Ioana Boca – Zori de Zen

Ai rămas cu „burtică” după ce ai născut? S-ar putea să ai Diastasis Recti

Știți burtica aceea umflată, care rămâne și după ce naști și care pare să nu mai vrea să dispară niciodată? Chiar și dacă ai dat jos kilogramele în plus dobândite în timpul sarcinii și ai reușit să ajungi la greutatea ta normală, unele mămici vor observa cu stupoare, așa cum a fost și cazul meu, că burtica aia nu vrea să plece nicăieri. Rămâne acolo. Și e cauza pentru care multă lume te întreabă, în continuare, cu cea mai mare dragoste… cât mai ai până naști. Dacă ai observat și tu că ai asta, s-ar putea să te confrunți cu Diastasis Recti. Iar asta nu are treabă cu grăsimea sau cu vreo dietă, este pur și simplu o separare a mușchilor tăi abdominali, cauzată de sarcină. Diastasis Recti apare, mai frecvent, în cazul în care ai avut un bebe mare în burtică. Al meu a avut aproape 5 kilograme… deci da, totul are o explicație, dar se poate întâmpla și în cazul în care ai avut mai multe sarcini, relativ apropiate între ele sau ai avut gemeni sau tripleți. Apariția Diastasis Recti poate fi favorizată și de vârstă, dacă ai avut peste 35 de ani când ai rămas însărcinată sunt șanse mai mari să apară Diastasis Recti, spun specialiștii.

E un subiect despre care nu se prea vorbește la noi, nici măcar doctorii nu-ți spun despre asta. Eu am aflat despre existența acestei afecțiuni a musculaturii abdominale după îndelungi cercetări. Habar n-aveam despre așa ceva. Am fost la medicul ginecolog pentru un control post-natal și am întrebat inclusiv despre ce se întâmplă cu abdomenul meu, de ce există în continuare „burtica” … și n-am primit un răspuns clar. Nici de la el, nici de la medicul de familie, nici de la alții. M-am apucat să-mi fac investigații, de frică, dar totul era „normal”.  În schimb, m-a șocat să aflu că „așa se mai întâmplă după sarcină” și că „asta e, n-ai ce să-i faci, bucură-te că e copilul sănătos”. Evident că mă bucur că e copilul sănătos, că am devenit mămică, dar chiar așa… să acceptăm, pur și simplu, că nu se poate face nimic? Ba se poate, dar asta doar dacă știi cu ce te confrunți exact, ca să poți căuta informații și să poți primi ajutorul adecvat.

Ce este Diastasis Recti

În timpul sarcinii, uterul aflat în creștere odată cu bebe, își „face loc” întindzând mușchii abdominali iar acest lucru poate cauza o separare a lor. Apare practic un spațiu între mușchii tăi abdominali iar această separare se numește Diastasis Recti. Uneori, mușchii revin la poziția inițială și se reunesc în mijlocul abdomenului, dar dacă lucrul acesta nu se întâmplă de la sine între 3 și 6 luni după sarcină, atunci separarea mușchilor rămâne permanentă fără a urma un tratament adecvat. Potrivit studiilor, 40% dintre femei suferă de Diastasis Recti după sarcină, conform Babycenter.com

Ai Diastasis Recti dacă separarea mușchilor tăi abdominali a lăsat în urmă un spațiu de minim două degete.

*Sursa foto: Fit2b.us

 

Cum depistezi dacă ai Diastasis Recti

Treaba asta se face printr-un test simplu, acasă, pe care îl poți face singură. Întinde-te pe podea, cu fața în sus, îndoaie-ți genunchii ținând tălpile pe podea și ridică ușor capul pentru a-ți contracta mușchii abdominali. În poziția aceasta, pune-ți palma pe abdomen și apasă cu două degete pe mijlocul abdomenului. Dacă simți că degetele se afundă într-un „spațiu gol”, atunci ai Diastasis Recti. Repetă procedura pe toată lungimea stomacului, ca să-ți dai seama cât de extinsă este separația mușchilor. Nu toate formele de Diastasis Recti sunt la fel. În cazul cel mai norocos, mușchii s-au separat doar pe o porțiune mică a abdomenului, dar se poate întâmpla să fie separați pe toată lungimea lui.

Ce e de făcut

În niciun caz exerciții fizice, de capul nostru. Efortul fizic poate înrăutăți Diastasis Recti, așa că mare atenție la ele. Potrivit specialiștilor, pot produce o lărgire a spațiului de separare a mușchilor abdominali, deci este foarte important să căutați ajutor specializat și să nu facem noi acasă tot felul de exerciții de tonifiere a musculaturii. Nu ajută și, chiar mai rău, pot avea exact efectul contrar, ne avertizează specialiștii.

Trebuie să știți că exercițiile făcute sub îndrumarea unui specialist pot duce la dispariția totală a acelui spațiu dintre mușchi, la ameliorarea Diastasis Recti… dar, uneori, ar putea să nu dea, în toate cazurile, rezultatele dorite, în funcție de gravitatea situației. În unele cazuri, spațiul dintre mușchi este atât de mare încât, pentru a remedia complet problema, singura soluție rămâne intervenția chirurgicală, e necesară o abdominoplastie. Chiar și în acest caz ultim, însă, exercițiile fizice speciale pentru această afecțiune o pot ameliora!

Căutați, așadar, un specialist care să vă ajute să faceți exact exercițiile fizice necesare pentru a repara această separație între mușchi și nu apelați la clasicele exerciții fizice pe care le știe toată lumea fiindcă, în cazul de față, riscați să înrăutățiți situația în loc să o ameliorați. Deși nu vă pot recomanda un specialist, fiindcă nu mai sunt în țară, știu că ar exista câțiva… cel puțin în București (din auzite, nu din încercate), avem totuși mereu la îndemână resursele online. Asta pentru că în alte părți din lume, Diastasis Recti nu e un subiect pe care îl afli după ce descoperi toate secretele piramidelor și rezolvi misterul Triunghiului Bermudelor. Nu. Se știe despre asta. Poate nu se discută nici prin alte părți cât ar trebui despre acest subiect, dar oamenii tot sunt mai informați în legătură cu Diastasis Recti decât la noi.

Am ținut mult să scriu despre asta, ca să afle cât mai multe mămici care trec prin aceeași situație despre Diastasis Recti. Este o afecțiune despre care nu se discută suficient (spre deloc), inclusiv mulți dintre doctori nu sunt instruiți în legătură cu acest subiect, îți dau un set de analize și investigații, dacă le ceri… dar mie nici măcar unul nu mi-a pomenit despre Diastasis Recti.

Resurse online despre Diastasis Recti, care vă pot ajuta: Wellnessmama.com , Mutusystem.com, Babycenter.com, Fit2b.us 

Exerciții fizice (video) pentru corectarea Diastasis Recti găsiți și aici: Jessica Valent Pilates,  Bodyfit by Amy

3 Comments

 1. Camy

  Știam de asta din USA, însă ne-am întors in România încerc sa caut un specialist pt a ameliora problema. Ziceai ca știi in Bucuresti? Poți te rog sa îmi dai niște contacte? Mulțumesc mult.

  Reply
  1. Geta

   Bună, as vrea și eu datele de contact ale domnului/doamnei dr. Din Bucuresti de care spuneai. Mulțumesc.

   Reply
 2. Ioana (Post author)

  Bună, Camy,
  Ți-am trimis un e-mail la adresa pe care ai introdus-o pentru a lăsa comentariul. Dacă nu este cea reală, scrie-mi la contact și îți mai trimit o dată.

  Numai bine!

  Reply

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *