Ioana Boca – Zori de Zen

Cum alegem încălțămintea pentru copii: 6 reguli de aur

Cum alegem încălțămintea pentru copii? Sunt atâtea și atâtea întrebări pe care orice părinte și le pune. Talpă tare sau flexibilă? Ghetuțe până la gleznă sau nu? Și din ce material? Pânză, cauciuc, piele?! Și dacă îi iau sandale, ce sandale îi iau? Deschise la vârf sau închise… sau nu contează? Cum îi măsor piciorul? Ce mărime de pantofiori îi iau?

Trebuie să îi vină fix sau să îi iau cu un număr mai mare, ca să îi vină mai mult timp? Cum îl țin în casă… îi cumpăr papuci sau îl țin în șosete?! E ok să îl încalț cu pantofiorii frățiorilor mai mari sau cu încălțăminte pe care am primit-o de la alți prieteni cu copii?

Sunt întrebări pe care mi le-am pus și eu, în mod firesc, atunci când băiețelul meu a început să meargă, așa că am început să caut și să citesc, să întreb doctori, ca să mă lămuresc ce e de făcut și ce să cumpăr, ce să aleg din atâtea și atâtea modele de încălțăminte pentru copii și la ce anume să fiu atentă.

Dacă bebe al tău tocmai începe să intre în etapa în care este pregătit să exploreze lumea de la verticală, sunt sigură că și tu îți pui aceleași întrebări ca și mine.

E momentul în care trebuie să alegem, cu grijă, încălțămintea care să-i ofere libertatea de mișcare de care are nevoie, dar și siguranța și protecția piciorușelor micului explorator.

Bun. Păi și atunci, cum facem? Iată regulile mele de aur:

1-Talpă tare sau talpă flexibilă?

Alege talpa flexibilă. Ar trebui să poți îndoi, cu mâna, pantofiorii micuțului tău, fără prea mare efort.

Pantofii copiilor trebuie să aibă talpa flexibilă, pentru a le permite să meargă corect. E foarte important, mai ales pentru copilașii care tocmai ce au învățat să meargă.

Ține cont de faptul că ei nu au suficientă putere pentru a flexa piciorul într-atât de mult, încât să îndoaie o talpă de pantof rigidă, atunci când merg, așa că gândește-te cum ai merge tu, dacă n-ai putea îndoi talpa piciorului în încălțăminte. N-ar fi prea confortabil, am lipăi, ca niște rațe, de colo-colo.

2-Încălțăminte pe gleznă sau sub gleznă?

Alege încălțămintea sub gleznă. E un mit treaba cu să alegem ghetuțe înalte, care „să-i țină glezna fixă”, fiindcă l-ar ajuta să meargă mai bine. Greșit. Picioarele copilașilor trebuie să fie cât mai puțin încorsetate.

Dacă îl încalți cu niște ghete care îi țin glezna fixă, nu faci altceva decât să îi îngreunezi mersul și să nu îi lași toți mușchii să lucreze și să se dezvolte corect.

Copiii nu au nevoie de astfel de „cârje” ca să învețe să meargă. E ca și cum l-ai trimite să exploreze lumea încălțat cu niște clăpari de schi.

3-Sandale deschise la vârf sau închise?

Alege sandalele închise la vârf. Dacă îl încalți cu săndăluțe deschise, riști ca piciorul lui bebe să „alunece” în sandale iar asta nu e ok pentru el, plus că tot praful, nisipul, pietricelele de pe jos își vor face loc în încălțămintea lui mult mai ușor și îl vor deranja la mers.

Sandalele închise la vârf îi protejează degetele la căzături sau lovituri.

4-Din ce material să fie?

Alege încălțămintea care îi lasă piciorul să respire. Copiii transpiră mult mai mult decât adulții, așa că e important ca încălțămintea pe care o poartă să le lase piciorușele „să respire”. Alege încălțămintea din pânză sau din piele și nu îi cumpăra săndăluțe sau pantofiori din plastic sau cauciuc, oricât de drăguți sau „la modă” ți s-ar părea.

5-E ok să îl încalț cu pantofi purtați de alți copii, de exemplu ai frățiorilor mai mari?

Răspunsul e simplu: NU. Nici nu contează cine i-a purtat înainte, fie ei frățiori, copii ai prietenilor sau ai rudelor.

Este tentant să păstrezi încălțămintea care a rămas mică unui copil pentru frățiorul sau surioara lui, la fel și să primești încălțămintea de la alți copii, dacă te gândești că așa poți economisi bani, dar nu e deloc indicat să faci asta, dintr-un motiv foarte simplu: încălțămintea ia forma piciorului copilului care i-a purtat deja, așadar se deformează, deci nu e indicată pentru un alt copil, mai ales în cazul celor foarte mici, care abia învață să meargă și al căror mers este în formare.

Excepție ar putea face, poate, doar acele perechi de pantofi care sunt ca noi, aproape nepurtate, dar nici atunci nu putem fi siguri că nu s-au deformat între timp, așa că dacă vi se oferă cadou încălțăminte deja purtată, cel mai bine ar fi să refuzați politicos.

6-Cum stă bebe încălțat în casă… în papuci sau în șosete?

Cel mai bine ar fi să stea în șosete sau chiar desculț, dacă nu este frig. În niciun caz nu îl încălțăm cu versiunea mini a papucilor noștri, adică acei papuci care lasă călcâiul liber, să alunece unde vrea el, din motive evidente, zic eu. Riscăm să-l găsim mai mult tăvălit și împiedicat de proprii papuci, decât în picioare.

Și încă ceva foarte important:

Cum îi măsurăm piciorul și cum alegem numărul potrivit la încălțăminte?

Cum îi măsurăm piciorul: cel mai simplu este să îi punem talpa piciorului pe o foaie de hârtie sau pe un carton și să trasăm, cu un creion, conturul piciorușului, apoi să îl măsurăm cu un centimetru, de la călcâi până la vârful degetului mare.

Există însă și niște dispozitive de măsurat talpa piciorului. Eu una, prefer metoda aceasta.

Online, în România, le găsiți, de exemplu, aici , dar și pe amazon.es, aici.

Măsoară-i piciorul frecvent, cel puțin o dată pe lună, ca să fii sigură că încălțămintea pe care o poartă îi este, în continuare, bună. Bebe al tău crește pe zi ce trece și, evident… și piciorușele lui, așa că va avea nevoie de încălțăminte nouă la fiecare 3,4 luni.

Nu te baza pe faptul că, dacă piticul nu plânge, atunci când îl încalți, înseamnă că pantofii îi sunt încă buni! Ai grijă să verifici și să îi măsori talpa piciorului frecvent, pentru că majoritatea copiilor, la vârste atât de mici, nu știu să îți spună dacă ceva îi deranjează. Fii atentă și la semne.

Dacă, dintr-o dată, când ieși afară cu el, începe să ceară tot mai des în brațe, de exemplu și nu înțelegi de ce, s-ar putea ca de vină să fie încălțămintea. Verifică pentru a te asigura că nu i-a rămas mică.

Conform Societății Americane de Ortopedie, picioarele bebelușilor cu vârsta sub 16 luni cresc cu câte o jumătate de număr la pantof, la fiecare două luni, cele ale copilașilor cu vârste între 16 și 24 luni –  la fiecare 3 luni iar la cei cu vârsta între 24 și 36 de luni, la fiecare 4 luni. Ritmul de creștere încetinește abia după ce copiii împlinesc 3 ani, caz în care picioarele lor cresc cu câte o jumătate de număr, la fiecare 6 luni.

Tocmai pentru că piticii cresc atât de repede, ce te sfătuiesc eu, este să investești mai degrabă în calitatea pantofiorilor pe care îi poartă, decât în numărul lor. N-are rost să îi cumperi 10 perechi de pantofi, ghetuțe și săndăluțe. Nici nu va apuca să le poarte pe toate, până când vei constata că are nevoie de altele. Mai bine investește în două, maxim trei perechi, dar de calitate.

I-ai măsurat piciorul, acum trebuie să îi alegi numărul potrivit la încălțăminte. Perechea potrivită trebuie să fie întotdeauna un pic mai mare decât lungimea piciorului lui.

Atenție, însă, un pic mai mare nu înseamnă cu un număr mai mare! Îi faci o defavoare dacă îi cumperi încălțăminte mai mare, ca să îi vină bine „mai mult timp”. Bebe nu trebuie să lipăie în pantofi, trebuie să aibă pantofii potriviți exact pentru piciorul lui.

Asta înseamnă că între vârful degetului lui mare de la picior și vârful pantofului trebuie să fie un spațiu fix cât degetul tău mare de la mână. Aceea este mărimea potrivită pentru el.

Ai grijă, atunci când probează perechea, să te uiți și la călcâiul lui să nu se miște în sus și în jos în pantofi, atunci când calcă, dar nici să îi fie fix. Între piciorul lui și călcâiul pantofului ar trebui să fie suficient spațiu, cât să poți băga degetul tău mic.

Dacă ar fi să fac o recomandare referitoare la mărcile de încălțăminte pentru copii, preferatele noastre dintotdeauna au fost: Pediped, Biomecanics și Le Coq Sportif.

Mărcile astea chiar își merită banii, noi nu am avut niciodată nicio problemă cu încălțămintea cumpărată de la ei, de aceea le recomand cu toată încrederea.

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *