invidiosi pe cei care au facut-o si de aici provin frustrarile si atacul la persoana.

    Sper ca restul de 1 milion de romani care inca mai traiesc in romania si care nu se regasesc in valorile „romanismului” sa o taie in urmatorii ani si astfel romania sa se scufunde acolo unde ii e locul, in mlastina saraciei si prostiei.

    Da, sunt un demigrant si nu am niciun motiv sa fiu patriot, romania nu mi-a dat niciodata nimic. tot ce am facut am facut prin fortele proprii cu niste parinti care au muncit ca niste vite ca sa mi asigure meditatii. n-am primit asistenta medicala decenta, invatamant, nimic. romania nu mi-a dat nimic, din contra, mi-a luat sansa unui invatament de calitate, competitiv.

    1. Avatar donnie brasco
      donnie brasco

      Esti acolo unde esti datorita sistemului pe care il denigrezi. Daca ai fi fost intr-un alt sistem puteai fi mai sus sau mai jos. Ar fi frumos sa arunci o privire si asupra locurilor pozitive. Faptul ca ai puterea sa te exprimi liber reprezinta un mare beneficiu pe care romania ti l-a oferit. Mult succes

      1. Avatar Costin
        Costin

        really? si capsunarii care au ajuns in spania si cei din italia tot „datorita” sistemului au ajuns?
        pai si emgrantii din republica democrata congo au ajuns in franta tot datorita sistemului, nu?

        aiurea, n-am ajuns aici datorita romaniei, am ajuns pentru ca m-am zbatut sa fac mai mult decat ofera scoala si tara, pentru ca nu m-am complacut cu un job caldut in care toti asteapta sa vina salariul si cam atat.

        n-o mai dati pe aia cu scoala gratuita caci prefer o scoala buna si platita uneia infecte si gratuite. e ca si cum te-ai duce la spital pentru o zgarietura la glezna, aia iti taie picioarul dar iti spun ca au facut-o preventiv sa nu se cangreneze iar tu spui, ok, a fost gratis, nu am ce sa cer.

        sa fim sobri, in 12 ani de munca am cotizat peste 200.000 de lei in sistemul social iar cand a fost sa trebuiasca sa fac niste antibiotice m-au pus sa cumpar branula, cefort si imunoglobulina.
        am pierdut ani poate stand la coada la ghiseele bugetarilor.

        cea mai mare realizare nu e ca am plecat ci ca nu mai platesc impozite statului roman, nu ma deranjeaza ca ma spoliaza astia aici cu impozite mult mai mari decat in ro, le dau cu placere pentru ca spitalele sunt lux, strazile sunt ca in palma, politia reactioneaaza si daca un pusti cordit sparge o sticla in toiul noptii, pentru ca transportul e mega pus la punct si fac distante de doua ori mai lungi intr-un timp de 2 ori mai scurt decat in ro.

        daca m-as intoarce candva in ro desi sper sa nu, as face in asa fel incat sa nu mai platesc taxe.
        da, bag-o pe aia cu faptul ca romania nu o sa progreseze ca nu platesc eu taxe caci s-a vazut cat a progresat romania cat timp am platit eu taxe.

        1. Avatar donnie brasco
          donnie brasco

          Imi pare rau sa spun dar mesajul tau este unul agresiv care exprima frustrari. Este decizia ta si iti doresc sa fii fericit acolo unde iti doresti.
          P.s. camd iti spuneam ca ai ajuns acolo si datorita romaniei, nu m-am referit la distanta ( vezi ex cu congo si capsunari pe care le-ai dat) si ma refeream la valoarea ta ca angajat si ca om. Ai ajuns la aceasta valoare si datorita sistemului. Da, si eu mi-am dorit mai mult si m-am zbatut la fel cum ai facut si tu. Haiideti sa nu privim doar lucrurile negative din romania si sa le scoatem in evidenta dooar pe celle pozitive din tara in care ai fiecare a emigrat. M-a deranjat primul tau comentariu pt ca ii faci lenesi pe cei din tara si beneficiari ai sistemului. Costin, sunt oaameni de maare valoare in romania care au reusit prin forte proprii fara sa fie pilosi sau politicieni.

    2. Avatar Tavi
      Tavi

      Costin, trage adânc aer în piept și liniștește-te! Te-ai agitat puțin cam tare.

      După felul înveninat în care comunici, cred că tu ești mai frustrat decât mulți dintre cei pe care îi acuzi de diverse chestii fără a-i cunoaște.

      Foarte bine că ai plecat din România (în cazul tău chiar mă bucur). Singura rugăminte a mea și a celor care „au comentat negativ” a fost aceea de a-ți vedea de viața ta bună din străinătate și de a uita de România. Nici n-o lăuda, dar nici n-o mai vorbi de rău. Uit-o!

      1. Avatar Costin
        Costin

        cred ca toti cei care au plecat din tara au facut-o cu frustrari si in urma unor experienta de zi cu zi mai putin fericite.

        nu pleci de bine, clar! de altfel am mai avut o sansa se plec imediat dupa facultate dar am refuzat pentru ca la vremea aia, tanar fiind, credeam cu tarie ca romania va face pasi catre a-si respecta oamenii si a le oferi o viata buna.
        m-am implicat in toate activitatile atat cat mi-a permis si serviciul. am facut voluntariat pentru strangerea gunoaielor, am fost observator electorat la 2-3 randuri de alegeri, am indemnat colegii de munca sa mearga la vot, am incercat sa ma avant in discutii mai putin placute cu familia despre politica pentru a-i face sa inteleaga de ce psd e rau.
        am atras atentia celor care aruncau hartii pe strada, ba chiar la un moment dat am coborat din masina sa ridic mucul de tigara aruncat de un taximetrist fara a-i spune ceva, pur si simplu l-am ridicat si l-am pus la mine in scrumiera, am primit la schimb un „ce bah, te crezi destept ? s-o beep pe mata!”. n-am mers niciodata cu „haide shefu’” la politist atunci cand am comis-o in trafic. am facut tot ceea ce am considerat ca e civic si decent ca sa ajut societatea sa se schimbe.
        cei care pleaca sunt acei oameni care au incercat catusi de putin sa faca ceva si care cu toate ca au tot ce le trebuie material, nu reusesc sa se impace cu „romanismul”. chiar daca acel ceva a fost sa lupte impotriva spagii prin a nu o mai da si e normal sa fii frustrat.
        evident ca romania inca mai are oameni valorosi insa grosul a plecat, 80% din colegii de liceu au plecat si cam tot atatia din cei din facultate. la un moment dat, in romania fiind, nu mai aveam cerc de prieteni, vorbeam pe whatsapp cu prietenii plecati.
        cred ca la nivel individual oamenii nu realizeaza cati au plecat din romania, pe langa cei plecati temporar sunt foarte multi care au plecat de tot, care au facut copii in diaspora, si-au luat cetatenia si nu mai au de gand sa se intoarca. romania e al doilea popor din lume dupa siria la procent din populatie care migreaza. eu zic ca de bine nu e.
        gaura asta nu va fi niciodata refacuta indiferent cat de optimisti suntem.

        evident ca daca ai avut o mostenire de familie frumusica, ai 3-4 apartamente pe care le inchiriezi, ai ceva prieteni pe la administratie, pe cineva in politie si vreo 2 cunostinte la spital, romania e un mediu propice unde sa traiesti. insa ceilalti ce fac? cand trebuie sa-ti iei libere 3 zile ca sa scoti un permis de conducere, cand trebuie sa dai spaga ca sa se uite un doctor la tine, cand pe functionarii publici te umilesc pe banii tai.

        evident ca sfatul tau e bun, chiar nu-i inteleg pe cei care plecati fiind permanent, inca o mai tin cu „romanismele”, vai, ce se mai intampla in tara, vai, sa mergem la meciurile nationalei de fotbal. funny, ori ai plecat si incerci sa te „pierzi” printre cetatenii tarii respective, ori daca te roade romanismul, du-te inapoi in tara.

        eu sunt plecat de prea putina vreme ca sa pot sa spun ca am rupt legaturile cu tara insa sunt pe calea cea buna, de cateva luni nu mai citesc presa din romania si sper ca in final sa-mi ramana doar limba romana care sa-mi mai aminteasca de romania.
        cred ca doar asa poti spune ca te-ai integrat in noua tara, altfel daca o tii pe „revelioane romanesti” si hai s-o rupem pe mici si sarmale si sa facem cumparaturile la magazinul romanesc, mai bine te intorci in tara ca s-ar putea sa suferi mai mult in diaspora decat o faceai in ro.

        o sa vorbesc de romania obiectiv, nu vad niciun motiv in afara patriotismului desantat sa nu prezinti romania exact asa cum e ea, empiric, cu experientele vietii de zi cu zi. fara pareri proprii. daca cineva ma va intreba, „si? cum e in romania?” n-o sa ezit sa le spun si ca romania e tara unde romanii traditionali se duc la gratar in padure si in urma lor raman peturi, caserole, hartie si tampoane si ca poti merge in locuri frumoase ca de exemplu in carpati unde gasesti ambalaje de chipsuri bagate in scorburile copacilor sau in delta unde plutesc peturile la mal sau pe litoral unde se vor uita toti sa te spolieze.

        1. Avatar Tavi
          Tavi

          Costin, din ce ai scris aici trag concluzia ca esti un cetatean civilizat de care Romania ar fi avut nevoie ca sa evolueze, dar …

          1. Am o mica indoiala din moment ce vad cata ura pui in cuvinte cand spui „romania sa se scufunde acolo unde ii e locul, in mlastina saraciei si prostiei.”. Pe bune? De ce atata ura? De ce nu-ti vezi tu de viata ta frumoasa din tara de adoptie si sa ne lasi in pace, fara sa ne doresti tot ce este mai rau?

          2. Spui ca ai plecat, si ai ajuns unde ai ajuns, „pentru ca nu m-am complacut cu un job caldut in care toti asteapta sa vina salariul si cam atat.”. Ai lucrat la stat? Daca ai lucrat la o companie privata si aveai genul de job caldut in care asteptai sa vina salariul, spune-mi si mie, te rog, la ce companie ai lucrat. Eu lucrez in mediul privat de cand am inceput sa muncesc, dar niciunul dintre job-urile pe care le-am avut pana acum nu a fost caldut si in care sa astept numai sa vina salariul. Chiar a trebuit si trebuie sa muncesc pentru acel salariu.

          3. Daca tu nu ai habar ce inseamna patriotismul, de ce nu poti crede ca exista oameni care chiar iubesc tara asta? De ce ai tinut neaparat sa spui „patriotismul desantat”? Este o intrebare la care nu am nevoie de raspuns, pentru ca stiu raspunsul. Din rautate! Si nu, nu am primit nicio mostenire, nu am prieteni la administratie, nu cunosc oameni in politie sau in spitale. Iubesc tara asta asa cum imi iubesc familia, n-o fac pentru ca am vreun interes.

          Acum te-ai transformat tu in soferul de taxi care in momentul in care te-a vazut ca ai ridicat gunoiul de pe jos, te-a injurat de mama. Exact asa esti tu acum, vezi niste oameni care incearca (nu stiu cat vor reusi, dar incearca) sa faca ceva, iar tu te uiti de sus la ei (ce vrei, om plecat in strainatate) si le spui „romania sa se scufunde acolo unde ii e locul, in mlastina saraciei si prostiei.” Este frumos ce faci?

          Bucura-te de viata pe care o ai acolo unde esti si lasa-ne pe noi „patriotii desantati” sa facem ce o sa facem in Romania.

          1. Avatar Costin
            Costin

            Tavi, cred ca perceptia fiecaruia depinde foarte mult de „bula” in care traieste.
            Si de perceptia personal, evident.

            Eu unul nu cred ca un om care se implica in viata civica si vrea sa faca mai mult pentru oras si pentru tara mai poate avea o atitudine zen.
            Pentru ca in Romania nu vorbim de un santier in care noi trebuie sa ne apucam sa construim, Romania e un santier napadit de buruieni unde daca incerci sa rupi in prima faza buruienile, localnicii asmut cainii pe tine si te indeparteaza.
            Eu nu pot sa „iubesc” o tara de genul Romaniei si de asta mi se pare illogic sa fii patriot daca te-ai confruntat catusi de putin cu sistemul, cu oamenii si daca ai calatorit in lung si in lat prin tara.
            Probabil ca daca faci drumul munca-casa si inapoi, totul pare ok, cred…desi in bucuresti numai ok nu e nici drumul.

            Altfel, crede-ma ca sunt destule companii private care desi nu cultiva genul asta de atitudine lasa-ma sa te las, romanismul corporatist se aplica din plin gen cum sa mai furam din cascaval sa nu se prinda sefu’, cum s-o lungim pana la infinit si cum sa nu ne pese prea mult de ceea ce facem, banul sa iasa. dar iarasi, probabil depinde si aici de domeniul in care lucrezi, in privat.

            Citind comentariile observ iarasi acele doua Romanii si nu-mi pot explica existenta lor decat prin prezenta bulelor societale.

            Altfel, „sunt proaspat plecat” si de aia inca exprim frustrari mai agresiv si inca nu mi-a trecut dupa 2016 cand 90% dintre colegii de munca nu au mers la vot si nu le-a pasat iar cand am asistat la „numaratoarea voturilor” de la o sectie de votare, a trebuit sa ma lupt cu toti cei din comisie si toti observatorii sa numaram cum trebuie voturile nu in parallel, nu din 2 in 2.
            Aia a fost doar picatura, restul se acumulasera in timp.
            Eu unul nu consider ca Romania m-a ajutat cu ceva, nu ROmania m-a crescut ci parintii cu sudoarea muncii lor, cu doua servicii in parallel, cu meditatii in particular. Daca ma bazam pe scoala 100% ajungeam la dracu’, cand am avut nevoie de asistenta medicala, mi s-a dat m##% asa ca m-am dus la privat, tara o strabati tot in 14 ore Constanta – Timisoara, ce naiba v-a dat tara? daca o luam asa liric cu ni l-a dat pe Eminescu si limba asta frumoasa, lol….altfel, cum spuneam, ca sa intelegeti trebuie sa fiti aici, sa munciti, sa traiti luni, ani si apoi sa comparati si sa concluzionati.

            si da, cred ca Romania se poate trezi dar mai intai trebuie sa arda. nu poti sa trezesti milioanele de corporatisti si sa-i faci sa mearga la vot nu pe partie in ziua alegerilor decat daca isi pierd locurile de munca, nu poti sa-i faci sa se intereseze de politica si sa fie alerti tot timpul decat daca nu mai au bani sa mearga la partie si sa se inghesuie in trafic. de asta cred ca tara trebuie sa se afunde in mizerie, altfel vor mai trece o suta de ani si o vom taragana tot asa.

        2. Avatar Doru
          Doru

          Costin, BRAVO ! Punctul pe I !Exact asta fac unii pe aici : patriotism desantat …Nu vor sa vada realitatea si nu ii intereseaza altceva decat viata pe care o au, fara sa se gandeasca ca ar putea trai altfel !

          1. Avatar Tavi
            Tavi

            Costi, inteleg perfect ce spui.

            Anul asta si eu am asistat la „numaratoarea voturilor” de la o sectie de votare, din partea USR (nu sunt inscris inpartid, dar sunt simpatizant al acestui partid) si stiu la ce te referi. Si eu am prieteni care au preferat sa nu mearga la vot, iar apoi au iesit in strada pentru a protesta pentru ca guvernul a luat decizii aiurea.

            La fel ca si tine, am participat la mai multe actiuni de voluntariat, am strans gunoaie (de fiecare data cand merg cu prietenii la gratar, pe langa gunoaiele noastre, mai strang 1-2 saci cu gunoaie lasate de altii), am ajutat animale etc. Ce vreau sa spun este ca in Romania, mai sunt oameni civilizati care inca nu si-au pierdut speranta. De ce vreti voi neaparat sa le spuneti ca sunt prosti?

            Va inteleg, ati ajuns la limita rabdarii si ati luat decizia de a parasi tara. Excelent! Foarte bine ati facut! Dar de ce simtiti nevoia sa aruncati cu gunoi in noi?

            Vad ca Doru te felicita pentru ca ai afirmat faptul ca noi, cei care inca mai credem in Romania, suntem niste „patrioti desantati”. Vezi? Ai facut o afirmatie rautacioasa ne bazandu-te pe nimic, iar unii deja aplauda. Asa se intampla si cu Romania, aruncati vorbe urate despre romani, iar cand parintii tai, cei care te-au crescut cu sudoarea muncii dumnealor, se vor intalni cu un cetateam strain care a avut placerea sa afle de la voi ca romanii sunt ultimele gunoaie de pe pamant, vor fi tratati ca atare. Nu este corect, nu?

          2. Avatar Costin
            Costin

            Tavi, nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca ii fac prosti pe cei din tara sau ma rog, pe acea minoritate de oameni din care si eu zic ca provin, acei oameni educati sau pur si simplu onesti care vad altfel lucrurile.
            Insa o tara e definita de majoritatea populatiei, nu? cum se spune de francezi ca-s aroganti sau de italieni ca-s curvari sau de nemti ca-s rigurosi. Evident ca in sanul acestor tari sunt procente bune de oameni care-s altfel.
            Ce? cand se spune ca Romania e o tara de hoti nu se vorbeste la modul general? pentru ca acei oameni cinstiti abia daca se mai vad. Eu de exemplu am vazut cum toti oamenii acestia de calitate au disparut in timp de langa mine si din tara si am ramas intre intelectuali indolenti (gen corporatisti care nu merg la vot pentru ca nu-I intereseaza) si idioti zombificati cu soros, etc. A devenit irespirabil, efectiv simteam cum ma sufoc de ani de buni.
            2016 a fost punct de cotitura, apoi am mai sperat un pic cu protestele din februarie dar cand am vazut ca s-au stins si ca pesedeul merge inainte am zis ca nu se mai poate, in Romania e nevoie de o revolta sustinuta si violenta ca sa indeparteze psd-ul de la guvernare ori cu totii banuim ca asta n-o sa se intample, pana in 2020 psd va fi acaparat tot, dragnea va fi prim ministru de facto si inca 25 de ani de ani de acum incolo romanii vor astepta.
            daca tu poti spera dat fiind contextul inseamna ca ori esti din cale afara de optimist ori de fapt nu esti la current cu politica si geopolitica la nivel European.

        3. Avatar Tavi
          Tavi

          Costin, nu stiu de ce nu-ti pot raspunde la ultimul mesaj pe care l-ai scris (nu am optiunea de „Replay”) si de aceea iti scriu aici.

          Imi pare foarte rau ca oamenii civilizati, ca tine (de exemplu), pleaca din tara asta. Inteleg foarte bine de ce o faceti, dar imi pare rau. Este nevoie de voi aici sa le tinem piept celor care vor raul tarii asteia (cu PSD si Dragnea in frunge). Da, stiu, suna pompos, suna a „patriotism desantat”, dar crede-ma ca fix asa simt.

          Lucrez in turism si am (de cele mai multe ori) placerea sa intalnesc tot felul de oameni. Am constatat, cu bucurie, ca sunt multi romani cu bun simt. Am vazut din ce in ce mai multi copii crescuti frumos. Eu cred ca generatia din care fac parte (am 36 de ani) va produce schimbarea in primul rand prin felul in care am observat ca isi educa, copiii.

          Da, sunt o persoana optimista!

          1. Avatar Corneliu
            Corneliu

            Tavi, ești un om minunat. Mi-ar place să te cunosc cândva. Avem nevoie de românii din țară ca tine.

          2. Avatar Tavi
            Tavi

            Multumesc frumos, Corneliu!

            Sunt foarte multi romani care gandesc asa ca mine, iar lucrul asta ma bucura si imi da speranta.

            Si mie mi-ar placea sa ne cunoastem, ma bucur sa interactionez (in mod special) cu romanii care iubesc Romania, si, cine stie, poate ca ne vom si cunoaste.

    3. Avatar Mihaela
      Mihaela

      Am citit o mare parte din comentariile de aici. Cu multe sunt de acord, dar in egala masura pot spune ca vad conceptii gresite. Toti asteapta sa se schimbe ceva in Romania, iar in conceptia multora, schimbarea trebuie sa survina ca un miracol. Foarte cativa oameni recunosc aportul personal ca si element principal in evolutia schimbarii. Oameni buni, Schimbarea vine din noi. Schimba-ti mentalitatea proprie si vei schimba lumea. Invatati si asimilati valorile civice. Si invatati-va si copii aceleasi valori. Apoi promovatile in mediul in care traiti. Nu va lasati influentati si angrenati in indiferenta generala, sau in orice alta situatie defectuoasa pe care o intalniti. Ramaneti credinciosi propriilor convingeri constructive. Schimbarea va veni fara dar si poate, Dar este nevoie de participare activa. Romania nu este „rea”. Nu este nici „buna”. Romania suntem NOI. Indivizii care o populam.
      Mult succes la schimbare!

      1. Avatar Tavi
        Tavi

        Bine spus, Mihaela!

    4. Avatar Mika
      Mika

      Ti-a dat toate motivele ca sa pleci din tara, ca si in cazul meu 🙂

      1. Avatar Asta e
        Asta e

        Toate sunt bune și frumoase pana când îți dai seama ca tu întotdeauna vei fi o straina in țara care ai petrecut o jumate din viața ta. In cazul meu am venit in Spania din clasa a 5 și a fost totul bine și frumos pana când îmi căutam de munca. Mi-am dat seama ca după nenumărate CV aruncate de aici acolo la firme pe posturi de vânzătoare sau mai de jos (nu va gândiți ca am optat pe un post mai mare fiind studenta la facultate) nimeni nu ma suna nici măcar un telefon pentru un interviu la Primark, Burger King, Macdonald, absolut nimic. Mi-am dat seama după aia ca defapt era pentru ca sunt românca. Și va zic asta pentru ca colega mea de la mine din clasa a dat in aceeași zi cu mine CV pentru angajare in Primark, pe ea a sunat-o Find spaniola și pe mine nu. Și mi sa mai întâmplat de nenumărate ori. In fine.
        Educația in Spania va pot asigura ca stau la fel se prost ca in România. Și școlile la fel. In orașele mari ma gandesc ca e mai bine dar unde am făcut liceu va spun sincer și fără exagerare ca mi-a căzut tavanul aproape in cap. Profesori sunt niște incompetenți la fel ca in Romania. Stau numai pentru salar ăla mic. Aia de la universitate sunt și mai rai pentru ca sunt și mai bine plătiți.
        Cu spitalele in fine, au tecnologie și spitale bune dar dacă numai pentru asta veniți aici nu va gândiți ca au minuni. Pe mama mea au operat-o de urgentă din cauza unui accident de munca și i-au lăsat lipici înăuntru in rană cauzând ca sa nu mai poate sa își îndoie degetul. A fost operata și in Barcelona și nimic. Niște incompetenți c-am toți. Stai aproape 1 săptămâna ca să-ți dea cita la doctor pentru o răceala. Dacă mergi la urgentă pentru o răceala cu febra se uita la tine cu o aroganta și plictiseala întrebându-te de ce nu ai mers la doctorul de familie.
        Și sunt foarte mulți rasiști mai ales cu noul sau partid VOX care sunt in contra inmigrantilor.
        Salariile sunt destul de proaste pentru ca lucrezi ca robotul încontinuu pe banda dacă lucrezi intr-o fabrica unde majoritatea romanilor lucrează.
        Toți când aude ca suntem romani fac o fata de parca ii furam instantaneu sau facem parte dintr-o mafie. Ei cred ca avem sute de benefici și ca statul
        Spaniol ne da mi de euro dar eu n-am avut parte nici măcar de 1€ darămite de o bursa.
        Spanioli după ce ca sunt niște alcholisti crescuți de mici (liceul meu se afla intru parc care se numește parcul betivilor) și niște drogati vai de ei sunt niște invidioși de numai vezi. Dacă văd ca ți-ai luat mașina se întreabă de unde ai atâția bani și ei de ce nu au.
        Viața in Spania nu ii așa de roza cum cred alți și vo zic eu ca am trăit jumate din viața aici. Părinți mei sau închis aici pentru ca romani din Spania sunt oameni foarte rai, fala mare traista goală cam toți se dau mare pe nimicul pe care îl au și ne fac de rusine și mai tare la spanioli ăștia care deja ne cred ca suntem toți niște țigani care fura tot ce vad in cale.
        Probabil ca intru oraș mai mare precum Barcelona și Madrid e diferit da unde am stat eu va zic ca nu mi-a oferit absolut nimic. Din contra ma făcut sa ma simt ca o straina in țara mea propie și sa fiu o straina in țara asta.

  31. Avatar Maria
    Maria

    Buna Ioana,

    Imi place articolul tau prin care am si descoperit blogul.Asa ca imi place si blogul.
    Si eu stau in Madrid am venit in 2015 si mi-ar place sa te cunosc.

    Cu mult drag, Maria

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Bună, Maria,
      Mulțumesc tare mult. Cu mare drag, sigur. 🙂

  32. Avatar donnie brasco
    donnie brasco

    Buna,

    In primul rand doresc sa va felicit pentru curajul vostru. Din pacate, cam aici se opresc aprecierile pozitive referitoare la articolul tau. Articolul l-am gasit de 3 ori pe facebook, in aceeasi zi de la 3 persoane diferite, ceea ce ma face sa cred ca este un articol sponsorizat/promovat pt a face trafic pe blog cu un articol la moda ce poate naste multe controverse.

    Oamenii se muta, din Iasi in Cluj, din Brasov in Oradea, din Los Angeles in New York, din Bucuresti in Madrid si pe tot cuprinsul Uniunii Europene. Faptul ca v-ati mutat nu reprezinta un eveniment decat pentru voi si pentru cei apropiati voua. Lumea a migrat si va migra in continuare. Unul din scopurile initiale a Uniunii Europene este tocmai ca oamenii sa poata circula si munci liber, acolo unde isi doresc.

    Am observat multe platitudini si clisee in articolul tau. Sunt de acord ca situatia este mai buna in Spania, dar nu sunt de acord cu un articol care scoate in evidenta doar lucrurile pozitive de acolo comparate doar cu cele negative de aici.

    Nu vezi viitorul copilului tau in romania, dar crezi ca in spania va avea mai multe sanse. Cum arata accest viitor ? Pt ca m-ar interesa si pe mine. Te anunt ca rata somajului in spania este de 18% , a doua cea mai mare din UE dupa grecia. Mai grav este ca in randurile tinerilor rata somajului ajunge la 60-70% in andalusia. Ceuta si melilla, asta ref la sansele tinerilor. Acum 2 zile presedintele bancii caja madrid a fost impuscat in fata casei si era acuzat de fapte de coruptie. De fapte de coruptie au fost acuzati inclusiv membri ai fam regale. Iar cei mari fotbalisti care joaca in spania sunt acuzati de evaziune fiscala.

    In romania lucrurile se vor schimba in bine, dar nu va asteptati sa mai fiti in viata atunci. Vor trebui sa treaca generatii

    In concluzie, articolul tau este unul partinitor care doreste promovarea blogului, iar argumentele tale sunt doar frustrari care sa justifice decizia de a pleca pt nereusitele tale. E foarte usor sa dai vina pe sistem.

    Iti doresc mult succes acolo unde locuiesti si unde te va duce viata. Dar mai usor cu criticile asupra romaniei sau romanilor. Lasati deoparte acest nationalism pagubos pt ca nu suntem cu mult diferiti fata de alte natii ale europei. Uscaturi sunt peste tot, iar pentru situatia mai putin buna din tara suntem vinovati cu totii. Eu sunt primul vinovat si caut sa ma schimb in permanenta.

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Dacă ați găsit articolul distribuit de mai multe persoane, pesemne că s-a viralizat. Eu nu am avut niciun aport în asta, în afară de faptul că l-am scris. După cum puteți observa, la mine pe blog nu apare nicio reclamă. Nu este un blog monetizat, deci din punct de vedere financiar mie nu îmi aduce niciun avantaj. Eu scriu aici doar pentru că îmi place să scriu și pentru că simt nevoia să scriu.
      Cât despre platitudini și clișee, atâta am putut, atâta m-am priceput. E dreptul dvs. să vă placă sau nu ce scriu. Dar, vă rog eu – și nu vă supărați pe mine că spun asta, – nu încercați să faceți psihanaliză pe internet și să-mi vorbiți despre frustrările și nereușitele mele, pentru că nu mă cunoașteți. Vă spun eu acum că nu am avut nereușite nici pe plan profesional, nici personal iar ceea ce numiți dumneavoastră „frustrări” eu le numesc niște realități amare care m-au făcut să-mi doresc să plec din țara mea. Și nu-mi spuneți nici „mai ușor cu criticile” – am dreptul, ca și dvs., să vorbesc despre ce consider eu de cuviință, fie că sunt în asentimentul altora sau nu. Mi-am așternut gândurile aici, pe blog. Atâta tot.

    2. Avatar canadianu'

      „Dar mai usor cu criticile asupra romaniei sau romanilor. Lasati deoparte acest nationalism pagubos” – ha ha ha, un nationalist roman care sfatuieste pe altii sa lase deoparte nationalismul tarii adoptive … the irony …

  33. Avatar Marius
    Marius

    Buna Ioana,

    Eu sunt Marius….la fel ca tine am ales si eu in 2006. Am ales sa iubesc Romania de la distanta, de peste ocean din Canada.
    Ei bine, dupa mai bine de 11 ani, nu mi-am schimbat parerea. Da, Romania s-a mai schimbat un pic…pe ici colo dar nu in punctele esentiale.
    Mi-a placut foarte mult articolul tau si am crezut de cuviinta sa iti spun…e frumos…frumos ce ai facut.

    ~ M ~

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Îți mulțumesc frumos, Marius! Numai bine!

  34. Avatar chivu iulian
    chivu iulian

    E rau la Spitalul Universitar. Acolo am luat un virus digestiv in urma unei endoscopii care mi-a cauzat multe probleme, a declansat alte boli. Spitalul este plin de rezidenti tineri care fac experimente pe oameni la propriu. Feriti-va de astfel de spitale

  35. Avatar Marius giurea
    Marius giurea

    In 2007 am plecat ca asistent medical în Italia. Primii 6 ani au fost buni, deoarece lucram și nu ştiam realitatea, nu ştiam că greu, dar greu mai pui mâna pe un job dacă pe al tău l. ai pierdut. M-am însurat cu o italianca in 2010 și tot atunci mi s. a născut fetiţa Fără munca am stat din 2013 până anul trecut când am prins un contract de 3 luni… azil bătrâni. Fiind separat de nevasta din iunie anul trecut, stateam cu chirie 250€. Când contractul s. a terminat… mi
    am făcut bagajele și m. am intors ȋn ţară…. În Italia e frumos dar nu. prea mai e de trăit…. negrii peste tot, badante de diverse naţii, marocani, peruani, etc…. Oare ce se va intampla cu Italia? Își va reveni, sunt sigur. Acolo e fetiţa mea, are aproape 7 ani… condiţii bune, intr. adevăr, familia unde sta e bună, socrii, la ei mă refer. În rest…. caut job ȋn ţară, aş reveni imediat ȋn Italia, mai aproape de copil dar nu e job, nu e casă. Îți doresc realizări în viaţa şi să nu ajungi la despărţiri ca mine!!! ?

  36. Avatar Ioana

    Noi, am ajuns la Madrid, cu băiețelul din cauza spitalului clinic de urgenta pentru copii. Simt exact, ca tine.

  37. Avatar monica
    monica

    Dupa cativa ani de Spania veti avea cu totul alta parere.
    Nici aici sistemul de invatamant public si cel sanitar nu sunt de invidiat.
    Exista varianta privata dar nu toti au acces la aceasta.
    Instabilitatea locurilor de munca, lipsa acestora ,sistemul social ar trebui sa va preocupe.
    Amabilitatea spaniolilor e doar aparenta ,diferentele culturale sunt uimitoare ,singuratatea pe care o veti simti la un moment dat si imposibilitatea de a avea relaii bune cu multi romani stabiliti aici sunt alte realitati care nu recomanda Spania ca tara de emigrare .
    O „vizita turistica” mai lunga da dar nu o tara in care sa te poti stabili.
    As vrea sa cunosc oameni care au avut mai mult intelepciune in a alege tara in care sa se stabilesca.
    Va doresc integrare usoara !

    1. Avatar canadianu'

      Intr-adevar, Spania, Italia, Portugalia etc. in comparatie cu alte tari (gen Canada, Norvegia, Finlanda, Elvetia etc.) sunt cam varza, dar in comparatie cu Romania e departe …

  38. Avatar Adi
    Adi

    Buna la toata lumea,
    in primul rand….Iulia e un articol frumos.E trist,dar frumos.Eu am trait in Canada si USA vreo 15 ani si de vreo 5 ani m am intors sa fac facultatea de medicina in Cluj.Ce sa va spun…e o experienta interesanta.E un domeniu fascinant,cu o responsabilitate majora din partea cadrelor medicale(si aici ma refer la toti cei care iau parte la actul medical,inclusiv infirmieri si mai stiu eu cine).
    Merge sistemul medical romanesc in jos? Poate da,poate nu.Depinde cum il privesti.Cred ca prost a fost tot timpul,asa ca nu cred ca merge in jos.Ba,din contra,cred ca o ia in sus…doar ca la modul cel mai lin posibil.Ca..unde i graba!? 🙂 Am avut experiente „medicale” si j Canada.In urgente am ajuns de 3 ori si tot de atatea ori nu m a vazut vreun medic mai repede de 7-8 ore de asteptare.Spitalele sunt nave spatiale,ce sa zic….Grey’s anatomy in persoana,doar ca intri destul de greu in sistem.Odata ce ai intrat,esti salvat 🙂 .Am avut si 2 operatii ortopedice mai serioase,unde ambele s au dovedit extrem de confortabile si o experienta placuta,doar ca intarziata cu vreo 1 an jumate.Atata a durat programarea.Ah…a mai fost o problema dermatologica si am fost trimis prin medicul de familie la dermatolog.Pe ala l am vazut dupa 2 ani.Vorbesc serios,2 ani! Cand m a sunat sa imi zica ca intr-o saptamana am programare si sa confirm prezenta,cred ca am intrebat o de vreo cateva ori daca nu gresisera numarul pt ca eu nu mai aveam nici o problema de derma…o rezolvasem in Ro de multa vreme(privat,desigur).
    Astea sunt experiente de prin „afara”,sa zic asa.In ro..hmm..de cand is la facultate aici,de 5 ani which is…tot dintr-un spital intr altul o tin.Unele spitale sunt primitoare,altele oribile.Am obsv ca depinde mult de managerul unitatii.Daca i se rupe,asta e…toti sufera.Nu am fost niciodata in spital in Bucuresti si sincer,sper sa nici nu am ocazia,dar cu mana pe inima va spun ca fiecare experienta de vizita in acel oras a fost un magnet pt necazuri pt mine.Zici ca e alta natie…mi au furat oglinzile de la masina,odata mi au furat benzina,odata era sa dea peste mine cu masina,taxiurile m au furat intr un hal,de nici nu stiu cum sa explic toata aventura…ma rog,idea e ca va simt sentimentul de „satul” si nu cred ca cineva ar putea sa va blameze pt faptul ca a ti plecat unde credeti ca va e mai bine.E foarte pacat.Toti romanii buni pleaca.Difera doar limita de suportabilitate.Pragul de toleranta e diferit la fiecare din noi.Cred ca pana la urma ma voi intoarce si eu inapoi la cea de a doua „casa”.Pana la urma,familia e cea mai importanta.
    sa aveti de toate,
    🙂

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Mulțumesc! Toate cele bune și ție!

  39. Avatar Cora
    Cora

    Cred ca exista mult adevar in articolul tau. Nu l-am citit cu placere. Este greu cand ti se pune oglinda in fata si tu, obosit de munca, epuizat de efort si cu probleme personale, iti vezi toate „ridurile”- a se citi slabiciunile.
    Traiesc in Romania. Consider ca este normal ca fiecare sa traiasca unde vrea, in tara sau in strainatate. Ceea ce ma mira in comentarii este ca multi nu sunt legati de familiile lor. Vin acasa foarte rar. Oare nu le este dor de casa, de parinti, de frati? Apoi, sistemul de invatamant romanesc i-a adus la nivelul profesional la care se afla. Nu sunt legati de colegii de scoala, de profesorii lor. In invatamantul romanesc la catedra erau si sefi de promotie ai Universitatilor, profesori foarte buni, pe cand in alte tari nu se intampla asta.
    Cat despre sistemul de sanatate, cu sume modice, se ajunge la marile somitati ale medicinei. Cu un telefon se poate face o programare, iar o consultatie la un astfel de medic costa cateva sute de lei. O operatie de dificultate medie, in sistem privat, nu costa mai mult de echivalentul in lei a 1000 de euro, fiind efectuata de mari doctori ai tarii. Imi veti spune ca nu toata lumea are bani, ca e o suma mare. Oare? Lumea are bani si in Romania. Mergeti in mall-uri, priviti pe sosele ce masini sunt.
    Chiar si inainte de 1989 pentru o consultatie puteai sa chemi un doctor acasa, contra cost, dar cu sume foarte mici. Cred ca se poate si acum, fara sa te mai chinui ore in sir in spital.
    Consider ca avem multe probleme in tara: lipsa vaccinurilor, lentoare in modificarea programelor scolare, lipsa autostrazilor, faptul ca nu se contruiesc spitale, afacerile cu medicamente, etc.
    A spune despre parintii tai ca au luat-o razna, s-au inrait, nu-i mai recunosti, asta mi se pare o mare problema. Si ajungem la ceea ce ar putea reforma Romania, adica educatia.
    Am scris cam mult, nu-mi propusesem. Toate postarile sunt o joaca. Toti stim cum este Romania, care sunt problemele ei. Unii au ales sa plece, unii sa ramana… Este o chestie de educatie, sentimente si rezistenta. A ne eticheta si condamna unii pe altii este si urat si nepotrivit. Iti trebuie mult curaj si sa pleci si sa ramai. Bravo noua tuturor!
    O tara in care in fiecare familie sunt persoane care incaseaza cate trei pensii si tineri, de la 20 de ani in sus, care primesc ajutoare de la stat, cum sa progreseze? Stiti ca prima grija a elevilor de clasa a XII-a, pana sa termine cu examenul de Bacalaureat, este sa-si faca dosarul pentru somaj? Ce tara da unui tanar, care nu a muncit o zi, bani sa stea, cand se stie ca el va da examen la facultate si isi va petrece vacanta? Intelegeti de ce nu merg treburile? Invatam tinerii sa nu aiba demnitate inca de la inceput si asta va produce efecte in timp.
    Zile de vara placute si mai putin fierbinti tuturor!

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Da, este teribil ce se întâmplă cu tinerii, nu cu toți, dar cu mulți dintre ei. Numai bine, Cora, mulțumesc pentru că mi-ai scris.

    2. Avatar canadianu'

      „Cat despre sistemul de sanatate, cu sume modice, se ajunge la marile somitati ale medicinei.” – somitati ale medicinei ca Burnei ?

    3. Avatar canadianu'

      Da da, cu niște sume modice poți să ai acces la somități …
      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1541629229245194&id=100001943950221

  40. Avatar Dunărea Albastra
    Dunărea Albastra

    F frumos articolul. Felicitări tuturor celor care s-au salvat și va doresc sa fiți fericiți. Noi rămânem sa stingem lumina, să avem grijă de părinții voștri (atât cât ne pricepem), și să participăm la rugăciunile din bisericile „oribilei” fostei voastre patrii… Trebuie sa recunosc, noi nu ne putem compara cu Spania, Anglia, sau alte țări dezvoltate, în majoritatea lor, foste puteri coloniale. Dar putem spera ca, intr-o zi, ne vom putea crește copiii în țara noastră. Doamne ajută!

  41. Avatar donnie brasco
    donnie brasco

    Buna ioana. Am scris un comentariu prin care criticam articolul tau si nu mi-a aparut. Sunt dezamagit. In spania nu se respecta dreptul la opinie ? Sau filtrezi comentariile si le postezi doar pe cele care iti convin. Credeam ca putem construi un dialog. Suprinzator este ca am scris un reply la un alt comentariu si asta a aparut.

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Se mai întâmplă, au fost foarte multe comentarii. Cred că a apărut până la urmă și al tău și cred că ți-am și răspuns. Toate cele bune!

  42. Avatar Nicolae
    Nicolae

    Asteptati ce? Toti cei peste patru milioane de romani plecati.Asteptati ca altcineva sa faca,altcineva sa puna mana sa munceasca,ca noi suntem smecheri si lasi ,asa ca ne ducem la cei care au facut deja .Toti vrem sa se faca lucruri bune si tara sa mearga bine,dar cine sa le faca? Fiecare asteapta sa faca celalalt.Si uite asa 20 de milioane de romani asteapta ca cineva sa faca.Poate extraterestii.Dupa care ne intoarcem toti la lucrul gata ca ne iubim tara,nu?

  43. Avatar Cristina I.
    Cristina I.

    Bine ai venit în țara copiilor mei, Ioana!?
    Îți doresc din suflet să te simți „acasa”, și sigur că asta vei simți atâta timp cât lângă tine ai ceea ce iubești mai mult, puiuțul tău si soțul.
    Eu am mai bine de 17 ani de când am venit la Madrid, și după primii 5 ani, știam deja că nu voi mai simți dorința sa revin in țara mea ; pentru ca da, România rămâne întodeauna țara mea, însă casa mea este aici, în țara copiilor mei…
    Eu nu am plecat ca să nu mă mai întorc, credeam ca va fi o „vacanța” de cel mult un an, nu imi doream atunci sa părăsesc România. Însă recunosc cu tristețe și poate chiar cu rușine, că ma bucur că am plecat atât de tinerică.Simt că pare că nu m-am „contaminat” de agitația si stresul in care î-i regăsesc mereu pe cei dragi pe care i-am lăsat acasa…
    Cu siguranță vei avea momente in care o simplă fotografie din Carpații noștri, sau orice imagine, miros, melodie, orice lucru care te va întoarce cu gândul la copilărie sau la anii frumoși petrecuți acasă, îți va strânge inima pentru un moment, iti va provoca o lacrima poate…sau câte alte stări nu poate simți corpul nostru ?…însă vei reveni mereu la gândul si la sentimentul ca de aici poți iubi mai mult România.
    Felicitări pentru cum si ce scrii!!!

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Mulțumesc frumos, Cristina! 🙂 Numai bine!

  44. Avatar Constantin
    Constantin

    Eu am ramas acasa…am fost plecat si m-am speriat groaznic …nu mai imi vine sa vad din nou Parisul, Straburgul, Nisa , Marsilia…Daca nu esti obisnuit sa fii sclav ( sclavul modern castiga bine, are concedii si merge la munca, se imperecheaza cu cineva la fel ca el, crede ca este cult , nu intra in conflict cu nimeni decat pe internet , dar scurt , ca nu-si pierde timpul cu cei care nu cunosc viata, isi doreste si isi cumpara orice lucru relativ scum IN RATE , nu cunoaste si nu vrea sa auda de notiunea de prieten adevarat- ar implica unele responsabilitati sociale si cu asta nu e de acord fiindca crede ca toti ar trebui sa munceasca, si daca toti ar munci toti ar trai la fel de bine ) , ei bine daca nu suporti sa nu fii OM asa cum e definit el de natura sa ci nu de timpul in care traieste, atunci sigur nu ai avea de ce sa pleci din Romania. Fiica mea s-a nascut la Universitar cu jutorul unor medici de toata cinstea…Iar tara este asa cum suntem si noi acum…poate ne vom linisti si vom redescoperi OMENIA si vom sti ca am reusit asta cand VOI cei care n-ati putut suporta ceea ce faceati , va ve-ti intoarce…Numai ca Romania iubeste cu patos…odata tradata iubirea , ea nu se mai intoarce. Ai ales banii…e decizia ta, dar nu mai spune ca iubesti ci ca ti-e dor de dragoste…Dragoste pe care romanule fugar , n-o s-o mai gasesti nicaieri.

    1. Avatar o femeie

      Sclav e cel care traieste nefericit in loc trist si nu poate/nu are curaj sa schimbe. Sclav e cel ce nu stie sa rupa lantul. Sclav e cel ce nu si-a asigurat urmatorii ani, ce nu are minim de educatie financiara.

  45. Avatar Stefan Anbrus
    Stefan Anbrus

    Buna Ioana și felicitări pentru articolul scris foarte sentimental.
    Din multitudinea de comentarii reiese că articolul a stârnit multe controverse. Problema reieșită din articol nu e neapărat viața grea din România, cât faptul că nu reușim să ne-o facem mai bună, aici în România. Există frustrarea care o simțim când, deși încercăm să ne îmbunătățim condițiile de viață, vedem că orice am face nu se schimbă nimic sau nu schimbăm mare lucru în jurul nostru.
    Câțiva din comentatori au scos în evidență cauza pe care o cred și eu că stă la baza acestei frustrări și anume lipsa de educație (de orice fel: civică, socială, economică, etc.) care ne împiedică să vedem adevăratele cauze ale degradării sociale (corupție, sărăcie, indiferență). Cred că de aici ar trebui să înceapă ridicarea societății, de la educație. De ce nu suntem preocupați de educație? Pentru că oricine ar fi la conducea acestui domeniu, ”Educația”, va încerca să o țină un nivel scăzut. Doar așa poți ține societatea fragmentată și manipulată. De ce orice conducere a unei țări își dorește o societate fragmentată și manipulată? Pentru că astfel conducătorii își pot menține privilegiile.
    Consider că problema e una universală nu doar a României. Corupția există din păcate în orice stat de pe glob și este o problemă legată de sistem nu o problemă legată de o nație sau alta.
    Îmi pare rău că trebuie să spulber speranța ta într-o viață mai bună în altă țară. În orice țară am emigra azi, vom întâlnii corupție la nivelul conducerilor statului sau a instituțiilor publice. Timpul petrecut în Spania încă nu ți-a permis să cunoști destul de bine sistemul dar probabil că în viitor vei observa acest lucru.
    De la sistemul corupt pornește totul: șpaga, incompetența, grosolănia, furtul, lipsa educației, revolte, război.
    Ca să rezolvăm aceste probleme ar trebuie rezolvat sistemul în care trăim, adică sistemul bazat pe monedă (sistemul monetar). Acest sistem există indiferent de modul de organizare al societății: capitalism, comunism, fascism, economie liberă sau de stat.
    N-am găsit rezolvare și n-am văzut soluții până în prezent la această problemă (adică problema corupției) pentru că ea, de regulă, e definită greșit ca fiind o problemă legată de nație, țară, religie, rasă, crez politic sau chiar genetică (adică ne naștem corupți). De aceea noi românii ne culpabilizăm ca fiind doar problema noastră, dar când ieșim în exteriorul țării (când migrăm) constatăm că de aceleași ”boli” sunt contaminate și în alte state, care au avut cu totul altă istorie, alte obiceiuri, alte gene. Corupția a exista și va exista în continuare atâta timp cât trăim în sistemul monetar.
    Sper că n-am fost prea fatalist și există soluții la aceste probleme doar că trebuie să le căutăm iar ele nu sunt în exteriorul nostru. Iți recomand clipul urmator: https://www.youtube.com/watch?v=WiV3-PhsKLY.
    S-auzim numai de bine.

  46. Avatar Radu
    Radu

    Felicitari pentru curaj.
    Am facut acelasi lucru in 2015 si vad ce se intimpla ‘afara’.
    Normalitate si modestie. Fara stres si ego-uri inflamate.
    Sintem o natie bolnava, si situatia se adinceste cu timpul .
    Nu cred ca generatia noastra mai prinde vreo schimbare, cit timp mai exista resurse de furat, si pentru majoritatea inca e ‘caldutz’.

    Adaptare usoara!

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Cam așa, Radu. Mulțumesc! Toate cele bune!

  47. Avatar Marius
    Marius

    Experientele personale trebuie sa le ascultam, ele nu sunt, insa, neaparat elocvente pentru situatia generala. Spania sta foarte prost la multe capitole, educatia e unul dintre ele, nici la capitolul sanatate nu se poate lauda foarte mult, salarii mici dar costuri mari, mediu neprielnic pentru afaceri, o gramada de legi total aiurea. Si multe altele.

  48. Avatar Oana
    Oana

    Lucrurile sunt triste in multe privinte in Romania, dar hai sa nu aruncam cu atata noroi! Daca ai copil abia de gradinita, cum stii cum e sistemul de educatie spaniol? Asta e boala romanului emigrant, cum a ajuns in strainatate, scuipa mana care l-a hranit, educat, etc.
    Un articol lucrat, cu marketing in el… atinge exact problemele care revolta oamenii in Romania, exact ca stirile de la ora 17, 19… foarte melodramatic in goana dupa like-uri si distribuiri!

    1. Avatar Ioana
      Ioana

      Doamna, daca asta credeti dumneavoastra, cine sunt eu sa va contrazic. Din cate vad, stiti multe si despre „boala” romanului emigrant si despre articolele care sigur, sigur sunt „lucrate”. Cat despre ce stiu eu legat de sistemul de educatie spaniol, v-as raspunde dar, sincer, nu cred ca va intereseaza, de fapt, un raspuns. Numai bine!

    2. Avatar canadianu'

      da da, Ioana e platita de Soros, se vede de la o posta … e plin internetul de tradatori ca ea (si ca mine :))))))))) )

  49. Avatar Dorin
    Dorin

    Buna Ioana,

    am ales si eu sa plec, de mai multe ori, ultima oara in 2015. Si eu imi doresc alta viata decat am avut eu in Romania, pentru copiii mei.

    Am lucrat in Germania, Italia, Franta, Anglia, Spania si am vazut ca se poate si altfel. Tot cu ocazia asta am aflat si ca doar in Romania nu aveam viitor. Oriunde am lucrat in afara Romaniei, am fost apreciat si rasplatit pe masura efortului pe care l-am depus.

    Nici mie nu mi-e deloc dor de Romania. Mi-am promis ca nu ii voi invata pe copiii mei limba romana si ca ii voi feri cat pot de mult de ceea ce a ramas in urma acolo.

    Nu vreau sa agit spiritele descriind ce am primit eu de la Romania timp de 35 de ani, vreau doar sa iti spun ca te inteleg perfect cand vorbesti cu blandete despre nesimtirea si agresivitatea din mediul de acolo. Am inteles exact la ce te referi cand ai condamnat smecheria.

    Daca ar fi sa incep sa imi amintesc umilintele de acolo, mi-ar trebui zeci de pagini sa le descriu si nu e sanatos pentru mine sau ceilalti sa o fac.

    Dumnezeu sa ii ajute pe cei care au ramas acolo.

  50. […] citit textul acesta https://ioanaboca.ro/de-ce-plecat-cand-n-mai-stat/ și în prima fază i-am dat dreptate autoarei. Nu avem nicio șansă. Nu ne vindecăm niciodată, […]