Ioana Boca – Zori de Zen

De la piciul papă lapte, la piciul papă tot

Vă spun de la bun început: nu credeam vreodată, în viața mea, că o să ajung să vorbesc despre rețete. Sunt genul ăla de om care n-a avut nicio treabă, niciodată, cu bucătăria. Nu mi-a plăcut să fac mâncare, nu m-am priceput, mă autoevaluez ca având două mâini stângi și două picioare drepte și, în general, eram foarte mulțumită cu pactul pe care îl încheiasem cu propria bucătărie: eu nu intram acolo și ea nu lua foc. S-a ales praful de pactul meu odată cu venirea lui bebe. Adică dacă eu puteam să supraviețuiesc cu trei fire de salată și două de pătrunjel, un ceai și numărul de telefon de la câte un restaurant cu serviciu de „home delivery”, când a apărut băiețelul în viața mea, doar nu era să-i comand o pizza și-un lapte praf la garnitură. A trebuit să învăț să gătesc.

E foarte important să știți asta despre mine, ca să înțelegeți că, la felul meu de-a fi, toate mâncărurile pe care vi le voi recomanda au un mare avantaj: sunt foarte ușor de făcut, dar fără să facă rabat de la calitate. Dacă eu am reușit, credeți-mă pe cuvânt, absolut oricine poate. Spun asta mai ales pentru mămicile care se regăsesc în descrierea mea (că doar n-oi fi fost singura mamă de pe planetă, care intra în bucătărie doar să șteargă praful) și care, probabil, sunt la fel de speriate de capitolul ăsta, așa cum am fost și eu. Deci, fetelor, mai simplu de atât e doar … laptele praf.

Sunt rețete foarte utile și pentru mamele care nu au timp de stat deasupra oalelor, în bucătărie, cu orele. Să recapitulez criteriile după care m-am ghidat: rețete simple, rapide, nutrițional echilibrate și foarte gustoase.

Și, pentru că eu am luat-o practic de la început și a trebuit, efectiv, să învăț să gătesc, pornind de la aproape zero, cărțile la care am apelat eu pentru a învăța să-mi hrănesc copilul corect și simplu sunt, în general, cu rețete din bucătăria internațională, cărți scrise de oameni pricepuți în ale nutriției copiilor. Ca să fie clar, voi începe prin a vă spune ce nu veți găsi aici:

1 – Nu veți găsi aici rețete de tocănițe strămoșești, tot felul de zemuri lungi și poale-n brâu. Nu că n-ar fi bune, dar eu nu știu să le fac.

2 – Nu veți găsi rețete complexe, la care să trebuiască să măsori cu pipeta, să toci 7 ore, alte 7 să fierbi și alte 7 să coci și să flambezi.

3  – Nu veți găsi aici rețete insipide, de genul un brocoli fiert, pe un pat de spanac și 3 fire de gin seng fiert la aburi.

Sunt mâncăruri gustoase, care i-au plăcut enorm lui bebe al meu și asta e foarte bine. Înseamnă timp petrecut eficient în bucătărie, gătind mâncare care chiar va fi mâncată, nu aruncată și un copil mulțumit și hrănit cu de toate.

Acesta a fost „cuvântul înainte” al acestei categorii, ca să știți la ce să vă așteptați. Spor la gătit!

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *