Ioana Boca – Zori de Zen

7 metode de a-ți eficientiza timpul atunci când ești mămică

Mămicile sunt mereu pe fugă, nu-și mai văd capul de treburi. De multe ori sunt copleșite, extenuate, frustrate. Eu mă regăseam, foarte des, într-una din următoarele două situații: ba voiam să fac așa de multe lucruri – dar nu reușeam să mă ocup de mai nimic din ce îmi propusesem, în afară de bebe,  ba nu mai voiam să fac nimic (decât să dorm) – și nu reușeam, fiindcă trebuie să fac așa de multe lucruri! 🙂

La mine, o sursă constantă de frustrare, mai ales când bebe era cel mai bebe posibil, asta a fost: faptul că în afară de a mă îngriji de nevoile imediate ale mogâldeței, nu mai rămânea prea mult timp și pentru altceva. Na, aveam și eu niște așteptări complet nerealiste, de genul: aș vrea să fac mâncare azi, să pun un braț de haine la spălat, să calc câte ceva, să fac curat în casă și, cu toate că mă străduiam din răsputeri, nu reușeam niciodată să ies la liman chiar cu toate sau măcar cu suficiente, cât să fiu mulțumită.

Adevărul este că una dintre cele mai grele încercări prin care trecem, după ce vine bebe în viața noastră este cum să ne organizăm în așa fel încât, după ce te-ai ocupat de copil, să-ți mai rămână timp și pentru celelalte, adică să-ți faci viața mai ușoară. Și, când zic – celelalte – mă refer tot la lucrurile astea, complet nerezonabile, de genul mâncare sau curățenie. Sau timp pentru tine, dimineața. Asta ca să nu ieși cu copilul pe ușă val-vârtej și, cine știe, poate chiar să apuci să te aranjezi un pic înainte. La început, treaba asta cu aranjatul e misiune imposibilă, dar pe măsură ce bebe crește, misiunea devine tot mai posibilă. Mai ales dacă o mai ajutăm și noi, pe ici, pe colo.

Bun, deci cum să faci să-ți mai rămână timp ca să te ocupi mai bine și de celelalte treburi și chiar și de tine. Ce știm sigur e că timpul ăsta nu mai vine în aceleași cantități rezonabile și dozabile, ca în epoca pre-bebe, așa încât să poți să faci, pe îndelete, tot ce ți-ai propus, de aceea trebuie să învățăm să facem rost de timp, să „ciupim” de pe unde putem, cât putem.

Cu alte cuvinte, singura soluție este să ne eficientizăm timpul și să ne dozăm și energia, cum ziua tot 24 de ore are, indiferent ce-am face. Nu există soluție magică. Sau poate o fi, dar dacă e, Harry Potter e un egoist și o ține doar pentru el. 🙂

Uite, de-asta, sâmbăta e ziua în care planific. Pun la cale tot. Fac liste, (caut ciorapi desperecheați), mă organizez. Ei, și cum mă organizam eu așa, de zor, sâmbăta trecută, ce-mi zic: ia să fac o listă cu lucrurile care mă ajută să mă organizez mai bine și să salvez timp prețios și s-o scriu aici, poate e de ajutor și altor mămici.

Recunosc că în unele privințe am niște fixuri care, poate, vi se vor părea ciudate, cum ar fi regula mea numărul 5, pe care am învățat-o și eu de la alții și care, la început, mi s-a părut că frizează obsesia. Ei, după ce-am reflectat un pic, mi-am dat seama că îmi este extrem de folositoare, salvează mult timp și energie risipită aiurea. Așa că o aplic tot timpul. Obsesiv :)))

Așadar, iată lucrurile care mă ajută pe mine să-mi eficientizez timpul și să-mi fac viața mai ușoară, zi de zi:

1) Trezește-te înaintea tuturor

Recunosc că nu îmi iese tot timpul treaba asta, dar încerc mereu și, când reușesc, e nemaipomenit.

Nu trebuie să te trezești cu două ore înainte, dar dacă apuci să „furi” startul zilei cu măcar 15 minute, vei vedea ce diferență uriașă este și cât de multe lucruri poți face în cele doar 15 minute. Mai ales pentru tine.

Eu, una, folosesc cele 15 minute ca să aplic o cremă, să mă fardez un pic și să-mi aranjez părul. Cât de cât, acolo. Nu vă gândiți că-mi fac cine știe ce lucruri complicate. Nu. Dar e suficient timp cât să te poți pieptăna frumos sau să-ți prinzi părul într-o coadă care să nu arate de parcă ai ieșit direct de sub duș. Să pară că ne-am străduit un pic. 🙂

2) Gentuța „The Fast & the Furious”

Așa am ajuns să o numesc. 🙂 Ce este? Păi, e o gentuță separată cu farduri, pentru zilele când trebuie să te machiezi rapid și care conține strictul necesar.

Gentuța asta îmi salvează foarte mult timp și, de fapt, face diferența între a pleca nemachiată sau a reuși să mă aranjez un pic înainte de a ieși pe ușă. Doar e normal ca ăsta să fie primul lucru la care renunți, atunci când ești în criză de timp. Cui îi mai arde de aplicat fond de ten când ești cu copilul în întârziere?!

Nu știu cum e la voi, dar bănuiesc că n-oi fi eu singura din Univers care a reușit să adune, de-a lungul timpului, o colecție impresionantă de rujuri, creioane, farduri, blush-uri, mascara… cam cât să umplu o valiză mai mică. Ei, să „sapi”, dimineața, după tot ce ai nevoie, într-un morman de alte lucruri, nu e chiar cea mai eficientă metodă de a salva timp, mai ales atunci când te grăbești. Și, uite așa, a venit gentuța asta rapidă cu farduri, căreia îi spun eu „The fast & the furious” și care, la mine, conține următoarele: un fond de ten sau BB cream, un anticearcăn, blush, mascara și un ruj hidratant, într-o nuanță cât mai naturală (asta ca să nu fie un dezastru complet, dacă nu reușesc să-l aplic la perfecțiune; șterg un pic și gata, se rezolvă).

3) Seara se fac planurile de cucerit lumea

Adică pregătește cât mai multe lucruri de cu seara. Știu că asta e o regulă de când lumea și pământul, dar poate nu e rău să ne-o reamintim, din când în când.

Putem face de cu seara ghiozdanul copiilor, să scoatem hainele pentru a doua zi și să le punem la îndemână, să călcăm ce e de călcat și pentru noi și pentru cel mic. Absolut orice lucru îl poți face de cu seara, fă-l. Dimineața vei avea mult mai puține de făcut = veți ieși pe ușă mai repede. Eu scot, de cu seara, pe masă, inclusiv bolul din care cel mic va mânca cerealele, lingurița și cutia cu cereale.

Știu că pare un pic exagerat dar, credeți-mă, am ajuns la concluzia că absolut tot contează. Dimineața, nu știu niciodată cât îi va lua lui Gogoașă să se trezească, nu știu dacă va fi o zi în care va sări în picioare din pat sau dacă va hotărî că el mai doarme un sfert de oră… așa că absolut tot contează. Mai ales că, la noi, cei de la grădiniță au niște reguli foarte stricte în privința orei la care trebuie să ajungi cu copilul și țin foarte mult să fim punctuali. Uneori, regula asta, un pic draconică, mi se pare nefirească, fiind vorba de niște copilași așa micuți, dar pe de altă parte îi înțeleg. Dacă fiecare părinte întârzie și copiii tot intră în clasă la diverse ore, se cam dă peste cap programul și rutina activităților pe care le fac cu ei.

4) Meniul săptămânii

Planifică-ți mesele. Scrie ce vei face de mâncare în fiecare zi a săptămânii. Așa vei scăpa de eterna întrebare „ce să mai gătesc azi?” și te poți și organiza cu cumpărăturile, ca să poți lua exact ce ai nevoie.

Eu urăsc când îmi vine câte o idee de ce să mai fac azi de mâncare și apoi constat că-mi lipsește ceva, eventual când deja am început să gătesc și-mi și sfârâie toate oalele pe foc.

Așa a apărut lista mea săptămânală. Funcționez, practic, pe bază de meniu, ca un restaurant. 🙂 Sâmbăta dimineața iau frumos pixul și scriu ce mâncăm în fiecare zi. În timpul săptămânii e mai ușor, într-un fel, cum cel mic e la grădi, trebuie să mă gândesc doar la ce pregătim pentru cină.

Vinerea, în general, nu gătim cina – e ziua în care comandăm mâncare, sâmbăta –  mâncăm prânzul în afara casei, fiindcă e ziua în care mergem la cumpărături pentru restul săptămânii și mereu ne prinde ora prânzului plecați. Așadar, planifică-ți mesele, scrie meniul săptămânii și îți va fi infinit mai ușor.

5) Atinge lucrurile o singură dată

Regula asta chiar că pare ciudată, așa-i? Asta a fost și reacția mea când am aflat prima dată despre ea. Ei, am ajuns la concluzia că este cea mai bună și mai utilă regulă pe care aș putea-o aplica vreodată.

E o regulă atât de simplă și, totuși, de care pur și simplu n-am fost conștientă, până când n-am văzut-o pusă în cuvinte, verbalizată.  Ce vrea să spună, de fapt, autorul cu „atinge obiectele o singură dată”? Păi, atunci când pui mâna pe un lucru, când strângi sau faci curat, pune-l direct în locul lui final, ca să eviți să te ocupi de el de mai multe ori.

De exemplu, o farfurie care zace pe măsuța de cafea din sufragerie, în loc s-o iei și s-o muți de pe masa din sufragerie, pe cea din bucătărie, apoi în chiuvetă și apoi s-o iei de-acolo, mai târziu, ca s-o pui în mașina de spălat vase, pune-o direct în mașina de spălat vase, de la bun început.

Atinge lucrurile o singură dată. Mi se pare fantastic cât este de simplă regula asta, explicată așa. Și nu-i nimic nou sub soare, ea  e, de fapt, regula pe care ne-o repetau și părinții noștri, când eram mici, doar că o spuneau altfel: „pune lucrurile la locul lor”. E cam aceeași regulă, așa-i? Și, totuși, sună atât de diferit! Formulată și explicată așa… e complet altceva. Am început să aplic, regula aceasta, obsesiv iar acum la mine deja s-a creat o rutină, regula cu „atinge lucrurile o singură dată” a devenit un automatism. Îți eficientizează incredibil de mult timpul.

6) Curățenia de 10 minute

Știți cum e când se anunță cineva că vine în vizită, în ultimul moment? Când primești un telefon și persoana respectivă îți spune că e în drum spre tine și că ajunge imediat, în 10 minute și tu te uiți în jur și vezi că în casa ta e cam haos și nu-i chiar în formă de primit musafiri… și, totuși, prin nu știu ce minune, în alea 10 minute până când îți ajunge musafirul în bătătură, reușești să faci totul lună.

Parcă prindem niște puteri supranaturale și se face ordine fulger. Ei, asta e curățenia de 10 minute. În fiecare zi, alocă-ți 10 minute, doar 10 minute, ca să faci o curățenie-fulger, ca și cum ar urma să ți se umple casa de invitați. Vei fi surprinsă să vezi cât de multe lucruri poți să faci într-un timp atât de scurt!

Asta te ajută să menții mai ușor curățenia casei. Și – partea și mai bună – nu-ți ia decât 10 minute. Evident, curățeniile generale tot trebuie făcute, dar e mult mai ușor când reușești să și menții.

7) Dă o șansă shopping-ului on-line

Încă o modalitate de a salva timp este shopping-ul online. Eu nu știu ce m-aș face fără opțiunea asta. Cred că e cea mai bună invenție, în special pentru mame, de la inventarea pâinii feliate încoace. 🙂

Adevărul este că foarte multe mame folosesc metoda asta de a face cumpărături, din evidentul motiv: nu mai e nevoie să ieși din casă.

Cred că 90% din lucrurile pe care i le-am cumpărat băiețelului meu, de la farfurii, căni și tacâmuri, la haine jucării și cărți, le-am cumpărat online. În afara faptului că nu mai e nevoie să mergi tu, fizic, într-un magazin, ca să cauți ce ai nevoie, ai la dispoziție o resursă extrem de valoroasă: evaluările altor cumpărători despre produsele respective. Eu nu pot să mai cumpăr ceva fără să mă documentez înainte, fără să știu părerile celorlalți cumpărători și despre experiența lor cu ele. De așa ceva n-ai parte în magazinele fizice. Poate doar dacă te-ai plimba prin magazin și ai trage de mânecă, lumea, la întâmplare, ca să întrebi: „Domle’, tu ai folosit mixerul ăsta? E bun de ceva?! Bate ouăle sau doar le amețește un pic?!”.

Una peste alta, să alergi prin magazine, pentru orice lucru de care ai nevoie, atunci când ai un bebe, pur și simplu nu mai e o opțiune. Cel puțin nu pentru mine. Recunosc că una dintre marile mele plăceri, de dinainte de a-l avea pe Gogoașă, era să-mi clătesc ochii prin magazine și să le iau frumos la picior, la vânătoare de comori ascunse printre umerașe și rafturi… acum însă, când mă gândesc la asta, nu mai pot să scot decât un: neah!

Nu mă limitez însă doar la astfel de cumpărături. Supermarket-urile de la care poți comanda online cumpărăturile iar ei ți le aduc, apoi, acasă, sunt vis! Dacă ai uitat să iei ceva sau dacă pur și simplu n-ai mai apucat să mergi la cumpărături, poți sta liniștită, fără să te dai peste cap. În 10 minute, din fața calculatorului, ai făcut piața. Așa că, dacă n-ai încercat încă, dă o șansă shopping-ului online. O să-ți mulțumești că ai făcut-o.

Asta a fost lista mea cu soluții de eficientizat timpul.

Tare m-aș bucura să-mi spuneți și ce funcționează la voi. Voi cum reușiți să vă organizați mai bine și să câștigați timp? Hai să împărtășim tuturor soluțiile noastre. Sunt convinsă că avem cu toții de învățat, unii de la alții. 🙂

3 Comments

 1. Alina

  Inca un mesaj foarte util si care ne face sa nu ne mai simtim singure si depasite de situatie Toate experientele descrise cu atata talent de tine, draga Ioana, sunt traite si de mine, si imi imaginez, ca si de marea majoritate a mamicilor. Doar ca tu le exprimi fluid, cu o doza buna de umor si cu multa dragoste. Atuul profesional de jurnalist se resimte, printre randuri.

  Eu din fire sunt cam dezordonata, iti poti imagina ce a fost la inceput, cand bebele a a ” dat navala” peste noi. nu mai gaseam nimic intre hainele mele, hainutele de bebe, cadouri inutile, alaptat dureros, oboseala maxima.

  Acum lista ta este deja testata ( nu in totalitate, a meteu ceva de invatat) si confirm ca e pretios tot ce ne spui. Si ne dai curaj!

  Cu drag sa te citim curand. Tu ai calatorit cu bebele: masina, tren avion? Pentru noi fiecare deplasare este ca si cum plecam la capatul pamantului pentru cel putin cateva luni…So intotdeauna uitam ceva important.
  Sper ca vom depasi si aceasta faza incuràd.

  Reply
 2. Ioana (Post author)

  Draga mea, Alina, îți mulțumesc din nou, pentru că mă citești. 🙂 Cât despre călătorii… o, da! Exact așa e și la noi, ajungem să ne cărăm toată casa! Uite că mi-ai dat o idee despre un nou articol, îți mulțumesc tare mult, voi scrie detaliat despre cum e la noi cu călătoriile și cum ne pregătim. Cu trenul, noi n-am avut ocazia să mergem împreună cu Alex, până acum, dar cu mașina și cu avionul am făcut multe drumuri. Alex are pașaport de la trei luni, când încă nici culoarea ochilor nu era definitivă, pe-atunci îi avea albaștri. :)) Îmbrățișări!

  Reply
 3. Lory

  Tot ce a-și vrea este energie ca sa mai pot face ceva și o zi în care sa dorm și sa nu mai aud pe nimeni dar este imposibil.

  Reply

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *