Ioana Boca – Zori de Zen

Cum alegem crema de protecție solară

Nu e de glumă cu expunerea la soare, de aceea este foarte important ce fel de cremă pentru protecție solară alegem pentru copii. Mai ales când e vorba de pielea sensibilă a bebelușilor. E un subiect controversat treaba asta cu alegerea cremei. Eu o să vă spun, pe scurt, esențialul și atenție – nu se folosesc creme pentru bebeluși cu vârsta mai mică de 6 luni. În cazul lor, cel mai bine este să evitați expunerea directă la soare. Consultați medicul pediatru.

Majoritatea cremelor și loțiunilor de plajă se împart în două categorii: sunscreen (care se bazează pe filtre chimice) și sunblock (se bazează pe filtru mineral). Deși pare că ar fi același lucru, nu este. E o mare diferență în modul cum acționează și ce conține o cremă sunscreen și una sunblock, deși ambele oferă, bineînțeles, protecție la expunerea la soare. (Atenție, de multe ori denumirea e folosită incorect și de către producători, pentru că termenii de sunscreen și sunblock sunt adeseori utilizați ca fiind sinonimi).

Cum funcționează cremele de protecție solară de tip sunscreen

Fiecare dintre cele două folosește metode diferite pentru a oferi protecție pentru piele împotriva radiațiilor solare. În timp ce majoritatea cremelor de tip sunblock utilizează ca ingrediente active:oxid de zinc sau dioxid de titaniu, cremele de tip sunscreen conțin o varietate de produși chimici, foarte mulți fiind iritanți pentru pielea bebelușilor. Ingredientele active dintr-o cremă sunscreen cu filtru chimic sunt, în general, următoarele: Aminobezoic Acid, Avobenzone, Benzophenone, Cinoxate, Dioxybenzone, Ensulizole, Homosalate, Meradimate, Octisalate, Octinoxate, Octocrylene, Oxybenzone, PABA, Sulisobenzone, Trolamine Salicylate.

Cremele de tip sunscreen funcționează prin absorbția razelor UV dăunătoare, înainte ca acestea să afecteze pielea și sunt cele mai răspândite pe piață, majoritatea brandurilor de cosmetice și îngrijire produc astfel de creme de plajă.

Cum funcționează cremele de protecție solară de tip sunblock (filtru mineral)

Cremele de tip sunblock, care combină ingrediente organice și anorganice, protejează pielea prin reflectarea razelor ultraviolete (se comportă precum o oglindă), datorită ingredientelor active: oxidul de zinc sau dioxidul de titaniu. Cu cât concentrația acestora este mai mare, cu atât crema este mai eficientă. Un dezavantaj ar fi că, la aplicare, acestea se întind mai greu pe piele. E un pic de muncă, dar merită din plin. Atenție, cremele cu filtru mineral nu trebuie aplicate cu o jumătate de oră înainte de expunerea la soare, precum în cazul cremelor cu filtru chimic (cele mai răspândite pe piață) și nici nu trebuie să așteptați până intră în piele. Trebuie doar să aveți grijă să acoperiți bine tot corpul bebelușului.

Este foarte important să alegeți o cremă care să protejeze pielea atât de radiațiile UVA, cât și de cele UVB și care să aibă un factor de protecție de cel puțin 30. În plus, e bine să optați pentru o cremă rezistentă la apă, dacă aveți de gând să intrați cu bebe în apă. Există și multe produse care utilizează o combinație a celor două tipuri de protecție solară (sunscreen și sunblock), iar în cazul acesta trebuie să verificați lista compușilor chimici.

Pentru bebe al meu, eu prefer o cremă 100% naturală, de tip sunblock. Preferatele noastre sunt:

  •  

    1.Eco Cosmetics SPF 50 Crema bio protecție solară bebe și copii, piele foarte sensibilă, fără parfum (Ingredient activ: dioxid de titaniu)

       O puteți găsi și aici: http://goo.gl/wdq6Er            

 2.Badger SPF 30 Chamomile Baby Sunscreen (Ingredient activ: oxid de zinc)

      O puteți găsi și aici: http://goo.gl/wdAxZX

 

Nu uitați, atunci când ieșiți cu bebe la soare, să-i protejați capul cu o pălărie și să îl îmbrăcați cu haine subțiri, în culori deschise.

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *