Ioana Boca – Zori de Zen

Cum am organizat spațiul de joacă la noi acasă

Sunt un mare fan al organizării. Îmi place să știu că fiecare lucru are locul lui. În mod cert este mai ușor pentru toată lumea, atunci când facem ordine în casă, dacă știi unde trebuie pus fiecare obiect în parte. Cred că principala problema a dezordinii generalizate sunt lucrurile care n-au un loc anume și care ajung depozitate prin toate părțile. Asta pentru că, neavând un loc al lor, nu știi niciodată unde să le pui. Așa ne procopsim cu sertare care au reușit să strângă un milion de mărunțișuri, de toate dimensiunile, formele și utilitățile, de nu mai reușește nimeni să găsească nimic în ele sau cu rafturi suprasaturate de tot felul de lucrușoare îngrămădite acolo, unele peste altele.

Când ajungem la capitolul jucăriile copiilor, ăsta deja e nivelul maxim de haos. Mă ia cu palpitații (Dacă nu cu piese Lego înfipte în talpă. Ați experimentat așa ceva, nu? Doar n-a scăpat careva… Nu-i așa că e cel mai frumos sentiment din LUME?!). Până la urmă, ce avem noi mai mult și mai mult prin casă, atunci când apar copiii? Jucării. Normal. Așa că, m-am gândit să las aici cum am organizat noi spațiul de joacă al băiețelului nostru și ce soluții au funcționat pentru noi, în caz că aveți nevoie de câteva idei de organizare simple.

Vreau să vă spun că locul de joacă al lui Alex nu este în camera lui. De fapt, camera în care doarme el este cât se poate de simplă: avem un dulap, o comodă, o noptieră și un pat mare, de două persoane. Toată mobila este albă, pereții sunt albi, n-avem nicio jucărie acolo, doar cărțile lui de povești, care așteaptă seara, pe noptieră. La un moment dat, avea un coșuleț cu jucării din pluș, dar mi-am dat seama că stau degeaba acolo și că strâng praf, așa că l-am desființat.

Locul lui de joacă se află în living-ul nostru. De ce am ales să facem așa? Din simplul motiv că lui nu-i place să stea singur, nu mi l-aș fi putut imagina în veci, stând în camera lui, să se joace, în timp ce noi suntem în altă parte. Cine știe, poate când va mai crește, lucrurile vor sta altfel, dar până atunci… o parte din living-ul nostru i l-am dedicat lui. Ce-i drept, este și foarte generos ca dimensiune, așa că am putut acomoda un loc de joacă, fără prea mari bătăi de cap.

Am optat pentru o soluție simplă, poate cea mai simplă soluție de organizare existentă în momentul acesta (și destul de „blândă” cu bugetul): sistemele de rafturi de la Ikea. Cutiile de depozitare sunt tot de la Ikea (cu excepția celor mai mici, de sus) și tot de acolo am luat și covorul.

De obicei, tindem să ținem strânse jucăriile în tot felul de cutii, cu cât mai mari, adică mai încăpătoare, cu atât mai bine. Doar că mie nu mi se pare deloc utilă treaba asta. Nici copilul nu se poate bucura de jucăriile de-acolo pe deplin, fiindcă nu știe ce are înăuntru și, oricum, ca să ajungă să vadă ce are… trebuie să le răstoarne pe toate. Pare că te ajută să faci ordine mai repede, fiindcă le arunci pe toate acolo… dar nu e chiar așa. Cum le arunci tu pe toate acolo, așa le aruncă și copilul înapoi pe jos, ca să-și ia nu știu ce mașinuță de la fundul grămezii.

Prefer cutii de dimensiuni mai reduse, sortate pe tipuri de jucării, dacă poți face și un sistem pe culori, în care cel mic să știe ce se află într-o anumită cutie, după culoarea ei –  e chiar și mai bine. Sau te poți folosi de etichete, cum am făcut eu. Când e mic, mic… n-o să-l ajute că scrii ce se află înăuntru, dar poți apela la simboluri, desene pe care să le identifice ușor. Va învăța rapid sistemul de sortare și ce găsește în fiecare cutie. Va fi și mai ușor să strângeți jucăriile împreună, te va ajuta și el, pentru că știe că fiecare jucărie are locul ei și va ști și care este acela.

Cum să păstrezi ordinea

Asta e o mare preocupare pentru mine, simt că mă sufoc când am toată casa plină de jucării, peste tot, de nici nu mai ai pe unde să calci. Și nici Alex nu se simte bine. Când peste tot sunt grămezi de lucruri alandala, am observat că are o stare de agitație, parcă ar vrea să se joace cu toate și, de fapt, nu se joacă cu nimic. E doar un haos generalizat și un copil suprastimulat, așa că am încercat să găsesc soluții, astfel încât să menținem spațiul cât se poate de aerisit și de primitor, dar să fie și ușor de gestionat și ofertant la joacă – doar acesta este scopul lui numărul unu.

Iată ce m-a ajutat pe mine cu organizarea:

1)Creează-ți un sistem de sortare a jucăriilor

Ce vreau să spun cu asta este să le grupezi pe categorii. La noi, o cutie conține, de exemplu, mașinuțe de dimensiuni mari, alta jocuri de construcție (altele decât lego): cupe, cuburi, sortatoare de forme și culori.

O altă cutie este pentru șinele de tren aferente impresionantei lui colecții de trenuri, în alta ținem piesele de Lego, în altă cutie sunt depozitate șine, poduri și tuneluri de la seturi din lemn, iar în altă cutie ținem jucăriile din pluș.

2) Folosește un sistem de rotație a jucăriilor

Regula aceasta eu o aplic mai ales pentru jucăriile de dimensiuni mari: măsuțe de ping-pong, piste de mașini, garaj supraetajat sau alte jucării voluminoase, care ocupă mult loc. Nu se joacă tot timpul cu ele și, când văd că nu mai prezintă deloc interes, le iau și le depozitez în boxă. Fac la fel și cu alte jucării, de mici dimensiuni. Periodic, le rotesc între ele, atunci când văd că Alex s-a plictisit.

Treaba asta te ajută și să economisești bani. În loc să-i cumperi, în continuu, jucării noi, dă-i-le prin rotație. Se va bucura de ele la fel de mult ca și cum ar fi noi, va fi încântat să le redescopere. Evităm, în felul acesta, să ne „inundăm” casa cu tone și tone de jucării, la care se va uita o zi, două și apoi gata.

3) Etichetează cutiile

Eu am găsit-o a fi cea mai bună soluție: și pentru noi, ca adulți, ca să facem repede ordine (oricine face ordine, știe din prima ce jucărie să pună și unde), dar și pentru băiețelul nostru, care nu mai stă să caute un anumit lucru peste tot. Știe că în cutia pe a cărei etichetă e desenat un ursuleț își găsește jucăriile din pluș și că pe cea cu un dreptunghi are piesele de Lego. (Etichetele pe care le-am folosit noi sunt acestea. Se scrie cu un pix cu pastă, se pot șterge cu o cârpă umedă și se pot reutiliza). Sus, în cutiuțele mici are figurinele cu diverse animale, mașinuțele și personajele de la seturile din lemn, plastilina și puzzle-urile.

4)Sortează jucăriile și desparte-te, periodic, de cele care nu mai sunt potrivite

Fie s-au rupt, fie „i-au rămas mici” piticului, adică nu mai sunt potrivite pentru vârsta lui, dă-le la o parte. Aruncă-le pe cele stricate, incomplete, cu piese lipsă, donează-le pe cele în stare bună, dar pe care nu le mai folosește cel mic. O dată la 2 – 3 luni, eu fac o curățenie generală printre jucăriile lui Alex și las acolo doar pe cele cu care continuă să se joace și care sunt în stare bună. Treaba asta ne ajută, din nou, să menținem un spațiu cât de cât aerisit de joacă.

5) Mai pune frână la cumpărat jucării

Nu zic să nu-i mai cumperi nimic niciodată, Doamne ferește, știu că așa ceva nu se poate. Nici noi nu putem. Dar. Măcar asigură-te, pe cât posibil, că atunci când i-ai luat ceva nou, ai și ceva vechi pe care să-l dai sau la care să renunțați. Până la urmă, spațiul într-o casă, oricât ar fi ea de mare… este limitat. Și copiii nu se pot juca cu 300 de mașinuțe deodată. Și să știi că asta mi-o spun și mie mereu. E greu cu opritul de la cumpărat. Greu, greu.

Alte soluții de depozitare, care mi-au plăcut, la o scurtă documentare online, vi le las aici și vouă pentru inspirație:

1) Insula de colorat

Insula aceasta mobilă cu creioane și cărți de colorat e numărul 1 pe lista mea, în momentul acesta. Trebuie să facem și noi rost de una, cât de curând. Și când te gândești că e pur și simplu un cărucior de bucătărie transformat în stație de colorat și desenat. Ideea am văzut-o aici. Un cărucior similar poate fi cumpărat de aici, de exemplu.

2) Sacul pentru piese Lego

Mi se pare super tare ideea asta. Cred că e clar de ce… ai strâns-o și gata. Fără piese Lego înfipte în talpă, la 12 noaptea, când te duci, ca un părinte cuminte și nebănuitor ce ești, să-ți iei un pahar cu apă de la bucătărie. L-am găsit pe amazon.co.uk aici.

3) Rafturile pentru mașinuțe

Ei, uite, așa ceva, nouă ne-ar fi foarte util. Și cred că nu suntem singurii. Prețul e cam piperat, dar dacă există un tătic priceput, cred că e numai bun de proiect intern DIY. La vânzare este aici

4) Hamacul pentru plușuri

Mi-a plăcut la nebunie cum arată hamacul acesta pentru plușuri. Nu știu cât este de practică ideea și nici dacă al meu copil nu ar încerca să-l folosească pentru el… hmmm.. dar arată foarte drăguț! L-am găsit la vânzare tot pe amazon, aici.

5) Organizatorul pentru scaunul de mașină

Nu se încadrează el chiar la amenajarea locului de joacă de acasă, dar sigur e super util în mașină. Și văd că modelul acesta se poate folosi și la un cărucior, dacă este cazul. Mi s-a părut super-drăguț, așa că îl las aici, poate aveți nevoie de așa ceva. L-am găsit tot pe amazon, aici.

 

Cam așa stă treaba la noi acasă. Voi ce soluții ați găsit pentru organizarea spațiului de joacă? M-aș bucura să facem schimb de idei. 🙂

 

1 Comment

  1. Ramona Raica

    Buna, oare cum se numeste raftul de depozitare verde? Cu 6 spatii de cutii? Acum la ikea nu am mai gasit decat cu 4 sau cu 3.

    Reply

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *